Reach for the Top Extra Questions and Answers Class 9 English

Reach for the Top class 9 English beehive chapter 8 Extra Questions and Answers are available here. All these questions are divided into short type questions answers, long type question answers and extract based questions. These Class 9 extra questions are prepared by our expert teachers. Learning these questions will help you to score excellent marks in the board exams.

Extra Questions for Class 9 English Beehive Chapter 8 Reach for the Top

Short Answer Type Questions (Part 1)

1. What is the special distinction of Santosh Yadav?
Answer: Santosh Yadav is the only woman in the world who has scaled Mt Everest twice.

2. Where was Santosh Yadav born?
Answer: She was born in the small village of Joniyawas of Rewari District in Haryana.

3. What does `Santosh’ mean?
Answer: Santosh means contentment.

4. What did Santosh tell her parents about marriage?
Answer: She told her parents that she would never many if did not get a proper education.

5. Why did Santosh leave home?
Answer: Santosh left home to get herself enrolled in a school in Delhi.

6. Where did Santosh take admission after passing high school?
Answer: After passing high school Santosh took admission in Maharani College Jaipur.

7. Where did Santosh enroll herself for mountaineering training?
Answer: She enrolled herself at Uttarkashi’s Nehru Institute of Mountaineering.

8. What great honour was given to Santosh Yadav by the government of India?
Answer: The government of India honoured Santosh Yadav with one of the nation’s top honours the Padma shri.

9. When did Santosh Yadav scale Mt Everest for the first time?
Answer: She scaled Mt Everest for the first time in 1992.

10. Why is Santosh Yadav mentioned as a fervent environmentalist?
Answer: She collected and brought down 500 kilograms of garbage from the Himalayas.

11. What is the special distinction of Santosh Yadav as a mountaineer?
Answer: Santosh Yadav is the only woman in the world who has conquered Mt Everest twice. She is a woman who got this distinction rising up from a rural background.

12. What type of a social system was there is in the village when Santosh was born?
Answer: In those days the birth of a son was regarded as a blessing, but the birth of a daughter was not generally welcomed in the society.

13. Give a brief sketch of Santosh’s family.
Answer: Santosh was born in the small village of ofio niyawas in Haryana. Her parents were affluent landowners. She was the only sister of five Brothers.

14. How did Santosh show the contradiction to her name?
Answer: The girl was given the name Santosh, which means contentment’. But Santosh was not always content with her place in the traditional way of life. She began living life on her own terms from the start.

15. What did Santosh tell her parents regarding her marriage?
Answer: Santosh was not in favour of early married life. She threatened her parents that she would never marry if she would not get a proper education.

16. Why was the ‘holy man’, who gave Santosh’s mother his blessings, surprised?
Answer: The holy man expected that like all other families in the villages, the family would be wishing for the birth of a son. However, when he was told by Santosh’s grandmother that they wanted to have a daughter, he was surprised.

17. What kind of society was Santosh born in?
Answer: Santosh was born in Joniyawas, a small village in the Rewari District in Haryana. The society in this region was rigidly patriarchal and gender-biased. The birth of a girl was generally unwelcome and people strictly adhered to conservative traditions.

18. Why did the grandmother (in spite of being a member of a family with conservative views) wish her daughter-in-law to give birth to a daughter?
Answer: Despite being a member of a conservative family, the grandmother wished to be blessed with a granddaughter because there were already five boys in the family. Hence, the family now wished for a daughter.

19. What do you know about Santosh’s family?
Answer: Santosh was the sixth child in a conservative but affluent family of landlords. Her family lived in the backward district of Rewari in Haryana. Though financially well-off, they were orthodox and conservative in matters related to the education and upbringing of girls.

20. Why was Santosh sent to the local school?
Answer: Santosh’s parents were affluent and could afford to send Santosh to a school in Delhi. But they sent her to the local village school because they sternly followed tradition and it was customary in their society to send girls to the local school only.

