The Selfish Giant Class 8 Important Questions and Answers

Important questions for Class 8 English It So Happened Chapter 3 The Selfish Giant PDF help the students in preparing for their examination in an orderly manner. Along with these important questions we have also included their answers. It also includes short and long questions which are important for school exams. Class 8 English It So Happened Chapter 3 important questions for practice help the students to understand the entire chapter for the preparation of class tests and terminal exams.

Important Questions for CBSE Class 8 English It So Happened Chapter 3

Short Answer Type Questions

1. Who was the Giant’s friend? After how many years did the Giant come back?

Answer: The Giant had been out to visit his friend-the Cornish Ogre and had stayed with him for seven years.

2. What did the Giant do in his old age?

Answer: The Giant grew very old and feeble so he could not play about any more. He sat in his huge armchair and watched the children at their games and admired his garden.

3. Why were the children happy in the garden?

Answer: The children were happy in the garden because it was very lovely with the grass and beautiful flowers. There were peach trees and birds singing sweetly.

4. Was the Giant happy or sad over the state of the garden?

Answer: The Giant was surely very sad. He could not infer why the spring and summer never visited his garden. Even the autumn gave golden fruit to every garden except the Giant’s where winter reigned the year round.

5. What was the weather in the Giant’s garden, when there was spring outside?

Answer: When there was spring outside, the Giant’s garden still had winter. There was snow and frost.

6. What made the Giant think that the spring had come?

Answer: One morning when Giant heard a linnet singing, the hail stopped dancing and the North Wind ceased roaring, he thought that the spring had come.

7. What wonderful sight did the Giant see?

Answer: The Giant saw that the children had crept inside through the hole, trees were covered with blossoms, the birds were flying and the flowers were looking up. It was a lovely scene.

8. Why did the Giant love the little boy the most?

Answer: The giant loved the little boy the most because he had kissed him.

9. Who do you think was the little boy?

Answer: The little boy was God himself.

10. Describe in brief the Giant’s garden.

Answer: The Giant’s garden was very beautiful. It had soft green grass. Here and there over the grass stood beautiful flowers like stars and there were twelve peach trees that in the spring time broke out into delicate blossoms of pink and pearl, and in autumn bore rich fruit.

11. Where had the Giant gone? What did he see when he arrived?

Answer: The Giant had gone to his friend, the Cornish Ogre and had stayed with him for seven years. When he arrived he saw the children playing in the garden.

12. Why did he build a high wall round his garden?

Answer: He didn’t want children to play in his garden. Therefore, he built a high wall round it in order to stop them from entering it.

13. What happened to the Giant’s garden when the spring came?

Answer: All over the country there were little blossoms and little words. But the Giant’s garden remained deprived of them. There was still winter there instead of the spring. The birds didn’t care to sing in it, as there were no children and the trees forgot to blossom.

14. What changes came to be noticed in the Giant’s behaviour?

Answer: Previously he was a selfish Giant. He didn’t like children and their playing in his garden. But one day he realised his fault and became affectionate towards them. He opened his garden for them. He began to play with them.

Long Answer Type Questions

1. Who did the Giant love most? Why?

Ans. The Giant loved the little boy most because he had kissed him. He felt helpless and began to cry. The Giant saw him. His heart melted all of a sudden. He came to the little boy and put him into the tree. The tree broke at once into blossom and the birds came and sang on it. The little boy became happy. He stretched out his two arms and flung them round the Giant’s neck, and kissed him. The Giant’s joy knew no bounds. He (the Giant) made the little boy his friend.

2. What evidence do you find in the story about the Giant’s selfishness and wicked nature? Did he stick to this? How do you know?

Answer: The Giant was self-centred and wicked. He wanted his garden only for his own use. He forbade the entry of children there. He put up a notice board that who soever entered the garden without his permission would be punished. He also got a high wall constructed all around it. Children were horrified to see this. They flew away from the garden. It shows the giant’s selfishness and wicked nature. But he didn’t stick to this. He became soft towards the children. He broke the wall that he had constructed around his garden and allowed the children to play there. He regarded the children as the most beautiful flowers of all.

You cannot copy content of this page