The Fight Class 8 Important Questions and Answers

Important questions for Class 8 English It So Happened Chapter 6 The Fight PDF help the students in preparing for their examination in an orderly manner. Along with these important questions we have also included their answers. It also includes short and long questions which are important for school exams. Class 8 English It So Happened Chapter 6 important questions for practice help the students to understand the entire chapter for the preparation of class tests and terminal exams.

Important Questions for CBSE Class 8 English It So Happened Chapter 6

Short Answer Type Questions

1. Where did Ranji go for his holidays? What happened there?

Answer: Ranji had gone to Rajpur, a semi hill station. He discovered a pool in the forest.

2. How did Ranji and Suraj become friends?

Answer: Suraj put his arm lovingly around Ranji and said, “we are friends now, yes?” They looked at each other with honest, unflinching eyes, and in that moment, love and understanding were born. “We are friends”, said Ranji.

3. How was the pool in Rajpur different from that of Rajputana?

Answer: The pool in Rajpur was cool with clear water which did not dry but the pool in Rajputana was sticky and muddy where buffaloes wallowed and women washed clothes.

4. What did Ranji and the other boy claimed themselves to be?

Answer: The other boy called himself a warrior and Ranji called himself a fighter.

5. Why did the other boy want Ranji to leave?

Answer: The other boy wanted Ranji to leave because he called that pool as his own.

6. What did Ranji wish to do when he saw his adversary in the bazar?

Answer: When Ranji saw his adversary in bazaar at first, he wanted to turn away and look somewhere else, and the second was to throw the lemonade bottle at his enemy.

7. Although Ranji was not ready to fight the next day. Why did he go to the pool?

Answer: Although Ranji was not ready to fight the next day, he went to the pool because he could not refuse the challenge and not to turn up would have meant an acknowledgement of defeat.

8. What did Ranji and the other boy teach each other?

Answer: Ranji promised to teach the warrior how to dive and swim and warrior promised to teach Ranji how to become Pehalwan.


9. How has Rajpur’s summer been described in the lesson ‘The Fight’?

Answer: The earth was parched, the grass brown, the trees listless, hardly stirring, wait­ing for a cool wind or a refreshing shower of rain.

10. Why did the pool not dry even in the extreme summer?

Answer: The pool didn’t dry up like the pools in the plains because the rocks held the water in it.

11. How did Suraj try to scare away Ranji? Did he get success in his mission?

Answer: Suraj tried to scare away Ranji by his strong built and gruff voice. But his effort proved in vain. Ranji, though weaker than Suraj, didn’t feel scared. He came forward bravely and became ready to fight with Suraj.

12. Where was the second fight occurred. What was its result?

Answer: The second fight occurred across waters of the pool. But the two adversaries couldn’t fight for long there. Soon, they became friends because both were tired and needed each other’s help. Ranji promised to teach Suraj the art of swim­ming and Suraj offered to make Ranji a good wrestler.

Long Answer Type Questions

1. How were the pools in the desert? Where he lived? Did he like it?

Answer: Ranji lived with his parents in a thirsty town in the middle of the Rajputana desert. There he had known only sticky, muddy pools, where buffaloes wallowed and woman washed clothes. He had never seen a pool like this so clean and inviting. Of course, he admired it by leaping into the water as he did not hesitate to get into it.

2. Narrate the episode of the fight between Ranji and Suraj in the forest in about 100-125 words.

Answer: Ranji was a thin built boy, fond of swimming. Once he discovered a pool in the forest. It was a hot summer day. He got into the pool. Soon a boy, taller and stronger than him, arrived there. He said that it was his pool and he would swim alone. He tried to frighten Ranji. He called himself a warrior. Ranji stood his ground and proclaimed himself a fighter. The two fought over the right to the pool. Both were tired and exhausted in the very fist fight. In the second fight, they faced each other across the pool. They challenged each other. Ranji was decidedly a better swimmer than Suraj. He could dive and swim under water. He established his superiority over his adversary. Now the two agreed to help each other rather than fight. Ranji promised to teach Suraj the art of swimming. Suraj offered to make Ranji a wrestler. They became friends.

3. Compare and contrast the character traits of the two adversaries or contestants in the story ‘The Fight’.

Answer: Suraj was a tall, thickset wrestler. He was a bully. He proclaimed that he was a warrior and he had exclusive right to swim in the pool. He tried to scare Ranji away. But Ranji had a strong feeling of self respect. He accepted the challenge to fight. He thought if he surrendered he would lose his right to the pool for ever. He suffered cuts and bruises. But he went to the pool ready for a second fight. This time he proved his excellence as a swimmer. Suraj got influenced by Ranji’s art of swimming. He also wanted to be a good swimmer. So he agreed to get training from Ranji and in return make Ranji a wrestler.

4. In the fight between Ranji and Suraj, who was the winner?

Answer: Ranji was physically no match for Suraj, the tall wrestler. Yet they fought over the right to use the pool. Ranji suffered cuts and bruises all over his body, but he refused to surrender or accept defeat. In the first round the fight ended in a draw. Next day they faced each other across the pool for a second round of fight. But Ranji this time proved himself a better swimmer than his adversary. They fought together to learn something worthwhile. They suspended the fight after a while and became good friends. Hence neither was the winner.

You cannot copy content of this page