21. Why was Santosh Yadav not content with a traditional way of life? What path did she choose and why?

Answer: Santosh was not content with a traditional way of life because she was a bit of a rebel right from the beginning. She wanted to charter her own course in life, rather than following the age-old customs and traditions.
She chose the path of excellence through education, rational thinking and hard work and achieved unparalleled success as a woman mountaineer.

22. When did Santosh leave home for Delhi, and why?
Or
When Santosh turned sixteen, why did she consider it to be the ‘right moment’ to fight the system?

Answer: Santosh left home for Delhi when she turned sixteen because her parents had begun to pressurize her to get married in keeping with tradition. She decided that it was the right moment to rebel and she quietly got herself enrolled in a school in Delhi to continue her studies.

23. Why did Santosh’s parents agree to pay for her schooling in Delhi? What mental qualities of Santosh are brought to light by this incident?
Answer: Santosh’s parents agreed to pay for her schooling in Delhi because she told them that she planned to work part-time in order to pay her fees. They realized that their daughter was independent, had a strong will-power and firm self-belief. She could take her decisions and stand by them.

24. How did Santosh begin to climb mountains?
Answer: Santosh Yadav began to climb mountains when she met some mountaineers in the Aravalli Hills, who not only let her join them but also motivated her for mountain climbing. She had gone to the Aravallis after she had seen villagers from her room (at the Kasturba Hostel in Maharani College, Jaipur) cross the hills and disappear beyond.

25. What did Santosh do after being motivated by the Mountaineers to take to climbing?
Answer: Santosh saved money and enrolled herself in a course at Uttarkashi’s Nehru Institute of Mountaineering and after completion of her semester in college, headed straight for the institute to be able to reach for her training in time.

26. Why did Santosh write a letter of apology to her father?
Answer: Santosh had got herself enrolled in the Uttarkashi Nehru Institute of Mountaineering without seeking her father’s permission. She had thought of talking to her family about this during her holidays. However, there was hardly any time between the end of the semester and her reporting date at the institute. Due to her inability to go home, she wrote a letter of apology to her father.

27. As a climber, what qualities was Santosh Yadav gifted with?
Answer: As a climber, Santos was gifted with an iron will, great physical endurance and amazing mental toughness. All these qualities, coupled with her resistance to cold and altitude helped her prove her mettle in climbing mountains again and again.

28. When did Santosh get an opportunity to scale Mt. Everest?
Answer: Santosh got an opportunity to scale Mt. Everest in 1992, just four years after she had joined the Uttarkashi’s Nehru Institute of Mountaineering. She was hardly twenty years of age at that time when she became the youngest woman in the world to scale the highest peak.

29. How did Santosh’s seniors and fellow climbers appreciate her?
Answer: Santosh’s seniors appreciated her for her climbing skills, physical fitness, and mental strength. On the other hand, her fellow climbers admired her for her team spirit and her genuine concern for her fellow climbers.

30. What incidents during the Everest expedition show Santosh’s concern for her team-mates?
Answer: During the 1992 Everest expedition, one of her team-mates was in a very critical condition in South Col. Santosh made all efforts to look after him. Unfortunately, the climber could not be saved. However, she did succeed in saving the life of another fellow-climber, Mohan Singh. Santosh shared her oxygen with him and saved his life. these incidents show her concern for her teammates.

31. When did Santosh scale the mt.everest for the second time?
Answer: Santosh was invited by an Indo-Nepalese Women’s expedition to scale Mt. Everest within a year of her first expedition in 1992. Santosh joined them to climb Everest for the second time. Thus, she scaled the Everest twice setting a record as the only woman to have scaled the Everest two times.

32. Why is Santosh Yadav’s name recorded twice for climbing Mount Everest?
Answer: Santosh Yadav earned the credit for being the youngest woman in the world to climb Mount Everest. She was all of twenty years when she scaled the peak for the first time in 1992. She earned another credit when she climbed Mount Everest for the second time soon after. Now her name was recorded again for being the only woman in the world to have climbed the mighty Everest twice.

