Fibre to Fabric Important Questions Class 7 Science Chapter 3

Fibre to Fabric Class 7 Science Chapter 3 Important Questions and Answers are provided here. We prepared these extra questions based on the latest NCERT Class 7 Science Book. These important questions will help you to properly understand a particular concept of the chapter. Practicing class 7 important questions before the exam will help you to get excellent marks in the exam. 

Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric Important Questions

Very Short Answer Type Question

1: Wool is obtained from __________________ of sheep or yak.

Answer: Fleece

2: Silk fibres are obtained from cocoons of _________________.

Answer: Silk moth

3: Name some animals which provide us with wool.

Answer: Sheep, goat yak etc.

4: Name the place where Angora goats are found in plenty.

Answer: Hilly region like Jammu and Kashmir.

5: Name some Indian breed of sheep.

Answer: Lohi, Rampur, bushair, Nali, Bakharwal, Marwari and Patanwadi

6: Kashmiri goat’s under fur is woven to form fine shawls called __________________.

Answer: Pashmina shawls

7: The fur on the body of camel is also used as wool .True/False.

Answer: True

8: Which parts of the black sheep have wool?

Answer: The hairy skin called fleece have wool in black sheep

9: Name the protein which is the chief component of wool fibres.

Answer: Keratin is the chief component of wool fibres

10: Name the process involved in getting fibres form the sheep.

Answer: The sheep’s hair are Sheared off from its body, scoured, sorted, dried, dyed, spun and woven to yield wool.

11: Define sericulture.

Answer: The rearing breeding and management of silkworms for obtaining silk is called sericulture.

12: Caterpillars should be collected from bare hand or not?

Answer: No

13: Name the country which is the largest producer of silk.

Answer: China

14: Silk is a good conductor of heat or poor conductor of heat?

Answer: Poor

15: What is yarn?

Answer:  Yarn is a long continuous thread that is made up of fibre.

16: __________is a dried perspiration found in raw wool.

Answer: Suint

17: What is ginning?

Answer: The process of removing seed from cotton called ginning.

18: Spinning is a process of making fibers. True/False.

Answer: False

19: Weaving yarn makes a piece of fabric. True/False

Answer: True

20: Polyester is a natural fibre. True/False.

Answer: False

21: Name a strongest variety of silk.

Answer: Mooga

22: Define weaving.

Answer: Weaving is the process of arranging two sets of yarns together to make a fabric.

23: Define spinning.

Answer: The process of making yarn from fibres is called spinning.

24: Name the most common silk moth.

Answer: Mulberry silk moth.

25: Name some varieties of silk.

Answer: Mulberry silk, tassar silk, eri silk, Mooga silk etc.

26: ______________ weaves silk threads into silk cloth.

Answer: Weaver

27: What do you mean by cocoon?

Answer: Caterpillar in its later stage of development completely covers itself by silk fibres and turns into pupa. This covering is known as cocoon.

28: Name two animals of South America that yields wool.

Answer: Llama and Alpaca.

Short Answer Type Questions

1: Define wool.

Answer: Wool is the soft, curly fibres obtained from the fleece of sheep, goat and yak etc., it clothes made from wool keeps us warm.

2: What are the different sources of wool?

Answer: The fleece of sheep is the main source of wool. Apart from that, Angora wool is obtained from angora goats. The fur (hair) on the body of camels is also used as wool like Llama and Alpaca.

3: Why sheep have a thick coat of hair on their body?

Answer: The thick coat of hair on their body traps a lot of air. Air is a poor conductor of heat thus, hair keeps sheep warm.

4: Define a fibre.

Answer: A fibre is a long strong thread, which is obtained from natural sources like plants or manmade sources like synthetic fibres, e.g: Rayon

5: Why a cotton garment cannot keep us as warm in winter as a woollen sweater does?

Answer: Cotton clothes are thin and do not have spaces in their fabrics through which air can be trapped, to keep us warm thus Cotton clothes do not prevents heat coming out of our body.

6: Explain the process of making yarn from fiber?

Answer: The process of making yarn from fiber is called spinning. In this process, fibers from a mass of cotton wool are drawn out and twisted. this brings the fibers together to from a Yarn

7: Which parts of the black sheep have wool?

Answer: The hairy skin called fleece have wool in black sheep.

8: What do you meant by the white fleece of the lamb?

Answer: White fleece means the hairy skin which is white in colour.

9: What do you mean by shearing and how it is done?

Answer: The process of removing the fleece of the sheep along with a thin layer of skin is from its body is called shearing. It is done by using shearing machine

10: Why shearing of wool done only in summer?

Answer: Usually shearing of wool is done only in summer as sheep do not to survive without their protective coat of hair in winter.

11: Why wool yielding animals have a thick coat of hair?

Answer: A thick coat of hair helps in trapping a lot of air. As, air is a poor conductor of heat, it keep these animals warm.

12: Does shearing hurts the sheep?

Answer: Shearing does not hurt the sheep because the uppermost layer of the skin is dead. Also, the hair of sheep grows again just as our hair does.

13: What do you mean by scouring?

Answer: The sheared skin with hair is thoroughly washed in tanks to remove grease, dust and dirt. This process is known as scouring.

19: What are the main hazards of wool industry?

Answer: Workers in wool industry get infected by a bacterium, anthrax, which causes a fatal blood disease called sorter’s disease.

20: Explain the process of obtaining silk?

