Class 7 History Chapter 2 New Kings and Kingdoms Important Questions and Answers

CBSE Class 7 History Chapter 2 New Kings and Kingdoms Important Questions and answers cover all the major concepts of the chapter. Solving answers of these important questions help students to revise the Chapter most competently. We prepared these questions as per the latest NCERT book and CBSE syllabus. Practising class 7 important questions before the exam will ensure excellent marks in the exam.

New Kings and Kingdoms Class 7 History Important Questions

Very Short Answer Type Question

1. Who was Dantidurga?
Answer: Dantidurga was a Rashtrakuta chief who turned to be a kshatriya after performing a ritual known as hiranya-garbha.

2. What was called ‘rent’?
Answer: Resources obtained from the producers were called ‘rent’.

3. Who paid revenue?
Answer: The traders paid revenue

4. What were ‘prashastis’?
Answer: Prashastis were the details depicting the rule and personality of the rulers

5. Who were the writers of Prashastis?
Answer: The learned brahmanas were the writers of the Prashastis.

6. Who was Kalhana?
Answer: Kalhana was a great Sanskrit poet from Kashmir.

7. What was ‘tripartite struggle’? [V. Imp.]
Answer:  The tripartite sruggle was a long drawn conflict among the rulers of Gurjara- Pratihara, Rashtrakuta and Pala dynasties for control over Kanauj.

8. Who wrote Kitab al-Hind?
Answer: A great Arab poet al-Baruni wrote Kitab al-Hind

9. Who was Prithviraja in ?
Answer: Prithviraja III was afamous Chauhan ruler of Delhi and surrounding regions during 1168-1192.

10. Who destroyed the temple of Somnath?
Answer: Sultan Mahmud of Ghazni, a ruler of Afghanistan, destroyed the temple of Somnath.

11 Why are the temples of Thanjavur and Gangaikonda-cholapuram famous for?[V. Imp.]
Answer:  These temples are famous for their architectural and sculptural marvels.

12. What were called as ‘ur’?
Answer: The settlements of peaseants were called as ‘ur’.

13. What were called ‘nadu’?
Answer: The larger units of the groups of ‘ur’ were called ‘nadu’.

14. What was known as ‘brahmadeya’?
Answer: The land gifted to Brahmanas was called as ‘brahmadeya’.

15. Define ‘nagarams’.
Answer: ‘Nagarams’ were the associationa of traders

16. What was ‘sabha’?
Answer:  An assembly of prominent Brahmanas that looked after brahmadeya was called ‘sabha’.

Short Answer Type Questions

1. Trace out the emergence of the new class of rulers.  [V. Imp.]

Answer: During seventh century a new class of rulers emerged. They were the subordinates or samantas under the influence of big landlords or warriors. Later they themselves gained power and wealth and declared themselves to be maha- samantas, maha-mandaleshvara (the great lord of a circle or region)

2. Who was Dantidurga? How did he became a kshatriya?

Answer: Dantidurga was a Rashtrakuta chief in Deccan. Initially Rashtrakutas were the subordinate to the Chalukyas of Karnataka. Dantidurga, in the mid-eighth century overthrew his Chalukya overlord and performed a ritual known as ‘hiranya-garbha’. It was thought to lead to the rebirth of the sacrificer as a kshatriya, even if he was not one by birth.

3. How was the financial position controlled in these states? [V. Imp.]

Answer: These states were closely associated with peasants, traders and Brahmanas. The resources were obtained from peasants, cattle-keepers, and artisans who were the producers. They were compelled to surrender part of what they produced. The traders had to pay revenue. The functionaries for collecting revenue were generally from influential families or from the close relatives of the kings.

4. Write a note on ‘Prashastis’.

Answer: Prashastis, often written by learned Brahmanas, were details of the functioning of a king. They may not be literally true. They tell us how rulers wanted to depict themselves—as valiant, victorious warriors etc. Brahmanas were rewarded by grants of land which were recorded on copper plates.

