Weathering the Storm in Ersama Extra Questions and Answers Class 9 English

Weathering the Storm in Ersama class 9 English moments chapter 6 Extra Questions and Answers are available here. All these questions are divided into short type questions answers, long type question answers and extract based questions. These Class 9 extra questions are prepared by our expert teachers. Learning these questions will help you to score excellent marks in the board exams.

Extra Questions for Class 9 English Moments Chapter 6 Weathering the Storm in Ersama

Very Short Answer Questions

1. When did the cyclone hit Orissa?
Answer:
 The cyclone hit Orissa on 27 October 1999.

2. Where was Prashant when the cyclone hit Orissa?
Answer:
 At that time he was in a small coastal town of Orissa, some eighteen kilometres from his village.

3. What was the name of Prashant’s village?
Answer:
 The name of his village was Kalikuda.

4. Who met Prashant on his way back to the village?
Answer:
 He met two friends of his uncle on his way back to the village.

5. What had Prashant to push away on his way back to the village?
Answer:
 Prashant had to push away many human bodies, and carcasses of dogs, cattle and goats.

6. How did Prashant find his house when he reached his village?
Answer:
 He found only the remnants of the roof of his house.

7. What did Prashant found about children in the relief camp?
Answer:
 Prashant found that a large number of children had been orphaned.

8. How have the people of the community helped one another?
Answer:
 The people of the community helped one another with great co-operation.

9. How did Prashant feel when he reached his village?
Answer:
 His heart went cold when he reached his village.

10. How did Prashant travel back to his village from Ersama?
Answer:
 Prashant travelled on foot and swimming through the deep water back to his village.

11. How did people receive food in Prashant’s village?
Answer:
 Food packets were dropped by helicopters.

Short Answer Type Questions

1. Where were Prashant and his friends during the two days of the super cyclone? What did they live on? Where did they get their ‘food’ from?

Answer: The rainwater was entering the house during the super cyclone. So, Prashant and his friend’s family remained on the roof of the house for two days. Two coconut trees had fallen on the roof of the house. Prashant and his friend’s family lived on them. They got their food from these tender coconuts.

2. Why was it difficult for Prashant to travel back to his village?

Answer: There was water everywhere. He had to use his stick to locate the road. At some places, it was waist deep and the progress was slow. Sometimes, he lost the road and had to swim. After some distance, he found two friends of his uncle. They decided to move ahead together. They had to push away many human bodies floating on the water.

3. “His heart went cold’ when he reached his village. Why?

Answer: At last Prashant reached his village Kalikuda. His heart sank. His house was gone. His family was nowhere. In order to look for his family, Prashant went to the Red Cross Shelter. Fortunately, his family was alive. They were very glad to see Prashant. He came to know that eighty-six lives were lost in his village and all the ninety-six houses had been washed away.

4.What were the two important tasks Prashant did after deciding to be the leader of the village?

Answer: The first task was that he organised a group of youths and elders to make the merchant give them rice. They succeeded in their mission. Secondly, he made a team of youth volunteers. They cleaned the shelter of the dirt, urine, vomit and floating carcasses.

5. How did the villagers make the helicopters drop regular quantities of the flood?

Answer: Prashant and others devised a plan to attract the attention of the helicopters. They deputed children to lie there with empty utensils on their stomachs. This was done to communicate to the helicopters that they were hungry. The scheme worked and the helicopters started dropping food regularly.

6. How did Prashant and his friend’s family pass two days of the super cyclone?

Answer: As the flood water was rising, Prashant and his friend’s family sat on the open roof of the house. They froze in the cold and continuous rain. Two coconut trees had fallen on the roof. They proved to be a blessing in disguise. They survived by eating the tender coconuts.

7. What havoc had the super cyclone wrecked in the life of the people of Orissa?

Answer: The super cyclone was a devastating storm which washed the houses away and destroyed hundreds of villages. It killed thousands of people and uprooted a large number of trees. There were dead bodies all around. People became homeless and many children who had lost their parents became orphans. This crazed destruction continued for the next thirty-six hours. The condition seemed grim after the super cyclone.

