Class 8 Geography Chapter 1 Resources Extra Questions

Class 8 Geography Chapter 1 Resources Extra Questions and Answers are provided here. These Extra Questions with solution are prepared by our team of expert teachers who are teaching in CBSE schools for years. Extra questions for Class 8 Geography Chapter 1 will help you to properly understand a particular concept of the chapter.

Resources Class 8 Geography Extra Questions and Answers

Very Short Answer Type Question

1. What are non-renewable resources?

Answer: Non-renewable resources are those which have a limited stock.

2. What is a patent?

Answer: Patent means the exclusive right over any idea or invention.

3. What do you mean by stock of resource?

Answer: Stock of resource is the amount of resources available for use.

4. What is utility?

Answer: If a substance can be used in any way, it is said to have a utility.

5. How are resources classified based on their origin?

Answer: Based on the origin, resources can be classified as abiotic or biotic.

6. What makes a substance a resource?
Or
How does something become a resource?

Answer: Utility or usability is what makes an object or substance a resource.

7. Why is air a ubiquitous resource?

Answer: Air is a ubiquitous resource because air we breathe is found everywhere.

8. What are renewable resources?

Answer: Renewable resources are those which get renewed or replenished quickly.

9. How are resources classified according to their distribution?

Answer: On the basis of their distribution resources can be ubiquitous or localised.

10. How are resources classified broadly?

Answer: Resources are generally classified into natural, human made and human.

11. What is resource conservation?

Answer: Using resources carefully and giving them time to get renewed is called resource conservation.

12. What is technology?

Answer: Technology is the application of latest knowledge and skill in doing or making things.

13. Name some natural resources.

Answer: The air we breathe, the water in our rivers and lakes, the soils, minerals are all natural resources.

14. What are natural resources?

Answer: Resources that are drawn from nature and used without much modification are called natural resources.

15. What is sustainable development?

Answer: Balancing the need to use resources and also conserve them for the future is called sustainable development.

Short Type Answer Questions

1. What is a Human Resource?

Answer: Human Resource refers to the number (quantity) and abilities (mental and physical) of the people.

2. How natural resources are classified?

Answer: Natural resources are classified into different groups depending upon their level of development and use; origin; stock and distribution.

3. How are resources classified according to their development and use?

Answer: On the basis of their development and use resources can be classified into two groups, actual resources and potential resources.

4. What is human resource development?

Answer: Improving the quality of people’s skills so that they are able to create more resources is known as human resource development.

5. What are the physical factors that affect the distribution of natural resources?

Answer: The distribution of natural resources depends upon number of physical factors like terrain, climate and altitude.

6. Why are human resources important?

Answer: Human resources are important because people can make the best use of nature to create more resources by applying knowledge, skill and the technology.

7. Why are people considered as a resource?

Answer: People are considered a resource because people can make the best use of nature to create more resources when they have the knowledge, skill and the technology to do so.

8. Why are resources distributed unequally over the earth?

Answer: The distribution of natural resources depends upon number of physical factors like terrain, climate and altitude. The distribution of resources is unequal because these factors differ so much over the earth.

9. How potential resource can be actual resource?

Answer: High speed winds were a potential resource two hundred years ago. Today they are an actual resource and wind farms generate energy using windmills like in Netherlands, some in Nagercoil in Tamil Nadu and on the Gujarat coast.

10. Mention how stock of certain renewable resources may get affected by overuse.
Or
Why certain renewable resources need to be used judiciously?

Answer: Careless use of certain renewable resources like water, soil and forest can affect their stock. Water seems to be an unlimited renewable resource. But shortage and drying up of natural water sources is a major problem in many parts of the world today.

Long Type Answer Questions

1. Differentiate between abiotic and biotic resources.
Answer:

Abiotic ResourcesBiotic Resources
Abiotic resources are non-living.Biotic resources are living.
Soils, rocks and minerals are abiotic resources.Plants and animals are biotic resources.

2. Differentiate between ubiquitous and localised resources.

Answer:

Ubiquitous ResourcesLocalised Resources
1. Resources that are found everywhere are ubiquitous resources.1. Resources that are found only in certain places are localized resources.
2. Example: air we breathe2. Example: copper and iron ore

3. Mention our duty to maintain and preserve the life support system that nature provides us.

Answer: The future of our planet and its people is linked with our ability to maintain and preserve the life support system that nature provides. Therefore, it is our duty to ensure that.

  • all uses of renewable resources are sustainable
  • the diversity of life on the earth is conserved
  • the damage to natural environmental system is minimised.

4. What is the significance of time and technology in making a substance a resource?

Answer: Time and technology are two important factors that can change substances into resources. Each discovery or invention leads to many others. The discovery of fire led to the practice of cooking and other processes while the invention of the wheel ultimately resulted in development of newer modes of transport. The technology to create hydroelectricity has turned energy in fast flowing water into an important resource.

5. Write the basic principles of sustainable development.

Answer: Some Principles of Sustainable Development

  • Respect and care for all forms of life.
  • Improve the quality of human life.
  • Conserve the earth’s vitality and diversity.
  • Minimise the depletion of natural resources.
  • Change personal attitude and practices toward the environment.
  • Enable communities to care for their own environment.

6. Differentiate between natural resources and human made resources.

Answer:

Natural ResourcesHuman Made Resources
1. Resources that are drawn from nature and used without much modification are called natural resources.1. People use natural resources to make buildings, bridges, roads, machinery and vehicles, which are known as human made resources.
2. Many of these resources are free gifts of nature and can be used directly.2. Sometimes, natural substances become resources only when their original form has been changed.
3. The air we breathe, the water in our rivers and lakes, the soils, minerals are all natural resources.3. Technology is a human made resource.

7. Differentiate between potential and actual resources.

Answer:

Potential ResourcesActual resources
1. Potential resources are those whose entire quantity may not be known.1. Actual resources are those resources whose quantity is known.
2. These are not being used at present. These resources could be used in the future.2. These resources are being used in the present.
3. The level of technology we have at present may not be advanced enough to easily utilise these resources.3. The level of technology we have at present is advanced enough to easily utilise these resources.
4. The uranium found in Ladakh is an example of potential resource that could be used in the future.4. The rich deposits of coal in Ruhr region of Germany and petroleum in the West Asia, the dark soils of the Deccan plateau in Maharashtra are all actual resources.

You cannot copy content of this page