Motion and Plants Important Questions Class 7 Science Chapter 13

Motion and Plants Class 7 Science Chapter 13 Important Questions and Answers are provided here. We prepared these extra questions based on the latest NCERT Class 7 Science Book. These important questions will help you to properly understand a particular concept of the chapter. Practicing class 7 important questions before the exam will help you to get excellent marks in the exam. 

Class 7 Science Chapter 13 Motion and Plants Important Questions

Very Short Answer Type Question

1: The basic unit of speed is
(i) Km/ min
(ii) m/ min
(iii) Km/ sec
(iv) m/ sec

Answer: (iv)m/ sec

2: A faster moving object covers more distance in _________ time.

Answer: less

3: (Speed = Distance/ Time). True/ False

Answer: True

4: What is the SI unit of distance?

Answer: Meter

5: Name an object that shows oscillatory motion.

Answer: Pendulum

6: What is the motion of our hands while running?

Answer: oscillatory motion

7: What is the motion of a child in a merry-go-round?

Answer: 

straight line motion

8: The time period of a given pendulum is not constant. True/ False

Answer: False

9: What is motion?

Answer: Motion is a change in the position of an object with time.

10: What is circular motion?

Answer: Motion of an object in a circular path is called circular motion e.g. Motion of the hands of a clock.

11: If the speed of an object keeps changing in equal interval of time, while moving along a straight line, its motion is said to be ___________________.

Answer: Non-uniform

12: The to and fro motion of an object from the position of rest is called a _____________.

Answer: Oscillatory motion.

13: One complete to and fro motion of a pendulum from rest position is called one______________.

Answer: One oscillation

14: Give an example of vibratory motion.

Answer: Simple Pendulum

15: Name the device on vehicles to track the distance covered.

Answer: An odometer

16: The basic unit of time is _________.

Answer: Second

17: Define average speed.

Answer: The average speed of a moving object is defined as the total distance covered by it divided by the total time taken.

18: What do you mean by the statement; “car is moving with the speed of 50 Km per hour”?

Answer: Car is moving with the speed of 50 Km per hour it means it will cover a distance of 50 Km in one hour

19: Define uniform motion.

Answer: Objects that move in a straight line and maintain the same speed throughout the distance covered are said to be in uniform motion.

20: Define non- uniform motion.

Answer: Objects that move in straight line and whose speed varies are said to be in non-uniform motion

21: The metallic ball in pendulum is called __________ of the pendulum.

Answer: Bob

22: Give an example of oscillatory motion.

Answer: To and fro motion of a simple pendulum

23: The symbol of all units is written in _________________.

Answer: Singular

24: _____________motion may be along a straight line or along a curved path.

Answer: Translatory 

25: Motion along a curved path is called _______________.

Answer: curvilinear motion

26: Name the device used to measure speed.

Answer: Speedometer

27: What type of graph is used to represent motion of an object?

Answer: distance-time graph

28: For a body in non-uniform motion, the graph is not a straight line. True/ False.

Answer: True

29: The working of a pendulum clock is based on the _____________  of its pendulum.

Answer: time period

30: Motion of the hammer of an electric bell is _____________ motion.

Answer: Oscillatory motion

Short Answer Type Questions

1: What do you mean by non-uniform speed?

Answer: An object is said to be moving with variable speed or non-uniform speed if it covers equal distances in unequal intervals of time or vice-versa.

2: A child is on see-saw, what kind of motion he have and why? Explain.

Answer: On a see-saw child goes up and comes down from mean position and repeats itself. So there is oscillatory motion.

3: Explain how in ancient time a day, a month and a year were measured.

Answer: In ancient time the time between one sunrise and the next was called a day. A month was measured from one new moon to the next and a year was fixed as the time taken by the earth to complete one revolution of the sun.

4: Define velocity along with its unit.

Answer: Velocity can be defined as the rate of change of displacement.SI unit of velocity is m/s (meter/second Velocity is a vector quantity.

5: What are quartz clocks?

Answer: It is a special type of clock or watch which have an electric circuit with one or more cells are called quartz clocks.

6: How do we know an object is moving faster compared to the speed of another object?

Answer: By finding the distance travel by a moving body in unit time 1 hr. or 1 sec we know the speed of an object that help us to know which one is moving faster i.e. having greater speed.

7: If a car is moving with a speed of 5Km/h on highway then find the distance travelled by the car in 4 hours?

Answer:  We know distance travelled by a body = speed × time 
So, distance travelled by the car = 5 × 4 = 20 km

8: Sumit covers a distance of 2.4 Km from his house to reach her college on a scooter. If the scooter has a speed of 6m/sec, calculate the time taken by her to reach the college.

Answer:  Total distance travelled = 2.4 km
= 2.4 × 1000 m
= 2400m.

Speed = 6m/sec 

Now, time = (Distance/speed)
= 2400/6
= 400 sec.

9: How can you say that motion and rest are relative?