33. How did the government of India honour Santosh Yadav?
Answer: The government of India recognized Santosh’s achievements as a celebrated mountaineer. Acknowledging her feat as the only woman to climb Mount Everest twice, the government bestowed upon her one of the nation’s top honours, the Padmashri.

34. What shows Santosh’s concern for the environment?
Answer: Santosh’s fervent concern for the environment is indicated by the fact that she couldn’t stand the sight of the Himalayas littered with garbage. Hence, she collected and brought down as much as 500kg of refuse from the pristine mountains.

35. How did Santosh feel when she found herself on the ‘top of the world’ at the summit of the Everest?
Or
How does Santosh describe her feelings at the summit of the Everest?
Or
What was the most spiritual and proud moment for Santosh Yadav?

Answer: Santosh Yadav, while standing on the ‘top of the world’, was overwhelmed with emotions of patriotism and ecstasy. She felt proud as an Indian when she unfurled the tricolour on Mount Everest. She was so happy that she experienced a kind of spiritual bliss. She found it hard to articulate her feelings.

Long Answer Type Questions (Part 1)

1. Write a brief character sketch of Santosh Yadav.

Answer: Santosh Yadav was born in a traditional family. She was born in the small village of Joniyawas in Haryana. The girl was given the name Santosh, which means ‘contentment.’ But Santos was not always content with her place in a traditional way of life. She began living life on her own terms from the start. Where ever other girls wore traditional Indian dresses. Santosh preferred short. Santosh did not yield to the traditions. In opposition to her family, she enrolled herself in a school in Delhi. When her parents refused to pay for her education, she politely informed them of her plans to earn money by working part-time to pay her school fees. This shows that she was a determined child. She developed a love for mountaineering. She saved money and enrolled herself in a course of mountaineering. She scaled Mt. Everest twice. This is the achievement of her heroic character.

2. How did Santosh carve her own destiny?
Or
“If I chose a correct and a rational path, the others around me had to change, not me”, said Santosh Yaday. How does her life justify her words?

Answer: Born to conservative parents in a patriarchal, gender-biased and rigidly conventional society, Santosh did not want to let norms dictate her life. She never wanted to adhere to the irrational, hackneyed customs and wanted to live life on her own terms. In fact, she believed that if she chose a correct and a rational path, others would have to change and align themselves to her choices. Averse to gender discrimination, she resisted the pressure to get married at the young age of sixteen. She declared that she would not marry at all if denied proper education.
Defying tradition, she enrolled in a school in Delhi. When her parents refused to pay for her schooling, she informed them that she would work part-time to manage her school fees. Realising their daughter’s determination, they had to submit.

Taking up mountaineering as her career was also an independent decision. However, she tried her best not to hurt her parents and wrote a letter of apology to her father for not having sought his permission before joining the Nehru Institute of Mountaineering at Uttarkashi. Thus, in spite of all the odds, Santosh chose for herself a path which was absolutely unthinkable and unheard of for girls in orthodox society. She, thus, managed to carve her own destiny.

3. Santosh decided to fight the system in her own “quiet way”, says the author. How did Santosh rebel but quietly?

Answer: Santosh was a very rational, progressive, and sensible girl, who wished to shape her life herself. Though it was. not easy for a girl to fight the rigid system of those times, Santosh was confident that if she chose a correct and rational path, she would be able to change things around her. She waited patiently for the right moment to take up the issues with the orthodox, irrational and hackneyed traditions that obstructed her aspirations and her goals.

For example, she opposed her parents’ decision to marry her off at the early age of sixteen and got herself enrolled in a school in Delhi. When her parents refused to pay for her education in the city, she told them politely that she would earn money for her fees by working part-time. She quietly made it clear that she was determined to overcome all obstacles. Finally, her parents had to surrender.  Her decision to take up mountaineering as a career was also handled very boldly and fearlessly by her. She took admission in  Uttarkashi’s Nehru Institute of Mountaineering without seeking the permission of her parents. Her parents had no choice but to accept her decision. Thus, Santosh rebelled against the orthodox, conservative system in a quiet but sure way.

