Class 7 Civics Chapter 7 Markets Around Us Important Questions and Answers

CBSE Class 7 Civics Chapter 7 Markets Around Us Important Questions and answers cover all the major concepts of the chapter. Solving answers of these important questions help students to revise the Chapter most competently. We prepared these questions as per the latest NCERT book and CBSE syllabus. Practising class 7 important questions before the exam will ensure excellent marks in the exam.

Markets Around Us Class 7 Civics Important Questions

Very Short Answer Type Question

1. What do advertisements do?
Answer: They attract people’s attention to their products.

2. What do you mean by the word branding?
Answer: The naming of a product is called branding.

3. Why is the consumer confused? Or What makes the consumer confused? [V. Imp.]
Answer: Sometimes there are two or more advertisements of a similar product. This makes the consumer confused because it becomes difficult for him to differentiate one product from the other/others.

4. What do the advertisers do to convince the consumer?
Answer: They start claiming certain special values for their brand.

5. How are brand values conveyed to us?
Answer: Brand values are conveyed to us through the use of visuals and words.

6. When products are advertised by cricket heroes and film stars, we feel tempted to buy them. Why?
Answer: It is because persons whom we consider our heroes tell us that those products are worth buying.

7. Advertisements aim to get people to buy a particular brand’. What does this really mean?
Answer: It means that after we see an advertisement we should want to buy the brand

8. Why do companies show the advertisements again and again?
Answer: They do so in order to get it stick in people’s minds.

9. Under what pressure do companies show the advertisements again and again?
Answer: There are so many advertisements in the market. This creates a pressure on the companies and they start showing the advertisements again and again to make it most popular.

10. What do you mean by social advertisements? [V. Imp.]
Answer: Social advertisements are advertisements made by the State or private agencies. These advertisements have a larger message for the society.

11. What impressions does advertising create on us?
Answer: It creates the impressions that things that are packaged are better than things that are sold loose.

12. Mention one drawback of advertising.
Answer: It tends to promote a certain lack of respect for the poor.

13. How do pi ople feel when they fail to afford certain brands?
Answer: They feel bad on their helplessness to buy certain brands.

14: Who is a retailer?
Answer: Traders who sell good to the consumers

15: Who is a wholesale trader?
Answer: People or traders who buy and sell thing in bulk and sold them to other traders

16: State an advantage of weekly market.
Answer: Most of the things we need are available at one place.

17: Why branded goods are expensive as compared to non-branded goods?
Answer: Branded goods are often promoted by advertising, which costs a lot and thus are expensive.

18: Why fewer people can afford to buy branded goods?
Answer: Because these goods are expensive

19: What is the importance of chain of market?
Answer: It is because of chain of market that goods produced at one place reaches people everywhere

20: Define wholesale.
Answer: Wholesale means buying and selling of goods and products in very large quantities.

21: What is chain of market?
Answer: A series of markets that are connected like links forms chain of market. Products passes from one market to another.

Short Answer Type Questions

1: Why weekly markets are cheaper than permanent shops?

Answer: Permanent shops have to incur a lot of expenditure like shop rent, electricity, fees to the government etc., but a weekly market shop owner don’t have to bear these expenses. Permanent shops holder also have to pay wages to their workers but weekly market shop owner have helpers from their family members, and thus they don’t need to hire workers. And are cheaper than permanent shops.

2: Why Neighbourhood market is preferred by the Indians?

Answer: Neighbourhood markets are near our house, one can go there at any day of the week. The buyers and sellers know each other and these shops also provide goods on credits,

3: Differentiate between shopping complexes and malls.

Answer: Markets mostly in urban areas having many shops are called shopping complexes. In many urban areas there are large multi-storeyed air conditioned building with shops on different floors, knows as malls.

4: Establish relationship between the market and the inequality?

Answer: Shop owner in weekly market and in shopping complexes are different people. One is small trader with little money while other can spend lot of money. They also earn unequal amounts. Similarly buyers are also different, there are many who are not able to afford the cheapest goods while buys only branded items from shopping malls. Thus it forms an inequality amongst people.

5: Differentiate between permanent and temporary shops.

Answer: Permanent shops contains goods that are expensive in comparison to goods of temporary shops. Permanent shops store the things they sell in their shops but temporary shops owner store goods to be sold at their home.