Answer: We have observed that the position of stars and planets change while you remain stationary. In reality the earth is moving too. Thus, an object which appears to be at rest, may actually be in motion. Therefore, motion and rest are relative terms.

10: Differentiate between circular motion and periodic motion.

Answer: Motion of an object in a circular path is called circular motion eg. Motion of the hands of a clock. But when an object repeats its motion after some time. This type of motion is called periodic motion. E.g. Motion of a pendulum, motion of a child on a swing, motion of the strings of a guitar.

11: Give an example when objects undergo combinations of different types of motion?

Answer: The motion of a ball on the ground. Here the ball is rolling on the ground and rotating as well as moving forward on the ground. Thus, the ball undergoes a rectilinear motion as well as rotational motion.

12: What is simple pendulum?

Answer: A simple pendulum consists of a small metallic ball or a piece of stone suspended from a rigid stand by a thread .The metallic ball is called the bob of the pendulum.

13: What is oscillation of a pendulum?

Answer: One complete to and fro motion of a pendulum from rest position is called one oscillation. The time taken by the pendulum to complete one oscillation is called its time period. It is only depending on the length of the string of pendulum.

14: What are the points that should be kept in mind while choosing scale for drawing graph?

Answer: The following points should be kept in mind while choosing most suitable scale for drawing a graph

  • The difference between the highest and the lowest values of each quantity.
  • The intermediate values of each quantity to mark the values on the graph.
  • To utilize the maximum part of the paper on which graph is to be drawn.

15: What is the advantage of a distance- time graph?

Answer: Distance-time graphs gives information about the nature of the motion of an object like uniform or uniform motion. Motion of an object can be represented by its distance-time graphs.

16: Differentiate between distance and displacement.

Answer: The distance covered by a moving object is the actual length of the path followed by the object is called. Distance is a scalar quantity. SI unit of distance is meter. But Displacement is the shortest distance covered by a moving object from the point of reference (initial position of the body), in a specified direction.

17: What do you mean by time?

Answer: The interval between two events is called time. Example: The time between one sunrise and the next was called a day. Clocks or watches are the most common time measuring devices. The basic unit of time is a second. Its symbol is s. Larger units of time are minutes (min) and hours (h).

18: A simple pendulum takes 32 s to complete 20 oscillations. What is the time period of the pendulum?

Answer:  Time taken to complete 20 oscillations = 32 s 

Time period of the pendulum = No of oscillations/Total Time taken
= 32/20 s
= 1.6s

25: Salma takes 15 minutes from her house to reach her school on a bicycle. If the bicycle has a speed of 2 m/s, calculate the distance between her house and the school.

Answer:  Distance between her school and house = speed of bicycle × Time taken
= 2m/s × 60s
= 1800m

26: The distance between two stations is 300 km. A train takes 6 hours to cover this distance. Calculate the speed of the train.

Answer:  The distance between two stations = 300 km
Time taken by the train to cover that distance = 6 hours
Speed of the train = 300/6 Km/h =50 km/h

Long Answer Type Questions

1: Differentiate between uniform speed and average speed.

Answer: An object is said to be moving with uniform speed if it covers equal distances in equal intervals of time. But when we travel in a vehicle the speed of the vehicle changes from time to time depending upon the conditions existing on the road. In such a situation, the speed is calculated by taking the ratio of the total distance travelled by the vehicle to the total time taken for the journey. This is called the average speed.

2: What do you mean by instantaneous speed?

Answer: When we say that the car travels at an average speed of 60 km/h it does not mean that the car would be moving with the speed of 60 km/h throughout the journey. The actual speed of the car may be less than or greater than the average speed at a particular instant of time. The speed of a moving body at any particular instant of time is called instantaneous speed.

3: State different types of motion?

Answer:  Following are different types of motion:

  • Translatory Motion: – In Translatory motion the particle moves from one point in space to another. This motion may be along a straight line or along a curved path.
  • Rectilinear motion : Motion along a straight line is called rectilinear motion. Example: A car moving on a straight road
  • Curvilinear motion: Motion along a curved path is called curvilinear motion. Example: A car negotiating a curve
  • Rotatory Motion : In rotatory motion, the particles of the body describe concentric circles about the axis of motion
  • Vibratory Motion: In vibratory motion the particles move to and fro about a fixed point.

4: The odometer of a car reads 57321.0 km when the clock shows the time 08:30 AM. What is the distance moved by the car, if at 08:50 AM, the odometer reading has changed to 57336.0 km? Calculate the speed of the car in km/min during this time. Express the speed in km/h also.

Answer:  Initial reading of car odometer = 57321.0 km
Final reading of car odometer = 57336.0 km
Time at the time of Initial reading = 08:30 AM
Time at the time of Initial reading = 08:50 AM

Distance travelled by the car = 57336.0 km – 57321.0 km = 15 Km

Time taken by the car to cover distance = 08:50 AM – 08:30 AM = 20 min

Speed of the car in Km/m = 15 km/20min
= 0.75 Km/min

Speed of the car in Km/h = 15 km/20m × 60
= 45 Km/h

You cannot copy content of this page