The Duck and the Kangaroo Extra Questions and Answers Class 9 English Poem

The Duck and the Kangaroo class 9 English Poem Extra Questions and Answers are available here. All these questions are divided into short type questions answers, long type question answers and extract based questions. These Class 9 extra questions are prepared by our expert teachers. Learning these questions will help you to score excellent marks in the board exams.

Extra Questions for Class 9 English Poem The Duck and the Kangaroo

Very Short Answer Questions

1. How does a Kangaroo run?
Answer: A Kangaroo runs by hopping.

2. Where did the Duck live?
Answer: The Duck lived in a nasty pond.

3. What did the Duck Wish?
Ans. The Duck wished that the Kangaroo should give him a ride on his back.

4. How would the Duck sit?
Answer: The Duck would sit still.

5. Where does the Duck wish to go?
Answer: The Duck wishes to go to the Dee and the Jelly Bo Lee.

6. What fear was there in the Kangaroo’s mind?
Answer: The Kangaroo feared that the wet and cold feet of the Duck would make him fall ill.

7. How were the Duck’s feet?
Answer: The Duck’s feet were very wet and cold.

8. What did the Duck buy?
Answer: The Duck bought four pairs of worsted socks and a clock.

9. Why will the Duck smoke a cigar daily?
Answer: The Duck will smoke a cigar daily to keep himself warm.

10. How many times did the Duck and the Kangaroo go round the world together?
Answer: They went around the world together three times.

11. Who was happy after the ride?
Answer: Both the Duck and the Kangaroo were happy after the ride.

Short Answer Type Questions

1. Going on a world tour makes us happy and increases our knowledge. Explain how the Duck managed to tour the world with the Kangaroo.

Answer: The Duck was bored with her life in the nasty pond. She wanted to tour the world. As her ability to move around was limited, the Duck wanted the Kangaroo to carry her on its back. The Duck was impressed by the ability of the Kangaroo to hop along fast. After accepting the conditions of the Kangaroo, the Duck sat at the tip of the Kangaroo’s tail and both of them went on a world tour.

2. Why was the Duck fascinated by the Kangaroo’s hopping?

Answer: The Duck was fascinated by the Kangaroo’s hopping because she herself could not hop. She had to lead a boring life swimming in a silly pond, so she admired the Kangaroo’s continuous hopping over the fields as well as water bodies.

3. Why did the Duck call the pond ‘nasty’?

Answer: The Duck called the pond ‘nasty’ because it was neither interesting nor vibrant. It made the Duck’s life monotonous boring and devoid of excitement. The Duck disliked the pond because it restricted her.

4. Where was the Duck’s home and what was her deep desire?

Answer: The Duck’s home was the ‘silly’ pond which she found boring and restrictive. Therefore she had a deep desire to see the wide world that lay beyond her ‘nasty’ and monotonous pond.

5. Why did the Duck wish the Kangaroo to take her for a ride?
Or
Why did the Duck wish to ride on the Kangaroo’s back?
Or
Why did the Duck ask the Kangaroo to give her a ride?

Answer: Living in her ‘nasty’ pond, day and night, the Duck had become sick and tired of the monotony of her life. She had observed the Kangaroo hopping around all day long. So, she wished the Kangaroo to take her on a ride, to have fun, and to see new and exciting places.

6. What different traits of the Duck’s character are revealed in the first stanza?

Answer: Optimism and aspiration are the traits of the Duck’s character revealed in the first stanza. She is very appreciative of the Kangaroo’s hopping skills. She aspires to go away. from her pond and go out into the world.

7. What did the Duck promise the Kangaroo and why?

Answer: The Duck promised the Kangaroo that if he took her around for a ride she would fully cooperate with him. She would sit on his back very steadily and quietly so that he would neither be distracted nor lose his balance.

8. What did the Duck wish to do after leaving her pond? What places did she wish to visit in particular? Was she wish fulfilled?

Answer: The Duck wished to go all over the land and the sea. She wanted to visit the ‘Dee’ and ‘Jelly Bo Lee’ in particular. Her wish was finally fulfilled when the Kangaroo took her around the world three times.

