The Fight Extra Questions and Answers Class 8 English

The Fight Extra questions and Answers PDF help the students in preparing for their examination in an orderly manner. Class 8 English It so happened Chapter 6 extra questions includes short and long questions which are essential for school exams. Practicing class 8 extra questions help the students to understand the entire chapter for the preparation of class tests and terminal exams.

Extra Questions for Class 8 English Chapter 6 The Fight

Short Answer Type Questions

1. For how long did Ranji stay in Rajpur?
Answer:
Ranji had been for less than a month in Rajpur when he discovered the pool in the forest.

2. What did Ranji tell about the surrounding of the area?
Answer:
Ranji came to a semi-hill station where the weather was hot. The earth was parched, the grass was brown, the trees were listless no wind, and narrow stream due to lack of rains.

3. What surprises the warrior?

Answer: Ranji executes another perfect dive. Swimming under water, he circles Suraj and comes upon him from behind. The warrior, Suraj is surprised to see Ranji’s skill.

4. ‘Ranji is not at all eager for a second fight’. Why does he go back to the pool, then?
Answer:
Ranji did not want to miss the joy of swimming in the pool. So, he went back to the pool.

5. Between Ranji and the other boy, who is trying to start a quarrel? Give a reason for your answer.

Answer: When the other boy arrived at the scene Ranji wanted to make friends with him. It was the other boy who insisted on fighting to prove his freedom on the pool.

6. Who was the other boy and what did he do to Ranji?
Answer:
When Ranji was relaxing after an hour of swimming, he observed that a tall and healthy boy was staring at him. He then scolded him for using the pool as he claimed that he owned the pool.

7. In what way is the forest pool different from-the one which Ranjf Knew in the Rajputana desert?

Answer: The forest pool was clean, cold and inviting, whereas the Rajputana desert has sticky, muddy pools where buffaloes wallowed and women washed clothes.

8. Why could not Suraj make a perfect dive?

Answer: Ranji told Suraj told the basics of diving. Suraj stood up stiff and straight, stretched out his arms and threw himself into the water. He landed flat on his belly. With a crash that sent the birds screaming out of the trees.

9. How did they become friendly?
Answer:
Suraj was fascinated by the tricks of Ranji, he decided to learn it from him. He surrendered the anguish and dominance over the pool. He offered to train Ranji to become a pahalwan.

10. Ranji knew that he would lose the fight yet did not surrender. Why?
Answer:
Ranji was feeling weak and lazy as his body was stiff. He knew that he would be beaten in another fight. He thought that he must defy his enemy or outwit him to gain his respect.

Long Answer Type Questions

1. ‘Children are the best gift of the nature’. Do you agree to the statement? Give reason in support of your answer.

Answer: Nature has been kind and considerate in many ways. Children are the most adorable gift that showered upon mankind. They learn behaviour from elders and teach them a lot. The two children in the story wanted to show their dominance but became good friends on the very second day. They built faith and trust among themselves. They don’t hide their genuine feelings from each other.

2. ‘Hobby is an integral part of everybody’s life’. Comment.

Answer: Hobby is an essential activity that caters to the need of a person. A hobby can enhance our well – being and can give more meaning to one’s life. All work and no play make Jack a dull boy. So every person should have a hobby to keep himself active physically as well as mentally. Ranji was superior to the boy because he had pursued his hobby of swimming. He could have spent his day roaming here and there doing nothing. He rather preferred to explore the forest. He spent his off time swimming. Suraj, however, had muscular strength, yet he felt little before Ranji and befriended him.

3. What surprised Suraj when he met Ranji the next day at the pool?

Answer: Both Suraj and Ranji decided to continue their fight. Suraj called Ranji to hill side by coming across the pool. Ranji was unwilling. His perfection in dive surprised Suraj. He was impressed with his efficiency.

4. The other boy asked Ranji to ‘Explain’ himself.
(i) What did he expect Ranji to say?
(ii) Was he, in your opinion, right or wrong to ask this question?

Answer:
(i) The other boy, Suraj, expected Ranji to say ‘sorry’.
(ii) Suraj was a bully. He was wrong to prevent Ranji from using the pool. The pool was a common property.

5. What did Ranji do when he returned home after the duel with Suraj?
Answer:
Ranji gave a tough fight to Suraj and received bruises. He tried to hide it from his mother who scolded him. She asked him to stay indoors but he slipped into the market and ate jalebis.

6. “Then we will have to continue the fight,” said the other.
(i) What made him say that?
(ii) Did the fight continue? If not, why not?

Answer:
(i) Suraj spoke the above words because he was tired but he did not want to spare Ranji who refused to accept defeat. So he deferred the fight for the next day.

(ii) no, the fight didn’t continue the next day. Both Suraj and Ranji needed each other’s help, so they compromised. Suraj asked Ranji to teach him to dive and swim underwater. While Ranji agreed to become a wrestler with the help of Suraj.

7. What is it that Ranji finds difficult to explain at home?

Answer: At home, Ranji found it difficult to explain the cuts and bruises that were marked on his face, legs and arms. It was difficult to hide the fact that he had been involved in a fight.

8. Ranji sees his adversary in the bazaar.
(i) What does he wish to do?
(ii) What does he actually do, and why?

Answer:
(i) At first Ranji felt like turning away and look the other way. His second thought was to hit his enemy with the lemonade bottle.

(ii) He actually stands his ground and only scowls at Suraj.

9. How did Ranji react to the challenge of Suraj?
Answer:
Ranji disliked the way Suraj behaved with him. He was aware of his lean body and could assess the strength of the opponent. Yet he accepted the challenge because he did not want to give up the fun he could experience while swimming.

10. Who was the better swimmer? How do you know it?

Answer: Ranji was the better swimmer. When the other boy made fun of him by saying that he would not be able to swim across the pool, Ranji dived straight into the water and surfaced at the other end in a flash. The boy was amazed at how well Ranji had dived and later, at how he had swim underwater. He said that, he did not know how to dive or swim underwater, and asked Ranji to teach him both.

11. What do you get about the pool from the story?

Answer: The pool was in the midst of the forest. The water had a gentle translucency and smooth round pebbles could be seen at the bottom of the pool. It was fed by a small stream emerged from a cluster of rocks. It was cold, and clean.

12. Now that they are at the pool, why don’t they continue the fight?

Answer: Before resuming their fight they started the used exchange of ‘war cries’ once Ranji established his superiority in swimming it all boiled down to the warrior accepting Ranji’s superiority which resulted in their friendship.

13. What according to you, makes the two adversaries turn into good friends in a matter of minutes? Explain it as you have understood it.

Answer: It was combination of many factors. The first was realization on warrior’s part that Ranji was more than a match for him in terms of physical strength and mental strength. The next was Ranji’s show of superior swimming and diving skills. And the final factor is Ranji’s willingness to befriend people and his willingness to share things.

You cannot copy content of this page