Children at Work Class 8 Important Questions and Answers

Important questions for Class 8 English It So Happened Chapter 2 Children at Work PDF help the students in preparing for their examination in an orderly manner. Along with these important questions we have also included their answers. It also includes short and long questions which are important for school exams. Class 8 English It So Happened Chapter 2 important questions for practice help the students to understand the entire chapter for the preparation of class tests and terminal exams.

Important Questions for CBSE Class 8 English It So Happened Chapter 2

Short Answer Type Questions

1. Name the train which Velu boarded.

Answer: Kanyakumari Express.

2. How was Velu’s journey in the train?

Answer: Velu entered an unreserved compartment and tried to sleep on the floor near the door. A group of men next to him had played cards and shouted all night, so, it was spent miserably.

3. Describe the appearance of Jaya.

Answer: She wore a long banian that came down to her knees. Her hair was stiff brown and she had a huge sack on her one shoulder. She was picking up dirty plastic cups from the floor and stuffing them into her sack.

4. What was the name of the big building?

Answer: “Sri Rajarajeshwari Prasanna Kalyana Mandapam”.

5. Velu stood on the platform but he felt “as if he was still on a moving train.” Why?

Answer: Velu felt “as if he was still on a moving train” because he had wandered around for hours before getting on a train to Chennai, he was tired and hungry, his legs shook unsteadily. He had travelled so long that he felt the train was still moving.

6. What made Velu feel miserable?

Answer: Velu felt miserable and exhausted as he had run away from his village two days ago. For two days he had eaten nothing but some peanuts and a piece of jaggery; even the noise at the platform seemed terrible and made him feel miserable.

7. Why did Velu’s legs felt wobbly when he got off the train?

Answer: Velu’s legs felt wobbly when he got off the train because he had travelled a long journey and he felt as if he were still on a moving train.

8. Which other time did Velu see so many people?

Answer: Velu saw so many people only once a year at the fair of his village.

9. What sort of things did Jaya and children like her collect and what did they do with those things?

Answer: Jaya alongwith similar children collect paper, plastic, glass. They sell it to Jaggu in Jam Bazaar who further sells it to a factory.

10. Is Velu happy or unhappy to find work? Give a reason for your answer.

Answer: Velu was not happy initially but he had no other option. This seemed to him all right until he was able to find a better job, he tried to be happy.

11. Why could Velu not understand what was written on the sign boards?

Answer: Velu could not understand what was written on the sign board because it was written in English.

12. Which big building did the girl show to Velu?

Answer: The girl showed the building of Central Jail to Velu.

13. What work does the girl ask Velu to do?

Answer: The girl asked Velu to collect paper, plastic, glass etc. from the rubbish.

14. How old was Velu when he left his home? Why did he leave his home?
Answer: Velu was eleven when he ran away from home. He took this risk because he could not tolerate his drunkard father’s beating.

15. What problems did Velu face when he stood on Chennai platform?
Answer: Velu was alone, tired and hungry. He felt miserable. For two days, he had eaten nothing except some peanuts. He was penniless and homeless too.

16. How did Jaya earn her livelihood?
Answer: Jaya was a small girl who lived in a cottage near a dirty drain. She was a ragpicker. She earned her livelihood by collecting paper, plastic, glass and even food from the dustbins and heaps of rubbish.

17. What sort of girl was Jaya? How did she help Velu?                           ‘
Answer: Jaya was a poor little girl ragpicker who carried a bag on her back. She collected waste material from the dustbins. Though small, she was kind-hearted. She helped Velu with food as well as a regular job as ragpicker.

18. What problems do millions of poor children face in India? What basic issue does the story discuss?
Answer: This story gives us a picture of children who are bound to work to support not only themselves but also their parents. They can’t go to school, they can’t play like other children of their age. The story draws our attention to the evil of child labour.

Long Answer Type Questions

1. What one throws away as waste may be valuable to others. Do you find this sentence meaningful in the context of this story? How?

Answer: Yes, the rubbish can be wholesome food for others. This is depicted in this story. Jaya lives on the left overs of the garbage bins, same thing follows for Velu. Children don’t have money to buy food for themselves so they eat what is available until they earn their own. It sounds quite pathetic but it is true as is shown in the story.

2. Under what circumstances did Velu become a ragpicker?
Answer: Velu was an eleven year old boy. He ran away from home because his father was addicted to drinking. He used to beat him and his sister and snatched whatever they earned. He came to Chennai where he met a girl of his own age. The girl was carrying a big sack on her back. She was picking up plastic cups and putting them into the sack. Seeing Velu in a miserable condition she took pity on him and got food for him. She brought Velu to her hut, which was built out of wood, plastic and sheets. She gave him a pair of old shoes, a sack and a stick. He wondered what work she wanted him to do. She told him that he was now a ragpicker like her. He too now had to collect things from waste materials. Velu was alone in that big city. He had no option and therefore accepted the job of a ragpicker.

You cannot copy content of this page