9. What traits of the Duck’s character does the following line reveal?

Answer: I would sit quite still, and say nothing but ‘Quack’ This line reveals that the Duck is a very co-operative, considerate and thoughtful creature. She knows that if she would make noise or keep on moving, it would inconvenience and distract the Kangaroo. Hence, she voluntarily offers to co-operate by being quiet and still.

10. Why did the Kangaroo wish to ponder over the Duck’s request for a ride on Ida back?
Or
What was the Kangaroo’s reaction to the Duck’s request?

Answer: The Kangaroo was a very sensible and wise creature. When he was requested for a ride, he was slightly apprehensive as he knew that the wet and cold feet of the Duck may afflict him with rheumatism, a disease marked by inflammation and joint pains. So, before committing anything, he wished to give the whole issue a good thought, even though the proposal could bring him good luck.

11. Why was the Kangaroo reluctant to carry the Duck on its back?
Or
What objection did the Kangaroo raise when the Duck requested him for a ride?

Answer: The Kangaroo was reluctant to carry the Duck on its back because he knew that the wet and cold feet of the Duck was unpleasant and could make him uncomfortable. He objected by saying that he might catch rheumatism because of the Duck’s feet.

12. How did the Duck prepare for the journey on the Kangaroo’s back?
Or
What preparations did the Duck make for her ride on the Kangaroo’s back?

Answer: The Duck bought four pairs of worsted socks so that her cold and wet feet could be covered and protected from the cold. She also bought a cloak to keep the cold out. In addition, she decided to smoke a cigar daily to pass her time.

13. What instructions did the Kangaroo give the Duck before starting the journey? Did the Duck comply with the instructions?

Answer: The Kangaroo told the Duck to help him maintain his balance during the ride by sitting absolutely still at the end of his tail. The Duck did comply with his instructions and the two had a smooth trip and a very enjoyable journey.

14. How did the Duck and the Kangaroo benefit from the trip?
Or
Why did the Kangaroo and the Duck hop around the whole world three times?

Answer: The Kangaroo and the Duck’s trip resulted in immense joy for both the creatures. It made them the happiest pair of all. They hopped around the world three times which shows that it was a smooth sailing trip.

15. Besides her love for adventure, which other qualities of the Duck do you observe?

Answer: The Duck was a very resourceful and far-sighted creature in addition to her adventurous spirit. Although she was unable to hop, she convinced the Kangaroo to take her on a ride. Anticipating the requirements of the journey, she equipped herself with four pairs of woollen socks and a cloak to prevent herself and the Kangaroo from catching a cold. She also planned to smoke cigars during the trip to pass her time.

16. Where did the Duck live and what did she long for?
Answer: The Duck lived in a nasty pond. He was bored with his life. He wanted to leave that place and go out in the world beyond.

17. What was the Kangaroo’s reflection?
Answer: The Kangaroo feared that the Duck’s feet are always wet and cold. If he sits on his back this will make him suffer from roommates.

18. What preparations did the Duck make for the ride on the Kangaroo’s back?
Answer: He bought four pairs of worsted socks so that his feet could remain thy and warm. He also bought an overcoat. He smoked a cigar daily to please the Kangaroo

19. Why did the Duck want to have a ride on the Kangaroo’s back?
Answer: The Duck got bored living in a small pond. She wanted to see the world around. So she requested the Kangaroo to give her a ride on his back.

20. What did the Duck do to satisfy the Kangaroo?
Answer: The Duck bought four pairs of worsted socks Which fit her web-feet neatly. Moreover, she bought a cloak to keep out the cold. She would also smoke a cigar every day.

21. How did the Duck express her intention to the Kangaroo?
Answer: She spoke to him most respectfully. She made a request to give her a ride so that she could also enjoy life on land. She promised to cover her wet-feet and smoke a cigar every day to fight against cold.

22. How did the Kangaroo react to the Duck’s request?
Answer: The Kangaroo said, after contemplation, that he had any objection. The Duck’s feet were wet and cold. He might get sick.

23. Which quality of Kangaroo impressed the Duck very much?
Answer: The Kangaroo was able to move from place to place and cover long distances by hopping. This impressed the Duck very much. She also wished she could hop around like A Kangaroo.

