The Adventures of Toto Extra Questions and Answers Class 10 English

The Adventures of Toto class 9 English moments chapter 2 Extra Questions and Answers are available here. All these questions are divided into short type questions answers, long type question answers and extract based questions. These Class 9 extra questions are prepared by our expert teachers. Learning these questions will help you to score excellent marks in the board exams.

Extra Questions for Class 9 English Moments Chapter 2 The Adventures of Toto

Short Answer Type Questions

1. What did Toto do in the author’s room?

Answer: Toto was kept in a little store. It opened into the narrator’s bedroom. He was tied to a peg on the wall. A few hours later, the narrator found a change in his bedroom. Toto had made himself free by pulling out the peg. He had removed the wallpaper of the bedroom. He had torn the narrator’s school blazer.

2. Where was Toto transferred from the author’s bedroom? Did he remain peaceful there?

Answer: Toto was transferred to a big cage. It was in the servants’ quarters. There, other animals of the grandfather’s private zoo were also kept. The zoo included a tortoise, a pair of rabbits, a pet squirrel and a pet goat. The monkey did not allow the animals to sleep in peace at night.

3. Describe how grandfather took Toto with him to Saharanpur.

Answer: The next day, grandfather had to go to Saharanpur to get his pension. He decided to take Toto along with him. He got a big black canvas bag and put Toto into it. The bag was too strong for Toto to bite or tear. Tow remained in the bag as far as Saharanpur. There, he suddenly stuck his head out of the bag and grinned at the ticket collector.

4. How many pets did the author’s grandfather have? Where were they kept?

Answer: The author’s grandfather was fond of keeping pets. Ile had a small private zoo of his own. In it, he had a tortoise, a pair of rabbits, a tame squirrel, and the narrator’s pet goat. Toto, the monkey, was the latest addition to his zoo. Apart from these animals, grandfather had a donkey also.

5. How did Toto get along with other animals?

Answer: Tow did not get along well with other animals. He troubled Nana, the family donkey. He often fastened himself on to her long ears with his sharp teeth. He did not allow other animals to sleep in peace.

6. Why did Toto throw a plate at grandmother?

Answer: One day Toto saw a large plate full of pullao on the dining table. He started eating it. Grandmother came in. When she saw Tom eating rice, she screamed. Toto did not like it. So he threw the plate at grand-mother. The plate was broken to pieces.

7. Why was toto sold back to the tonga-driver?

Answer: Grandfather realised that Toto could not be kept for long in the house. The family could not bear the frequent loss of dishes, clothes, curtains and wallpapers. At last, grandfather found the tonga-driver. He sold Toto back for only three rupees.

8. How does Toto come to Grandfather’s private zoo?
Or
Why did the author’s Grandfather decide to buy Toto?
Answer: 
Grandfather was fond of pets and he had seen the tonga-driver’s red monkey kept tied to a feeding trough. He felt the monkey looked completely out of place and bought him for five rupees to add him to his private zoo of birds and beasts.

9. “Toto was a pretty monkey”. In what sense is Toto pretty?
Answer: 
Toto was a pretty monkey in the sense that his appearance was cute. His bright sparkling eyes, deep-set eyebrows, and pearly white teeth gave him a pretty look. Even Toto’s long tail added to his good looks.

10. How did Toto use his body parts to his advantage?
Answer:
 Toto used his bright eyes to display a mischievous glint. He used his pearly white teeth to smile in a way that would scare Anglo-Indian ladies. He used his fingers quickly and wickedly to pick up things. He used his tail, his third hand, to hang from branches or to pull something that was at a distance.

11. Why did Grandfather hide Toto for some time when he brought him home?
Or
Why was Toto’s entry into Grandfather’s zoo kept a secret?
Answer: 
Grandfather, who was fond of pets, would face resistance from Grandmother whenever he brought a new pet into the house. So, he hid Toto for some time and kept his entry a secret until Grandmother was in a good mood.

12. Where was Toto kept immediately after Grandfather got him? Why?
Answer:
 Toto was put in a closet opening into the narrator’s bedroom wall. He was tied securely to a peg fastened into the wall. He was kept here secretly because Grandmother created fuss whenever a new pet was brought into the house.

