A Truly Beautiful Mind Extra Questions and Answers Class 9 English

A Truly Beautiful Mind class 9 English beehive chapter 4 Extra Questions and Answers are available here. All these questions are divided into short type questions answers, long type question answers and extract based questions. These Class 9 extra questions are prepared by our expert teachers. Learning these questions will help you to score excellent marks in the board exams.

Extra Questions for Class 9 English Beehive Chapter 4 A Truly Beautiful Mind

Very Short Answer Questions

1. When was Albert Einstein born?
Answer: Albert Einstein was born on 14 March, 1879.

2. Where was Albert Einstein born?
Answer: Albert Einstein was born in the German city of Ulm.

3. What problem did develop in Albert when he learnt to speak?
Answer: He uttered everything twice.

4. What did the playmates call Einstein?
Answer: They called him “Brother Boring”.

5. What type of toys did Einstein love especially?
Answer: He especially loved mechanical toys.

6. At what age did Einstein learn to play the violin?
Answer: He learnt to play the violin at the age of six.

7. At what age did Albert leave the school?
Answer: He left school at the age of 15.

8. In what subject was Einstein highly gifted?
Answer: He was highly gifted in mathematics.

9. In what subject was Einstein much interested?
Answer: He was much interested in physics.

10. Who did Einstein marry with?
Answer: He married Mileva Maric.

11. Which country did Mileva Marie belong?
Answer: She belonged to Serbia.

12. In which year did Einstein pass his graduation?
Answer: He passed his graduation in 1900 at the age of 21.

13. What was Einstein’s first job that he got in 1902?
Answer: He got the job of a technical expert in the patent office in Bent.

14. When did Einstein presented his famous papers on the special Theory of Relativity?
Answer: He presented his famous papers on the Special Theory of Relativity in 1905.

15. Why was Albert’s mother against his marriage with Mileva?
Answer: She was against this marriage because Mileva was three years older than her son.

16. In which year Albert was married to Mileva?
Answer: Albert was married to Mileva in 1903.

17. When did Einstein divorce Mileva?
Answer: He divorced Mileva in 1919.

18. With whom did Einstein marry the second time?
Answer: The second time he married his cousin Elsa.

19. When did Einstein get a noble prize?
Answer: He got the noble Prize for Physics in 1921.

20. When did Einstein die?
Answer: He died in 1955 at the age of 76.

Short Answer Type Questions

1. Who is a ‘freak’? Why did Einstein’s mother think him to be a ‘freak’?

Answer: A ‘freak’ is a word used disapprovingly for a person who is unusual in looks and behaviour. Einstein’s mother thought him to be a ‘freak’ because his head seemed too large to her. This made him look different from the other children of his age.

2. During his childhood, Einstein did not show any traces of becoming a genius one day. How?

Answer: As a child, Einstein had a large head and did not start to speak till he was two-and-a-half years old. Finally, when he did speak, he used to utter everything twice. He could not interact freely with his playmates either. All this showed the absence of any traces in him of becoming a genius one day.

3. Why did Einstein’s playmates call him “Brother Boring”?
Or
Why did Einstein play all alone when he was a child?

Answer: Einstein did not know what to do with other children. His shy and introvert nature made his company boring to his playmates. So, they teased him as “Brother Boring” and did not include him in their games. Therefore, he played all alone when he was a child.

4. What kind of toys attracted the attention of Einstein when he was a child? Why?

Answer: Einstein could not enjoy the company of playmates because of his introvert nature. Instead as a child, he was attracted only by mechanical toys. It showed his scientific temperament since mechanical toys work on some kind of scientific principles.

5. Why did Einstein try to look for wheels on the body of his newly born sister?

Answer: Einstein was much too interested in mechanical toys and had scientific inclinations. When his sister was born, he thought her to be a new toy; that is why he tried to search for wheels on her body.

6. What was the opinion of the school headmaster about Einstein?

Answer: The school headmaster considered Einstein to be a good-for-nothing boy. He was of the opinion that Einstein would never succeed in any profession. Therefore, choice of profession would not make any difference in the results of his efforts.

7. Which musical instrument did Einstein begin to learn? Why?

Answer: Einstein began to learn to play upon the violin at the young age of six. He kept this interest alive throughout his life and became a gifted amateur violinist. He began learning the violin because his mother wanted him to.

8. How did Einstein perform in various subjects while studying in Munich?

Answer: Although as a young child, Einstein was very slow, still while studying in Munich, he showed great progress in almost all the subjects and scored very good marks. He showed a special interest in Physics and Mathematics.

9. Why did Einstein leave school in Munich?

Answer: Einstein left the school in Munich because of the stifling environment that suppressed his scientifically curious mind. The excessively stern discipline and rigid rules in that school led to frequent clashes with his teachers. He thus began to feel that such a place was inappropriate for a liberal person like him.

