The Great Stone Face – I Class 8 Important Questions and Answers

Important questions for Class 8 English Honeydew Chapter 9 The Great Stone Face Part 1 PDF help the students in preparing for their examination in an orderly manner. Along with these important questions we have also included their answers. It also includes short and long questions which are important for school exams. Class 8 English Chapter 9 important questions for practice help the students to understand the entire chapter for the preparation of class tests and terminal exams.

Important Questions for CBSE Class 8 English Honeydew Chapter 9

1. What belief did the people of the valley have?

Answer: The people of the valley believed that the valley owed much of its fertility to the benign face that was continually beaming over it.

2. What was the old prophecy?

Answer: The old prophecy was that they might see a man sometime with exactly such a face as that of the Great Stone Face.

3. Who were the two persons whom people considered to bear resemblance to Great Stone Face?

Answer: The two men whom people considered to bear resemblance to the Stone Face were Gathergold, a businessman and General Blood-and-Thunder.

4. What kind of a young man Ernest grew up to be?

Answer: Ernest grew up to be a young, industrious, kind and neighbourly kind man.

5. By what name was the commander known on the battle field?

Answer: Commander was known by the name of Blood-and-Thunder.

6. Describe the Great Stone Face.

Answer: The Great Stone Face was a work of nature, formed on the perpendicular side of a mountain by some immense rocks, which had been thrown together so that when viewed at a proper distance, they resembled the features of a human face.

7. Who was Gathergold?

Answer: Gathergold was a man who belonged to this valley but had settled somewhere else and set up as a shopkeeper being sharp in business matters. He had become very rich and now he had thought of spending his end days in his native valley.

8. How did the people of the valley welcome the General?

Answer: The people of the valley thought the General to be the likeness of the Great Stone Face so they left their work and proceeded to the spot where the great banquet had been prepared, soldiers stood on guard, flags waved and the crowd roared.

9: What is the significance of the Great Stone Face?

Answer: The Stone Face was a work of nature. It was formed on the side of a mountain by rocks. Viewed from a distance, those rocks looked like the features of a human face. People linked stories to that face. The people living in that valley believed that some day a great and noble person with the likeness of that face would come.

10: What did the spectator see when he went near the Great Stone Face?

Answer: When the spectator went near the Great Stone Face, he lost the outline of the enormous face and could see only a heap of gigantic rocks, piled one upon another.

11: How did Ernest grow up to be a mild and quiet youth?

Answer: Ernest never forgot of the story that his mother told him. He was dutiful to his mother and helpful to her many things, assisting her much with his little hands, and more with his loving heart. In this manner he grew up to be a mild and quiet youth.

12: How did Gathergold become rich?

Answer: Gathergold was a young man when he left his native valley and settled at a distant seaport. He set up there as a shopkeeper. He was very sharp in business matters and therefore became very rich in a very short span of time.

13: How did people’s opinion change about Gathergold after his death?

Answer: Gathergold died one day. His wealth had disappeared before his death. Since the melting away of his gold, it had been generally believed that there was no likeness between the ruined merchant and the majestic face upon the mountain.

14. Imagine you are Ernest. Give your views in favour of the statement, ‘It is better to have brains than beauty.’

Answer: The entire machinery of the mankind which we call society does not work with beauty but with the help of brains. Intelligent people make laws and regulations which everyone who lives in the society obeys. Man is a social animal. Even Robinson Crusoe ultimately came back to human fold. The most important organ of a man is his brain.

A man without brain is like a dumb driven animal. Wise people of the world commented on beauty as it is nine days wonder. Some said that it is only skin deep, still others said, it turns into ugliness with the passage of time. A beautiful woman looks attractive and one likes to live with her. But her beauty is not giving any benefit to the people of the world. Hence beauty stands nowhere, when it is matched with brain.

15: What was the prophecy connected with the Stone Face? Did it come true?

Answer: The prophecy is a statement about some event in future. The people of the valley believed that the Stone Face was auspicious for them. It made the land fertile with its gaze.

The old prophecy about the Stone Face was that at some future day a child would be born there who will grow up to become great and noble. The child would look like the Stone Face. Some people thought it was just idle talk. It appears finally Ernest himself would be declared to be the great man resembling the Stone Face.

16: Who was Ernest? What personal qualities made him great?

Answer: Ernest was a little boy who lived with his Mother in a valley. His interest grew in the Great Stone Face which smiled on him. His Mother told him the prophecy about that Face. The boy never forgot that story. He spent hours looking at that face. He regarded it as his teacher. He was inspired to be noble, kind and helpful. These qualities could make him the man with the likeness of the Face.

You cannot copy content of this page