Geography Lesson Class 8 Important Questions and Answers

Important questions for Class 8 English Honeydew Poem 2 Geography Lesson PDF help the students in preparing for their examination in an orderly manner. Along with these important questions we have also included their answers. It also includes short and long questions which are important for school exams. Class 8 English Poem 2 Geography Lesson important questions for practice help the students to understand the entire chapter for the preparation of class tests and terminal exams.

Important Questions for CBSE Class 8 English Honeydew Poem 2

Question 1. What geographic lessons did the poet in the jet learn when the jet just took off?

Answer: The city that human have developed have not been well planned, it grew as per necessity.

Question 2. What geographic lessons did the poet in the jet learn when the jet reached ten thousand feet?

Answer: From a height of ten thousand feet above the ground, the earth’s cities were found located on the banks of rivers and a little above the river level, in valleys.

Question 3. What was once most necessary for the emergence of a city in the past?

Answer: The easy availability of water for drinking to irrigation was the prime reason why civilization flocked around rivers.

Question 4. What was difficult to understand about the earth when the jet was six miles high?

Answer: It was difficult to understand why human hate each other, build borders, walls and create fences.

Question 5. What is the poet trying to bring out about human being the earth and learning?

Answer: The poet is trying to bring out the fact that human beings have achieved a lot of knowledge about the earth and beyond. We have learnt much about the earth, its shape, the emergence of cities and nations, but we have failed to learn how to love each other live peacefully on this wonderful planet.

Question 6. Find three or four phrases in stanzas one and two which are likely to occur in a geography lesson.

Answer: Some phrases that are likely to occur in a Geography lesson are “the city had developed the way it had,’ it scaled six inches to the mile’, ‘cities where the rivers ran’, and ‘the valleys were populated’.

Question 7. Seen from the window of an aeroplane, the city appears
(i) as haphazard as on ground
(ii) as neat as a map.
(iii) as developed as necessary.
Mark the right answer

Answer: (iii) as developed as necessary.

Question 8. Which of the following statements are examples of “the logic of geography”?
(i) There are cities where there are rivers.
(ii) Cities appear as they are not from six miles above the ground.
(iii) It is easy to understand why valleys are populated.
(iv) It is difficult to understand why humans hate and kill one another.
(v) The earth is round, and it has more sea than land.

Answer: (i), (iii) and (iv) are the correct statement.

Question 9. Mention two things that are
(i) clear from the height
(ii) not clear from the height.

Answer: (i) From the height, it was clear why the country had cities where the rivers and why the valleys were populated it was also clear that the earth was round and that it had more sea than land.

(ii) From the height, it was not clear why the men on the earth found reasons to hate each other. It was also not understandable why men had to build walls across cities and why they had to kill.

10. Read the following extract and answer the questions that follow:

When the jet reached ten thousand feet,
it was clear why the country
had cities where the rivers ran
and why the valleys were populated.
The logic of geography
that land and water attracted man —
was clearly delineated
When the jet reached ten thousand feet.

  1. At what height did the jet reach?
    Ans.
     The jet reached at the height of ten thousand feet.
  2. What was clear from that height?
    Ans.
     From that height it was clear that there were cities where there were rivers and why were the valleys populated.
  3. What was the logic of geography?
    Ans.
     The logic of geography was that the land and water attracted men.

11. Read the following extract and answer the questions that follow:

When the jet rose six miles high,
it was clear the earth was round
and that it had more sea than land.
But it was difficult to understand
that the men on the earth found
causes to hate each other, to build
walls across cities and to kill.
From that height it was not clear why.

  1. At what height was the jet?
    Ans
    . The jet was six miles high.
  2. What was clear from that height?
    Ans.
     From that height it was clear that the earth was round and that it had more sea than land.
  3. What was difficult to understand from that height?
    Ans.
     From that height it was difficult to understand why did the men fight with each other and why did they build walls across the cities and kill each other.
You cannot copy content of this page