13. What destruction was caused by Toto to the narrator’s room?
Answer:
 Toto tore off the ornamental paper that covered the wall of the narrator’s room and wrenched the peg, to which he had been tied, from its socket. He also tore the narrator’s school blazer into shreds.

14. How did Grandfather react when Toto destroyed things on his first day in the house?
Answer:
 Instead of being angry, Grandfather was pleased at the damage that Toto had caused on his first day in the house. He thought the monkey was clever and felt that if he had got more time, he would have tied the blazer-shreds into a rope and escaped from the window.

15. What pets did Grandfather have? Where did they live?
Answer: 
Grandfather’s pets included a tortoise, a pair of rabbits, and a tame squirrel. They lived together peacefully in a big cage in the servants’ quarters where the narrator’s pet goat also lived. Grandfather also had a donkey named Nana that lived in the stable. Toto was the latest addition to the group.

16. How did Toto behave when he was kept with other pets of Grandfather?
Answer:
 Toto, the mischievous monkey, ill-treated the other pets of Grandfather. He did not let anyone sleep at night. He bit the long ears of the donkey, Nana, when he was given a place with him in the stable.

17. Where and why was Grandfather going the next day?
Answer: 
Grandfather used to live in Dehra Dun and was going to Saharanpur the next day. He was a retired man and was going there to collect his pension.

18. Why did Grandfather decide to take Toto with him to Saharanpur?
Answer:
 Grandfather decided to take Toto with him to Saharanpur in order to keep his presence in the house a secret from Grandmother. Left behind, Toto would have certainly caused trouble like he did when he was kept first in the closet and then with the other pets.

19. How did Grandfather decide to carry Toto to Saharanpur? Why?

Answer: Grandfather decided to carry Toto to Saharanpur in a big black canvas kit-bag because Toto was a very mischievous monkey. Had he not been bound and zipped up in the bag, he would have definitely created trouble. Besides, carrying animals without permission was not allowed by the railway authorities.

20. How did Grandfather try to keep the presence of his travelling-mate a secret?
Or
Who was Grandfather’s travelling-mate to Saharanpur? How did he try to keep his presence a secret?

Answer: Toto was Grandfather’s travelling-mate to Saharanpur. To keep his presence a secret, Grandfather put him into a big canvas kit-bag and put some straw at the bottom. The canvas was too thick for Toto to bite through it and the bag was so tightly closed that it did not allow any outlet to him.

21. “An exhibition attracted a curious crowd of onlookers at the Dehra Dun railway platform”.  What was the cause of this exhibition?

Answer: The canvas kit-bag in which Toto had been placed did not allow the naughty animal to escape. Therefore, when he attempted to release himself, he would move inside frantically. The bag would then roll about on the floor and at times jump into the air thus attracting a crowd of curious onlookers at the platform.

22. How did the ticket-collector learn about the presence of Toto?
Answer:
 Toto’s presence in the bag remained hidden until the journey to Saharanpur. But when Grandfather was getting his ticket checked at the railway turnstile, Toto peeped out of the bag and grinned at the ticket-collector.

23. What did the ticket-collector classify Toto as? Why did he do so?
Answer:
 The railway ticket-collector classified Toto as a dog. Actually, the monkey had looked out of the bag to give the ticket-collector a wide grin. As a rule, only a dog was allowed to travel by train and was charged for it. That is why Toto was termed as a dog.

24. Why did Grandfather get annoyed at the Saharanpur station?
Answer:
 Grandfather got annoyed at the Saharanpur station because the ticket-collector insisted on calling Toto a dog. In addition, he compelled the old man to pay three rupees as fare for carrying the animal with him.

25. Why did Grandfather show his tortoise to the ticket-collector?
Answer:
 Grandfather got annoyed when the ticket-collector refused to accept Tato as a monkey and asked for fare terming the monkey a dog. Half-sarcastic and half-angry, Grandfather took out the tortoise from his pocket, showed it to the ticket-collector and offered to pay for it as well.

