Princess September Class 8 Important Questions and Answers

Important questions for Class 8 English It So Happened Chapter 5 Princess September PDF help the students in preparing for their examination in an orderly manner. Along with these important questions we have also included their answers. It also includes short and long questions which are important for school exams. Class 8 English It So Happened Chapter 5 important questions for practice help the students to understand the entire chapter for the preparation of class tests and terminal exams.

Important Questions for CBSE Class 8 English It So Happened Chapter 5

Short Answer Type Questions

1. What did the little bird sing to the beautiful Princess September?

Answer: The little bird sang a beautiful song all about the lake in the king’s garden, the willow trees and the goldfish; which entertained the beautiful Princess September.

2. How was Princess September married and to whom?

Answer: When Princess September was old enough she married the king of Cambodia and was carried on a white elephant all the way to the city in which the king lived.

3. Why did the King decide to call his daughters by the names of months?

Answer: The King decided to call his daughters by the names of months because he had so many daughters and the Queen got confused in their names.

4. What song did the little bird sing?

Answer: The little bird sang a beautiful song, all about the lake in the king’s garden, the willow trees and the goldfish.

5. What words of the King vexed the eight princesses?

Answer: The princesses were vexed when the King said that the parrots said the same thing again and again in seven different languages and it reminded him of his councillors. He liked the song of the bird of Princess September.

6. What was the offer put forward by the eight princesses?

Answer: The eight princesses offered the Princess September to buy her a lovely green and yellow parrot.

7. What was a very unfortunate remark made by the little bird?

Answer: The unfortunate remark given by the bird was that she had not come back that night as her father-in-law had given a party and they all wanted her to stay.

8. “How can I sing?” Answered the bird. Why couldn’t she sing?

Answer: She could not sing because she was in a cage and could not see the trees, the lake and the green rice growing in the fields.

9. What pulled the Princess out of her gloom?

Answer: The Princess came out of her gloom when she heard the song of a little bird. She made the Princess forget her sorrow, and stopped crying while sitting up. She heard the bird’s song about the lake and gold fish in the king’s garden with rapt attention. In the bird she found a good friend indeed.

10. How did the Maids of Honour come to know that the princess and the bird had become intimate friends?

Answer: The Maids-of-Honour brought in September’s breakfast the following day. They noticed that the little bird ate out of her hand and bathed in her saucer. Then he revived her with his song. The Maids were quite surprised. They now knew how close friends the two had become.

11. The new bird was full of new songs but the old parrots always repeated themselves. What did they say?

Answer: The old parrots were very beautiful but they did not sing well. They spoke and repeated/recited only “God save the King” and “Pretty Polly”. These were the only things taught to them.

12. What did the King of Siam give his daughters one year on his birthday?

Answer: One year on his birthday, the King of Siam gave each of his daughters a green parrot in a golden cage.

13. What happened to Princess September’s parrot one day? How did the prin­cess react to it?

Answer: One day, Princess September found her parrot lying dead at the bottom of its golden cage. She burst into tears suddenly. She cried so much that the Queen got angry and told her to go to bed without any supper.

14. Why was the little song bird surprised?

Answer: The little song bird was surprised to see how ruthlessly Princess September treated him one day. She carried him over to a cage, popped him in and shut the door on him. He became speechless. For a moment he could think of nothing to say.

15. Who was Princess September married to? Why?

Answer: Princess September was married to the King of Cambodia, because she was ex­tremely beautiful.

Long Answer Type Questions

1. What made Princess September act upon her sister’s advice?

Answer: After the death of her lovely parrot; Princess September got the company of a little song bird. He comforted her with his sweet songs. One day, her sisters advised her to put the bird into a cage lest he should fly. Princess September loved the bird too much to take chances. So, she acted upon their advice.

2. What is the King’s opinion about his councillors? Why did he form that opinion?

Answer: The king found the little bird’s song as unique and pleasing. He was tired of listening the same old repetitions of the parrot “God save the King” and “Pretty Polly” each day. They reminded him of his councillors who spoke the same words in seven different ways but it was just flattery. They did not mean what they recited and did not offer any sincere advice.

3. Suppose you are Princess September. Give a brief account of your heart breaks, sufferings and eventual happiness.

Answer: I am the ninth daughter of the royal couple of Siam. My father,- the King, used to give gifts to us on his birthdays. One year, on his birthday he gave each one of the princesses a green parrot in a golden cage. I also got a parrot in a golden cage. All other sisters taught the bird to say ‘God save the King’ and ‘Pretty Polly’. But I was different from them. Unfortunately my parrot died one day. I wept and wept. I slept without supper. At night a small song bird flew into my room. It sang so sweetly that I forgot the loss of my parrot. I showed it to my sisters. They grew jealous of my happiness. They advised me to put the bird in a cage. And I acted foolishly upon that advice. The bird stopped singing. It appeared to be dead. So I set it free. I then had the last laugh. I was married to a Prince of Cambodia while my sisters were ugly and were married to my father’s councillors.

4. Compare and contrast the characters of Princess September and her other eight sisters.

Answer: Princess September was different from her elder sisters. She was sweet-natured and simple-hearted. She cried bitterly when her parrot died. A little bird made her happy with his song. Her sisters were jealous, mean and wicked. They made a plan to rob her of her happiness. They told her to put the bird in a cage. Their wicked plan worked for a while. The bird stopped singing in captivity. Princess September cared more for the bird’s life than her own happiness. So she let him off. She was duly rewarded for her goodness.

You cannot copy content of this page