Rain on the Roof Extra Questions and Answers Class 9 English Poem

Rain on the Roof class 9 English Poem Extra Questions and Answers are available here. All these questions are divided into short type questions answers, long type question answers and extract based questions. These Class 9 extra questions are prepared by our expert teachers. Learning these questions will help you to score excellent marks in the board exams.

Extra Questions for Class 9 English Poem Rain on the Roof

Very Short Answer Questions

1. What do the humid shadows refer to?
Answer: The humid shadows refer to the dark clouds.

2. What is melancholy in the poem ‘Rain on the Roof’
Answer: in this poem ‘darkness’ is melancholy.

3. What does the poet like to do when it rains?
Answer: When it rains the poet like to keep lying in his cosy bed and enjoy listening to the patter of soft raindrops.

4. What sound do the raindrops make?
Answer: The raindrops make the sound of patter.

5. What makes an echo in the poet’s heart?
Answer: The sound of raindrops on the roof makes an echo in the poet’s heart.

6. What do the recollections do?
Answer: The recollections weave their air-threads into woof.

7. Where do the raindrop patter?
Answer: The raindrops patter on the shingles of the roof.

8. What is the single major memory that comes to the poet?
Answer: It is the memory of his mother.

9. Is the poet, Coates Kinney, a child now?
Answer: No, he is not a child now.

10. Who are the -darling dreamers” Coates Kinney refers to in the poem ‘Rain on the Roof’?
Answer: They are all the children of the mother.

11. Is the poet’s mother still alive now?
Answer: No, his mother is not alive.

12. Give the name of the poet of the poem ‘Rain on the Roof’.
Answer: Coates Kinney.

Short Answer Type Questions

1. Describe the weather just before the rain starts.
Answer: As described by the poet, the weather before the rain is humid. It is dark, and the starry night sky is covered by thick clouds just before it begins to rain.

2. What does the poet want to do when it rains?
Answer: When it rains, the poet wants to lie snugly in his cosy cottage with a soft pillow under his head. He wants to enjoy the rhythmic, soft music of the raindrops falling on the roof.

3. According to the poet, what is nature’s mood in ‘rainy darkness’?
Answer: The poet shows the darkness to be in a melancholy or sad mood. This sadness is further heightened when the poet shows the darkness to be weeping and shedding tears in the form of raindrops.

4. How is the mood of the poet contrasted with the mood of darkness?
Answer: Whereas the darkness is in a sad and gloomy mood, the poet is in a happy mood as he considers it bliss to lie comfortably in bed pressing the head against the pillow and listening to the music made by the showers of the rain.

5. Is the rain referred to in the poem a heavy downpour?
Answer: No, the rain referred to in the poem is not a heavy downpour. Instead, it is soft and gentle as is obvious from the pattering sound made by it while falling on the roof.

6. What is the impact of the tinkle of the raindrops on the poet’s heart?
Answer: The tinkle of the raindrops echo in the heart of the poet as if his heartbeat responds to every sound of the rain by its rhythm. Moreover, the rain kindles many memories in the poet’s mind and he gets lost in dreamy imagination.

7. Which is the single major memory that comes to the poet?
Or
Which distinctive memory is revived in the poet’s mind?
Answer: The single major memory that comes distinctly to the poet or his mother. The rain revives his thoughts of the time when his mother used to look lovingly at him and his siblings before she went to sleep in her bedchamber.

8. Who are the “darling dreamers” referred to by the poet?
Answer: The darling dreamers are the poet and his siblings. They were very dear to their mother and they are called ‘dreamers’ because they would often have sweet dreams in their sleep. Their mother must have always wished them “sweet dreams” before retiring to her room.

9. Why does the poet call the sound of the rain as “refrain”?
Answer: A refrain is a line repeatedly used in a song or a poem. The drops of rain produce a piece of distinct and continuous music by way of their pattering. This repetitive sound of the rain is called ‘refrain’ by the poet.

10. Is the poet now a child? Is his mother still alive?
Answer: The poet is no longer a child. He has grown up and his mother is no more alive. He thinks of his mother and his childhood with a feeling of nostalgia which makes it clear that his mother is no more.

11. What does the poet like to do when it rains?
Answer: When it rains, the poet wants to lie on the bed in a cottage and listen to the pitter-patter sound of the rain. The poet feels very comfortable and old memories come back to his mind. His mind is in bliss as the memories of his mother come to his mind.

12. Is the poet now a child? Is his mother still alive?
Answer: No, the poet is not a child. His mother is no more. But her memories still haunt him. The poet’s mother used to look at him fondly and showed much love and affection towards him. But now he is a grown-up man and his mother is no more.

13. Write the central theme of the poem ‘Rain on the Roof.
Answer: The central idea or theme of the poem “Rain on the Roof’ is that the pattering of the rain on the roof gives the poet solace and he is lost in many fancies. He dreams of his mother, who loved him dearly. The rain provides him with great happiness.

14. What type of dreamy fancies comes to the poet’s mind?
Answer: Old recollections appear in the poet’s mind. The memory of his mother gives him solace. The pattering of soft rain on the roof echoes dreamy fancies in the poet’s heart like nature’s sadness in the form of tears of rain. The pattering of raindrops causes melody of nature which brings feelings of happiness to the poet’s mind.