26. Why didn’t the ticket-collector charge for the tortoise?
Answer:
 The ticket-collector did not charge for the tortoise because, according to his probe, it was not a dog and according to railway-rules only dogs could be charged. This was funny as even Toto was not a dog.

27. When and where was Toto given a comfortable home?
Answer: 
Toto was given a comfortable home in the stable after his presence became known and acceptable to Grandmother. In the stable, Toto had Nana, the donkey, as his companion.

28. Who was Nana? How did Toto trouble him?
Answer:
 Nana was the narrator’s family donkey. Toto troubled Nana by clinging on to its long ears with his sharp teeth. He did so on the very first night that he shared the stable with the donkey.

29. Why couldn’t Toto and Nana become friends?
Answer: 
Toto and Nana couldn’t become friends because he troubled Nana by clinging on to its long ears with his sharp teeth. This upset the donkey and the two could never become friends.

30. Describe Toto’s bath ritual.
Or
How did Toto take a bath during winters? How did he learn to bathe in that manner?

Answer: Toto enjoyed a warm bath on cold winter evenings. Grandmother would give a large bowl of warm water for this. He would first check the temperature of the water with his hand and then he would step in the bowl by putting one foot after the other, just like the narrator used to do. Next, he would rub soap all over with his hands or feet. When the water would cool down, he would get out and rush to the kitchen-fire to dry himself.

31. When and why would Toto refuse to take a bath?
Answer: 
Toto would refuse to take a bath if someone laughed at him as he rushed to the kitchen fire to dry himself. He would feel hurt at being mocked in this manner.

32. How did Toto’s love for warm bath almost lead to his being half-boiled?

Answer: One day Toto saw a large kitchen kettle that had been left on the fire to boil for tea. He removed the lid and found the water warm enough for a bath. He got into it and a little while later, when the water began to boil, started hopping up and down. At last, Grandmother came and took out a half-boiled Toto from the kettle.

33. “The brain part devoted to mischief was far more developed in Toto”. Do you agree with this observation of the narrator? Support your answer with instances from the text.

Answer: Toto, although an intelligent monkey, used all his energy in playing mischief and that too of a destructive nature. He would tear and break things or trouble and irritate others. To make matters worse, he would enjoy his mischievous acts. That is why the narrator has made this remark about Toto.

34. What incident led to Grandfather’s decision of not keeping Toto as a pet?

Answer: Toto was once caught stuffing ‘pullao’ during lunch-time. On being screamed at by Grandmother and the narrator’s aunt, Toto hurled a plate and a glass of water at them. After that, he picked up the dish and escaped through the window in the branches of the jackfruit tree. He threw down and broke the dish after finishing the last grain of rice. This led Grandfather to decide against keeping him as a pet any longer.

35. Where did Grandfather finally send Toto and what did it cost him?
Answer:
 Grandfather finally sold Toto back to the same tonga-driver from whom he was earlier bought. However, Toto had been bought for five rupees and could be sold back only for three rupees.

36. Why did Grandfather give away Toto, the monkey?
Or
Why does the author say, “Toto was not the sort of pet we could keep for long”?

Answer: Toto could not be kept as a pet for long because he was hyperactive and mischievous. He could neither be trained nor tamed. His antics brought frequent loss of dishes, clothes, curtains, wall-paper etc which was too much to overlook since the family was not well-to-do enough to bear such frequent losses. So, Grandfather finally gave him away to the tonga-driver for three rupees.

37. Toto was not an animal that could be trained into a pet. Why?
Answer:
 Toto was actually a wild monkey and that was probably the reason why the tonga-driver used to keep it tied. At Grandfather’s house, he did enough mischief that proved that he was destructive and could not be trained.

38. Why was Grandfather attracted to Toto?
Answer: 
Grandfather was a lover of animals. He had a number of birds and beasts as pets in his own private zoo. This love for animals attracted him to Toto who was quite cute. His bright eyes, white teeth, and long tail added to this attraction.

