This is Jody’s Fawn Class 8 Important Questions and Answers

Important questions for Class 8 English Honeydew Chapter 8 This is Jody’s Fawn PDF help the students in preparing for their examination in an orderly manner. Along with these important questions we have also included their answers. It also includes short and long questions which are important for school exams. Class 8 English Chapter 6 important questions for practice help the students to understand the entire chapter for the preparation of class tests and terminal exams.

Important Questions for CBSE Class 8 English Honeydew Chapter 6

1. Who rode Jody to the forest?

Answer: Mill-Wheel rode Jody to the forest.

2. What was Penny’s feeling when Jody brought the fawn home?

Answer: Penny was very glad when Jody brought the fawn home.

3. How did Doe save Penny’s life?

What did Jody want to do in return?

Answer: Penny was bitten by a rattle snake. A doe was killed because its liver was used to draw out the poison. In return Jody wanted to bring its fawn home and take care of it.

4. How did Jody find the fawn?

Answer: Jody went into the forest, searched here and there, he studied the sand where there were small hoof prints and found the fawn. He touched it, put its arms around him and carried it out.

5. How did Jody take care of the fawn?

Answer: Jody took care of the fawn by feeding it with his own share of milk, when he saw that the fawn was unable to drink milk from gourd, he dipped his hand in milk and put it in the fawn’s mouth. It sucked it and was content.

6. When and why does Jody’s father need a remedy?

Answer: Penny, Jody’s father, is bitten by a poisonous rattlesnake. Instead of going to a doctor, he kills a she deer and uses her liver to draw out the poison.

7. How does Jody react to the cruelty of his father?

Answer: Jody, the small boy, tells his father that he had left the fawn alone and defenceless to die. So it is their moral duty to save the innocent and hungry young one of the doe.

8. How does Penny take his son’s argument?

Answer: Penny agreed with Jody’s argument that it would be ungrateful to leave the fawn to starve.

9. What did Doc Wilson say about Jody’s suggestion?

Answer: Doc Wilson said that they had to pay the price for everything. He justified the plan of Jody and Penny about the fawn.

10. Why did Jody see only vultures and kites feeding on the dead body of the doe?

Answer: The sand showed large footprints of tigers or leopards but they did not eat up the dead doe. The reason was that the big cats killed an animal themselves to eat its flesh. Vultures and kites are birds of prey. They also feed on the dead bodies.

11. How did Jody approach and win the trust of the fawn?

Answer: The fawn shook with fear as Jody drew near. It lifted its nose and scented the visitor. Jody moved forward on all fours and put his arms around its body.

12. How did Jody feel as he touched the fawn’s skin?

Answer: Jody found the fawn’s skin very soft and clean. He stroked its sides gently as though it were made of clay and would break soon.

13. How did Jody feed the fawn?

Answer: Jody decided to give away his share of milk to the fawn. He poured the milk into a small pot. Then he dipped his fingers in the milk and put them into its mouth. The fawn sucked slowly until the milk vanished.

14. What message does the story of the fawn convey to the readers?

Answer: The story highlights two things. It is not fair to kill an animal for its use as a cure. Secondly, one should have pity and love for the animals.

15. How did Jody persuade his father to go to the forest to bring back the fawn?

Answer: Jody was a small, brave and sensitive boy. He was with his father when he (his father) was bitten by a rattlesnake. His father quickly killed a doe and used its heart and liver to draw out the snake’s poison. Jody was happy to see that his father got a new life but at the same time he was worried for the little fawn who was left alone without its mother. He wanted to bring back the fawn. He requested his father to allow him to go to the forest to find the fawn. He told him that he didn’t need to drink milk because he was now a big boy. He would give the milk to the fawn. He also said that it was ungrateful to leave the fawn to starve. His father was in a fix. He couldn’t say “no’ to his son. And finally allowed him (Jody) to go to the forest to find the fawn.

16. How did Jody feed the little fawn?

Answer: Jody poured milk into a small gourd. He dipped his fingers in the milk and thrust them into the fawn’s soft wet mouth. It sucked greedily. When he withdrew them, it bleated frantically and butted him. He dipped his fingers again and as the fawn sucked, he lowered them slowly into the milk. The fawn blew and sucked and snorted. It stamped its small hoofs impatiently. As long as he held his fingers below the level of the milk, the fawn was content.

You cannot copy content of this page