4. Santosh had all the qualities of a good mountaineer. Comment.

Answer: Mountaineering is a challenging career which demands great physical and mental strength. It requires boldness, fearlessness, sturdiness and faith in one’s abilities. Santosh Yadav was, in fact, made for mountaineering as she was endowed with all the qualities that are pre-requisites for this career. Just within a span of four years of her training in climbing, Santosh successfully scaled Mt. Everest. Again she repeated this feat in less than a year’s time and became the only woman in the world to have scaled the Everest twice. All this was made possible with her climbing skills, physical fitness and mental strength. Her iron will, physical endurance and mental toughness infused her with immense confidence. Her resistance to cold and altitude proved to be added advantages. All these qualities, coupled with her team-spirit and her concern for her fellow climbers made her not only a good mountaineer but also a very popular one among her superiors and her fellow climbers.

5. Santosh is not only a good mountaineer but also a genuinely good human being. Discuss.

Answer: Santosh Yadav proved her mountaineering skills quite early in her career. She displayed an unflinching will and a fearless mind that fought a rigid, orthodox society to rise to the top. But the stern will and bold decisions did not smother her qualifies of co-operation and concern for others.

That Santosh is endowed with a caring heart is obvious from the fact that she took great care of a climber at the South Col. Though, the climber could not be saved, Santosh’s concern for him was really commendable. In another incident, she saved the life of a fellow climber, Mohan Singh by sharing her own oxygen with him. This sense of sacrifice and team-spirit won for her the esteem of her team-mates. Moreover, Santosh’s heart overflowed with patriotism when she unfurled the national flag on the top of Mt. Everest. Her concern for the purity of the environment also proves that she is a good human being. Such is her love for nature that she brought down five hundred kilograms of rubbish from the Everest. Thus, Santosh is blessed with the human qualities of both head and heart.

6. Imagine you are Santosh Yaday. You are feeling uncomfortable about enrolling yourself for climbing without seeking your father’s permission. Write a letter of apology to your father politely explaining your situation.

Answer:
Kasturba Hostel
Maharani College
Jaipur
17th May 1988
Dear Father
Both Mom and you must be looking forward to my visit during the holidays after the college semester. However, Pm afraid we all shall have to forego the pleasure of each other’s company this summer. I’m very sorry about it but let me explain the situation.

I have got myself enrolled for training at Uttarkashi’s Nehru Institute of Mountaineering. Dad, my passion for climbing has got the better of me and I couldn’t resist this opportunity to get trained as a mountaineer. Pm sure you’ll understand and forgive me. I assure you both, that I’ll prove myself in this field and make you all proud. I need your and Mama’s blessings.

As for the holiday, my semester has ended today and I have to join the Institute on the twenty-first. So, I do not have enough g time to come home. I hope you’ll bear and forgive your dear daughter who loves you and respects you from the core of her heart.
Yours affectionately
Santosh

Short Answer Type Questions (Part 2)

1. Which country does Maria Sharapova belong to?
Answer: Maria Sharapova belongs to Russia.

2. With what sport is Maria Sharapova attached to?
Answer: She is attached to lawn tennis.

3. When did Sharapova attain the number one position for the first time?
Answer: She attained the number one position for the first time on 22 August 2005.

4. Where did Sharapova go for tennis coaching?
Answer: She went to Florida in the United States.

5. Who went to the U.S.A. with Sharapova?
Answer: Her father went with her to the U.S.A.

6. When did Sharapova win the Wimbledon’s women’s singles final?
Answer: She won this title in 2004.

7. What does Maria Sharapova love reading?
Answer: Maria Sharapova loves reading the novels of Arthur Conan Doyle.

8. What is something disarming about Maria Sharapova?
Answer: Maria Sharapova is a girl with a smiling face and glamorous attire. But she is a determined girl who worked excessively hard to win the world number one position in women’s tennis.

9. Why did Sharapova leave Siberia for the U.S.A.?
Answer: At the age of nine years, Maria Sharapova left Siberia for Florida in the U.S.A. She went there to attend a training camp for women’s tennis. She undertook hard training for two years. Her father Yuri also went with her.