39. “Toto was a pretty monkey.” In what sense is Tow pretty?
Answer:
 Toto had bright eyes sparkling with mischief, pearly white teeth, quick and wicked fingers and a gracious tail which served as a third hand. The smile of Toto was cute and frightened elderly Anglo-Indian ladies. Altogether, these qualities made him pretty.

40. How does Toto take a bath? Where has he learnt to do this? How does Toto almost boil himself alive?

Answer: Toto cunningly tested the temperature with his hand then gradually stepped into the bath. He stepped first one foot, then the other, until he was into the water up to his neck. He rubbed himself all over with the soap. He learnt it all from the author. Another day Toto got into a large kitchen kettle which was on fire to boil. He enjoyed the warm water but when the water turned out to be hot he jumped up and down. Luckily, the grandmother arrived in time and pulled him out in half-boiled condition.

41. Why was it decided to keep Toto’s presence a secret?

Answer: Grandmother usually quarrelled with Grandfather on the issue of a pet. Whenever Grandfather brought some new bird or animal, Grandmother got furious at the very mention of any new creature. To avoid this situation it was decided to keep Toto’s presence a secret until she was in a good mood.

42. Why does the author say, “Toth was not the sort of pet we could keep for long”?

Answer: Author’s statement about Toto proves itself if we take Toto’s misdeeds into consideration. Nobody could afford frequent losses. He disturbed all other animals too. Obviously, Toto was not the sort of pet we could keep for long.

43. Where was Toto transferred to after he wrenched the peg in the wall?

Answer: Toto was transferred to a big cage. This cage was kept in the servant’s quarters and a number of Grandfather’s pets live in a friendly manner here. But Toto did not allow any of his companions to sleep at night.

44. How did Toto behave with Nana, the donkey?

Answer: No doubt, Toto was mischievous. He kept creating problems not only for animals but for the members of the family also. The night Toto passed with Nana was full of disturbance. When Grandfather visited the stable he found Toto fastened on to Nana’s long ears with his sharp little teeth. They could never become friends.

45. Why did grandfather buy Toto?

Answer: Toto seemed out of place with the tongo-driver. He looked pretty also. Grandfather wanted to include him in his pets. So, he decided to buy him.

46. How is the tail useful for the monkey as in the case of Toto?

Answer: It works like a third hand for the monkey. He can hang on to the branches of trees with its help. Moreover, with it, he can reach up to a thing which is out of his hand’s reach.

47. Why was the narrator’s grandfather attracted to Toto?

Answer: The narrator’s grandfather was very fond of pets. Toto was a pretty monkey. He had small shining eyes and they were full of mischief. His teeth were no less than pearls. Although he was tied to a feeding trough, his fingers were quick. His appearance very much attracted the narrator’s grandfather.

48. What happened when Toto tried to escape?

Answer: Toto was kept in a canvas kit-bag. The canvas was too strong for him to bite. Toto wanted to escape. While making efforts to get out, he occasionally rolled about or jumped into the air. As he was inside the bag, the onlookers could not see him. In this way, the onlookers on the Dehradun platform got attracted.

49. Why does grandfather take Toto to Saharanpur and how? Why does the ticket collector insist on calling Toto a dog?

Answer: Toto was a mischievous monkey. He kept disturbing all other animals in grandfather’s private zoo. It seemed that only grandfather could manage him properly. So, he took Toto to Saharanpur in a bag. The ticket collector called Toto a dog as the monkey did not qualify the category of human beings.

50. How did the narrator’s grandmother get rid of Toto?

Answer: Toto was fully devoted to mischiefs. He did whatever he liked. It was impossible for the family to afford the frequent loss caused by Toto. So Grandfather sold him back to the tonga-driver for only three rupees.

51. How does Toto come to grandfather’s private zoo?

Answer: Grandfather loved animals. One day he saw this attractive monkey with a tonga-driver. The monkey was tied to a feeding-trough and seemed out of place there. Grandfather had a great liking for animals. So he decided to buy Toto from the tonga-driver and bought it for five rupees.

52. Why did the onlookers get attracted to Toto on the Dehradun railway platform?

Answer: Toto was kept in a canvas kit-bag. The canvas was too strong for him to bite. Toto wanted to get free. While making efforts to get out, he occasionally rolled about or jumped into the air. As he was inside the bag, the onlookers could not see him. In this way, the onlookers on the Dehradun platform got attracted.

