Transportations in Animals and Plants Important Questions Class 7 Science Chapter 11

Transportations in Animals and Plants Class 7 Science Chapter 11 Important Questions and Answers are provided here. We prepared these extra questions based on the latest NCERT Class 7 Science Book. These important questions will help you to properly understand a particular concept of the chapter. Practicing class 7 important questions before the exam will help you to get excellent marks in the exam. 

Class 7 Science Chapter 11 Transportations in Animals and Plants Important Questions

Very Short Answer Type Question

1: Circulatory system consists of the heart, blood vessels and _____________.

Answer: Blood.

2: Name the system in the body responsible for removal of unwanted harmful substances and excess water in the body cells.

Answer: Excretory system

3: Name the fluid part of blood.

Answer: Plasma

4: Name the three types of cells present in blood.

Answer: White blood cell, red blood cell and platelets

5: Red blood cells, also called RBCs, have iron pigments known as _____________.

Answer: Haemoglobin

6: The presence of haemoglobin gives red colour to blood. True/ False.

Answer: True

7: White blood cells, or WBCs, defend the body against ___________________.

Answer: Infection

8: When a blood vessel is cut, blood comes out immediately. After some time, a dark red clot is formed on the cut. Name the cell responsible for this.

Answer: Platelets

9: Name the two types of blood vessels

Answer: Arteries and vein

10: Which of the two carry oxygen rich blood, arteries or vein?

Answer: Arteries 

11: A number of capillaries together form a ___________

Answer: Vein

12: Where is heart located in human body?

Answer: Heart is located in the chest cavity with its lower parts towards the left.

13: Name the vein in the body that carries oxygen-rich blood.

Answer: pulmonary vein

14: Pulmonary artery, the only artery in the human body that carries carbon dioxide-rich blood. True/ False.

Answer: True

15: What is heart beat?

Answer: The muscles of the heart contract and relax, which constitutes a heartbeat.

16: What is pulse?

Answer: Throbbing that occurs in arteries due to flowing of blood is called pulse or the flow of blood in an artery over a bone is called the pulse.

17: What is removed along with water as sweat?

Answer: Extra salts are removed along with water as sweat.

18: What is the function of valves present in veins?

Answer: Valves are present in veins to prevent backflow of blood in tissues.

19: Name the term for transport of food from leaves to other parts of plants

Answer: Translocation

20: Name the type of blood vessels which carry blood from organs to the heart.

Answer: Veins

21: Name the waste products formed in body.

Answer: Urea, uric acid and excess water.

22: Define excretion.

Answer: The removal of waste products is termed excretion.

23: Name organs of excretory system.

Answer: Kidneys, the ureters, the urinary bladder and the urethra.

24: Sweat makes the body warm and it helps to maintain normal temperature. True/ False

Answer: False

25: What is osmoregulation?

Answer: Osmoregulation is the regulating osmotic pressure of the body fluids by controlling amount of water and salts in the body.

26: Heart pumps carbon-dioxide rich blood to ______________ and oxygen rich blood to rest of the __________.

Answer: Lungs and body

27: The roots of the plants remain in contact with underground water. True/ False

Answer: True

28: What does the xylem transport?

Answer: Xylem-water and minerals

29: What does the phloem transport in plants?

Answer: Phloem- prepared food.

30: Vena cava transport oxygenated blood or deoxygenated blood?

Answer: deoxygenated blood

31: Transpiration process help in eliminating extra water from plants.True/ False

Answer: True

32: Arteries and veins are joined by a network of ___________________.

Answer: Capillaries

33: Kidney eliminates the waste material in the liquid form called as__________________.

Answer: Urine

34: Name the main excretory product in human being.

Answer: Urea

35: Name the instrument used to measure blood pressure.

Answer: Sphygmomanometer

Short Answer Type Questions

1: What do you mean by dialysis? Explain.

Answer:  Dialysis is an artificial process of getting rid of waste and unwanted water from the blood by dialysis machines. Dialysis machines contain a tank with solution of water glucose and salt. Patient’s blood allowed passing through solution for removal of waste. The cleaned blood pumped to vein. The dialysis continues till all blood has been purified.

2: Write the two functions of kidneys.

Answer: The two functions of kidney are excretion and osmoregulation. Excretion is the elimination of metabolic waste products from the body. Osmoregulation is regulating osmotic pressure of the body fluids by controlling the amount of water and salts in the body.