10. At the age of nine years, what lesson had Sharapova learnt?
Answer: In the U.S.A. Maria Sharapova had to face a heart wrenching two-year separation from her mother. This separation made her learn an important lesson that tennis excellence would only come at a price.

11. How Was Sharapova treated by the seniors in the training camp?
Answer: Maria Sharapova was just nearly ten years old. The senior’s in the training camp treated her badly. They look her up. They asked Maria to tidy up the room and clean it.

12. What does Maria Sharapova say about her Russian nationality?
Answer: Maria Sharapova speaks with a pounced American accent, She proudly parades her Russ ion nationality. Clearing all doubts, she tells her blood is totally Russian. She is a Russian citizen. She will play the Olympics for Russia.

13. What is at odds with Maria’s ready smile and glamorous attire?
Answer: The maturity, balanced mind and inner strength of Maria do not appear to be in accordance with her glamorous dress and spontaneous smile. There seems to be some mismatch between her attractive outer appearance and her balanced inner-self.

14. Explain: “all this happened in almost no time”.
Answer: The phrase means that Maria’s rise to the top in the world of tennis was very rapid and it took her a very short span of four years as a professional player to be number one in her chosen sport.

15. How was Maria different from other children?
Answer: Maria was calmer and more composed, confident and tolerant than the other children of her age. She also had an inner strength that enabled her to endure the sacrifice that few children could think of facing. Unlike most children, she did not buckle under hardships and adverse circumstances.

16. Why was Maria brought to Florida in the U.S. by her father? Why didn’t her mother go with her? How did Maria respond to this separation?
Or
Why did Maria leave Siberia for the U.S.? Why didn’t her mother go with her? How did this separation affect her?

Answer: Maria was brought to Florida in the U.S. by her father, Yuri, to get trained as a professional tennis player and reach great heights of success and stardom in this sport. Her mother, Yelena, did not go with her because of visa restrictions. This two-year separation was too painful for the young girl. But Maria endured this sacrifice to pursue her dreams.

17. What important lesson did Maria learn during the first two years of her stay in the U.S., away from her mother?

Answer: Maria learnt that excellence comes at a price. Since she wished to reach the zenith in the field of tennis, she knew that she would have to make sacrifices and struggle hard. She endured the heart-wrenching separation from her mother for two years to attain excellence in tennis. Moreover, she also learnt how to put up patiently with adverse circumstances.

18. Maria’s father accompanied her to the U.S., but why could he also not see her during her stay there?
Answer: Maria’s father, Yuri, had brought his nine-year-old daughter to the U.S. to get her trained in tennis. Unfortunately, he too could not see her frequently as he had to work very hard to earn to pay for her training. His work occupied most of his time and he could not see Maria often.

19. How did Maria’s co-trainees at the tennis academy trouble her? How did Maria cope with this?
Answer: Maria’s co-trainees at the tennis academy were much older than her and would return to the room at around 11 p.m when Maria was already asleep. They were so inconsiderate that they woke up Maria and made her tidy up the room. Maria coped with this trouble by not allowing it to depress her. Instead, she strengthened her determination and mental toughness.

20. Despite being harassed by her seniors, why didn’t Maria think of quitting?
Answer: Despite being harassed by her seniors, Maria didn’t ever think of quitting because she was firmly determined to make her dream a reality. She knew that quitting under such pressure would jeopardize her own aspirations and she would never be able to reach the top in the field of tennis.

21. What mental qualities of Maria are revealed by her decision not to quit and pack up on being harassed by her fellow-trainees?
Answer: The torment and humiliation inflicted on Maria by her fellow trainees failed to demoralise her. This reveals that she had a firm determination and was strong-willed. She was much more mature than other girls of her age and knew the art of survival.

22. What motivates Maria to keep moving ahead?
Answer: Maria is motivated by her spirit of competitiveness to keep moving ahead. She works very hard once she has decided to achieve something. She considers it her job to excel despite hardships and severe demands.