8. How has Prashant, a teenager, been able to help the people of his village?

Answer: On reaching his village, Prashant found deplorable conditions all around him. He had leadership qualities so he took the initiative to rehabilitate people. He made a team of young volunteers and cleaned urine, filth, vomit and floating carcasses. His team was fully dedicated to serving others. He persuaded grief-stricken women to look after children. In this way, he became a ray of hope for all.

9. How did Prashant spend his time during the first two days of the super cyclone?
Answer:
 When the super cyclone hit coastal Orissa, Prashant was at his friend’s house with neck-deep water. They spent two days on the roof of the house and lived on tender coconuts of those two trees which had fallen on the roof.

10. What did Prashant see when he reached his village?

Answer: When Prashant reached his village, his heart turned cold. Houses had been washed away. Only roofs were lying on the ground. The belongings were mixed up and twisted. The tree branches appeared above water. His maternal grandmother was the first woman Prashant saw in the crowd at the Red Cross shelter.

11. How did Prashant manage food for village people?

Answer: A military helicopter dropped some parcels but it didn’t return. The youth task force of the village asked the children to lie in the sand with empty utensils on their stomach. They were successful in telling the helicopters that they were hungry. So the helicopter dropped regular food and other supplies to them.

12. How did the super cyclone affect the life of the people of Orissa?
Answer:
 Super cyclone in Orissa in October 1999 proved very devastating. Heavy and incessant rain filled the darkness. Ancient trees were uprooted and crashed to the earth. People and houses were washed away.

13. What did Prashant do for orphaned children?
Answer:
 Prashant found that a large number of children had been orphaned. He brought them together and put up a polythene shelter for them. He organised cricket matches for children. Prashant tried to set up their children in new foster families made up of childless widows and children.

14. Do you think Prashant is a good leader? Do you think young people can get together to help people during natural calamities?

Answer: Undoubtedly, Prashant is a good leader. He has all the qualities of a leader. He has a special quality of taking initiatives. His vision is quite clear. He faces adverse circumstances courageously. He is a source of energy for others and has great motivational power. I think that youth is power. This power can be used to assist society during natural disasters. Whatever job is assigned to the youth in such circumstances they perform their duty with full spirit.

15. How have the people of the community helped one another? What role do the women of Kalikuda play during these days?
Answer:
 Prashant took the initiative and mobilised everyone to help one another. In this time of distress, the people of the community joined hands together and started relief work. Women started working in the Food for Work Programme and looked after the orphans.

16. What happened in the evening when Prashant was at his friend’s house in Ersama?
Answer:
 In the evening when Prashant was at his friend’s house, a dark and menacing storm gathered. Winds started blowing at great speed. Heavy and continuous rains filled the darkness. Ancient trees were uprooted and crushed to death. The angry water rushed in his friend’s house, neck deep.

17. Where had Prashant gone on 27th October 1999? Why?
Answer:
 Prashant had gone to block headquarters of Ersama on 27th October 1999. He had gone there to spend a day with a friend. Ersama is a small town in coastal Orissa.

18. How did the two fallen coconut trees prove a blessing in disguise for Prashant and his friend’s family?

Answer: The cyclonic storm with a high wind velocity of 350 km per hour uprooted many huge and old trees. Two coconut trees had fallen on the roof of their house. This proved to be a blessing in disguise for them. The tender coconuts from the trees kept the trapped family from starving for several days.

19. How were the orphans and the widows resettled?

Answer: Prashant had deep sympathy for the flood victims. He could not tolerate the deplorable condition of women and children. He decided to get them engaged. So, he persuaded the women to work in the food-for-work programme. He made a special arrangement for the children to keep them busy.

20. After becoming the leader of his village, Prashant performed two important tasks. What were they?

Answer: Prashant was a courageous boy. He decided to improve the condition of the village. He became the leader of the village and started work. First of all, he organised the youths and elders of the village into a group. They put pressure on the rich merchant to donate some rice for the poor. They also made the helicopters drop food for the hungry people.