6: What is a chain of market? Do you think that everyone gains equally in the market?

Answer: A series of markets that are connected like links forms chain of market. Products passes from one market to another. Shop owner in weekly market and in shopping complexes are different people. One is small trader with little money while other can spend lot of money. They also earn unequal amounts. Similarly buyers are also different, there are many who are not able to afford the cheapest goods while buys only branded items from shopping malls. Everyone do not get equally in a market. Individual answer.

7. Why do you think the manufacturer of the daal (pulses) gave his product a specific name?  [Imp.]

Answer: Daals (pulses) are usually sold loose in the market. There are different types of daals in the market such as arahar ki daal, rnasoor ki dual, urad ki daal, etc. These names are not brand names. When a company takes a particular daal such as urad ki daal and puts it into a packet, it will need to give the daal a specific name. It needs to do this so that we don’t confuse the daal is that particular packet with the daal that is sold loose.

8. What do companies do in case there are two brands of a similar product?

Answer: In such a situation the consumer is confused. He cannot decide which product he should buy. The manufacturer, being aware of this has to give the consumer a reason to refer a particular brand of a product. Just naming a product does not help sell it. So, advertisers began claiming certain special values for their brand. In this way, they try to differentiate it from other similar products.

Long Answer Type Questions

1. How are small businessmen affected in this age of advertisements?  [V. Imp.] 

Answer: Advertising a product is a costly affair no doubt but this is the only way to sell products in the market. Large companies have no dearth to money and therefore they can easily advertise their products. But these are small businessmen also who have no money to show their products on television or national newspapers and magazines. They often have to sell their products in weekly markets and neighbourhood shops.

Advertising also makes us believe that packaged and branded things are better than things sold loose. We often forget that the quality of a product has little to do with packaging that it comes in. This shift to packaged products negatively affects the sales of several small business forcing people out of their livelihoods.

2. Mention the drawbacks of advertising. [V. Imp.]

Answer: Advertising shows certain drawbacks which are as follow:

(a) We are citizens of a democratic country. It means we all are equal. But advertising always focuses on the lives of the rich and influential persons. It tends to promote a certain lack of respect for the poor. They are not the faces we most often see in advertisements and therefore we cease to think about them.

(b) Advertising uses personal emotions of the people. Those who are capable to buy certain brands feel exalted but there are many who cannot afford to buy them. The personal emotions of these people are hurt badly.

(c) Advertising promotes the sale of packaged products. This negatively affects the sale of things which do not come in packets. This forces many people out of their livelihoods.

(d) Advertising by focussing on the lives of the rich and famous helps us forget about issues of poverty, discrimination and dignity, all of which are central to the functioning of equality in a democracy.

3. What brand values are used by the two daals namely Top Taste Daal’ and ‘Best Taste Daal’?

Answer: The two daals namely Top Taste Daal’ and ‘Best Taste Daal’ are saying two different things. Top Taste Daal’ is appealing to our social tradition of treating guest extremely well. On the other hand ‘Best Taste Daal is appealing to our concern for our children’s health and that they eat things that are good for them. Values such as treating our guests well and making sure and children get nutritious food are used by brands to create brand values. These brand values are conveyed through the use of visuals and words to give us an overall image that appeals to us.

4. How is personal emotion being used in the Care Soap advertisement?  [Imp.]

Answer: The Care Soap advertisement uses the mother’s concern for her child. It tells the mother that her love and care is best shown through using this particular brand of soap. Because of this, mothers begin to feel that using this soap is a sign of how much they love their child. In this way, the advertisement uses the love of a mother for her child to sell this expensive soap.
Just think about those mothers who cannot afford this soap. They might begin to feel that they are not giving their children the best care.

5. What role do advertisements play in our lives?  [V. Imp.]

Answer: Advertisements play a major role in our lives. They influence us to a great extent. We watch advertisements, discuss them and often judge people according to the brand products they use. Whenever we see cricket heroes and film stars advertising different products we feel tempted to buy those products. It is because persons whom we consider our heroes tell us that they are worth buying. Advertisements tell us how we should live our lives, what we should aspire and dream for, how we should express our love, what it means to be smart, successful and beautiful. Thus, advertisements have a significant role in our lives. In the present scenario, we cannot think of a life without advertisements.

You cannot copy content of this page