The Last Bargain Class 8 Important Questions and Answers

Important questions for Class 8 English Honeydew Poem 4 The Last Bargain PDF help the students in preparing for their examination in an orderly manner. Along with these important questions we have also included their answers. It also includes short and long questions which are important for school exams. Class 8 English Poem 4 The Last Bargain important questions for practice help the students to understand the entire chapter for the preparation of class tests and terminal exams.

Important Questions for CBSE Class 8 English Honeydew Poem 4

Question 1. Why speaker deny the king proposal?

Answer: The speaker stated the king power as nothing so he denied the proposal of king.

Question 2. What did the old man want? Was he successful in his bargain?

Answer: The old man wanted to hire the speaker with his money. No, he was not successful in his bargain.

Question 3. Explain, “I hire you with nothing”?

Answer: The child has no material thing so he used the word nothing here. He has only goodwill and cheer to hire to speaker.

Question 4. Who is the speaker in the poem?

Answer: The Poet “Rabindranath Tagore” is the speaker of this poem.

Question 5. “The king, sword in hand” suggests
(i) wealth
(ii) power
(iii) more power than wealth
Mark the appropriate item in the context of stanza 1.

Answer: (ii) power

Question 6. The old man offered the speaker a lot of money. Why did he turn down the offer?

Answer: The old man offered the speaker a lot of money. But the speaker refused to take. Because the poet realised that money cannot give him happiness. When the old man was counting the gold coins, the speaker realised that once the money would be finished. He would again be out of work. Hence he turned away the bargain.

Question 7. Find the poem, lines that match the following. Read both one after another.
(i) I have nothing to give you except goodwill and cheer.
(ii) Her happiness was no more than sorrow in disguise.
(iii) the king’s might was not worth much.

Answer:
(i) ‘I hire you with nothing.
(ii) ‘Her smile paled and melted into tears
(iii) ‘But his power counted for naught’.

Question 8. How did the speaker feel after talking to the child on the beach?

Answer: After talking to the child on the beach, the speaker felt extremely happy.

9. Read the extract and answer the questions that follow:

“Come and hire me”, I cried, while in the morning
I was walking on the stone-paved road.
Sword in hand the king came in his chariot
He held my hand and said, “I will hire you with my power”
But his power counted for naught and he went away in his chariot.

  1. Who is the speaker of the above lines?
    Ans.
     An unemployed but freedom loving person is the speaker of these lines.
  2. What does ’sword in hand’ suggest?
    Ans.
     ‘Sword in hand’ suggests the power of the king.
  3. Why could the king not conquer the narrator?
    Ans.
     The king could not conquer the narrator because the narrator did not give any importance to his power.

10. Read the following extract and answer the questions that follow:

In the heat of the mid-day the houses stood with shut doors
I wandered along the crooked lane
An old man came out with his bag of gold.
He pondered and said, “I will hire you with my money.”
He weighed his coins one by one, but I turned away.

  1. Why were the houses with the doors shut?
    Ans.
     The houses had the doors shut because of the heat of the mid-day.
  2. What did the old man bring out?
    Ans.
     The old man brought out a bag of gold to hire the man.
  3. How did the speaker react to the old man’s offer?
    Ans.
     Speaker turned down the old man’s offer.
You cannot copy content of this page