The Selfish Giant Extra Questions and Answers Class 8 English

The Selfish Giant Extra questions and Answers PDF help the students in preparing for their examination in an orderly manner. Class 8 English It so happened Chapter 3 extra questions includes short and long questions which are essential for school exams. Practicing class 8 extra questions help the students to understand the entire chapter for the preparation of class tests and terminal exams.

Extra Questions for Class 8 English Chapter 3 The Selfish Giant

Short Answer Type Questions

1. Why did the children go to the Giant’s garden?
Answer:
The children used to go to the Giant’s garden because it was a large lovely garden with soft grass with beautiful flowers and peach trees bearing fruits.

2. Where do Giant go for seven years?
Answer:
The Giant went to visit his friend the Cornish ogre and stayed there for seven years.

3. What did the Giant do to stop the entry of children?
Answer:
The Giant built a high wall all round it and put up a notice board. ‘Trespassers will be prosecuted’.

4. Why did the children say ‘How happy we were there’?
Answer:
The children could not go to the garden as Giant had barred their entry. They could go to dusty roads to play so they were distressed and were missing the garden.

5. Why spring did not enter the Giant’s garden?
Answer:
The Giant did not allow the children to play in his garden so spring did not enter there.

6. Why did the flower go back into the ground?
Answer:
Once a beautiful flower put its head out from the grass, but when it saw the notice-board it was so sorry for the children that it slipped back into the ground again and went off to sleep.

7. Why were the snow and the frost happy?
Answer:
The snow and the frost were happy because the spring had forgotten the garden. So they can stay all the year round.

Question8. Who was roaring in the garden and why?
Answer:
North wind was invited by the snow and the frost to stay with then. It was wrapped in furs and it roared all day about the garden.

9. How did the Giant realized that spring has visited in his garden?

Answer: One morning, the Giant heard music from outside. It was a little linnet singing outside his window. Hail and north wind had stopped. He could smell delicious perfume of flowers hit him. So he was over-joyed with the adverb of spring.

10. How did the children enter into the garden?
Answer:
The children crept in through a little hole in the wall.

11. ‘It was a lovely scene’. How?
Answer:
The Giant was desperately waiting for the spring. The smile of the children brought it. The trees were so glad and were gently waving above the children’s head.

12. ‘The Giant’s heart melted’. How did he become a changed person?

Answer: Once the Giant looked out and found that children were playing in his garden. By then, he realized that the wall he mounted had stopped the entry of children thus stopped the entry of spring. So he broke the wall and allowed the children to play.

13. Why did the Giant say that the ‘children are the most beautiful flowers of all’?

Answer: The Giant had a garden. The children play around him. He liked their games and liveliness. He wanted to be in their company. Although there were beautiful flowers in his garden yet he loved the children playing because of their vivid colour and enthusiasm towards life.

14. How did the Giant react to the child?
Answer:
The Giant was infused with energy seeing the child again in his garden. He ran downstairs in great joy and hastened across the grass.

15. Why was the Giant angry?
Answer:
The Giant was waiting desperately to meet the child for many years and when he returned he madly rushed to meet him. But when he saw the marks of nails on the palms and feet, he grew angry.

Long Answer Type Questions

1. ‘The good always win over evil’. Describe in your words by using hurts from the lesson.

Answer: The Giant was selfish. He does not allow children to play in his garden. His garden was full of snow, Hail and north wind. Until the children entered into his garden, spring did not visit his garden. Once the children entered, the trees were full of flowers and fruits, the grass was green. The episode evoked essential humanity in him. He enjoyed watching the children playing till he grew old. He was affected when he saw the hurt hands of the child. Thus evil in the Giant was replaced by his essential goodness.

2. ‘Service for welfare of other should be the aim of human deeds’. Elaborate.

Answer: ‘Humanity is the service of others’. Owing things is the basic human instinct. Accumulation of wealth and resources make one greedy. The Giant was selfish and blocked the entry of the children. But nature punished him. No spring refreshed his garden. When he realized his mistake, he showed generosity towards children and earned their love. Owning things is humane but sharing is divine. When the Giant learnt coexistence, he became contented and lead exemplary life for others.

