This is Jody’s Fawn Extra Questions and Answers Class 8 English Honeydew

This is Jody’s Fawn Extra questions and Answers PDF help the students in preparing for their examination in an orderly manner. Class 8 English Honeydew Chapter 6 extra questions includes short and long questions which are essential for school exams. Practicing class 8 extra questions help the students to understand the entire chapter for the preparation of class tests and terminal exams.

Extra Questions for Class 8 English Chapter 6 This is Jody’s Fawn

Short Answer Type Questions

1. What happens to Jody’s father? And what did Jody do?

Answer: Jody’s father has been bitten by a rattle snake. He quickly kills a doe, uses its heart and liver to draw out the poison.

2. How did Penny feel when he got up in the early morning?

Answer: Penny was feeling good in the morning. As he said that “Just fine, son. Old Death has gone thieving. elsewhere”.

3. Why was Penny feeling proud?

Answer: Penny was feeling proud because his son Jody saved his life by treating him when he had been bitten by a rattle snake.

4. Why fawn might me hungry?

Answer: Fawn was a baby dear whose mother sa.ves the life of penny. As fawn was too small to feed himself he, light is hungry and scared as well.

5. With whom Jody went to bring Fawn?

Answer: Jody went with Mill-wheel to bring fawn. They went through riding on a horse.

6. How did Jody and Mill found doe’s fawn?

Answer: They saw the spot in a line which remarks the presence of fawn.

7. Why was Jody unwilling to have Mill-wheel with him?

Answer: Jody was unwilling to have Mill-wheel with him. Because if the fawn was dead, or could not be found, he could not have his disappointment seen. And if the fawn was there, the meeting would be so secret that he could not share it.

8. What happened to the dead doe?

Answer: Buzzards sat in a circle around the carcass of the doe. The sand showed large cat prints but the big cats kill fresh so they had left the doe to the carrion birds.

9. Where did he find the little fawn?

Answer: He found the spot where the fawn had emerged and dropped on all fours, studying the sand for the small hoof prints. At last, moving directly in front of him he tumbled backward.

10. Describe the meeting of fawn and Jody in your own words.

Answer: The meeting of fawn and Jody is not easy to be described. It was so loving. Jody reached out one hand and laid it on the soft neck. Its skin was very soft. He rose slowly & lifted the fawn from the ground. Slowly fawn accepts him and he follows him after that.

11. How did Jody host have to fawn?

Answer: Jody brings morning’s milk from the kitchen to fawn. And then he dipped his fingers in the milk & thrust them into the fawn’s soft wet mouth. Fawn sucked greedily and this is how feeds fawn.

12. Describe feeling of Jody when he met fawn.

Answer: Jody was very happy to meet fawn. He was feeling like how he can serve to baby fawn. As he loose his mother in curing Jody’s father Penny, he brought fawn to his home.

13. Why did not Penny want to leave fawn alone?

Answer: They used doe’s liver to draw out the poison. So it would be ungrateful to leave it to starve. So he. didn’t want to leave fawn alone.

14. Why was Jody afraid of carrying the fawn through the clearing?

Answer: Jody was afraid that the fawn might see or smell the carcass of the doe & begin to bleat & get out of his control.

15. Why did Ma Baxter not want to bring fawn at home?

Answer: Ma Baxter didn’t want to bring fawn because she was worried about how they would feed him. As they had no milk for him.

16. What does Jody suggest to feed up fawn?

Answer: Jody said that he is now grown up boy; his share of milk could be given to the fawn. Also fawn starts to eat leaves and acorn, so nothing much would be required to raise him.

17. What had happened to Jody’s father?

Answer: Jody’s father had been bitten by a rattlesnake.

18. How did the doe save Penny’s life?

Answer: The doe’s liver and heart were used to draw out the poison from Penny.

19. Why does Jody want to bring the fawn home?

Answer: The fawn become an orphan because its mother was killed by Jody. He wants to bring the fawn to return the obligation because he was the one who made the fawn an orphan.

20. How does Jody know that the fawn is a male?

Answer: Jody’s father told him that in a male fawn the spots are all in a line and in females they are randomly arranged. This knowledge helped him recognize it being a male fawn.

21. Jody didn’t want Mill-wheel with him for two reasons. What were they?

Answer: Jody didn’t want Mill-wheel to come with him because of two reasons:

  • If fawn was not there Jody didn’t want Mill-wheel to see the disappointment on his face.
  • If the fawn is alive then Jody did not want to share this happiness with anyone.

22. Why was Mill-wheel afraid to leave Jody alone?

Answer: Mill-wheel was afraid to leave Jody alone because he was scared if Jody got lost or got bitten by a snake too.