5. Who was Kalhana? Why was he famous for?

Answer:  Kalhana was a great Sanskrit poet who wrote a long Sanskrit poem depicting the ruler of Kashmir. He used a variety of sources, including inscription, documents, eyewitness account. He was different from the writers of Prashastis for he was often critical about rulers and their policies.

6. Who was Prithvirqja III? Who defeated him?

Answer:  Prithviraja III (1168-1192) was a Chahamanas, later known as Chauhan ruler. He ruled over the regions around Delhi and Ajmer. He defeated Sultan Muhammad Ghori, an Afghan conqueror in 1191. But only one year after it in 1192 he was defeated by Ghori. It was the end of his rule and life both.

7. What was the role of temples during Chola kingdom? [V. Imp.]

Answer:  The Chola rulers like Rajaraja and Rajendra built two great temples of Thanjavur and Ganaikonda-cholapuram respectively. Temples were the nuclei of settlements during this period. They were the centres of craft production and also controlled the financial aspects related to them. Hence they were not only the religious centres but also the hub of economic, social and cultural life as well.

8. Describe the irrigation system of Chola kingdom. [Imp.]

Answer: Irrigation system during Chola ruler was much improved. A variety of methods were applied for it. Many wells were dug; huge tanks were also constructed to collect water. The kings themselves took interest in organizing labour and resources and extensive planning.

9. What was the system of election of committee members for Sabha?

Answer: The Sabha had separate committees to manage the works of irrigation and other works of gardens, temples, etc. The members for each committee were elected through a strict process. Names of eligible candidates were written on small tickets of palm leaf. The tickets were put into an earthenware pot. A young boy was asked to take out the tickets one by one for each committee.

Long Answer Type Questions

1. Write a note on Sultan Mahmud of Ghazni.  [Imp.]

Answer:  Sultan Mahmud of Ghazni was a ruler of Afghanistan from 997 to 1030. He was an ambitious king and so made all efforts to extend his control over far off regions. He extended his control over parts of Central Asia, Iran and north­western part of the subcontinent. Almost every year he raided the subcontinent targeting wealthy temples. The temple of Somnath in Gujarat was the worst victim of his raids. Much of the wealth he carried away was used to create a splendid capital city at Ghazni. Ghazni was fond of knowing more about the people he conquered. He entrusted a scholar named al-Biruni to write an account of the subcontinent. The al- Biruni’s account, an Arabic work titled as Kitab al-Hind, is still an important source for historians.

2. How did the Cholas rise to power? Trace out the role of Rajaraja I in this rise .[V. Imp.]

Answer:  Cholas belonged to a minor chiefly family known as Muttaraiyar that held power in the Kaveri delta. They worked as subordinate to the Pallava kings of Kanchipuram. Vijayalaya, a member of the ancient chiefly family of the Cholas from Uraiyur, captured the delta from the Muttaraiyar in the middle of the ninth century. ‘Hie town of Thanjavur and the temple for goddess Nishmbhasudini are some of his great creations. Vijayalaya’s successors conquered neighboring regions and the kingdom grew in size and power. The Pandyan and the Pallava territories to the south and north were made part of this kingdom.

Rajaraja I was the most powerful Chola ruler. He became king in 985 and expanded control over most of these areas. He was well known for the reorganization of the administration of his empire. His son Rajendra I continued his policies an even raided the Ganga valley, Sri Lanka and contries of Southeast Asia, developing a navy for these expeditions. The big temples of Thanjavur and Gangaikonda-cholapuram built by them are architectural marvels.

3. Why were the temples first targets of the conquerors? [V. Imp.]

Answer: It was the trend to demonstrate power and resources by building large temples. The rulers often invested a lot in the decoration and maintenance of the temples. So the foreign conquerors made them target first. The most prominent example of it was the temple of Somnath in Gujarat looted several times by Sultan Mahmud of Ghazani who came from Afghanistan. Much of the wealth he carried away was used to create a splendid capital city at Ghazani.

You cannot copy content of this page