3: State one function of the following:

  • Arteries
  • Vein
  • Capillaries

Answer:  Arteries- carry blood from heart to different parts of body

Veins-carry blood from different parts of body to the heart.

Capillaries-exchange of material between blood and surrounding cells.

4: Why is heart known as the pumping organ of the human body?

Answer: Heart is the pumping organs of a human body as it continuously act as a pump for transporting blood to all body parts. Heart pumps carbon-dioxide rich blood to lungs and oxygen rich blood to rest of the body.

5: What is the significance of dividing heart into different chambers?

Answer: The division of heart into different chambers ensures that there is no intermixing of oxygenated and deoxygenated blood. This ensures a better efficiency of circulation and transportation of oxygen.

6: Explain pulse and pulse rate.

Answer: When blood flows in arteries, it gives throbbing sensation in arteries. This throbbing sensation is known as a pulse. The rate of heart beat or throbbing is known as pulse rate. A person has a pulse rate between 72 to 80 beats per minute. A stethoscope is an instrument used to measure the sound heartbeat.

7: Why walls of veins are thinner than the walls of arteries?

Answer: Veins do not have thick walls because blood in vein is no longer under pressure but blood emerges from the heart is under high pressure. So arteries have thick walls.

8: How do plants absorb water and minerals from soil?

Answer: Plants absorb water and minerals from soil by the roots. The root hair absorbs water and dissolved mineral nutrients from the soil. The roots remain in contact with underground water.

9: Differentiate between arteries and veins.

Answer: 

 Artery Vein
These vessels carry blood from the heart to various body parts.These vessels carry blood from the various parts to the heart.
Carry oxygenated blood from the heart except the pulmonary artery. Carry deoxygenated blood from the body parts except the pulmonary vein.
 Blood flows under high pressure. Blood flows under low pressure.
 Absence of valves. Valves are present to prevent the backward flow of blood.

10: Differentiate between atrium and Ventricle.

Answer: 

Atrium Ventricle 
They are the upper chambers of heartThey are the lower chambers of heart.
They receive blood from various body partsThey are thin walled They are thick walled

11: Why do sponges and hydra not have blood?

Answer:  Animals such as sponges and hydra do not possess any circulatory system. The water in which they live brings food and oxygen as it enter their body the water carries away waste materials and carbon dioxide as it moves out.

12: Enlist the functions of blood.

Answer:  

  • It transports substances like digested food from the small intestine to the other parts.
  • It carries oxygen and carbon dioxide to their respective organs and tissues
  • It transports wastes for removal from the body.

13: Differentiate between xylem and phloem.

Answer: 

Xylem Xylem 
It transports water and mineralsIt transports food
It has unidirectional movement.It has multidirectional movement

14: Differentiate between RBC and WBC.

Answer: 

RBC WBC 
They are red in colourThey are colourless
They help in transport of gasesThey help in fighting against germs and infection
They have haemoglobinThey lack haemoglobin

15: Why is blood needed by all the parts of the body?

Answer: The blood is needed by all parts of the body because it transports substances like digested food from the small intestine to the other parts of the body. It carries oxygen from the lungs to the cells of the body. It also transports waste for removal from the body.

16: Why blood is red in colour?

Answer: The presence of haemoglobin makes blood appear red. Haemoglobin bind with oxygen and transports it to all the parts of the body and ultimately to all the cells. It will be difficult to provide oxygen efficiently to all the cells of the body without haemoglobin.

17: Why is it necessary to excrete waste products?

Answer: When our cells perform their functions, certain waste products are released. These waste products are toxic and hence need to be removed from the body. The process of removal of wastes produced in the cells of the living organisms is called excretion.

18: What is heartbeat? Name the instrument used to provide information about heartbeat.

Answer: One complete contraction and relaxation of heart makes one heartbeat. Electrocardiogram (ECG) is used to check the rhythm of heartbeat.

19: Sometimes doctor inject medicines directly in our bloodstream, where do they inject in artery or in vein?

Answer: doctor inject medicines in vein because veins are superficial and are easily locatable, secondly medicines need to be transported to all parts of the body through vein medicines reaches heart and from heart it is pumped to all part of body.

20: Explain the role of platelets in blood clotting.

Answer: The platelets are responsible for formation of clot in blood when it comes in contact with air. So this prevents excess bleeding from the injury as it plugs the skin opening by clout formation on it. If there are no platelets in the blood, then we may die from a small injury due to excess bleeding as there will be no clotting to plug it.

Long Answer Type Questions

1: What is the function of RBCs?

