Class 7 Civics Chapter 3 How the State Government Works Important Questions and Answers

CBSE Class 7 Civics Chapter 3 How the State Government Works Important Questions and answers cover all the major concepts of the chapter. Solving answers of these important questions help students to revise the Chapter most competently. We prepared these questions as per the latest NCERT book and CBSE syllabus. Practising class 7 important questions before the exam will ensure excellent marks in the exam.

How the State Government Works Class 7 Civics Important Questions

Very Short Answer Type Question

1. How is the Governor of a state appointed?  [V. Imp.]
Answer: The Governor of a state is appointed by the Central Government.

2. Whose responsibility is it to nm various government departments or ministers? 
Answer: It is the responsibility of the Chief Minister and other ministers to run various government departments or ministers.

3. How will you define a Legislative Assembly?
Answer: A Legislative Assembly is a place where all the MLAs, from the ruling party as well as the opposition, meet to discuss various things.

4. Define the term ‘government’. [Imp.]
Answer: The term ‘government’ refers to the government departments and various ministers who head them.

5. Who is the head of the executive?
Answer: The Chief Minister is the head of the executive.

6. Why did the Chief Minister and the minister for health visit Patalpwam district?
Answer: They went to visit the families who had lost their relatives due to the spread of diarrhoea. They also visited people in the hospitals.

7. Why are press conferences organised?
Answer: Press conferences are oraganised to discuss various current issues.

8. What do you know about a wallpaper?
Answer: A wallpaper is an interesting activity through which research can be done on particular topics of interest.

9. Why do people in a democratic set up organise meetings? [V. Imp.]
Answer: They do so to voice their opinions and protest against the government if any of its actions is not in their favour.

10. The government works at three levels. Name them.
Answer: The government works at three levels namely

  • Local
  • State
  • Natural

11: What is constituency?
Answer: Every state in India has a Legislative Assembly and each state is divided into different areas or constituencies

12: What is the full form of MLA?
Answer: Members of Legislative Assembly

Short Answer Type Questions

1: Define the term press conference.

Answer: Press conference is a gathering of journalists from media. They are invited to hear about and ask various questions on a particular issue and are then expected to report about the same to the larger public.

2: What is the importance of a press conference?

Answer: Press conference is a gathering of journalists from media. They are invited to hear about and ask various questions on a particular issue and are then expected to report about the same to the larger public.

3: Explain the responsibility of a chief minister after election of MLAs.

Answer: After the elections, the MLAs of the ruling party elect their leader who becomes the chief minister. The chief ministers select other ministers

4. What is role of the party that does not form government?  [V. Imp.]

Answer: As per the Constitution all the parties which do not take part in the formation of government are called opposition parties. In our democratic set up the role of the opposition parties is in no way less important than the ruling party. The opposition parties keep a watch over the functioning of the ruling party. They take part in every discussion and debate held in the Assembly. They can check and protest any wrong action of the government.

5. Who becomes a Chief Minister? What is his/her role in a state?  [Imp.]

Answer: Chief Minister is the leader of the ruling party. He/She is elected out of the total members of the party gaining majority in the general election. He/she is the executive head of the government. He/She is responsible for every action of the government. He/she also coordinates between the government at the centre and the state.

Long Answer Type Questions

1. How does a government function in a state?  [V. Imp.]

Answer: A government is headed by the Chief Minister. The Chief Minister, in order to manage the functioning of the government, appoints ministers at various levels like cabinet ministers, state ministers and deputy ministers. Every government departments is headed by a cabinet minister who is directly accountable for the functioning of the particular department. The heads of the government departments who are bureaurates, are responsible for the handling of the government decisions. The bureaurates project and get the works completed. The ministers give approval to the works.

2. What do you mean by an MLA? Is it necessary to become a member of any political party to become an MLA?  [V. Imp.]

Answer: The term MLA stands for a Member of Legislative Assembly. He/She is elected through a general election and represents a particular constituency. It is not necessary for one to be a member of a political party to become a MLA. He/she can contest the election as an independent candidate also. In some cases, he/ she is sponsored by a political party. But one thing is necessary that he/she must be a citizen of India and fulfil the requisite qualifications for the post.

3. What is the process of formation of government in a state?  [Imp.]

Answer: A general election is conducted to elect representatives from various constituencies. The party which earns more than half of the total seats is said to be in a majority. That party is usually called for forming the government.

Sometimes, no party gains clear majority. In that case the party with maximum elected members tries to get support from the like-minded parties or independent candidates. The party that proves to have maximum supporters in that way is allowed to form government. Otherwise there would be re-election.

You cannot copy content of this page