10. Why did Einstein shift to Switzerland to continue his education?

Answer: Einstein shifted to the German-speaking part of Switzerland to continue his education because he had left his school in Munich midway. This new place was more liberal than Munich and Einstein’s curious and free temperament got a favourable environment over here.

11. Why did Einstein see an ally in Mileva Maric?

Answer: Einstein saw an ally in his Serbian fellow student Mileva Maric because, like him, she too was against philistines – the people who have disregard for art and culture. As both shared similar tastes, Einstein developed a liking for her and they both fell in love.

12. What did Einstein call his desk drawer at the patent office? Why?

Answer: Einstein jokingly called his desk drawer at the patent office as “Bureau of theoretical physics”. He did so because his office job required him to assess the inventions of other people while he secretly developed his own ideas regarding his keen interest in Physics.

13. Why did Einstein’s mother does not want him to marry Mileva?

Answer: There were two reasons for Einstein’s mother not wanting him to marry Mileva. Firstly, the girl was three years older than Einstein and secondly, she was much too intelligent – ‘a book’ just like him, in his mother’s opinion.

14. Why did Einstein’s marriage with Mileva not survive long?

Answer: Although Einstein and Mileva had been in love, still their marriage did not survive long because Mileva gradually lost her intellectual vigour and aspirations. She became a frustrated housewife. There were frequent scuffles between the couple which resulted in their ultimate divorce in 1919.

15. What was the new personal chapter in Einstein’s life? How did it coincide with his fame?
Or
“Einstein’s new personal chapter coincided with his rise to world fame”. What new personal chapter in Einstein’s life is the author talking about here?

Answer: The new personal chapter in Einstein’s life was his marriage to his cousin Elsa in the year 1919 immediately after his divorce from Mileva. This chapter coincided with his rise to world fame when his paper on General Theory of Relativity, published in 1915, was found to be accurate due to the proof that came through the eclipse of the sun in 1919.

16. When and for what did Einstein gain international fame?

Answer: Einstein gained international fame when his paper on General Theory of Relativity was found to be accurate in 1919. As per this theory, the calculations made by Einstein in advance about the deflection of light in the solar gravitational field during the eclipse were proven true. This theory was treated as “a scientific revolution.”

17. How was Einstein honoured for his achievements?

Answer: Honours came pouring in for Einstein after his theories proved him to be a scientist with exceptional abilities. He was awarded the prestigious Nobel Prize for Physics in 1921. Honours and invitations were conferred on him from all over the world. The newspapers too applauded his genius.

18. Why did Einstein leave Germany and emigrate to America?

Answer: Einstein had always been a lover of freedom and liberal ideas. The Nazi government, which came to power in 1933, was very suppressive and autocratic. Therefore, Einstein left Germany and emigrated to America.

19. Why did the discovery of nuclear fission in Berlin disturb the American physicists?
Or
‘The discovery of nuclear fission in Berlin had American physicists in an uproar”. Why?

Answer: The American physicists were disturbed by the discovery of nuclear fission in Berlin because they were afraid that Germany would make an atom bomb and use it for destructive purposes.

20. Why did Einstein write a letter to Franklin Roosevelt?

Answer: Einstein wrote to the American president, Roosevelt, because he wanted to forewarn him regarding the massive destructive power of the atom bomb which the Germans were expected to build after the discovery of nuclear fission. If dropped on a port, the bomb could destroy the whole port as well as the area around it.

21. What was the effect of Einstein’s letter on Roosevelt?

Answer: The warning sounded by Einstein in his letter to Franklin D. Roosevelt about how dangerous an atom bomb made by German)’ could be, had a lightening effect on the Americans. They at once rose to action and secretly developed an atom bomb of their own.

22. How did Einstein react to the bombing of the Japanese cities Hiroshima and Nagasaki by America?

Answer: Einstein was completely shaken by the immense destruction caused due to the bombing of the Japanese cities Hiroshima and Nagasaki by America. As a reaction to this tragic event, he wrote a letter to the United Nations proposing the establishment of a world government that could counter such fierce enmity among nations.

23. What did Einstein campaign for after he got involved in politics?

Answer: After getting involved in politics, Einstein made earnest efforts for world peace and harmony. He campaigned against the race for armaments and supported the cause of peace and democracy.

24. Why does the world remember Einstein as a “world citizen”?

Answer: The world remembers Einstein as a world citizen because, towards the later part of his life, he strived for the peace and well-being of the entire world and not just his own country. He -was no longer solely a scientific genius but a visionary as well, who felt that the solution to enmity between countries was a world government.