24. What preparations did the Duck make to keep out the coldness of her feet?

Answer: The Duck gave a serious consideration over the matter. She bought four pairs of worsted socks that would fit her web-feet neatly. She also bought a cloak to keep out the cold. Besides every day she would smoke a cigar. She would do all such things out of her love towards the Kangaroo.

25. What did the Duck do to remove the Kangaroo’s objection?
Answer: The Duck bought four pairs of worsted socks. She also bought a cloak to protect her from the cold. She promised to smoke a cigar every day. She would follow his directions.

26. How did the Duck make her tour of the world comfortable?

Answer: The Duck was very eager to see the world. She made her friend — the Kangaroo ready for this purpose. But her friend had objection with her wet and cold feel. Therefore, to please her friend she bought four pairs of socks to fit her web-feet nicely. She also bought a cloak to keep her out of the cold. She also decided to smoke a cigar to keep the surrounding warm. Thus, the Duck made her world four comfortable.

Long Answer Type Questions

1. How was the Duck able to leave her ‘nasty pond’ and do away with the boredom of her life?

Answer: The Duck couldn’t hop like a Kangaroo, yet she longed to leave her boring pond to explore the world. She had observed the Kangaroo hopping all around and enjoying his life. So she decided to request him to take her along for a ride. Being farsighted, she foresaw the Kangaroo’s objection regarding her wet and cold feet. So, she bought four pairs of worsted socks to cover her feet so that the Kangaroo did not feel uncomfortable. As expected, when the Kangaroo expressed his apprehension about contracting rheumatism, the Duck readily offered the solution. Soon the two set out on a journey around the world. Thus, the Duck was able to leave her boring pond and enjoy life with the Kangaroo. They hopped around the world three times and became the happiest pair of all.

2. What apprehension did the Kangaroo have about the Duck’s proposed ride? How does he convey this apprehension? How does the Duck allay his fear?

Answer: The Kangaroo was prone to bouts of rheumatism, a disease that causes stiffness, inflammation and pain in joints. When the Duck requested him to take her on a ride, he was a bit apprehensive and reluctant because her wet feet could increase chances of his getting rheumatism. He was frank and outspoken, so he did not mince his words while conveying his apprehension to the Duck. However, before objecting to the Duck’s proposal, he admitted that it could bring him luck. Still, he considered the entire matter carefully and told the Duck firmly but politely that her feet were unpleasantly wet which could probably give him the ‘roo-Matiz’. On her part, the clever and farsighted Duck had already foreseen the hurdle and had kept four pairs of worsted woollen socks ready to keep her feet dry and warm.

3. What values can you draw from the poem “The Duck and the Kangaroo”?

Answer: The poem teaches us the values of generosity and humility in winning own friends and finding happiness. Those who are generous in acknowledging and appreciating the capabilities of others gain a lot in life. Admiration and politeness are positive values that make others comfortable. These qualities help to win good friends and make life very happy and enjoyable. The Duck and the Kangaroo, both are very polite and courteous with each other. The Duck acknowledges the Kangaroo’s hopping skills and offers generous admiration. This wins the Kangaroo’s heart and he gives serious thought to the Duck’s request. He puts forth his objection in a very polite manner and accepts the Duck’s solution humbly. Mutual respect and politeness help them to not only enjoy each other’s company but also fulfil the Duck’s desire to leave her boring pond and venture out into the world.

4. Both the Duck and the Kangaroo are very sensitive creatures. Elucidate.

Answer: Both the Duck and the Kangaroo are very sensitive creatures. The Duck analyses the problem of monotony that she faces in her life in a rational way. She observes the Kangaroo hopping all about the land and the sea enjoying life. She contrasts this with her constrained life in the nasty pond and requests the Kangaroo to take her out of her boring life into the far and wide world. The Kangaroo too is sensible. He takes time to consider the Duck’s request and is very careful in his choice of words while putting forth his objection. The Duck again displays her cleverness and farsightedness when she reveals that she is already prepared with an effective solution to the Kangaroo’s objection. Hence, both the creatures enjoy each other’s company and their sensible decision dispels boredom from the Duck’s life and brings luck to the Kangaroo.

