The Tsunami Class 8 Important Questions and Answers

Important questions for Class 8 English Honeydew Chapter 2 The Tsunami PDF help the students in preparing for their examination in an orderly manner. Along with these important questions we have also included their answers. It also includes short and long questions which are important for school exams. Class 8 English Chapter 2 important questions for practice help the students to understand the entire chapter for the preparation of class tests and terminal exams.

Important Questions for CBSE Class 8 English Honeydew Chapter 2

1. How was Meghna saved?

Answer: Meghna spent two days floating in sea, holding on to a wooden door. Finally she was brought to the shore by a wave and was saved.

2. How did Alma’s father die?

Answer: Alma’s grandfather was hit by something on the head and he fell down. Alma’s father rushed to save him and both were swept away by a giant wave.

3. What helped Tilly to understand that Tsunami was coming?

Answer: Tilly’s geography lesson taken just two weeks before the Tsunami helped her to understand that Tsunami was coming.

4. How did Tilly’s geography lesson help her?

Answer: Tilly had learnt in geography lesson about Tsunami. She saw the sea rise slowly and start forming bubbles and whirlpools. She remembered the video she had seen in school. She got hysterical and took her parents and sister away from the beach to the third floor of the hotel.

5. What did Alma’s father do when he realised that Tsunami was going to hit the Island?

Answer: When Alma’s father realised that Tsunami was going to hit the island, he woke everyone and tried to rush them to a safer place.

6. How can we say that the animals have a sixth sense?

Answer: Animals have a sixth sense which alarms them about a natural calamity about to occur. They behave strangely, run to safer place and do not come out.

7. What did the animals do before the giant waves slammed into the coast of India and Sri Lanka?

Answer: Before the giant waves slammed into the coast of India and Sri Lanka, the animals seemed to know what was about to happen. They fled to safety. Elephants screamed and ran to higher grounds, dogs refused to go outdoors. Flamingoes abandoned their low-lying breeding areas and zoo-animals rushed into their shelters.

8. What is a Tsunami? When did it hit so many countries and sea coasts?

Answer: A tsunami is a very large and powerful wave. It is caused by earthquakes under the sea. The deadly tsunami hit Thailand, India and the Andaman Islands on 26 December, 2004.

9. Do animals get foreknowledge of the tsunami coming?

Answer: Yes, it is true that animals sense the coming disaster earlier than human beings. It became evident in 2004. The tsunami killed more than 1,50,000 people in a dozen countries. But veiy few animals were reported dead. Buffaloes, goats and dogs remained unharmed. So did elephants and leopards. They ran away to higher places to save their lives.

10. Who was Ignesious? Why did he put his television down on the ground from table?

Answer: Ignesious was the manager of a cooperative society in Katchall. When his wife told him about an earthquake, he immediately took his television set off its table and put it down on the ground so that it would not fall and break.

11. How did Sanjeev lose his life?

Answer: When Sanjeev heard cries for help from the wife of John, the guest house cook, he immediately jumped into the water to rescue her. But unfortunately they were both swept away by the powerful waves.

12. What is the view of some experts about the animals?

Answer: Some experts believe that animals more acute hearing helps them to hear or feel the earth’s vibration. They can sense an approaching disaster long before humans realise what’s going on.  

13. How did Tilly Smith save her family from the deadly waves?

Answer: Tilly Smith with her family was celebrating Christmas at a beach in Thailand. She was only 10 years old. She noted the sea water flowing towards, the beach. She was reminded of a geography lesson and the video of Hawaiian islands in 1946. She started shouting to her parents to clear off the beach. Her parents heeded her. They all took shelter in the third floor of the hotel and were saved.

14. Give a brief account of how the animate saved themselves when the giant waves hit India and Sri Lanka.

Answer: Before the great waves moved towards the coast in India and Sri Lanka, the wild and domestic animals foresaw the danger. Elephants ran for higher ground. Dogs refused to go outdoors. Zoo animals rushed into their shelters. This was perhaps the animals possess a sixth sense, which is very sharp and work as warning during disasters. So not many animals lost their lives in 2004 Tsunami while thousands people were washed away.

15. What happened to Almas and her family?

Answer: When the tremors came early in the morning, Almas and her family were sleep­ing. Suddenly Almas’s father saw the sea water recede. He understood that the water would come rushing back with great force. He woke everyone up and tried to rush them to a safer place. As they ran, her grandfather was hit on the head by something and fell down. Her father rushed to help him. But soon a giant wave came and swept both of them away. Her mother and ants too were washed away by the mighty waves. Almas was somehow saved. But she became the victim of trauma.

You cannot copy content of this page