My Childhood Extra Questions and Answers Class 9 English

My Childhood class 9 English beehive chapter 6 Extra Questions and Answers are available here. All these questions are divided into short type questions answers, long type question answers and extract based questions. These Class 9 extra questions are prepared by our expert teachers. Learning these questions will help you to score excellent marks in the board exams.

Extra Questions for Class 9 English Beehive Chapter 6 My Childhood

Very Short Answer Questions

1. Where was Abdul Kalam born?
Answer: He was born in the town of Rameswaram.

2. Write the names of Abdul Kalam’s parents.
Answer: The name of his father was Jainulabdeen and his mother’s name was Ashiamma.

3. Where was Abdul Kalam’s house located in Rameswaram?
Answer: His house was located in the Mosque street in Rameswaram.

4. How old was Abdul Kalam when the Second World War broke out?
Answer: At that time he was just eight years old.

5. Name three close friends of Abdul Kalam.
Answer: Three close friends of Abdul Kalam were-Ramanadha Sastry, Aravindan and Sivaprakasan.

6. What could the new teacher not tolerate about Abdul Kalam?
Answer: The new teacher could not tolerate a Muslim boy sitting with a Hindu priest’s son.

7. What was the name of Abdul Kalam’s science teacher?
Answer: The name of Abdul Kalam’s science teacher was Sivasubramania lyer.

8. What did the science teacher’s wife refuse?
Answer: The science teacher’s wife refused to serve food to a Muslim boy in her kitchen.

9. When did the Second World War break out?
Answer: The Second World War broke out in 1939.

10. What did the new teacher in 5th standard ask Abdul Kalam to do?
Answer: The new teacher asked him to sit on the last bench.

11. What kind of poison was the young teacher spreading in the class?
Answer: He did not like that a Muslim boy was sitting with a Hindu Brahmin boy. Thus the young teacher was spreading the poison of social inequality and communalism. He was poisoning the minds of children.

Short Answer Type Questions

1. What was the reaction of Abdul Kalam’s father when he wanted to leave home? What was his mother’s reaction?

Answer: Abdul Katam’s father gave him his permission gladly. But his mother was a little worried. At this, his father told her that a child is like a seagull. One day, he has to learn to fly alone like the seagull. This cleared the doubts of his mother.

2. What was Sivasuhramania lyer’s wife reaction when she came to know that a Muslim boy wasinvited to have a meal with them by her husband?

Answer: Sivasubramania lyer’s still life was horrified to know this. She refused to serve food to a Muslim boy in her ritually pure kitchen. But the teacher was not perturbed at this. He served Kalam with his.

3. What made Sivasubramania tier’s wife change his mind?

Answer: Sivasubramania lyer’s wife watched Kalam having his man from behind the kitchen door. She did not find any difference in the way he took his meal ‘fins made her change her mind. On his next visit to the teacher’s house, she took Kalin inside the kitchen. She served him food with her own hands.

4. How did Lakshmana Sastry reform the young teacher?

Answer: Lakshmana Sastry was Ramanadha Sastry’s father. When he came to know that the young teacher had shifted Kahan to the last row he got very angry. He summoned the teacher. He told the teacher that he should not spread the poison of social inequality and communal intolerance in the minds of innocent children. He asked him either to apologize or quit school. Thus the teacher regretted and he was reformed.

5. What kind of a person was Kalam’s father?

Answer: Tall and handsome, Kalam’s father – Jainulabdeen, did not have much of formal education. He didn’t even have much wealth. However, he was a very practical man with a vast store of wisdom. He was generous and never obstructed the progressive ways of his children. As a responsible head of the family, he provided both material and emotional security.

6. How was Kalam’s mother ideal support to her husband?

Answer: Kalam’s mother, Ashiamma, was ideal support to her husband. She was a picture of goodness and deep kindness. She was tall, good looking and very attached to her children. Like her husband, she was very generous and fed a number of outsiders daily. Kalam inherited the values of kindness and generosity from her.

7. What did Kalam look like as a young child?

Answer: Kalam did not take after his tall and handsome parents. He was a rather short boy with average looks. With ordinary looks unlike that of his parents who had quite striking features, his appearance was undistinguished.

8. Where was Abdul Kalam’s house situated?

Answer: Abdul Kalam’s house was situated on Mosque Street in Rameswaram. This was his ancestral house and had been built in the middle of the nineteenth century. It was a fairly large, pucca house made of limestone and brick.

