The Great Stone Face Part 2 Extra Questions and Answers Class 8 English Honeydew

The Great Stone Face Part 2 Extra questions and Answers PDF help the students in preparing for their examination in an orderly manner. Class 8 English Honeydew Chapter 10 extra questions includes short and long questions which are essential for school exams. Practicing class 8 extra questions help the students to understand the entire chapter for the preparation of class tests and terminal exams.

Extra Questions for Class 8 English Chapter 10 The Great Stone Face Part 2

Short Answer Type Questions

1. Write the physical appearance of Ernest.

Answer: Ernest had white hairs on his head, wrinkle across his forehead and furrows in his cheeks. He was an old man, but more numerous than white hairs. He had wise thought in mind.

2. According to Ernest, who was the man which resembles Great Stone Face?

Answer: According to Ernest, the poet whose poetry he read, seated on the bench before his cottage door arid he asked to mountain “Is not this man worthy to be your likeness?”

3. Why did the poet want to meet Ernest?

Answer: The poet wanted to meet Ernest whose wisdom walked hand in hand with the noble simplicity of his life.

4. Did the poet go to meet Ernest? What did they do?

Answer: Yes, the poet went to meet Ernest. They both sat together and Ernest tried to find great stone face in poet.

5. What did the poet reply when he listened Ernest’s prophecy story?

Answer: He replied that, “to find in me the likeness of The Great Stone Face, I am not worthy to be its likeness”.

6. Why were Ernest’s and poet’s eyes wet with tears?

Answer: The Ernest’s and poet’s eyes were in tears because the thought poet put in his book is entirely different from his real life. He had dream, but they have been only. So he burst into tears.

7. What did Ernest address to the pe’ople of valley?

Answer: Ernest threw a look of familiar kindness around his audience. He spoke all his thoughts and people agreed. That was not preacher voice, these were the words of life. He melted out the heart of people of valley.

8. Who said that Ernest is himself the Great Stone Face and why?

Answer: The poet said that Ernest was himself the Great Stone Face because the thought he had wrote matched with the thought of Ernest. He saw the Great Stone Face covered with the white mist like Ernest’s face coloured with the white hair.

9. Did the prophecy come true at the end of the lesson?

Answer: Yes, the prophecy came true at the end of the lesson. As all the people agree whatever poet had said and actually Ernest resembles the Great Stone Face.

10. What did Ernest think about prophecy?

Answer: Ernest finished his speech and took the poet in his arm and still thinking that some wiser and better man would appear, resembling to the Great Stone Face.

Long Answer Type Questions

1. ‘Do you think a mountain can bring wisdom in a person? Give your opinion.

Answer: Ernest was in habit of observing the mountain since childhood. Once his mother told him that he could bring change in the lives of villagers. After he worked hard he contemplated by observing the mountain. The mountain reflects his mood whether it is happy or pensive. He gazed but all the thoughts were of his own. The mountain could inspire him yet wisdom was attained by himself. He attained popularity for his sage like quality.

2. Why did the villagers have firm faith in prophesy?

Answer: The villagers had firm faith in the prophesy. They welcomed Gather Gold for his similarity. They lost faith in him, because he didn’t bring any change in the lives of the people. Then they cheered for general. Finally, they settled for Ernest. He was given faith by his mother that he could be the shape. It made the villagers optimistic and gave hope for the upliftment. Thus, we can’t accept it in a literary sense. But the hope it bestowed on village was beyond measures. Thus there is no harm in having such prophesy. It reflects the simplicity of the believers.

3. How was Ernest different from others in the valley?

Answer: Ernest was well known among the people, as a good and simple hearted man. He was humble, hardworking and thoughtful man. He used to deliver thoughtful words from the depth of his heart. As he grew old, he had become a renowned personality beyond the valley.

4. Why did Ernest think the poet was like the Stone Face?

Answer: The poet wrote songs with lofty thoughts. The poetry of the poet found his way to Ernest also. Ernest used to read the poet’s poems and songs after his day’s work and found them worthy. When the poet came to meet Ernest, he looked wise, gently and kind. Even the Great Stone Face appeared bending forward to listen to his talk. For all these reasons, Ernest began to think that the poet was like the Great Stone Face.

5. What did the poet himself say about his thoughts and poems?

Answer: The poet confessed that he was not worthy to be compared with the Stone Face. His actions did not match with his thoughts.

6. What made the poet proclaim Ernest was the Stone Face?

Answer: The poet heard Ernest while he was talking to his audience. Ernest was speaking from the depth of his heart and mind. He felt that Ernest’s own life and characters were a nobler kind of poetry than he had ever written. The poet found great similarities between the misty white clouds around the Great Stone Face and the white hairs around the brow of Ernest. So, the poet declared that Ernest himself was the Stone Face.

7.
(i) Who, by common consent, turned out to be like the Great Stone Face?
(ii) Did Ernest believe-that the old prophecy had come true? What did he say about it?

Answer: (i) By common consent, Ernest turned out to he like the Great Stone Face.

(ii) No, Ernest did not believe that the old prophecy had come true. Even though everybody had agreed that he has the likeness of the Great Stone Face, he himself hoped that some wiser and better man than himself would appear, bearing a resemblance to the Great Stone Face.

You cannot copy content of this page