How The Camel Got His Hump Extra Questions and Answers Class 8 English

How The Camel Got His Hump Extra questions and Answers PDF help the students in preparing for their examination in an orderly manner. Class 8 English It so happened Chapter 1 extra questions includes short and long questions which are essential for school exams. Practicing class 8 extra questions help the students to understand the entire chapter for the preparation of class tests and terminal exams.

Extra Questions for Class 8 English Chapter 1 How The Camel Got His Hump

Short Answer Type Questions

Question 1. When did the animals start working for humans?
Answer: In the beginning when the world just began and the animals started working for humans.

Question 2. Where did the lazy animal live?
Answer: The camel, the lazy animal, lived in the middle of a Howling Desert.

Question 3. What did he like to do?
Answer: He liked to eat sticks, thorns and prickles. He loved to sit idle and responded to everything by saying ‘Humph’.

Question 4. Why did the ‘Three’ call the Man?
Answer: The ‘Three’ were fed up with the attitude of the camel. They called up the man to complain about him as he was not doing anything at all.

Question 5. What was the Man’s reply to the complaints of ‘Three’?
Answer: The man was sorry for the ‘Three’ and decided to leave him alone. He wanted them to work double time to make up for his negligence.

Question 6. Who was the incharge of ‘All Deserts’?
Answer: The Djinn was the incharge of all deserts rolling in a cloud of dust.

Question 7. How did the Horse mention the rude behaviour of the camel?
Answer: The Horse mentioned the Djinn about the negligent behaviour of the camel and also about his rude behaviour.

Question 8. What did the Djinn plan to do with the camel?
Answer: The Djinn planned to Humph the camel when he heard about his behaviour from the ‘Three’.

Question 9. What was the Camel doing when Djinn reached him?
Answer: When Djinn walked up to him in the desert. The camel was looking at his own reflection in a pool of water.

Question 10. Do you think the camel paid for ignoring the advice of Djinn?
Answer: The camel did not pay any heed to the advice of the Djinn. He answered ‘Humph’ to everything he asked for. So, a hump grew on his back as punishment.

Question 11. What happened to the camel when he said ‘Humph’ last time?
Answer: The camel repetitively answered by saying ‘Humph’ to the Djinn. Djinn penalized him by puffing up his back in a great big hump.

Question 12. What was the purpose of puffing up a big hump on the back of the camel?
Answer: The Djinn asserted that his hump was punishment for his reluctance to work. Secondly, he could live without food for three days.

Question 13. Does the camel catch up with the three days at the beginning of the world?
Answer: No, the camel has never caught up with the three days at the beginning of the world.

Long Answer Type Questions

1. Do you think reward and punishment works as incentive in general for the Camel in particular?

Answer: The Camel did not want to work at all until he was punished for his reluctance. Djinn wanted him to do the assigned work but seeing his irresponsible behaviour he had to punish him by puffing up a hump on his back. Yet he helped him in a better way. Because of the hump, camel can survive for atleast three days in desert. Thus be it reward or punishment, they do well in general.

2. Do you agree? ‘Cooperation and loyality are two essential values that one must learn for better world’?

Answer: For every institution, it is necessary that every member should cooperate with his utmost ability for its upliftment. Loyality in attitude brings everyone closer to each other. Their bonding grew stronger bringing out positive outlook.

3. What tasks, do you think, were assigned to the dog and the ox?

Answer: The dog was assigned the task of fetching and carrying sticks, while the ox was assigned the task of ploughing.

4. Why did the camel live in the middle of the desert?

Answer: The camel lived in the middle of the desert because it did not want to work. It ate sticks, thorns and pickles and when anybody spoke to it. It said “Humph!” and nothing more.

5. What made the dog, the horse and the ox very angry?

Answer: The man told the dog, the horse and the ox that since the camel cannot work, he would leave it alone and the three of them would have to work double-time to make up for the work not done by the camel. This made the three of them very angry.

6. How did the Djinn know the horse was complaining against the camel?

Answer: The Djinn knew that the horse was complaining against the camel because he was the incharge of all deserts and knew about everything happening in his deserts.

7. The camel was looking at his own reflection in the pool. What does it suggest to you about the camel?

Answer: The camel’s looking at his own reflection in the pool shows that he was proud of his appearance especially his back. He liked admiring himself.

8. The Camel said, “Humph” repeatedly. How did it affect him?

Answer: When the camel said “Humph!” repeatedly despite the Djinn’s warning his back puffed up into a big hump.

9. What, according to the Djinn, was the use of the “humph”?

Answer: The Djinn assured the camel that his “humph” would not create a problem for him while working. Since the camel had skipped work for three days, he could live on his humph and would be able to work for three days without eating. This means that the hump was a kind of food reserve.

10. “… he has never yet learnt to behave”. In the light of this. What is the writer’s opinion about the camel?

Answer: According to the writer, the camel is still a very lazy animal that is unwilling to work. After he got the hump, the Djinn asked to go out of the desert to help the other three animals. It seems that the camel still did not behave himself and worked lazily in the desert itself. It is for this reason that he was still unable to complete the pending work of those three missed days, and he continued carrying the hump and living in the desert.

You cannot copy content of this page