9. Why does Kalam say he had a secure childhood, both materially and emotionally?

Answer: Though not very well off, Kalam’s father made sure that he provided his family with all the necessities in terms of food, medicine and clothes. Apart from this, Kalam got all the love and parental guidance from them during his childhood. That is why he says that he had a very secure childhood both materially and emotionally.

10. How did Abdul Kalam earn his first wages?

Answer: Abdul Kalam earned his first wages by catching bundles of newspapers from moving trains for his cousin Shamsuddin who used to distribute newspapers in Rameswaram. During the Second World War, the train halt at Rameswaram station was suspended, so bundles of newspapers were thrown off moving trains and had to be collected.

11. Why did the demand for tamarind seeds increase suddenly? How did it help Kalam?

Answer: When the Second World War broke out in 1939, there was a sudden demand for tamarind seeds in the market. Kalam collected these seeds and sold them to earn an anna which was a big amount in those days for a small boy like him.

12. Right from his childhood Kalam was very enterprising. Discuss.

Answer: Kalam was an enterprising child who used to make full use of the opportunities that came his way. During the war, when there occurred a great demand for tamarind seeds in the market, he used to collect these seeds and sell them off to a provision shop. Thus, he was able to earn some money for himself. The incident shows that he was very enterprising.

13. What do you think Dinamani is the name of? Give a reason for your answer.

Answer: Dinamani seems to be the name of a newspaper. Kalam mentions that he gathered information about the world war from his brother-in-law Jallaluddin. Later he tried to trace these stories in the headlines of Dinamani. Headlines are titles of news items, so Dinamani must be a newspaper.

14. What characteristics does Kalam say he inherited from his parents?

Answer: Kalam inherited honesty and self-discipline from his father and faith in goodness and deep kindness from his mother. His socio-economic and emotional environment trained him as well as his three brothers and sister to acquire these characteristics.

15. Who were Kalam’s school friends? What did they become later?

Answer: Kalam’s three close childhood friends were Ramanad Sastry, Aravindan and Sivaprakasan. All three of them settled well in life. Ramanadha inherited priesthood of Rameswaram temple from his father, Aravindan took up the business of arranging transport for visiting pilgrims and Sivaprakasan became a catering contractor for the Southern Railways.

16. What did Kalam’s family do during the annual Shri Sita Rama Kalyanam ceremony?

Answer: During the annual Shri Sita Rama Kalyanam ceremony, Kalam’s family used to arrange boats with a special platform for carrying idols of the Lord from the temple to the marriage site, situated in the middle of the pond called Rama Tirtha, which was near Kalam’s house.

17. Who asked Kalam to sit on the back bench of his class? Why?

Answer: A new teacher at the Rameswaram Elementary School could not tolerate that Kalam, a Muslim, sat with Ramanadha Sastry, a sacred thread wearing Hindu. This was contrary to the teacher’s notion of social ranking. So, he ordered Kalam to sit on the back bench

18. What happened when the new teacher at the Rameswaram Elementary School ordered Kalam to go to the last row of the class?
Or
‘I felt very sad and so did Ramanadha Sastry’. What made Kalam and his friend feel sad?

Answer: Kalam and his friend Ramanadha Sastry became very sad when the new teacher ordered Kalam to go and sit on the back bench of the class. Ramanadha was absolutely crestfallen. While Kalam shifted his seat to the last row, there were tears in his eyes. Kalam could Id never forgets these tears all his life.

19. What did Ramanadha Sastry’s father do when his son told him that the new teacher had sent Kalam to the last seat?
Or
Why did Lakshmana Sastry summon the new school teacher?

Answer: Ratnanadha’s father, Lakshmana Sastry was deeply distressed to learn that the new school teacher had shifted Kalam to the last bench. He did not approve of this disparity. So he summoned the teacher and told him not to spread the poison of social inequality and communal intolerance in young minds. He bluntly told him to either apologise or leave the school. The teacher not only regretted his action but also reformed himself.

20. Who was Sivasubramania Iyer?
Or
In what sense was Sivasubramania Iyer ‘something of a rebel’?

Answer: Sivasubramania Iyer was Kalam’s science teacher. Though an orthodox Brahmin, he was something of a rebel. A man of liberal views, he wanted to change the society that was rigid in terms of segregation of different social groups. He knew that if one wished to change the system, one was bound to confront many problems.

21. Why did Sivasubramania’s wife refuse to serve food to Kalam in her kitchen?

Answer: Sivasubramania Iyer’s wife was an orthodox and conservative Brahmin. She had peculiar notions about the sanctity of her kitchen which she feared would be defiled if she served meals there to someone who belonged to a different faith. So, she refused to serve food to a Muslim boy in her kitchen.