53. Who was Nana? ‘Why did he never become Tote’s friend?

Answer: The narrator’s grandfather had a private zoo. Nana was a donkey when Toto was finally accepted my grandmother, he was transferred to the stable. Here Nana was also living. Toto was a big problem for Nana in the stable. Therefore, he never became Toto’s friend.

Long Answer Type Questions

1. Describe the situation in which grandfather found himself at the Saharanpur railway station.

Answer: Toto’s presence had still not been disclosed to the grandmother. The next day, grandfather had to go to Saharanpur to get his pension. He decided to take Toto along with him. He got a big black canvas bag and put Toto into it. The bag was too strong for Toto to bite or tear. Toto remained in the bag as far as Saharanpur. At the gate, as the ticket-collector was checking grandfather’s ticket, Toto put his head out of the bag and grinned at the ticket-collector. He told the grandfather that there was a dog with him. Grandfather told him that it was not a dog. but a monkey. But the ticket-collector was adamant and charged three rupees extra. Then grandfather showed him his pet tortoise. The ticket-collector said that it was not a dog and hence there would be no ticket for it.

2. Describe Toto’s mischief at lunchtime. How did the author’s family get rid of Toto in the end?

Answer: Toto’s mind was full of mischief. One day at lunchtime, he found a large dish of rice on the dining table. He started eating the rice. When grandmother found Toto eating rice, she screamed. Toto threw a plate at her. An aunt of the narrator came forward. Toto threw a glass of water at her. The Toto picked the dishes pulao and ran out. He sat on the jackfruit tree. He remained there all afternoon, eating the rice. After that, he threw the plate and broke it into pieces.

At last, grandfather realised that Toto could not be kept for long in the house. The family could not bear the frequent loss of dishes, clothes, curtains and wallpapers. At last, grandfather found the same tonga driver. He sold Toto back for only three rupees.

3. Why does Grandfather take Toto to Saharanpur and how? Why does the ticket-collector insist on calling Toto a dog?

Answer: Grandfather had to go to Saharanpur to get his pension. He could not leave behind Toto because his presence in the house was still a secret for Grandmother. In addition, Toto was too mischievous. The manner in which he had torn the wall-paper, shredded the narrator’s school-blazer and ill-treated other animals made it too risky to leave him behind. Grandfather securely packed Toto in a big, black canvas kit-bag so that he could not escape or bother other passengers. That is how Toto accompanied Grandfather on his train journey to Saharanpur.

The journey was largely uneventful but at Saharanpur platform, Toto poked out his head and grinned. The ticket-collector noticed him and insisted on charging the fare for him, for Grandfather had not bought a ticket for the animal. As per the guidelines of railways, the fare could be charged only for dogs. So the ticket-collector insisted on calling Toto a dog and charged the fare for him by placing him under the category of dogs.

4. How did Toto create problems for Grandfather on the way to Saharanpur?

Answer: Grandfather had to zip up Toto in a big black canvas kit-bag for carrying him to Saharanpur from Dehradun. It was ensured that he could not escape or get his hands out or bite through the strong canvas once the bag was closed. However, Toto was so restless that he tried to come out of the bag by jumping inside it. This made the bag roll about on the floor and jump into the air. It drew the attention of onlookers at the Dehra Dun platform and it became quite difficult for Grandfather to keep his presence a secret. On reaching Saharanpur, Toto suddenly poked his head out of the bag and grinned widely at the ticket-collector. The secret of his presence got revealed and cost Grandfather three rupees that had to be paid as fare.

5. What ruckus did Toto create at lunch-time one day?
Or
How did Toto get on Grandmother’s nerves at lunch-time one day?

Answer: One day, at lunch-time, a large dish of pullao had been placed at the centre of the dining-table in the narrator’s house. When his family entered the room, they found Toto stuffing himself with rice. This startled Grandmother and she screamed. Toto at once threw a plate at her in his defence. Then one of the narrator’s aunts rushed forward and Toto threw a glass of water in her face. When Grandfather arrived, Toto escaped through the window with the dish of pulao. The family found him in the branches of a jackfruit tree with the dish in his arms. He stayed there all afternoon and slowly finished every grain of rice in the dish. In the end, he threw the dish and chattered with delight when it broke just to spite Grandmother who had screamed at him.

