The Duck and the Kangaroo Important Questions and Answers Class 9 English Poem

The Duck and the Kangaroo Important Questions and Answers Class 9 English Poem is given below. You can read and download the PDF of the Class 9 important questions from our site. Going through these important questions enhances your understanding level, knowledge about the concept, speed, accuracy & time management skills. Learning the answers of these important questions will help you to get excellent marks in the exams.

The Duck and the Kangaroo Class 9 Important Questions

Very Short Answer Type Questions

1. Why did the Duck praise the Kangaroo? How?

Answer: The duck praised the Kangaroo by appreciating his skills of hopping. He praised the Kangaroo to get an offer from Kangaroo to have a ride on his back so that he might visit the world by riding on his back.

2. What was the objection raised by the Kangaroo to the duck?
Answer: The objection of the Kangaroo before the duck was that the feet of the duck were cold and wet most of the time which might cause cold to Kangaroo any time.

3. Was the Kangaroo able to accept the request of the duck? If yes, when did they leave for the journey
Answer: Yes, the Kangaroo was able to accept the request of the duck. They left for the journey on the moonlit night.

4. Between the duck and the Kangaroo, whom do you think to be happier?
Answer: In my opinion, Duck is happier because he wished to visit the world on Kangaroo’s back which Kangaroo accepted and the duck could be able to fulfill his desire.

5. What did the two friends, the Duck and the Kangaroo decide?
Answer: Two friends the Duck and the Kangaroo decided to set out on a long pleasure trip.

6. Describe the line that shows Duck requests Kangaroo to take him for a long trip.
Answer: The line that shows Duck’s request is-‘Please give me a ride on your back’.

7. Where did the Duck decide to go?
Answer: The Duck decided to go to the ‘Dee’, and ‘Jelly Bo Lee’, over the land, and over the sea.

8. Why is Kangaroo wary to take the Duck on the tip of his tail?
Answer: Kangaroo is wary to take the Duck on the tip of his tail because the Duck’s feet are unpleasantly wet and cold.

9. What solution did the Duck find out to this problem?
Answer: The Duck found out a quick solution to this problem as she said that she would purchase woolen-socks and cloak to keep out the cold.

Short Answer Type Questions

1. Where did the Duck live and what did he long for?

Answer: The Duck lived in a pond which he considered nasty as he was bored of his life there. He wanted to leave that place and see the world beyond.

2. Where did the Duck want to go? What did he request the Kangaroo to do?

Answer: The Duck wanted to see the world away from the pond he lived in. He thought that he would visit the ‘Dee’ and the ‘Jelly Bo Lee’. He requested the Kangaroo to let him ride on his back as he hopped away.

3. Why did the Duck want to take a ride on the Kangaroo’s back?

Answer: The Duck felt bored with his life in the pond. So, he wanted to see the whole world. He wanted to travel to places like Dee and Jelly Bo Lee. But he did not have that capability. So he wanted to take the Kangaroo’s help as he could hop far and wide.

4. What did the Duck promise the Kangaroo?

Answer: The Duck promised the Kangaroo that if he took him for a ride on his back, he would sit quietly the whole day and only say Quack.

5. How did the Kangaroo respond to the Duck’s request?

Answer: The Kangaroo said that he would have to ponder over his request. He first objected to the Duck’s wet and cold feet because he feared they would give him rheumatism. Later, he agreed to his request. In fact, he thought that it might bring him good luck. So he accepted the Duck’s request to give him a ride on his back.

6. What did the Duck do to overcome the Kangaroo’s objection?

Answer: The Duck bought four pairs of worsted socks which fit his web-feet neatly. Moreover, he promised to wear a cloak and to smoke a cigar to keep out the cold. He did it to overcome the Kangaroo’s objection to his cold feet

7. How did the Duck and the Kangaroo go round the world?

Answer: The Duck sat at the end of the Kangaroo’s tail. He sat still and spoke nothing. The Kangaroo hopped and leapt. They went round the world three times. They enjoyed their journey and were very happy.

8. The Kangaroo does not want to catch ‘rheumatism’. Why it is spelt differently. Why is it in two parts? Why does the second part begin with a capital letter?

Answer: The word ‘rheumatism’ is spelled differently and is in two parts so that it can rhyme with ‘kangaroo’ in the following line. As a result of splitting the word into two and changing its spelling, ‘roo’ rhymes with ‘kangaroo’. The second part ‘Matiz’ begins with a capital letter because it is the first word of the line. In a poem, every line begins with a capital letter even if it is in continuation with the previous line. Hence, this has been done in order to enhance the poetic effect of the lines.

9. What do you learn about the Duck from the poem?

Answer: The Duck is adventurous. He is bored in his pond and wants to travel and see far-off places. He is considerate and promises not to disturb the Kangaroo with his chatter, but sit quietly on the Kangaroo’s back. He is resourceful, and when the Kangaroo objects to his wet and cold feet, he buys worsted socks and a cloak to keep warm. The Duck is envious of the Kangaroo’s ability to hop off and see the world.

10. What do you learn about the Kangaroo from the poem?

Answer: The Kangaroo is a true friend. He agreed to take the Duck for a ride on his back, provided he did something about his cold and wet feet. He takes his friend around the world three times.

Long Answer Type Questions

1. Briefly narrate the story of the Duck and the Kangaroo.

Answer: The Duck and the Kangaroo, both were very good friends. The Duck lived in a pond and was bored with his life. He wished to travel far and wide and see places like Dee and Jelly Bo Lee. So, he requested the Kangaroo to allow him to ride on his back and travel with him. The Kangaroo agreed to the Duck’s entreaty, but at the same time put a condition. He felt the duck’s feet were unpleasantly wet and cold and may cause with rheumatism.

The Duck assured his friend he had the remedy for the problem. He had already bought four pairs of woollen socks and a cloak to cover himself. He said he would also smoke a cigar for warmth. In this way both the Duck and the Kangaroo journey and went around the world thrice.

Extract Based Questions

1. Read the extracts given below and answer the questions that follow:

‘Please give me a ride on your back !’
Said the Duck to the Kangaroo.
“I would sit quite still, and say nothing but ‘quack’
The whole of the long day through!
And we’d go to the Dee, and the Jelly Bo Lee,
Over the land, and over the sea;
Please take me on a ride! O do !”
Said the Duck to the Kangaroo.

  1. What is the Duck doing in the first line?
  2. What did the Duck assure the Kangaroo?
  3. What are ‘Dee’ and ‘Jelly Bo Lee’?
  4. Give a word from the passage which means the same as the phrase ‘a vast span of water’.
  5. What request did the Duck make to the Kangaroo?
  6. What did the Duck promise?
  7. Where did the Duck want to visit?
  8. Give a word from the passage which means ‘entire’.

Answers

  1. Making a request.
  2. He would sit quite still.
  3. Names of places
  4. Sea
  5. The Duck requested the Kangaroo to ride on his back to see the world. The Kangaroo agreed to it.
  6. The Duck promised to sit quite, still and not to say anything but quack.
  7. Dee and the ‘Jelly Bo Lee’
  8. whole
You cannot copy content of this page