Answer: Red Blood Cells (RBCs) contain a red pigment called haemoglobin. Haemoglobin bind with oxygen and transports it to all the parts of the body and ultimately to all the cells. It will be difficult to provide oxygen efficiently to all the cells of the body without haemoglobin. The presence of haemoglobin makes blood appear red.

2: Does transpiration serve any useful function in the plants? Explain.

Answer: Plants absorb mineral nutrients and water from the soil. Not all the water absorbed is utilised by the plant. The water evaporates through the stomata present on the surface of the leaves by the process of transpiration. The evaporation of water from leaves generates a suction pull which can pull water to great heights in the tall trees. Transpiration also cools the plant.

3: Explain stomata and its function in plants.

Answer:  Stomata are tiny pores present on the surface of the leaves. These pores are surrounded by ‘guard cells’. Following are its function in plants:

  1. The carbon dioxide required in the process of photosynthesis is made available by Stomata, through direct absorption from the air.
  2. Stomata help Plants in absorption of mineral nutrients and water from the soil. Not all the water absorbed is utilised by the plant. The water evaporates through the stomata present on the surface of the leaves by the process of transpiration. The evaporation of water from leaves generates a suction pull which can pull water to great heights in the tall trees. Transpiration also cools the plant.

4: What will happen if there are no platelets in the blood?

Answer: The platelets are another type of cells in blood, which are responsible for formation of clot in blood when it comes in contact with air. So this prevents excess bleeding from the injury as it plugs the skin opening by clout formation on it. If there are no platelets in the blood, then we may die from a small injury due to excess blooding as there will be no clotting to plug it.

5: What is the significance of transport of materials in plants and animals?

Answer:  Transport of materials is very important in plant or in animals as all organisms need food, nutrition, water and oxygen for survival. The food is the source of energy and every cell of an organism gets energy by the breakdown of glucose. The cells use this energy to carry out vital activities of life. Therefore food must be made available to every cell of an organism. They need to transport all these to various parts of their body. Further, animals need to transport wastes to parts from where they can be removed.

6: Briefly describes the human circulatory system?

Answer: The circulatory system is made up of the Blood vessels, heart and Blood that help and control the flow of the blood around the body. Heart pumps blood around your body by alternate systole and diastole. Blood is the connective tissue that carries food, air, waste product and hormones. it contain fluid medium called plasma and three types of cell RBC, WBC and Platelets. There are three distinct types of blood vessels, namely, arteries, veins and capillaries circulate blood around body.

7: Explain form and function of urinary system in man?

Answer: The circulatory system is made up of the Blood vessels, heart and Blood that help and control the flow of the blood around the body. Heart pumps blood around your body by alternate systole and diastole. Blood is the connective tissue that carries food, air, waste product and hormones. it contain fluid medium called plasma and three types of cell RBC, WBC and Platelets. There are three distinct types of blood vessels, namely, arteries, veins and capillaries circulate blood around body.

8: Describe the functioning of excretory system.

Answer: The cells in the body perform various activities. Waste products such as urea, uric acid and excess water are formed and have to be removed from the body. The removal of waste products is termed excretion. The organs that help in the process of excretion constitute the excretory system, and include the kidneys, the ureters, the urinary bladder and the urethra. The useful and harmful substances in blood enter the kidneys, where the capillaries filter it. The useful substances are reabsorbed, but the harmful substances are removed along with water in the form of urine. The urine from the kidneys comes down through long tubes called the ureters, which open into the urinary bladder where the urine is stored temporarily. When the bladder fills, the urine is disposed.

9: Explain the function and components of blood.

Answer:  The main components of bloods are:

  1. Plasma: The fluid part of the blood is called plasma.
  2. Red Blood Cells (RBC) contains a red pigment called haemoglobin. Haemoglobin bind with oxygen and transports it to all the parts of the body and ultimately to all the cells. It will be difficult to provide oxygen efficiently to all the cells of the body without haemoglobin. The presence of haemoglobin makes blood appear red.
  3. White Blood cells (WBC) fight against germs that may enter our body thus provide an effective defence against infection, disease etc.
  4. Platelets: They are another type of cells in blood, responsible for the formation of dark red clot in the blood when it comes in contact with air. They help in preventing excess bleeding from the injuries by plugging the skin openings or cuts with a thick dark red clot
  • It transports substances like digested food from the small intestine to the other parts.
  • It carries oxygen and carbon dioxide to their respective organs and tissues
  • It transports wastes for removal from the body.
You cannot copy content of this page