23. Despite staying in America for years, the core of her heart. Justify.
Answer: Maria is a Russian at the Maria moved to Florida, U.S., from Siberia at the young age of nine. Since then she has spent most part of her life here. Yet, she remained a Russian through and through. She is proud of her Russian blood and Russian citizenship. She adds that she would play for Russia in the Olympics if given an opportunity.

24. Why does Maria call the U.S. a big part of her life?
Answer: Maria was trained for tennis in the U.S. It is in this country that she attained proficiency in this game. Here she also developed confidence, control, inner strength and endurance – the qualities that are prerequisites for a person to reach the top in any field. Since she gained all this in the U.S., she calls it a big part of her life.

25. Besides tennis, what else is Maria fond of?
Answer: Maria’s first love is tennis. Apart from this sport, she is fond of fashion, singing, and dancing as any other young girl of her age. She also likes to read Arthur Canon Doyle’s novels; is fond of sophisticated evening gowns, and enjoys pancakes with chocolate-spread and fizzy orange drinks.

26. What has lifted Maria Sharapova to the top of the world?
Answer: Maria’s talent, her unwavering determination, her hunger for success, her willingness to work hard, her readiness to endure challenges, and her sacrifices have lifted her to the top of the world. In addition, monetary gains have motivated her to be on the top.

27. Why would Maria’s fans not be jealous of her riches?
Answer:  Maria’s fans are aware of the immense hard work that has gone into making her a star sportswoman. The unparalleled sacrifices are investments that she made when other children of her age were having a comfortable life. She is reaping the dividends of her earnest efforts and the money that is pouring in is well earned and well deserved. Therefore, nobody feels jealous of her riches.

28. Why does Maria call tennis business and a sport?
Answer: Tennis is a competitive sport like any other sport and requires stamina, nerve, training, planning and strategizing. It is all about winning or losing. It is also a business because it is played professionally for money. Its tournaments involve millions of pounds of money expenditures in sponsorship and prize money. Tennis generates a lot of business for media, drinks, clothes and sports companies.

Long Answer Type Questions (Part 2)

1. What problems did Maria face as a child while she was being trained for tennis in the U.S.? What sustained her?
Or
How did adversity stand Maria in good stead in the long run?

Answer: Marie’s childhood was full of struggle and loneliness. She had to leave for the U.S. at the young age of nine years. Her mother could not accompany her to the U.S. due to some visa restrictions. She missed her mother terribly during the two years of their heart-wrenching separation. Though her father had accompanied her to the U.S., he too could not frequently visit her as he had to spend a lot of time to earn money to be paid for Maria’s tennis training. Apart from it, the other co-trainees used to bully, humiliate and insult her. They were inconsiderate to Maria who was much younger to them. To bully her, they would return to the room late at night, wake her up and make her tidy up the room. All these problems made her life during her training in U.S. miserable and desolate.

However, she was able to sail through these adverse times by never letting herself go into depression or think to quit. Instead, she strengthened her will-power and kept her passion for tennis alive. Eventually, her determined and consistent efforts paid when she became the number one tennis player in the world. She moulded adversity in her favour with her strength, toughness, and tolerance.

2. The lives of Santosh Yadav and Maria Sharapova have much in common to prove that determined and consistent hard work paves the way to success. Identify the points of comparison and contrast in the lives of these two great players.

Answer: Santosh Yadav, the legendary mountaineer from India, and Maria Sharapova, Russia’s tennis sensation trained in the U.S., are living examples of determined and consistent hard work. Both these young women started their journey to the top from humble backgrounds. Santosh belonged to a small village in the remote district of Rewari in Haryana while Maria came from the cold Siberia that did not have adequate training facilities for a tennis enthusiast.

Although both were supported by their respective parents, Santosh had to break rules at times to make her conservative family agree to her decisions. However, both the young girls had to sacrifice the loving and protective environment of their homes in order to train for their passion. Both women had an unwavering determination, physical and mental strength, and undivided focus on their goals. They both rose to the number one position in their respective areas within a short span of four years. While Sharapova moved from the frozen Siberia to the plains of Florida, Yadav moved from the plains of Rewari to the frozen Mount Everest. But both of them are devout patriots and share the dream to reach the top.

