Class 8 Civics Chapter 5 Judiciary Extra Questions

Class 8 Civics Chapter 5 Judiciary Extra Questions and Answers are provided here. These Extra Questions with solution are prepared by our team of expert teachers who are teaching in CBSE schools for years. Extra questions for Class 8 Civics Chapter 5 will help you to properly understand a particular concept of the chapter.

Judiciary Class 8 Civics Extra Questions and Answers

Short Answer Type Questions

1. What are the different branches of the legal system?
Or
Mention the branches of the legal system.

Answer: The legal system in India is divided into two branches: Criminal Law and Civil Law.

2. What do you understand by law?

Answer: Law is a system of rules that are created and enforced through social or governmental institutions to regulate behavior.

3. What does judiciary mean?

Answer: The judiciary is the branch of authority in a country which is concerned with law and the legal system.

4. What is the appellate system?
Or
Write two sentences of what you understand about the appellate system.

Answer: This means that a person can appeal to a higher court if they believe that the judgment passed by the lower court is not just.

5. How is the work of the judiciary categorized?

Answer: The work that the judiciary does can be divided into the following:

  • Dispute Resolution
  • Judicial Review
  • Upholding the Law and Enforcing Fundamental Rights

6. In what ways is the Supreme Court, the guardian of Fundamental Rights?

Answer: Supreme Court acts as a guardian of fundamental rights as it ensures that people are able to practice their rights in the required manner. Every citizen of India can approach the Supreme Court or the High Court if they believe that their Fundamental Rights have been violated.

7. How can we say that Indian Judiciary is independent?

Answer: Indian judiciary is considered an independent institution because:

  • The other branches of government – the legislature and the executive – cannot interfere in the work of the judiciary.
  • The courts are not under the government and do not act on their behalf.

8. India has an integrated judicial system. Explain

Answer: In India, we have an integrated judicial system, meaning that the decisions made by higher courts are binding on the lower courts. Another way to understand this integration is through the appellate system that exists in India. This means that a person can appeal to a higher court if they believe that the judgment passed by the lower court is not just.

9. In the following illustration, fill in each tier with the judgments given by the various courts in the Sudha Goel case. Check your responses with others in class.

Answer: Lower Court (Trial Court): Laxman, his mother Shakuntala and his brother-in-law Subhash Chandra were sentenced to death

High Court: Laxman, Shakuntala and Subhash Chandra were acquitted.

Supreme Court: Laxman, Shakuntala were given life imprisonment while Subhash Chandra was acquitted for lack of sufficient evidence.
10. What is Public Interest Litigation in India?
Or
What is PIL? State the objectives of introducing PIL.

Answer: The Supreme Court in the early 1980s devised a mechanism of Public Interest Litigation or PIL to increase access to justice. It allowed any individual or organisation to file a PIL in the High Court or the Supreme Court on behalf of those whose rights were being violated. The legal process was greatly simplified and even a letter or telegram addressed to the Supreme Court or the High Court could be treated as a PIL.

 Long Answer Type Questions

1. List two reasons why you believe an independent judiciary is essential to democracy.
Or
What is the need of an independent judiciary in a democracy?
Or
You read that one of the main functions of the judiciary is ‘upholding the law and Enforcing Fundamental Rights’. Why do you think an independent judiciary is necessary to carry out this important function?

Answer: Independent judiciary is essential to democracy because

  • It allows the courts to work independently, without being under the influence of the rich and powerful people or other branches of the state like – the legislature and the executive.
  • The court can play a crucial role in protecting the Fundamental Rights of the  citizens as well as enforce the rule of law.

2. Write a brief note on the independence of the judiciary.

Answer: One aspect of this independence is the ‘separation of powers’. This means here is that other branches of government – the legislature and the executive – cannot interfere in the work of the judiciary. The courts are not under the government and do not act on their behalf. All judges in the High Court as well as the Supreme Court are appointed with very little interference from these other branches of government. Once appointed to this office, it is also very difficult to remove a judge.

3. What is the structure of the judicial system of India?
Or
What is the Structure of Courts in India?
Or
Explain the judiciary system existing in India.

Answer: There are three different levels of courts in our country. There are several courts at the lower level while there is only one at the apex level. The courts that most people interact with are what are called subordinate or district courts. These are usually at the district or Tehsil level or in towns and they hear many kinds of cases. Each state is divided into districts that are presided over by a District Judge. Each state has a High Court which is the highest court of that state. At the top is the Supreme Court that is located in New Delhi and is presided over by the Chief Justice of India. The decisions made by the Supreme Court are binding on all other courts in India.

4. What is the Role of the Judiciary?

Answer: Broadly speaking, the work that the judiciary does can be divided into the following:

Dispute Resolution: The judicial system provides a mechanism for resolving disputes between citizens, between citizens and the government, between two state governments and between the centre and state governments.

Judicial Review: As the final interpreter of the Constitution, the judiciary also has the power to strike down particular laws passed by the Parliament if it believes that these are a violation of the basic structure of the Constitution. This is called judicial review.

Upholding the Law and Enforcing Fundamental Rights: Every citizen of India can approach the Supreme Court or the High Court if they believe that their Fundamental Rights have been violated.

5. Differentiate between Criminal Law and Civil Law.

Answer: Difference between Criminal Law and Civil Law

Criminal LawCivil Law
1. Deals with conduct or acts that the law defines as offences. For example, theft, harassing a woman to bring more dowry, murder.1. Deals with any harm or injury to rights of individuals. For example, disputes relating to sale of land, purchase of goods, rent matters, divorce cases.
2. It usually begins with the lodging of an First Information Report (FIR) with the police who investigate the crime after which a case is filed in the court.2. A petition has to be filed before the relevant court by the affected party only. In a rent matter, either the landlord or tenant can file a case.
3. If found guilty, the accused can be sent to jail and also fined.3. The court gives the specific relief asked for. For instance, in a case between a landlord and a tenant, the court can order the flat to be vacated and pending rent to be paid.

6. Re-read the list of Fundamental Rights provided in Chapter 1. How do you think the Right to Constitutional Remedies connects to the idea of judicial review?

Answer: The Right to Constitutional Remedies connects to the idea of judicial review in its capacity of protecting the rights of an individual against the working of the State legislature or executive. The Right to Constitutional Remedies allows citizens to move the court if they think that any of their Fundamental Rights are being violated by the State administration. Judicial review implies invalidation of legislative or executive action if it is seen to violate Fundamental Rights. Hence, the Right to Constitutional Remedies and judicial review are inter-connected because the latter is practiced when a Fundamental Right is violated by the State. In this case, a higher court can repeal the judgments of a lower court based on its own investigation.

7. Re-read excerpts from the judgment on the Olga Tellis vs Bombay Municipal Corporation case. Now write in your own words what the judges meant when they said that the Right to Livelihood was part of the Right to Life.

Answer: In Olga Tellis vs. Bombay Municipal Corporation case, the judges said that the Right to Livelihood was part of the Right to Life. They stated that life does not merely imply an animal existence; it cannot be lived without a means of living, that is, “the means of livelihood”. The judges conferred that eviction from a pavement or slum is deprivation of means of livelihood for the poor who cannot afford to live anywhere else. They take up small jobs in surrounding areas and to lose their pavement or slum would lead to loss of a job resulting in loss of a means of livelihood. Consequently, leading to “deprivation of life”. This is how the judges connected Right to Livelihood to the Right to Life.

You cannot copy content of this page