6. How did Toto like to have a bath in winters? How did he once get into serious trouble while trying to have a hot-water bath?

Answer: Bathing in a large bowl of warm water in cold winter evenings was a treat for Toto. He would cunningly test the temperature of the water brought by the grandmother with his hand and gradually step into the bath, first one foot, then the other until he was into the water up to his neck.

Once comfortable, he would take the soap in his hands or feet and rub himself all over. When the water became cold, he would get out and quickly run to the kitchen fire to dry himself. If ever someone tried to laugh at him, he would refuse to go on with the bath. His fondness for a hot water bath one day got him into serious trouble. He noticed a kitchen kettle on the fire and having nothing better to do decided to remove the lid. Finding the water just warm enough for a bath, he got in. For a while it was fine, but soon he began hopping in and out of the kettle because the water had got really hot while outside the kettle it was too cold for him. That day Toto would have boiled himself to death, had Grandmother not arrived in time to rescue him.

7. What human values do you see in Grandmother after reading this story?

Answer: Grandmother appeared to be a tough woman. She always fussed when Grandfather brought home some new bird or animal but this fuss would disappear as soon as she would get into a good mood. That is why she accepted Toto as the new pet after a few days. When Toto tore the narrator’s school-blazer to shreds, the narrator’s first worry was what Grandmother would say. He thought so because she gave the impression of being a strict disciplinarian. However, her soft heart had compassion for all. Toto was mischievous and destructive since day one; still, Grandmother would overlook everything and give him a bowl of warm water to bathe. Again, it was the Grandmother who rescued Toto from getting boiled in the kettle. Thus it can be clearly seen that Grandmother had a kind heart, although she appeared to be tough outwardly.

8. Grandfather possessed the values of childlike simplicity. Do you agree/disagree? Give reasons.

Answer: Grandfather had a private zoo with different kinds of animals – a tortoise, a pair of rabbits, and a tame squirrel. But his childlike love for animals made him buy another animal, a monkey, as a pet. Grandmother did not like this habit of her husband, so he kept his new pet a secret from his wife. The manner in which he tried to hide Toto or admire him as clever when the former shredded the narrator’s school blazer, shows that although the elderly, Grandfather was actually as simple as a child. Again, when he hides Toto in a bag on the way to Saharanpur and produces a tortoise from his pocket before the ticket-collector, confirms his childlike simplicity.

9. Toto was a sharp and active monkey. Discuss.

Answer: Toto was keenly observant and swift in his actions. He noted closely the manner in which the narrator took a bath. He copied every action including testing the temperature of the water with his hand. His physical appearance added to his sharp and active image. Deep-set eyebrows framing his sparkling eyes, pearly white teeth frequently breaking into a grin, quick and wickedly used fingers, and a long tail made Toto look every inch a clever monkey. However, he used his intelligence for doing all kinds of mischievous things. He destroyed the wallpaper of the narrator’s bedroom, shredded his school blazer, did not let the other animals sleep peacefully, a bit on the family donkey’s ears, made holes in the narrator’s aunt’s dresses, and ate the pulao and broke the dish afterwards. Thus, Toto certainly was a sharp and active monkey but he was difficult to train and could not be kept as a pet for long and without peril.

10. Do you think it is advisable to keep a monkey like Toto as a pet in the house? Why/ why not?

Answer: Some animals like a dog are good pets and they are sensible in many things but keeping a monkey as a pet is not advisable. Monkeys are mischievous by nature so they can create chaos and may harm the children at home. They are fond of damaging the things around them and it becomes quite difficult to attend to a guest. In the story, the grandfather who was fond of animals had many animals in his private zoo and they were living at peace. The arrival of a new member, Tao’, created chaos not only among animals but also in the whole house. Toto was not an ordinary animal. He was a very mischievous monkey. He became a headache for the family and at last grandfather had to sell it back to the real owner.

