The Ant and the Cricket Class 8 Important Questions and Answers

Important questions for Class 8 English Honeydew Poem 1 The Ant and the Cricket PDF help the students in preparing for their examination in an orderly manner. Along with these important questions we have also included their answers. It also includes short and long questions which are important for school exams. Class 8 English Poem 1 The Ant and the Cricket important questions for practice help the students to understand the entire chapter for the preparation of class tests and terminal exams.

Important Questions for CBSE Class 8 English Honeydew Poem 1

Question 1. What was the young cricket accustomed to do?

Answer: The young cricket accustomed to sing all day long and enjoyed his good times.

Question 2. When was the cricket happier?

Answer: The cricket was happier through the warm, sunny months of gay summer and spring.

Question 3. Why did the complain?

Answer: He complained because he found his cupboard was empty and winter was come.

Question 4. Give the opposite of: empty, warm,
Answer:

  • Empty – Full
  • Warm – cold.

Question 5. What made the cricket bold?

Answer: Starvation and famine made the cricket bold.

Question 6. Why cricket go to the ant

Answer: The cricket went to the ant for shelter and grains to eat.

Question 7. What did the ant tell the cricket?

Answer: The ant told the cricket that they neither borrow from somebody nor lend to somebody.

Question 8. What did the ant ask the cricket?

Answer: The ant asked the cricket that what he was doing in summer times.

Question 9. The cricket says, “Oh! What will become of me?” When does he say it, and why?

Answer: The Cricket said the given line when it found that its cupboard was empty and winter had arrived. It could not find a single crumb to eat on the snow-covered ground and there were no flowers or leaves on the tree. It wondered what would become of it because it was getting cold and since there was nothing to eat, it would starve and die.

Question 10.
(i) Find in the poem the lines that mean the same as “Neither a borrower not a lender be” (Shakespeare)
(ii) What is your opinion of the ant’s principles?

Answer: (i) “But we ants never borrow; we ants never lend”.

(ii) Ant’s principles are completely right. Those who do not think ahead can never succeed in life. And if they are helped again and again they will never learn a lesson. Ant’s are having the ability to foresee and that is why they save for future. They do not borrow from anybody and even do not lend to anyone.

Question 11. The ant tells the cricket to “dance the winter away”. Do you think the word ‘dance’ is appropriate here? If so, why?

Answer: The ant told the cricket to “dance the winter away” because when it asked the cricket what it did in the summers and why it had not stored any food for summers, the cricket answered that it sang through the warm and sunny months of summers. Therefore, in reply to this, the*ant asked the cricket to “dance” the winter away just like it “sang” all through the summer and did not bother to store food for winters.

Question 12. (i) Which lines in the poem express the poet’s comment? Read them aloud.
(ii) Write the comment in your own words.

Answer: (i) Folks call this fable. I’ll warrant it true; some crickets have legs and some have two.

(ii) Those who live today and think for tomorrow, succeed in the life. Enjoy your present life but save for your future. Thus the moral of the poem is to be prepared for the adverse times and always work hard instead of being negligent.

13. Read the extract carefully and answer the questions that follow:

At last by starvation and famine made bold,
All dripping with wet, and all trembling with cold
Away he set off to a miserly ant,
To see if, to keep him alive, he would grant H
im shelter from rain,
And a mouthful of grain,
He wished only to borrow;
He’d repay it tomorrow;
If not he must die of starvation and sorrow.

  1. Why did the cricket go to the ant?
    Ans. The cricket went to the ant to borrow some grain and shelter.
  2. What made the cricket bold?
    Ans. Starvation and famine made the cricket bold.
  3. What would happen if the ant did not give him any grain?
    Ans. If the ant did not give him any grain, he would die of starvation and sorrow.

14. Read the extract carefully and answer the questions that follow:

My heart was so light
That I sang day and night
For all nature looked gay.
“You sang, Sir, you say?
Go then” say the ant, “and dance the winter away”.

  1. To whom is the ant talking?
    Ans.
     The ant is talking to the cricket.
  2. When was the heart light of the speaker of the first three lines?
    Ans.
     The heart of the speaker (cricket) was light during summer.
  3. What did the ant suggest to her listener?
    Ans.
     The ant suggested that he should go and dance the winter away.
You cannot copy content of this page