5. What idea do you form about the Kangaroo after reading the poem?

Answer: The Kangaroo is an energetic creature who loves adventure and fun. Though he has a helpful attitude, he is sensible enough not to harm his own interest while offering help. That is why he very frankly but politely tells the Duck the reason for his reluctance to take her on a trip. He is very cautious and practical. He believes in taking precautions in advance to avoid trouble. Hence apart from making sure that the wet and cold feet of the duck will bring him no harm, he gives instructions in advance to the Duck to sit steadily on the tip of his tail so that he might not lose balance. The Kangaroo shapes up as a straightforward creature that is polite but firm in his dealings. Once he makes a commitment, he keeps it. Thus, his frankness and honesty win over the Duck’s heart and both he and the Duck thoroughly enjoy the ride.

6. Bring out the humour in the poem “The Duck and the Kangaroo”.

Answer: The Duck and the Kangaroo” is a Nonsense Verse and is full of humorous elements. The basic structure of the poem is a conversation between a Duck and a Kangaroo which is very amusing. The honest manner in which the Duck pays compliments to the Kangaroo for his hopping skills makes the reader smile. The imaginary names, ‘Dee and Jelly Bo Lee’, given to places that the Duck wishes to visit sound very funny. Distorting rheumatism to ‘roo-Matiz’ adds another funny element to the poem. The thoughtful manner in which the Kangaroo considers the Duck’s proposal is comical too. The Kangaroo’s objection to the Duck’s cold and wet feet and the Duck’s solution through the use of worsted socks, cloak and cigar tickle the reader’s ribs. Thus, the humour is subtle but well-woven in the fabric of the poem.

7. Why does the Duck appreciate Kangaroo’s hopping?

Answer: As a matter of fact, the Duck wants to have a ride on the Kangaroo’s back. The Duck lives in a nasty pond and gets bored. She also wants to enjoy the beauty of the world. But she knows that she cannot go beyond the pond. When she sees the Kangaroo hopping on the land, she thinks how lucky the Kangaroo is that he can go anywhere on the land and enjoy the beauty of the world. She appreciates the Kangaroo’s hoping to make her happy and then requests him to let her sit on her back and visit the beautiful world. Due to her sweetness and politeness, the Kangaroo allows her to sit at the end of his tail. Though the Kangaroo tells the Duck to sit steady and quiet still so that he would not lose his balance.

8. “Our politeness and humility compel others to accept our request.” Do you agree with this statement? Write your answer with reference to the poem ‘The Duck and the Kangaroo’.

Answer: It is absolutely true that our politeness and humility compels others to accept our request. As we read in the poem that the Duck politely requests the Kangaroo to make her visit the beautiful world and the Kangaroo accepts her request. So, if we want to get our work done by others, we have to be polite and humble to them. We cannot get any work done forcefully. If we force someone to do some work, he/she would do that work reluctantly and hence the work would not be perfect. So, we should always request somebody politely to get our work done. But remember, if someone does our work, we should feel grateful to him/her and be ready to help him/ her as well.

9. Our ability to convince others helps us to achieve our goals. Explain how the Duck convinces the Kangaroo to tour the world.

Answer: When the Duck proposes to the Kangaroo for a world tour, the Kangaroo is hesitant. The Kangaroo feels that it may get rheumatism because of the wet and cold feet of the Duck. But the Duck assures that she will wear socks and a cloak to keep herself warm. The Duck would sit still and say nothing but ‘Quack’. Further, the Duck says that they can see so many places around the world. So the Duck was able to convince the Kangaroo that a world tour will be of great joy.

10. Has any of your friends or relatives ever urged you for your help? Did you help him/ her? How? Answer with reference to the poem ‘The Duck and the Kangaroo’.

Answer: Mr Sharma is a clerk in a bank. I call him uncle. His daughter was studying in Class-10. Then I was studying in Delhi University and had opted for mathematics. As far as my performance is concerned, I have been a brilliant student. I have always secured above 90% marks. Besides, I have taught a good number of students and they have performed better in their exams. Now they are studying in some good colleges and some of them have chosen the engineering course. As the income of my uncle is meagre he politely requested me to teach his daughter. I became impressed with his manner and assured him that I would teach mathematics to his daughter. I had taught her for three months and charged nothing. I completed and revised her course. Above all, I prepared her for the exam thoroughly. As a result, she secured more than 98% marks in the examination.

You cannot copy content of this page