3. Imagine you are Maria Sharapova. It is your tenth birthday, but you neither have your parents nor your friends with you to celebrate it. You do not talk to your fellow pupils, because they bully you. Write a diary entry in about 150 words recording all your thoughts.

Answer:
(Day and Date)
(Time)
Dear Diary
Today I’ve turned ten and this is my first birthday away from Siberia, where my dear parents and friends live. I feel utterly lonely as my memories take me back to the gala parties of my earlier birthdays, where my friends would dance and sing and my parents would shower their blessings on me.

I clearly recollect how I used to wear a dress of the latest fashion for the occasion. I used to be so enthusiastic about the gifts I received. All that festivity, that celebration is now a thing of the past as my Mom is so far away and my Dad is too busy. I do not have any relatives or friends around. Today I went alone to the market, bought a small cake and candles because Mom called me and told that I must celebrate. I would have invited my fellow players, but they are too snobbish and bullying. I dare not even tell them that it is my birthday.

However, I must cheer myself up because loneliness is the price I have to pay for my high aspirations. I know that the blessings of my parents are there with me now and forever. No barriers of space and time can obstruct them.
Love you, Mom and Dad. And a happy birthday to me!
Maria

4. Imagine you are Santosh Yadav or Maria Sharapova. You have been invited to speak at an All India Girls’ Athletic Meet, as chief guest. Prepare a short speech to motivate young girls to think and dream big and make an effort to fulfil their dreams, not allowing difficulties or defeat to discourage them.

Answer: My dear shining stars of the future.
Thank you so much for giving me this opportunity to be here today. It gives me immense joy to see your smiling faces and sparkling eyes with a tinkle of dreams of a bright future. I wish to share some important lessons that I learnt from experience about what is called the ‘mantra’ of success.
My dear girls, the first and foremost requirement is to think and dream big. Unless you have a dream, you cannot achieve much in life. So assess your abilities and aptitudes. Ask what makes you happy and then set a goal for yourself. Your next step should be to make organised, consistent and sincere efforts to fulfil your dreams. Remember, all good things come at a price. So, do not allow difficulties or defeat to discourage you. Don’t forget, “When the time gets tough, the tough get going”. You have the fire in you, you only need to kindle it and keep it glowing.
I am sure that each one of you will excel in life and will keep going with the ‘never say die’ attitude.
I wish you all the best and hope to see you as sparkling stars one day.
Keep Smiling! Keep Shining!
Thank You.

5. Write in short Maria Sharapova’s Journey to the top.

Answer: Maria Sharapova was born in Siberia, Russia. At the age of nine years she left Russia for Florida in the U.S.A. she went there with her father Yuri. She had to spend two hard years in the tennis training camp. She did hard efforts in the training camp. It was a heart wrenching two-years separation from her mother. Maria Sharapova learnt an important lesson is a life that tennis excellence would only come at a price. Maria Sharapova was jug for nearly ten years old. The senior’s in the training camp treated her badly. They looked her up. They asked Maria to tidy up the room and clean it, Maria Sharapova bagged the ladies single crown at Wimbledon in 2004. She attained the world number one position on Monday, 22nd August 2005. Today she is a tennis sensation.

6. Draw a Comparison between Santosh Yadav and Maria Sharapova.

Answer: Today both Santosh Yadav and Maria Sharapova enjoy the status of a celebrity. To attain this position they both had to work very hard in their life. Both of these girls Were of strong and true determination. They had a clear vision of their life. They wanted to become something in life. They Wanted to raise themselves up from the common people around them. They sacrificed an II comforts and pleasure of life to achieve their aim. Both of them were able to realise their aims. They reached the world. Santosh Yadav became the only women of the world to scale Mt Everest twice. Maria Sharapova got the fibre position in the world in women tennis. They proved that nothing is impossible before true determination and iron will.

You cannot copy content of this page