21. Why do Prashant and other volunteers resist the plan to set up institutions for orphans and widows? What alternatives do they consider?

Answer: Prashant and other volunteers resisted the plan as they felt that it would not be proper to set up separate institutions for orphans and widows. The group of volunteers was of the opinion that in these institutions children would not be able to get love and widows would suffer from stigma and loneliness and isolation. The group decided to rehabilitate them in their own community. New families were made and the childless widows took care of the orphans.

Long Answer Type Questions

1. Describe the destruction caused by the super cyclone as narrated in the story ‘Weathering the Storm in Ersama’.

Answer: On 27th October 1999, Prashant went to meet one of his friends who lived in Ersama. The place was eighteen kilometres from his village. In the evening, a super cyclone came. Winds beat against the houses with great fury. There was heavy and continuous rain. Houses and people were washed away in the flood. His friend’s house was made of bricks and cement. It was strong enough to survive the wind blowing at 350 km per hour. hut one uprooted tree fell on their house and damaged some part of its roof and walls. To escape the waters rising in the house, Prashant and his friend’s family took refuge on the roof.

For the next two days, Prashant sat huddled with his friend’s family on the rooftop. They froze in cold and rain. In the early morning, Prashant saw the destruction caused by the cyclone. There was a sheet of water everywhere. Only parts of cemented houses were still visible. All other houses had been washed away. Even huge trees had fallen. Bloated dead-bodies of animals and human beings were floating everywhere.

2. Describe how Prashant reached his village after the cyclone?

Answer: The destruction caused by the cyclone and the waves of the ocean continued for the next thirty-six hours. Two days later, the rain ceased and the rainwater slowly began to recede. Prashant was worried about his family. He took a long stick and started on the eighteen kilometres long and difficult journey to his village. There was water everywhere. He had to use his stick to locate the road. At places, it was waiting deep and the progress was slow. Sometimes, he lost the road and had to swim.

After some distance, he found two friends of his uncle. They decided to move ahead together. They had to push away many human bodies floating on the water. There were also carcasses of dogs, goats and cattle. In every village they passed, they could barely see a house standing. Ile feared that his family could not have survived the cyclone.

At last, he reached his village Kalikuda. His heart sank. His house was gone. His family was nowhere. In order to look for his family, Prashant went to the Red Cross Shelter. Fortunately, his family was alive. They were very glad to see Prashant. He came to know that eighty-six lives were lost in his village and all the ninety-six houses had been washed away.

3. Describe how Prashant helped himself and others at the time of the natural calamity?

Answer: The cyclone caused a lot of damage in Prashant’s village and surrounding areas. Prashant decided to help his own family and the others. He organised a group of youths. They pressurized the local merchant to give rice to the starving villagers. They burnt a fire and cooked the rice, although it was rotten; His next step was to clean the place of filth, dirt, urine and floating dead bodies. They tended the wounds and fractures of many who had been injured. On the fifth day, a military helicopter dropped food. But it did not return. Prashant and others devised a plan to attract the attention of the helicopters. They deputed children to lie there with empty utensils on their stomachs. This was done to communicate to the helicopters that they were hungry. The scheme worked and the helicopters started dropping food regularly.

The Prashant brought the orphaned children and made a shelter for them. He asked the woman to look after them. But he found that women and children were sinking deeper and deeper into their grief. A non-government organization had started food for work programme. Prashant persuaded them to join it. He eng..get other volunteers to help widows start their lives again. The orphaned children were resettled in their own community.

4. Prashant did not help his family members, but he helped the whole community during the cyclone. What is your opinion on this matter?

