Macavity The Mystery Cat Class 8 Important Questions and Answers

Important questions for Class 8 English Honeydew Poem 3 Macavity The Mystery Cat Lesson PDF help the students in preparing for their examination in an orderly manner. Along with these important questions we have also included their answers. It also includes short and long questions which are important for school exams. Class 8 English Poem 3 Macavity The Mystery Cat important questions for practice help the students to understand the entire chapter for the preparation of class tests and terminal exams.

Important Questions for CBSE Class 8 English Honeydew Poem 3

Question 1. How Macavity does outwit the world’s top investigation agencies?

Answer: Whenever investigation agencies reached the spot of crime, Macavity is not present there. He also didn’t leave any clue of him. These agencies were not able to found any sign of Macavity. Therefore, he outwitted the world’s top investigation agencies.

Question 2. What is the most remarkable thing about Macavity?

Answer: Macavity, known as the Mystery cat has defied all laws. He even defies the law of gravity. He possesses supernatural powers which allow him to levitate up in the air. He is so confident in his manner that whenever the crime is discovered, Macavity disappears without leaving a single trace.

Question 3. Describe Macavity.

Answer: Macavity is a tall and thin ginger cat whose eyebrows are deep with lines. He has sunken eyes which gives him a devil look. His coat is untidy and his whiskers are uncombed. He moves his head from side to side and his body movement is like that of a snake.

Question 4. Read the first stanza and think.
(i) Is Macavity a cat really?
(ii) If not, who can Macavity be?

Answer: (i) No, Macavity is not a cat. The cat is just a representation of the master criminal.

(ii) The poet did not mean Macavity as a cat. He just has given a poetic form using the cat to refer a criminal who is ferocious and very intelligent one. He commits the crime in a conning quiet manner as a cat does.

Question 5. A cat “I am sure, could walk on a cloud without coming through”. (Jules Verne)
Which law is Macavity breaking in the light of the comment above?

Answer: “A cat. I am sure, could walk on a cloud without coming through”. In this line, Macavity breaks the law of gravity.

Question 6. Read stanza 3, and then, describe Macavity in two or three sentences of your own.

Answer: Macavity described as a ginger cat. He is tall and thin and you can recognise him by his eyes which are sunken; deeply lined brow and highly doomed head. He never takes care of his dress. His coat is dusty with neglect. He never combs his whiskers. He moves like a snake and is always wide awake.

Question 7. Having read the poem, try to guess whether the poet is fond of cats. If so, why does he call Macavity a fiend and monster?

Answer: Yes, It seems like the poet is fond of cats. He calls Macavity a ‘friend’ and a ‘monster’ because he might have wanted to portray an evil side. He might have used a cat in order to create a negative character who is a criminal and escape easily from police. The quick movements of a cat and its mysterious eyes might have influenced him to create this evil character in the form of a cat.

8. Read the following extract and answer the questions that follow:

Macavity’s a Mystery: he’s called the Hidden Paw
For he’s the master criminal who can defy the Law.
He’s the bafflement of Scotland Yard, The Flying Squad’s despair:
For when they reach the scene of crime —Macavity’s not there!

  1. What is the other name given to Macavity cat?
    Ans.
     The other name given to Macavity is the Hidden Paw.
  2. What kind of cat is Macavity?
    Ans.
     Macavity is a mysterious and criminal cat.
  3. Why is Macavity the bafflement of Scotland Yard?
    Ans.
     Macavity is the bafflement of the Scotland Yard because he can defy the law and is never caught by the Flying Squad.

9. Read the extract and answer the questions that follow:

Macavity’s a ginger cat, he’s very tall and thin;
You would know him if you saw him, for his eyes are sunken in
His brow is deeply lined with thought, his head is highly doomed;
His coat is dusty from neglect, his whiskers are uncombed.

  1. Why is Macavity called a ginger cat?
    Ans.
     Macavity is called a ginger cat because he’s very tall and thin.
  2. How would you know that it is a Macavity cat?
    Ans.
     We would know it is a Macavity cat as its eyes were sunken in and his brow is deeply lined with thought, his head is highly doomed.
  3. What kind of coat and whiskers did Macavity have?
    Ans.
     Macavity had dusty coat and uncombed whiskers.
You cannot copy content of this page