Answer: For obtaining silk, moths are reared and their cocoons are collected to get silk threads. The cocoons are boiled to separate out silk fibres from cocoon. Threads obtain from the cocoon spun into silk threads, which are woven into silk cloth by weavers. The process of taking out threads from the cocoon for use as silk is called reeling the silk

21: Why caterpillars need to shed their skin when they grow bigger?

Answer: The caterpillars eat their own shed skin during their growing stage and have no other food option. So they need to shed their skin when they grow bigger enter the next stage of its life history called pupa.

22: Why caterpillars should not be collected with bare hands?

Answer: Caterpillars should not be collected with bare hands because skin of caterpillars may cause allergy.

23: Why does silk have different varieties?

Answer: Silk-producing moth eats up different kinds of leaves, which accounts for the different varieties of silk. Thus, tassar silk, mooga silk, kosa silk, etc., are obtained from cocoons spun by different types of moths.

Long Answer Type Questions

1: What is selective breeding?

Answer: Certain breeds of sheep have thick coat of hair on their body which yields good quality wool in large quantities. As these sheep are “selectively bred” with one parent being a sheep of good breed. The process of selecting parents for obtaining special characters in their offspring is known as selective breeding.

2: Differentiate between natural and man – made fibres.

Answer: Fibres are classified into two types on the basis of their sources. Plant fibres and animal fibres and synthetic fibres. The fibres, which are obtained from plants and animals are called natural fibres e.g., jute and wool.

Animal fibres are obtained from animals, e.g., silk and wool. Those fibres which are made by the human beings are known as Man-made or Synthetic Fibres, e.g., Rayon.

3: Write short notes on rearing.

Answer: Rearing is raising livestock like goat, cows, sheep etc. for commercial purpose by taking them out in herds for grazing, feeding them on a mixture of pulses, corn, jowar, oil cakes (material left after taking out oil from seeds) and minerals for better growth and yield of produce like meat, milk, wool. Beside this in extreme climatic condition like winter these are also provided shelter and fed on leaves, grain and dry fodder.

4: Write short notes on shearing.

Answer: Shearing is the process in which fleece of the sheep along with a thin layer of skin is removed from its body. Machines similar to those used by barbers are used to shave off hair. Generally, the hair is removed during the hot weather which enables the sheep to survive without their protective coat of hair. The hair provides woollen fibres. Woollen fibres are then processed to obtain woollen yarn. Shearing does not hurt the sheep as the uppermost layer of the skin is dead.

5: Explain sericulture.

Answer: Sericulture is the rearing, breeding and management of silkworms for the production of raw silk. For obtaining silk, silk worm moths are reared and their cocoons are collected to get silk threads. Silk yarns come from the cocoon of the silkworm. The caterpillar hatches from a very small egg and is an eating machine. Their diet of continually eating mulberry leaves results in a semi-liquid protein called fibroin. When the silkworms start its spinning process in the cocoon, the worm’s head is coated with a gummy protein called sericin. The silkworm rotates its body thousands of times extruding one continuous strand of silk the length of 12 football fields. The silk adheres to itself, forming the cocoon.

6: Write short notes on rearing silkworm.

Answer: Female silk moth lays hundreds of eggs at a time; these eggs are stored carefully on strips of cloth or paper and are sold to silkworm farmers. The eggs are kept in hygienic condition and under suitable temperature and humidity, then the eggs are warmed to suitable temperature and the larva is hatched from the eggs. This is done when mulberry trees bear a fresh crop of leaves. The larvae called caterpillar eat day and night and gets bigger and bigger in size, and are kept on clean bamboo trays along with freshly chopped mulberry leaves. After 25 to 30 days caterpillars stop eating and move to a tiny chamber of bamboo in the tray to spin cocoons. The caterpillar or silkworm spins the cocoon inside which silk moth is developed.

7: Explain the process involved in obtaining wool.

Answer: For obtaining silk, moths are reared and their cocoons are collected to get silk threads. The cocoons are boiled to separate out silk fibres from cocoon. Threads obtain from the cocoon spun into silk threads, which are woven into silk cloth by weavers. The process of taking out threads from the cocoon for use as silk is called reeling the silk.

Sericulture is the rearing, breeding and management of silkworms for the production of raw silk. For obtaining silk, silk worm moths are reared and their cocoons are collected to get silk threads. Silk yarns come from the cocoon of the silkworm. The caterpillar hatches from a very small egg and is an eating machine. Their diet of continually eating mulberry leaves results in a semi-liquid protein called fibroin. When the silkworms start its spinning process in the cocoon, the worm’s head is coated with a gummy protein called sericin. The silkworm rotates its body thousands of times extruding one continuous strand of silk the length of 12 football fields. The silk adheres to itself, forming the cocoon.

Female silk moth lays hundreds of eggs at a time; these eggs are stored carefully on strips of cloth or paper and are sold to silkworm farmers. The eggs are kept in hygienic condition and under suitable temperature and humidity, then the eggs are warmed to suitable temperature and the larva is hatched from the eggs. This is done when mulberry trees bear a fresh crop of leaves. The larvae called caterpillar eat day and night and gets bigger and bigger in size, and are kept on clean bamboo trays along with freshly chopped mulberry leaves. After 25 to 30 days caterpillars stop eating and move to a tiny chamber of bamboo in the tray to spin cocoons. The caterpillar or silkworm spins the cocoon inside which silk moth is developed.

You cannot copy content of this page