Answer: On reaching his village, Prashant found deplorable conditions all around him. He had leadership qualities so he took the initiative to rehabilitate people. He made a team of young volunteers and cleaned urine, filth, vomit and floating carcasses. His team was fully dedicated to serving others. He persuaded grief-stricken women to look after children. In this way, he became a ray of hope for all. Undoubtedly, Prashant is a good leader. He has all the qualities of a leader. He has a special quality of taking initiatives. His vision is quite clear. He faces adverse circumstances courageously. He is a source of energy for others and has great motivational power. I think that youth is power. This power can be used to assist society during natural disasters. Whatever job is assigned to the youth in such circumstances they perform their duty with full spirit.

5. The widows and orphans of village Kalikuda remember Prashant’s help after the cyclone with gratitude. Explain how Prashant helped them in their darkest hour of grief.

Answer: After the devastation, the shelter was established at Kalikuda. Around 2500 people were there. The whole atmosphere was grimy. The people survived on green coconuts. The men, the women and the children looked helpless. They were filled with fear and groaning for the dead. Prashant took the initiative and organised many groups. They could succeed in their efforts and got rice to eat. They got relief packages sent through helicopters. There was filth, vomit, urine. The floating carcasses could be seen all around. Life seemed slow there. The people there passed their time in gossiping and performing several activities. The situation of the shelter showed a clear picture of suffering humanity.

6. Within two days of the cyclone, Prashant left Ersama for his village Kalikuda so that he can know the fate of his family. Was it right to do so?

Answer: After two days when the rain ceased and the rainwater began to recede slowly, Prashant decided to visit his village. He had to face many difficulties on his way. He equipped himself with a long stick and started his journey. The village was 18 kilometres away from this place. He kept moving ahead through the swollen flood waters. He used his stick to estimate the depth of the water. When he reached the village his heart went cold on seeing the little pieces of roofs floating in the water. After a while, he could see his grandmother. She rushed and hugged him. Later on, the other members of his family were found in the Red Cross Shelter.

7. During natural calamities, women and children need more protection. Explain Prashant’s role in organising relief measures for women and children during the storm in Ersama.

Answer: The scene after the storm and heavy rain was quite tragic. There were dead bodies and uprooted trees all around. A brown sheet of water covered everything. There was water everywhere. The rain ceased after two days but water could be seen as far as the eyes could gaze. Because of heavy rain, there was little hope for the betterment of the flood victims. Prashant tackled all these problems very carefully. First of all, he owned the responsibility of a leader of the group. He organized a group of youths and elders that compelled merchants to part with a good quota of the rice. They collected wood, cooked rice and fed the people. Then he arranged a team of youth to clean the surroundings of the shelter. They looked after the wounded people. He persuaded women to look after the orphans. To bring people out of their grief he organized games for the children. For the same reason, he convinced women to take part in Food-for-work programs. He became the prime example of courage and compassion.

8. Do you think adversity or crises bring people closer? How? Explain with reference to the lesson ‘Weathering the Storm in Ersama’.

Answer: Man is a social animal. Despite food and other common needs, he cannot live without company and love of his near or dear ones. In adversity or crises, it is noticed that they come forward to help one another without any previous ill-feeling for one another. Adversity or crisis brings people together. There is a bond of humanity. The victims of the cyclone in Erasama helped one another. They worked together during this resettlement. They took care of orphans and widows. Prashant managed to unite them and work for one another. Thus in the hour of grief, the people of the community joined hands under the leadership of Prashant. They came forward to help one another. Prashant brought the survivors together and formed a youth task force. The youth took the charge and volunteered themselves for cleaning the shelters of filth, urine and vomit.

9. The future of a country depends upon the power of youth. Explain how Prashant organised the youth in Ersama to help the cyclone-affected people.

Answer: Prashant became a leader of the village. He sent a delegation to the merchants and got the full quota of rice for the people taking shelter in the shed. Then he organised a team of volunteers to clean the shelter. On the fifth day of the camp, One Military helicopter dropped food packets but did not return again. Then the youth task force was set up. The group debuted the children to lie on the floor. They had the empty utensils on their stomachs. By that, they were able to communicate with the passing helicopters that they were hungry. Finally, the helicopters dropped a good quantity of food there.

You cannot copy content of this page