3. Why is the Giant called Selfish?

Answer: The Giant is called Selfish because he did not allow children to play in the garden. He built high walls around the garden. He also put up notice board with a warning on it.

4. On one occasion the children said: “How happy we are here!”
Later they said: “How happy we were there!” That are they referring to in both the cases?

Answer: In the first case the children were referring to their joy when they were playing in the Giant’s garden. ,. When the Giant returned after a long gap, he shooed away all the children and erected a wall around his garden. Now children had no place to play. So, they were fondly remembering their old happy days.

5. (i) When spring came, it was still winter in the garden. What does winter stand for or indicate here?
(ii) Winter has been presented like a stay with its own characters and their activities. Describes the story in your own words.

Answer: (i) Winter indicates that flowers did not bloom in the Giant’s garden. The birds did not sing. There was no sign of joy and greenery.

(ii) Winter has been portrayed as destroyer. It has its own characters. Snow and frost are the most prominent factors. Trees have been covered with a white cloak. The trees look lifeless. North wind has come to stay there permanently. Hails settle on the roof.

6. Was the Giant happy or sad over the state of the garden?

Answer: The Giant was wondering for the no show by the spring. He was felling sad for the winter in perpetuity. Now he was craving for a pleasant weather.

7. What effect did the linnet’s song have over Hail and the north wind?

Answer: When the linnet song, the Hail stopped dancing over his head, and the north wind stopped roaring.

8. (i) The Giant saw a most wonderful sight. What did he see?
(ii) What did he realise on seeing it?

Answer: (i) The-Giant saw that the children had entered the garden through a small hole in the wall, and were sitting on the branches of trees. There was a child on every tree. The trees had covered themselves with blossoms as they were glad to have the children back. The birds were flying about and twittering in delight, and the flowers and grass were laughing out loud.

(ii) He realised that spring did not come to his garden because he had prevented the children from playing in his garden. He realised that he was selfish not to allow the children to play in his garden.

9. Why was it still winters in one corner of the garden?

Answer: The isolated corner was to remind the Giant that he also needed to take some steps to keep the gloominess away. The presence of symbols of winter in that corner is to symbolize the past deeds of the Giant which led to overall unhappiness in the garden.

10. Describe the first meeting of the little boy and the Giant.

Answer: In the first meeting of the boy and the Giant, the Giant lifted him gently and put him in the branch of that tree. The tree suddenly broke into flowers and the birds began to sing. The child kissed the Giant.

11. Describe their second meeting after a long interval.

Answer: When the little boy appeared after a long gap the Giant ran to meet him and to ask his whereabouts on seeing injury marks on little boys hands the Giant became restless. On the assurance of little boy that they were not injury marks but marks of love. The Giant could be pacified.

12. The Giant lay dead, all covered with white blossoms. What does this sentence indicate about the once selfish Giant?

Answer: The sentence ‘Giant lay dead, all covered with white blossoms’ indicates that the Giant had been blessed the paradise after his death. The Giant is no longer selfish and cruel. That’s why he is covered with white blossoms. White colour is a symbol of peace.

13. The little child’s hands and feet had marks of nails. Who does the child remind you of? Give a reason for your answer.

Answer: The child reminds one of Jesus Christ. When the Giant met the little child for the second time, he saw imprints of nails were dug on his palms and feet. He had sacrificed his life for humanity. So that the sins of the world would be washed away. That is why the child told the Giant that those were the wounds of love.

14. Is there something like this garden near the place where when you live? Would you like one (without the Giant perhaps) and why? What would you do to keep it in good shape?

Answer: A park is a public place. It is like the lungs in human body. It gives us fresh air. The greenery is soothing to the eyes. A public garden, however has to be used by the people with care and caution. The children must not spoil the flower beds and the grassy lawns even in a public park. I would never play football in a park nor let other children do so.

You cannot copy content of this page