22. How did Sivasubramania react to his wife’s behaviour when she refused to serve Kalam (a Muslim boy) in her kitchen?

Answer: Sivasubramania was mentally prepared for such behaviour from his conservative wife. So, without getting angry or perturbed, he served Kalam with his own hands and sat beside him to eat his meal.

23. Why did Sivasubramania invite Kalam for dinner again the next weekend?

Answer: Kalam was visibly upset by Sivasubramania Iyer’s wife’s refusal to serve him food in her kitchen. This must have pained Iyer. So, in order to make amends and to ensure that Kalam overcame his disappointment and hurt, Sivasubramania Iyer invited Kalam to another dinner the following weekend. During the intervening time, Iyer must have wanted to speak with his wife on the issue. lyer wanted Kalam to brace up for such obstacles if he wanted to change the system.

24. While talking of segregation of the different social groups which social group does Kalam talk about? Were these groups easily identifiable?

Answer: Kalam talks about Muslims when mentioning the segregation of different social groups. These groups were easily identifiable by the distinct cap that they wore just as the Brahmins wore the sacred thread. This cap marked the group as a Muslim.

25. What thoughts crossed Kalam’s mind when he was having food at Sivasubramania’s house for the first time?

Answer: Kalam noticed that Sivasubramania’s conservative wife was watching him from behind the kitchen door while he was having food. At this time he wondered whether she observed any difference in the way a Muslim ate rice, drank water or cleaned the floor after the meal.

26. What did the Indians feel when the nation’s Independence was in full sight?

Answer: Indians were filled with unprecedented optimism when India’s independence was in full sight at the end of the Second World War. Gandhiji’s declaration that Indians would build their own India made everyone hopeful.

27. Why did Abdul Kalam want to leave Rameswaram?

Answer: Kalam wanted to leave Rameswaram because this place did not offer any options for higher education. It just had an elementary school. An ambitious Kalam who was keen to study further wished to go to the district headquarters at Ramanathapuram that had many educational facilities.

28. Why did Kalam’s father allow Kalam to leave Rameswaram and go to Ramanathapuram?

Answer: Though not educated himself, Kalam’s father understood the significance of education. He did not want to hinder the growth of his children in any way. Since Rameswaram had nothing more than an elementary school, his father willingly allowed Kalam to go to Ramanathapuram to pursue higher studies.

29. What did Kalam’s father say when Kalam sought his permission to leave Rameswaram and go to Ramanathapuram?

Answer: Without expressing his opinion in words,. Kalam’s father told him that he trusted his son’s decision to grow. Just like the birds leave their nests to fly across the sun, so must the children be allowed to leave home and gain knowledge in the big world outside.

30. What did Kalam’s father mean to say when he quoted Khalil Gibran? Why do you think he spoke these words?

Answer: Kalam’s father meant that every human being must be given the opportunity to build his life as per his wishes and parents should not hinder this effort. He spoke these words to convince Kalam’s mother that her son’s decision to leave home was right. She should allow him happily to shape his life according to his own ideas.

Long Answer Type Questions

1. How did Abdul Kalam earn his ‘first wages’? How did he feel at that time?

Answer: Abdul Kalam’s cousin, Samsuddin, used to distribute newspapers in Rameswaram. The Second World War broke out in 1939. Now the train’s halt at Rameswaram was suspended. The bundles of newspapers were thrown out from the moving train on the Rameswaram road between Rameswaram and Dhanuskodi. Now Samsuddin needed a helping hand to catch the bundles which were thrown out of the moving train. He employed Abdul Kalam to do this job. Thus Abdul Kalam earned his first wages. This was a great moment for him. He felt a great wave of joy and pride in earning his own money for the first time. Even after tiny years Abdul Kalam clearly remembers that day

2. “Once you decide to change the system, such problems have to be confronted.” What ‘system’ is this sentence referring to? What are `such problems’? Does the text suggest that the problems have been tackled?

Answer: The above sentence refers to religious differences between people. A.P.J. Abdul Kalam belonged to Rameswaram. At that time, the small society of that town was rigid in terms of the segregation of different social groups. This system was prevalent in the whole of the country. The high caste people did not like to eat or drink with the people of low castes. The new teacher in Abdul Kalam’s class could not tolerate that a Muslim boy should sit with the son of a Hindu priest. He sent Abdul Kalarn to the back bench. But some people have tried to fight these problems. Abdul Kalam’s teacher, Sivasubramania lyer’s served Abdul Kalam with his own hands. He sat down beside him to eat. Later, his wife realised her mistake. The next week, she served Abdul Kalam in her kitchen. Yet these problems are deep-rooted in India. These have not been tackled even now.