15. What did the poet dream of while listening to the rain?
Answer: While listening to the pattering of the rain, the poet dreamed of several fancies. The poet was lost in old recollection. He dreamed of his mother who paid attention to her children before leaving them in the morning. The poet felt as if her mother was looking at him in a loving manner.

16. What is a ‘bliss’ for a poet in the poem?
Answer: The poet loves the rain because it carries him in old memories. He thinks it is bliss to hear the sound of the rain on the roof. He lies in his cosy bed and enjoys the music of nature. It is a bliss for him.

17. How is the movement before rain described in the poem?
Answer: Before the rain, the dark wet shadows of clouds come over the sky. The stars seem to be turned into big spheres and covered under these clouds. Suddenly it starts raining.

18. What does the patter of rain on the roof remind the poet?
Answer: The poet is deeply attached to the patter of the rain when the roof. He seems to remember his mother. He feels the presence of his mother’s love in the sound.

Long Answer Type Questions

1. How does the poet react to the sound of the rain falling on the roof?
Or
What is the effect of the sound of the rain on the heart and mind of the poet?

Answer: The poet’s heart and mind react strongly to the sound of the rain falling on the roof. He is in a blissful mood as he enjoys the comfort of his bedroom, leisurely listening to the music of the rain. The music stirs a corresponding echo in the heart of the poet. His heartbeat responds to the sound of the rain by its rhythmic throbbing. He gets engrossed in fanciful, dreamy thoughts. Moreover, the rain awakens many memories of the past. Particularly, it revives the memory of his mother as she looked at her children very affectionately before she went to sleep in her room. He recollects the fond, affectionate look of his mother which she cast on him. Thus, the poet’s mind and heart respond sensitively to the soft pattering sound of the rain falling on the roof.

2. The poet says:
“What bliss to press the pillow
Of a cottage-chamber bed”
Is rain ‘bliss’ for everybody? What do different people feel about the rain?
Or
Does everybody have a cozy bed? Look around and describe how different kinds of people or animals spend time, seek shelter, etc. during rain?

Answer: In the poem “Rain on the Roof”, the poet Coates Kinney relates the various blissful emotions he has while he lies comfortably in his bed. For him, it is pure bliss to listen to the patter of raindrops falling on the roof. But enjoying this bliss is not a privilege for everyone. There are many poverty-stricken people for whom rain brings a number of difficulties. Some of these people are without shelter, while some live in poor, thatched cottages with leaking roofs. When we look around, we find people reacting differently to the rain. Rich people sit comfortably in the verandas of their luxurious houses and enjoy delicious snacks while watching the rain. Those who are burdened with a busy schedule, feel uncomfortable when they have to run around in the rain. Exposed to the rain, the poor homeless are forced to take cover lest they are drenched in rain.
Animals too are uncomfortable when the rain falls. The domestic animals may be protected but the stray ones have to seek shelter. Thus, rain is not bliss for everybody.

3. Suppose you are a poet. You lie in your bed-chamber listening to the ‘pattern’ of the rain. Many memories of your childhood occupy your mind. Write a diary entry in about 100-150 words about the most important experience that you recollect.

Answer: 
(Day & date)
Dear Diary
(Time)
As I lie here comfortably in my bed enjoying the melodious music of the soft rain falling on the roof, I feel that my bond with the past is strengthened further. Some experiences, buried in my unconscious mind have surfaced today. I recall the day from my childhood when it was raining at night and I was in bed along with my brothers and sisters. Mother walked in our room and looked upon us with affection and warmth in her eyes. I can never forget the love with which her face glowed as she bent over us one by one to put us to sleep. We were like her prized treasures and dreaming darlings.

The rain that night was almost like the one falling today. Not a heavy shower, but a soft and gentle one pattering rhythmically on the roof. It is a bliss to recall Mother’s angelic eyes and smiling face amidst the gentle sound of the rain.
Miss you mom.
Coates Kinney

4. Do you like the rain? What do you do when it rains steadily or heavily as described in the poem?

Answer: Yes, I like rain and prefer to take a bath in the rain for some time. But when it rains heavily, I stay inside and enjoy the beauty of nature. During rains, a romantic atmosphere is created. I feel like curling into bed and watch the T.V. Further I would like to have a hot cup of tea and some nice dish that will make me happy. I also like to watch the sight outside looking through the window. The noise and the smell that comes with rain are very refreshing.

5. What virtue do you find in the sound of rain? Explain with reference to the poem Rain on the Roof.

Answer: The sound of rain is pleasing to the ear. When we hear this sound, we forget everything. We feel nostalgic and find ourselves in the world of fancies. We remember the sweet memories of the past in a peaceful heart. Of course, we are unable to forget such moments of life. We must take this lesson from the rain and create peace in the mind of people by our behaviour.

6. When you were a young child, did your mother tuck you in, as the poet’s mother did? Explain with reference to the poem ‘Rain on the Roof.

Answer: Yes, my mother used to tuck me in when I was a child. Whenever I said that I could not do some work, she embraced me and took me in her lap to get that work done. She used to feel sad and dejected if I was involved in any kind of mischievous work. Mothers are great in the world. Their love is immortal because it always charges our life in their absence.

You cannot copy content of this page