11. Do you have a pet? Describe your pet and compare it with Toto, the monkey.

Answer: Yes, I have a pet. It is a dog. It is also very mischievous but not as mischievous as Toto. Its name is Puffy. It was only a month old when I brought it home. In the beginning, it caused a lot of problems for us but gradually it improved. We provided him with training also. It does not damage the objects around him. He plays with his toys only. He is very friendly to our guests also. He can differentiate between familiar people and strangers. When Puffy is there, no intruder can dare to enter the house. He is very powerful. He is nowhere similar to Toto. Thus it is true that a dog is a faithful animal.

12. Grandmother had an aversion to pets. Was it right for a grandfather to keep a mini-zoo in his house and also bring in Toto, the monkey? Discuss.

Answer: Grandfather had immense love for animals. He had created a private zoo in the house. In his zoo, one could see a tortoise, a pair of rabbits, a tame squirrel and pet goats. He took special care when grandmother had an aversion to pets. When Toto was brought home, his arrival was kept a secret. Toto was a naughty monkey. All the time he kept creating problems in the family. Since the very day Toto entered the house, he started damaging the household things. He pulled out the peg, tore wallpapers and the author’s blazer. Moreover, he never let other animals live in harmony with the other pets. He proved to be an expensive deal. So, grandfather was not right in keeping Toto in his private zoo. Grandfather should also have kept in mind the likes and dislikes of the grandmother.

13. Grandfather had kept many animals in his private zoo and cared for them. Does this show that we should care about animals?

Answer: Grandfather was a kind-hearted person. He was an animal lover by choice. He had his own private zoo in his house. He kept bringing home new animals that he liked. He was a fully determined person. He had a lot of patience and took all things positively. When he brought Toto, he felt satisfied. He wanted to keep Toto with other animals, but Toto kept disturbing other animals. So, Grandfather transferred him frequently from one place to another in order to make Toto adjust with the other animals. He was a man of strong mind and body. His taste made him a naturalist. He treated his pet animals as his family members.

14. Animals should be treated with love and respect. Comment on this statement with the lesson ‘The Adventures of Toto’ as the background.

Answer: It is right that animals should be treated with love and respect. It is not right to show cruelty towards them. Even wild animals should be treated with care. In the story The Adventures of Toto’, we find grandfather showing love and kindness towards animals. He had set up a mini-zoo in his house where he had kept a number of animals. He also tried to give Toto a comfortable life. Since pet animals give us company, we should look after them with love and concern.

15. Many of us keep pets at home. How do pets benefit us? Answer with reference to the lesson ‘The Adventures of Toto’.
Answer:
 These days more and more people are having pets. Mostly, it is a dog or a cat. Pets give us company and provide us with emotional support. They amuse us, make us feel happy and prevent us from feeling lonely. Grandfather had created a mini-zoo in his house. He had reared many pets. He showed love and respect towards them. Pets such as dogs even provide us with security. So pets are very advantageous and keep us happy.

16. ‘If there is a part of the brain especially devoted to mischief, that part was largely developed in Toto.’ Justify the statement. Why did even grandfather realise that Toto was not the sort of pet they could keep for long?

Answer: It is true that Toto had a very fertile and mischievous brain. He was always up to one mischief or the other. His fingers were quick and wicked. His presence was kept a secret to grandmother. He bit the ornamental wall-paper to pieces. The peg had been pulled out of the socket. The school blazer of the narrator was in shreds. But grandfather was pleased with Toto’s performance. On the Dehradun railway platform, he suddenly poked his head out of the bag and gave the ticket-collector a wide-grin. He was classified as a dog and grandfather had to pay three rupees extra as his fare. One day Toto nearly succeeded in boiling himself alive. He was always tearing things to pieces. The family couldn’t afford the frequent loss of dishes, clothes, curtains and wallpaper. Even grandfather realised that Toto was not the sort of pet they could keep for long. So, grandfather found the tonga-driver and sold Toto back to him for three rupees.

You cannot copy content of this page