The Summit Within Extra Questions and Answers Class 8 English Honeydew

The Summit Within Extra questions and Answers PDF help the students in preparing for their examination in an orderly manner. Class 8 English Honeydew Chapter 5 extra questions includes short and long questions which are essential for school exams. Practicing class 8 extra questions help the students to understand the entire chapter for the preparation of class tests and terminal exams.

Extra Questions for Class 8 English Chapter 5 The Summit Within

Short Answer Type Questions

1. Who was Major HPS Ahluwalia?

Answer: Major HPS Ahluwalia was a member of the first successful Indian expedition to the Mount Everest in 1965.

2. Why did author say that “instead of being jubilant” there was a tinge of sadness?

Answer: He said that “instead of being jubilant” there was a tinge of sadness, because he had already done the ‘ultimate’ in climbing and there would be nothing higher to climb as all roads hereafter would lead down.

3. How was the experience of author when he climbed mountains?

Answer: By climbing the summit of Everest, the author was overwhelmed by a deep sense of joy and thankfulness. It was a joy which lasts a lifetime. The experience changed him completely.

4. Explain why the Author summit to the Everest?

Answer: According the author the Summit, presents great difficulties. Man takes delight in ever coming obstacles. The obstacles in climbing a mountain are physical. A climb to mountain means endurance, persistence and willpower, so it is very exciting to climb the mountains.

5. Why did the author feel change within himself?

Answer: He experienced change within himself which is called mystical because of the beauty, aloofness, might, ruggedness, and the difficulties encountered on the way.

6. Why did they leave the picture of God at Everest?

Answer: He left on the Everest a picture of Guru Nanak. Rawat left a picture of goddess Durga, Phu Dorji left a relic of the Buddha, Edmund Hillary had buried a cross under a cairn (a heap of rocks & stones) in the snow. These are not symbols of conquest but of reverence.

7. Write the physical and spiritual aspects of summit Mountain?

Answer: Whether the mountain you climb is physical or emotional and spiritual, the climb will certainly change people. It teaches us much about the world & about ourselves.

8. Why did author says that “internal summit are, perhaps, higher than Everest”?

Answer: He said “Internal summits are perhaps, higher than Everest”. Because his experience as an Everester has provided him the inspiration to face life’s ordeals resolutely. Climbing mountains gives worthwhile experience.

9. “The man who has been to the mountains is never the same again”. Why?

Answer: “The man who has been to the mountains is never the same again” because it is not easier to climb summit. Although it is physical exhaustion but obstacles in climbing a mountain are physical. Because the experience is worthwhile.

10. Why did the author climb mountains?

Answer: The author has been attracted by Mountains from his childhood. He felt miserable and lost when he was away from mountain in the plains. It’s beauty and majesty pose a great challenge and they were means of communion with God. So he climbed mountains.

11. Why does the author become sad on reaching the top of the mountain?

Answer: On reaching the top of the mountain, the author became sad because his goal had been attained & now a certain vacuum had overcome in the absence of an aim. Also, the highest had been reached & the author realizes that from here on the journey would only lead downwards.

12. What does Ahluwalia have to say about the relationship between mountain climbing and life?

Answer: According to HPS Ahluwalia, there is a very close connection between these two journeys. His experience as an Everest climber gave him the inspiration to face life’s ordeals with great confidence.

13. How does the author view himself in the light of his surroundings, as he reaches the summit?

Answer: The author becomes more and more conscious of his smallness as he sees the universe from the mountain peak.

Long Answer Type Questions

1. ‘The internal summit is, perhaps, higher than Everest’. What qualities do a human being should possess?

Answer: Man forces both internal and external constraints and challengers. The dilemmas and insecurities leave one weak. Intolerable pain and conflicts needed to be conquered as various mountaineers physically. The qualities needed are endurance, vision, persistence and willpower. Hurdles break one’s confidence but that should be overcome-with enriching experiences.

2. ‘Mountains are nature at its best’ why? Major Ahluwalia talks about in the lesson.

Answer: Mountains are nature’s blessing because they are abode of flora and fauna. They are mystic, serene, calm and quiet. One could experience closeness to God’s abode, heavenly father’s home from where it is considered that heavenly brink is showered upon all living creatures.

You cannot copy content of this page