3. What does Abdul Kalam say about his parents in the lesson ‘My Childhood’?

Answer: Abdul Kalam is full of praise for his parents. He was born into a middle-class family of Rameswaram. His father was Jainulabdeen. He was neither educated nor rich. Yet he had plenty of natural wisdom. He was also very generous. Abdul Kalam’s mother was Ashiarnma. She was a kind and helpful lady. Kalam’s parents were generous. A number of outsiders daily ate with the family. Their number was more than all the members of Kalam’s family put together. Abdul Kalam was greatly influenced by his parents. His father taught him the value of self-discipline and honesty. From his mother, he inherited faith in goodness and deep kindness. His parents were not rich but they provided their children all the bask necessities of life like food, clothes and medicines. Thus, Abdul Kalam’s parents greatly influenced him.

4. How does Abdul Kalam describe his three close friends?

Answer: Abdul Kalam says that in his childhood, he had three close friends. Their names were Ramanadha Sastry, Aravindan and Sivaprakasan. All these boys were from orthodox Hindu Brahmin families. Ramanadha Sastri was the son of Pakshi Lakshmana Sastry. He was the high priest of the Rameswaram temple. When Ramanadha grew up, he took over the priesthood of the temple from his father. Aravindan went into the business of arranging transport for the pilgrims who visited Rameswaram. The third friend, Sivaprakasan became a catering contractor for the Southern Railways. Abdul Kalam says that although they were from different refigOts, none of them ever felt any difference among themselves because of different religious backgrounds. Their parents were also liberal and generous. Ramanathan’s father rebuked the new teacher for spreading the poison of social inequality in the minds of innocent children.

5. In this chapter, A.P.J.Abdul Kalam describes two of his teachers. What is the difference in the outlooks of these two teachers?

Answer: Abdul Kalam describes two teachers of his school days. When he was in the fifth standard, a new teacher came to the class. Abdul Kalam was sitting in the front row, next to his close friend Ramanadha Sastry. The teacher could not tolerate that a Muslim boy should sit with a Brahmin boy. He sent Abdul Kalam to the back bench. It made both Abdul Kalam and Ramanadha very sad. Later, however, the teacher realised his mistake.

The attitude of Abdul Kalam’s science teacher was quite different. His name was Sivasubramania lyer. He did not believe in social barriers and tried his best to break them. One day he invited Abdul Kalam home for a meal. His wife was a traditional lady. She refused to serve a Muslim boy into her kitchen. But Iyer served Abdul Kalam with his own hands. Then he sat down beside him to eat his meal. Thus we find that there is a lot of difference in the outlooks of the two teachers.

6. Describe the incident at Kalam’s school days when a new teacher shifted him to the back row. What followed this incident?
Or
What mistake did the new teacher in Kalam’s elementary school commit one day? How was he reformed?

Answer: Abdul Kalam was in the fifth standard at the Rameswaram Elementary School when a new teacher came to their class. Kalam used to wear a cap which marked him as a Muslim. He always sat in the front row next to his Brahmin friend, Ramanadha Sastry. This new teacher could not tolerate a Muslim boy sitting with the son of a Hindu priest. So, he asked Kalam to go and sit on the back bench which, according to this new teacher, was in accordance with the social ranking. This incident made both the boys very sad and brought tears to Ramanadha’s eyes. They reported this incident to their respective parents. Lakshmana Sastry, Ramanathan’s father, sent for the teacher and reprimanded him for spreading the poison of social inequality and communal intolerance in the minds of innocent children. He asked him to either apologise or quit school. The teacher not only regretted his unbecoming behaviour but also reformed himself.

7. Kalam says, On the whole, the small society of Rameswaram was very rigid in terms of segregations of different social groups”. Were they aware of their differences only or did they also naturally share friendships and experiences?

Answer: Although the small society of Rameswaram was very rigid in terms of segregations of different social groups still Kalam and his family were very broadminded as far as religious tolerance was concerned. His mother and grandmother used to tell him bedtime stories both from the life of the Prophet and Ramayana. Kalam had three close friends and all of them were Hindu orthodox Brahmins. Besides, his family used to arrange boats with a special platform during the annual Shri Sita Rama Kalyanam ceremony. The platform was used to carry idols of the Lord from the temple to the marriage site, Ram Tiratha, which was in the middle of a pond close to Kalam’s house. Hence, Kalam and his family did not let the difference in religious faith affect their behaviour. They were as much at ease with no- Muslims as with those from their own religion.

