The School Boy Class 8 Important Questions and Answers

Important questions for Class 8 English Honeydew Poem 5 The School Boy PDF help the students in preparing for their examination in an orderly manner. Along with these important questions we have also included their answers. It also includes short and long questions which are important for school exams. Class 8 English Poem 5 The School Boy important questions for practice help the students to understand the entire chapter for the preparation of class tests and terminal exams.

Important Questions for CBSE Class 8 English Honeydew Poem 5

Question 1. Why child hates going to school?

Answer: Child hates school because he is under strict control of his teacher. He feels like a caged bird.

Question 2. How child happiness turn into sorrowness?

Answer: The child rise in the fresh and delightful summer morning. He is very happy but his parents force him to go to the school where he spends his time in sorrowfulness.

Question 3. Find three or four words/phrases in stanza 1 that reflect the child’s happiness and joy.

Answer: The phrases that reflect the child’s joy and happiness are ‘love to rise in a summer mom’, birds sing on every tree,’ ‘the skylark sings with me’, and ‘sweet company’.

Question 4. In stanza 2, the mood changes. Which words/ phrases reflect the changed mood?

Answer: ‘It drives all joy away’ under a cruel eye outworm. In sighing and dismay.

Question 5. ‘A cruel eye outworm’ (Stanza 2) refers to
(i) the classroom which is shabby/ noisy.
(ii) the lessons which are difficult / uninteresting.
(iii) the dull /uninspiring life at school with lots of work and no play.

Answer: (iii) the dull /uninspiring life at school with lots of work and no play.

Question 6. ‘Nor sit in learning’s bower
worn thro with the dreary shower’
Which of the following is a close paraphrase of the lines above?
(i) Nor can I sit a roofless classroom when it is raining.
(ii) Nor can I learn anything at school though teachers go on lecturing and explaining.
(iii) Nor can I sit in the school garden for fear of getting wet in the rain.

Answer: (ii) Nor can I learn anything at school though teachers go on lecturing and explaining.

7. Read the following extract and answer the questions that follow:

But to go to school in a summer morn,
O’ it drives all joy away,
under a cruel eye outworn,
The little ones spend the day,
In sighing and dismay.

  1. What drives away all the joy?
    Ans.
     Going to school in a summer morning drives away all the joy.
  2. What does ‘cruel eye outworn’ refer to?
    Ans.
     ‘Cruel eye outworn’ refers to the teachers and uninspiring life at school.
  3. How do the little ones spend the day?
    Ans.
     The little ones spend the day sadly sighing.
You cannot copy content of this page