The Treasure Within Class 8 Important Questions and Answers

Important questions for Class 8 English It So Happened Chapter 4 The Treasure Within PDF help the students in preparing for their examination in an orderly manner. Along with these important questions we have also included their answers. It also includes short and long questions which are important for school exams. Class 8 English It So Happened Chapter 4 important questions for practice help the students to understand the entire chapter for the preparation of class tests and terminal exams.

Important Questions for CBSE Class 8 English It So Happened Chapter 4

Short Answer Type Questions

1. Why did the interviewer say that “giftedness and learning disabilities go hand in hand”.

Answer: Hafeez Contractor told Ms. Bela Raja, Editor of Newsletter and his interviewer that there were many students of his class who always stood first or second but in the present day are doing very ordinary jobs.

2. Which sentence spoken by the Principal changed Hafeez’s life?

Answer: One sentence spoken by the Principal that changed Hafeez’s life was “Look here, son, I have been seeing you from day one. You are a good student, but you never studied. I have taken care of you till today. Now, I can no longer take care of you so do it yourself.”

3. Why could Hafeez not join Army or Police Force?

Answer: Hafeez could not join Army because his aunts did not want him to join it and he could not join Police Force because his mother wanted him to do graduation.

4. Why was Hafeez advised to join architect classes?

Answer: Once Hafeez was sitting in an architect’s office where he found a fault in the architect’s drawing of a window and he was correct. Therefore, he was advised to join architect’s classes.

5. How does Hafeez decide as to what kind of structure he should give to a client?

Answer: Hafeez looked at a client’s face, his clothes and the way he talked and pronounced, the way he ate and he knew what his taste would be like.

6. What can schools do to draw out the best in unusual learners? Suggest whatever seems reasonable to you.

Answer: The schools can instruct their teachers to give extra care to these type of ‘unusual learners’ through activities like debates, drawing competitions, seminars, discussions, writing and elocution competitions, drama competitions to enhance and evoke their inner feelings, thereby revealing them in front of the whole world.

7. What does the title of the lesson ‘The Treasure Within’ mean and highlight?

Answer: The Treasure Within’ refers to the hidden talent of every child who has his own style of learning and area of interest. Not every topper in the academics becomes an achiever in life. Every child can achieve greatness in his area of interest.

8. Mr Hafeez at school was more interested in other things than his books. How does he support this statement?

Answer: At school he used to be interested in games and playing jokes. He was a good sportsman, the cricket captain. He used to copy in class during exam times. Maths was a terror for him. Though he did badly in school, he was good at designing. This skill helped him become an architect.

9. How does Hafeez give to his client the kind of structure he wants?

Answer: Hafeez is good at drawing the design of a house on the spot. He looks at the client’s face and the way he talks to know what his taste would be like. Then he sketches on the spot and gives it to his client in the office.

10. Do you agree with Hafeez that learning disabilities do not go hand in hand with gifted?

Answer: There is a general belief that the genius usually do not shine in studies. Those who always stand first or second do very ordinary jobs later on. Personality and skills ultimately decide the careers of boys.

Long Answer Type Questions

1. Is it likely that someone who is original and intelligent does not do very well at school? Should such a learner be called a failure? If not, why not?

Answer: It is a probability that someone who is original and intelligent does not do very well at school because every child has a different personality. Such a learner cannot be called a failure because a “differently abled” child is different from other children in his/ her style of learning and area of interest. He/She can achieve success in specialized field of his/her own interest and desire.

2. Who is Hafeez Contractor? What does he tell about himself to his interviewer? How does he find his calling?

Answer: Hafeez Contractor is a leading architect in India at present. In this interview he traces the story of his childhood and schooldays. He had little interest in studies. He passed the annual examinations by copying. He used to be a good sportsman. But his cousin’s husband once noted his hidden talent and told him to become an architect.

3. Who in your view is an “unusual learner”?

Answer: There are many examples/exceptions which can be quoted as “unusual learners”. One of such unique example is of Mr. Hafeez Contractor who lived life in his own style. He defied learning yet imagined in his own peculiar way where he felt comfortable. He could easily judge his clients by their facial expressions, dress code and relate to them similarly. He possessed will power to achieve something and had confidence in himself which helped him to gain heights in success.

4. What were the early memories of school of Hafeez Contractor? Describe.

Answer: Hafeez Contractor was a good student in the first and second year but lost interest in 3rd standard. He was interested in games, running around, playing jokes and pranks on others, he would copy in class during exam times. He would even try to get hold of the examination paper to study as he could not remember things taught previously in the class.

5. How did the. Principal’s words influence Hafeez Contractor?

Answer: The Principal was a sensible man. He had been seeing Hafeez from day one. He thought it as his duty to guard him on right time. So, when Hafeez approached his eleventh standard, he called him and told him that he was a good student but he never studied. He had lost his father and his poor mother had worked hard to bring him up and pay his fees. It was the time now to rise to the occasion and study. These words of the Principal influenced Hafeez deeply. He forgot games that year and studied day and night. As a result, he got a second class, 50 per cent in his SSC. His Principal was very happy because he had got 50 per cent on his own.

You cannot copy content of this page