8. The author speaks both of people who were very aware of the differences among them and those who tried to bridge these differences. Which incidents help us to identify such people in the text?

Answer: The incident when Kalam’s new teacher shifted him from the first row, where he used to sit with the Hindu priest’s so Ramanadha Sastry, to the last row helps to identify a person who was intolerant to differences.

The incident when the wife of Sivasubramania Iyer, Kalam’s science teacher, refused to serve food to Kalam, a Muslim boy, in her ritually pure kitchen, helps to identify yet another person who was intolerant to differences.

However, the incident when Lakshmana Sastry, an orthodox Brahmin priest, reprimanded the new teacher for spreading the poison of social inequality and communal intolerance helps to identify a person who tried to bridge the differences. Also, when Sivasubramania Iyer, an orthodox Brahmin, set an example for his conservative wife by not only serving food to Kalam but also sitting beside him to have his meal helps to identify another person who tried to bridge differences.

9. Who was Sivasubramania Iyer? What sort of relationship did Kahn’ share with him?

Answer: Sivasubramania Iyer was Kalam’s science teacher. He wanted to break social barriers so that people of different background could live in harmony with each other. While trying to change the system, he was mentally prepared to confront many Problems. He was very fond of Kalam and used to guide and encourage to be on a par with the highly educated people of big cities.
Once he invited Kalam to his place to share food with him. When his conservative wife refused to serve food to Kalam, a Muslim boy in her ritually pure kitchen, Iyer not only served Kalam himself but also sat with him to have his meal. He again invited Kalam for dinner the following weekend. However, this time his wife served Kalam as she had been reformed by her husband’s example. Thus, Sivasubramania Iyer and Kalam shared a strong bond of love which was nurtured by the teacher’s progressive vision and his concern for his student.

10. Teachers can either ‘make’ or ‘break’ their students’ lives. Cite two incidents from “My Childhood” to prove the truth of this statement.

Answer: Abdul Kalam’s life was influenced in a major way by some experiences that he had during his school days. They were instrumental in shaping his character and later on his career.
Once, when he was in the fifth standard, a new teacher came to his class. He did not like Kalam, a Muslim boy, sitting next to Ramanadha Sastry, a Brahmin. So, he shifted Kalam to the back seat simply because it was in accordance with the social ranking of that time. This was a heart-breaking experience for Kalam. This poison of social inequality and communal intolerance could have demoralized the young Kalam if his friend’s father, Lakshmana Sastry had not intervened. He ensured that the teacher not only regretted his action but also reformed himself.

Another experience that made Kalam a stronger and wiser person was when his science teacher Sivasubramania lyer invited him to his house for a meal. During the meal Iyer noticed that Kalam was upset at his wife’s attitude, so he invited Kalam to another dinner the following weekend saying, “Once you decide to change the system, such problems have to be confronted”.
These two experiences could have had disastrous consequences for Kalam in particular and Rameswaram society in general, had they not been dealt with Farsight and wisdom by kalam’s teachers. Thus, from these incidents, it is clear that teachers can ‘make’ or ‘break’ their students’ lives.

11. Suppose you are the new teacher who had sent Kalam to the last row in the class. You realise your mistake after the Hindu priest Lakshmana Sastry reprimanded you. Write a diary entry in about 150 words expressing your regret at your behaviour.

Answer:
(Day and Date)
(Time)
Dear Diary
My first day at Rameswaram Elementary School was very eventful. Although I was supposed to teach I actually learnt a valuable lesson myself.
On entering the fifth standard, I noticed a boy in a Muslim cap sitting in the front row next to a Brahmin boy wearing the sacred thread. I coup I do not tolerate this and I asked the Muslim boy, whose name was Abdul Kalam, to go to the last row. The boy and his friend both looked sad but my order was followed.

In the evening, Lakshmana Sastry, the high priest of the Rameswaram temple and the Brahmin boy’s father sent for me. He reprimanded me for poisoning young and innocent minds about the differences based on class and community. He asked me to either apologise or to quit the school and the island. I was shaken as the warning had come from none other than the high priest himself.

I was totally ashamed of my mean behaviour. I regretted having victimized an innocent boy and belittling his religion. I offered my sincere regret and resolved never to let any such prejudice to influence my decisions. I am grateful to Lakshmana Sastry for showing me the right path.

You cannot copy content of this page