Long Answer Type Questions

1. Write a short note on Einstein’s education from school to university.

Answer: As a young boy, Einstein did not show any symptoms of an intellectual genius. His headmaster had a very poor opinion about him and he even declared that Einstein would fail in any career that he chose. However, as he grew up and joined a school in Munich, he showed appreciable progress in studies scoring good marks in almost all the subjects. But the strict discipline of the school was not in accordance with the free spirit of Einstein. As a result, he frequently had scuffles with his teachers. Being a person of liberal ideas, he felt so suffocated that he ultimately left that school for good. He chose to complete his studies in a school in Switzerland where the environment was more liberal as compared to Munich. Highly gifted in mathematics and having a great interest in Physics, Einstein joined the university in Zurich after completing school and from where he graduated in 1900.

2. What researches and theories proved that Einstein was a true genius? How was he rewarded for his scientific achievements?

Answer: Einstein proved to be an intellectual and scientific genius after the completion of his university education. Although he was jobless for some time and gave private tuitions, he finally got a job of a technical expert in a patent office in Bern. Here, along with the job, he kept developing secretly his own ideas and came out with the publication of his famous research paper on ‘Special Theory of Relativity’, according to which time and distance are not absolute.

His theory about the relationship between mass and energy was developed into the world-famous formula E = mc2, and this equation made him a renowned scientist. Einstein earned international acclaim with the publication of his General Theory of Relativity which enabled him to calculate in advance the extent of the deflection of light from fixed stars as it passed through the gravitational field of the sun. The theory was declared as “a scientific revolution” by the newspapers. For his contribution to the development of science, Einstein was awarded the Nobel Prize for Physics in 1921. After this, a number of honours were bestowed upon him and he was invited by different countries in the world. Newspapers too hailed his scientific genius.

3. The author talks about two important letters that Einstein wrote -one to President Franklin D. Roosevelt and the other to the United Nations. What prompted Einstein to write these letters? What impact did they make?

Answer: At the insistence of a colleague, Einstein wrote a letter to the American President, Franklin D. Roosevelt in 1939 warning him that the atomic bomb if made and used by Germany, could not only destroy the whole port on which it could be dropped but also the territory surrounding it. The impact of the letter was both deep and rapid as the Americans secretly developed their own atomic bombs which were dropped on Hiroshima and Nagasaki in Japan in 1945. As expected, these bombs caused terrible destruction. The large-scale damage caused by these bombings on Japan perturbed Einstein so much that this time he wrote a letter to the United Nations. In this letter, he proposed that there should be only one government in the world. This would put an end to the enmity between nations and hence stop the massacres caused in the name of wars. But this letter did not have any impact. Thus, unlike the letter to Roosevelt, Einstein’s letter to the United Nations failed to evoke any response.

4. Which values does the life of Einstein teach you?

Answer: Einstein was not only a great scientist but a man with love for peace. His life history contains in itself the moral lesson that one must love one’s fellow beings and all the discoveries of science should be oriented towards the aim of establishing peace. Einstein had written a letter to the American President Roosevelt to warn him against the destructive atom bomb that Germany would build on the principle of nuclear fission. But Einstein was terribly shocked when America caused large scale destruction in Japan by dropping an atom bomb on Hiroshima and Nagasaki. Einstein made sincere efforts to spread the message of peace. He even wrote a letter to the United Nations proposing that a world government should be established. He did not use his popularity for selfish or personal gains. Instead, he worked for furthering the cause of democracy and peace. He was never carried away by his achievements; on the contrary, the honours bestowed on him encouraged him to work more for the welfare of humanity. The life of Einstein this inspires in us the values of sincere work, devotion to humanity, selfless service of mankind, and love of peace.

5. What important lessons can Educationists today learn from the biographical sketch of the great scientist, Einstein?

Answer: “A Truly Beautiful Mind” forms a powerful comment on the education system in many institutions. A brief life sketch of the great scientist reveals that Einstein was not a fast learner at the early stage of schooling. One of his teachers had remarked that he would not succeed in any course he took. But the reality proved to be otherwise. Einstein turned out to be an intellectual genius. Educationists today can learn several important lessons from his education career. First, teachers must encourage all the students all the time. Instead of making negative remarks, they should discover the individual potential of students and try to develop it to the maximum. Second, students should be provided with a liberal and conducive environment, so that they feel encouraged to think originally and their ideas may find nourishment instead of being smothered. Einstein felt much suppressed in his school in Munich because of the stifling regimentation over there. Such strictness made him leave the school for good and move to Switzerland. His talent bloomed in the liberal environment of the university in Zurich. Third, all stakeholders of the education system today should be free from all kinds of biases and prejudices.

You cannot copy content of this page