23. How did Jody bring the fawn back home?

Answer: Jody picked up the fawn into his arms and proceeded towards his home. After some distance, he kept the fawn down and took rest. Later on, the fawn followed him. Thus he brought the fawn back home.

24. Jody was filled with emotion after he found .the fawn. Can you find at least three words or phrases which somehow he felt?

Answer: Jody was filled with emotion after he found the fawn. When he stroked its neck, the touch made him ‘delirious’. When he realised that its was his fawn now, he was ‘light headed with his joy’. When he finally brought the fawn into the house Penny thought that “the boy’s eyes were as bright as the fawn’s”.

25. How did the deer drink milk from the gourd?

Answer: Jody dipped his fingers in the milk and thrust them into the fawn’s mouth. He then lowered his fingers into the gourd. The fawn blew and sucked, snorted and started sipping the milk.

26. Why didn’t the fawn follow Jody up the steps as he had thought it would?

Answer: The deer is a wild animal. It is used to live in the forest. When the fawn reached Jody’s home, it did not follow Jody up the steps because of the strangeness of the house and steps and everything. This is similar to its reaction to the milk in the gourd. It simply did not know what to do.

27. Why did Penny Barter allow Jody to go find the fawn and raise it?

Answer: Penny was convinced by Jody’s argument that it would be ungrateful if they left the fawn in the forest to starve. He realised that Jody was right.

28. What did Doc Wilson mean when he said “nothing in the world ever comes quite free”?

Answer: Penny had killed the doe to save his life. Therefore in return what they had done to the doe, its fawn needed to be taken care of and saved from starvation. It would be ungrateful to leave it alone. This was what Doc Wilson meant when he said that nothing in the world comes quite free.

29. How did Jody look after the fawn, after he accepted the responsibility for doing this?

Answer: After Jody accepted the responsibility for looking after the fawn he took it to the kitchen and fed it with milk. He dipped his fingers in the milk and thrust them into the fawn’s soft wet mouth. Hence, one can say that Jody carried out his responsibility quite well.

30. How does Jody’s mother react when she hears that he is going to bring the fawn home? Why does she react in this way?

Answer: Jody’s mother turned her nose when she heard that he was going to bring back the fawn. She gasped with surprise because she didn’t want to see an animal in her home.

Long Answer Type Questions

1. Do you think Jody was compassionate and conscience-stricken? Why do you think so?

Answer: Jody’s father has been bitten by a rattle snake. He quickly kills a doe and uses its heart and liver to draw out the poison. However, he was conscious of damage he had done to the fawn when it was feeble and meek. He knew that it couldn’t survive if left alone in the jungle. So he searched for it and fed it. He was conscience-stricken for the damage he had done. But he need not bring it home. He could have sent it to a zoo, where it could be given care. He was compassionate; he avoided the route where the carcass of the doe was lying. He picked it up in his arms to save it from being hurt and fed him.

2. Penny said ‘you are smarter than boys of your age’. Why did he say so?

Answer: Penny was smitten by a snake and it was life threatening. His son killed a doe and used its heart and liver to draw out the father’s life. Secondly he made a smart move; he went to the jungle in search of the fawn as he knew that it had to be looked after. He sent along with Mill but did not want to observe his weakness. He dared to lift the fawn saving it from bushes and vultures. Finding it difficult for the fawn to feed through the gourd he used his finger and fed it. So Penny rightly told about his son that he was smart, intelligent and a responsible boy than other boys of his age.

3. In This is Jody’s Fawn, Jody’s father uses a ‘home remedy for a snake bite. What should a person now do if he or she is bitten by a snake? Are all snakes poisonous? With the help of your teacher and others, find out answers to such questions. Then write a short paragraph on – What to do if a snake chooses to bite you.

Answer: Snakes are the most dreaded of wild creatures. This is why we use sticks to kill them. There are many poisonous snakes. Green snakes or water snakes are poisonous. Still we cannot be sure of it. So we don’t take a chance. We call in a snake charmer to draw the cobra out of the house. A snake-bite can kill the victim in a few minutes. But the victim can be saved if he gets the first aid in the farm of blood-letting and anti-venom serum.

The medicine for snake bite is prepared from the snake’s poison. In case I am bitten by a poisonous snake, the first thing I would do is to put a band tightly over the bitten part. Then I shall use a blade or knife to make a small cut on the bitten part, and press the poisonous blood out. Then I shall go to hospital for medical help. I shall not go to sleep until I feel better and safe.

You cannot copy content of this page