The Treasure Within Extra Questions and Answers Class 8 English

The Treasure Within Extra questions and Answers PDF help the students in preparing for their examination in an orderly manner. Class 8 English It so happened Chapter 4 extra questions includes short and long questions which are essential for school exams. Practicing class 8 extra questions help the students to understand the entire chapter for the preparation of class tests and terminal exams.

Extra Questions for Class 8 English Chapter 4 The Treasure Within

Short Answer Type Questions

1. What nightmare did Hafeez contractor have?

Answer: Hafeez contractor had nightmares about appearing for maths examination where he did not know anything.

2. What was the one thing said by the principal that changed Hafeez life?

Answer: The principal said Hafeez how hard his mother worked to bring him up and that he should study hard and repay her mothers hard work.

3. What distraction did Hafeez contractor create one day?

Answer: Hafeez contractor played Chor police for one whole hour.

4. Was Hafeez contractor interested in architecture?

Answer: Hafeez contractor had no such interest in architecture. It all happened by chance.

5. Hafeez Contractor wanted to join the police force. Why didn’t he?

Answer: Hafeez contractor did not join Police Force as because his mother said him not to. She said him to complete his graduation.

6.Who in your view is an unusual learner? 

Answer: an unusual learner can be different from the rest. He can be a genius.

7. How did he help fellow students who had lost a button?

Answer: when his fellow students lost a button, he helped them by cutting a button from chalk by using a blade.

8. What was Mrs Gupta’s advice to Hafeez contractor?

Answer: Mrs Gupta who was Hafeez contractors teacher in the second and third grade advised him to become an architect when he grew up.

9. What is Hafeez contractor’s definition of mathematics?

Answer: He said that putting design, construction, psychology, and sociology together and making a sketch from all that is mathematics.

10. In What special way did Hafeez contractor remember things?

Answer: He didn’t remember them through his mind and saw things as photographs.

Long Answer Type Questions

1. How is the attitude and understanding of self-worth help a person succeed in life? ‘

Answer. Hafeez is a trendsetter, who had a normal childhood yet became a renowned Indian architect. His interest was more in sports rather than academics. He violate class room activities. He dreamt of making dams, he drew sketches, he planned strategies. His mind was more observant and creative. His success was his curiously and understanding of his clientele.

2. ‘Cooperation and friendship’ are key traits for a human being. How?

Answer: Human should have humane quality. He should believe in co-existence, cooperation. One can be creative and learn social traits for development of healthy society ‘live and let live’ is the keys to the development of a social structure. Hafeez was cooperative to his friends, he made buttons out of chalk. He sacrificed lunch; he became the leader of his gang. His imagination and observation were distinct traits, he learnt during his stay with his friends.

3. What did Hafeez contractor have nightmares about?

Answer: Hafeez contractor got nightmares about appearing for a mathematics examination in which he did not know anything.

4. What did the principal say to him, which influence him deeply?

Answer: When Hafeez was in the eleventh standard, his principal said to him that he had been seeing him since day one. He was a good student. However, he had never studied. The principal told him that so far he had taken care of him, but from then on he was by himself. He mentioned how Hafeez’s mother had worked extremely hard to bring him up and had paid all his fees for all those years. However, he had only played games. He thus told Hafeez to rise to the occasion and study. These words influenced Hafeez in a deep manner.

5. “…that year I did not step out into the field”. What was he busy doing that year?

Answer: He was busy studying that year. He went for prayers and just ate and studied. What “distraction” did Hafeez contractor create one day? Would you have liked to participate in the “distraction” had you been with him?
For one whole hour he along with his friends played ‘Chor- police’. I would have avoided such distraction for fear of the teacher. Moreover, it was completely a wastage of time.

6. Hafeez contractor wanted to join the police force. Why didn’t he?

Answer: Hafeez contractor did not join the police force because his mother told him not to. His mother told him to do his graduation.

7. In the architect office. Hafeez contractor was advised to drop everything and join architecture. Why?

Answer: When Hafeez contractor was in the architect’s office, he saw somebody drawing a window detail. He told him that his drawing was wrong and that the window he had drawn would not open. Later, it was found that the drawing was indeed wrong. Seeing this, his cousin’s husband asked him to draw a few specific things. Which he immediately did. He then asked him to design a house and he completed this task as well. His potential for architecture was clearly visible from these incidents. Thus, he was told to drop everything and join architecture.,

8.
(i) What was Mrs. Gupta’s advice to Hafeez contractor?
(ii) What made her advise him so?

Answer: (i) Mrs. Gupta, who was Hafeez contractor’s teacher in the second and third grades, advised him to become an architect when he grew up.

(ii) She always said to him that he was quite useless in everything, except for his sketches, which were always very good. Therefore, she advised him to take up architecture.

9. How did he help fellow students who had lost a button?

Answer: When his fellow students lost a button, he helped them by cutting a button from chalk, by using a blade.

10. Which rules did he break as a school boy?

Answer: As a school boy, he was more interested in things other than academics. If it started raining outside, he would think of the flowing water, and how much of water the dam would be able to hold. He was interested only in games, running around and playing jokes and pranks on others. He copied in class during exams. He used to get hold of the examination paper that had been prepared, and study it as he could not remember thing that had been taught to him in class.

11.
(i) What is Hafeez contractor’s definition of mathematics.
(ii) How would you want to define mathematics’. Do you like the subject?

Answer: (i) He said the putting design. Construction, psychology and sociology together and making a sketch from all that is ‘mathematics’.

(ii) I would like to define mathematics as the science of number, quantity and shape. Arithmetic, algebra geometry and trigonometry are some of its branches.

12. Is it likely that someone who is original and intelligent does not do very well at school? Should such a learner be called a failure? If not, why not?

Answer: It is likely that someone who is original and intelligent does not do very well at school. Such a learner . should not be called a failure as everyone has his or her own strengths and weakness. Those who are academically brilliant do well in other fields. Hafeez contractor was not a very good student. However he had the talent for construction, and he is now one of the leading architects. Each individual has his or her own individual talents, which may not be visible in the academic report. That is why students should be encouraged to showcase their talents and work on them. They should not be called failures.

You cannot copy content of this page