The Happy Prince Important Questions and Answers Class 9 English Moments

The Happy Prince Important Questions and Answers Class 9 English Moments is given below. You can read and download the PDF of the Class 9 important questions from our site. Going through these important questions enhances your understanding level, knowledge about the concept, speed, accuracy & time management skills. Learning the answers of these important questions will help you to get excellent marks in the exams.

The Happy Prince Class 9 Important Questions

Short Answer Type Questions

1: Why did the Swallow cry when the Happy Prince asked him to pluck out one of the sapphires?

Answer: The swallow cried when the Prince asked him to pluck out one of the sapphires because the Prince would go blind. The Prince himself suffered too much so as to help the poor and needy people.

2: Where was the swallow going? Why did he decide not go there?

Answer: The little swallow was going to Egypt to join his friends. The happy Prince looked so sad that the swallow decided to stay back and be his messenger. The swallow died helping the happy Prince in the service of poor people.

3: What were the drops of the rain actually? Why did they fall?

Answer: The drops of rain were actually the Happy Prince’s tears. The Happy prince was sad and moved by the widespread poverty and misery. He had always seen happiness around him. He could not fathom that people were sick and crying because of the misery around them.

4: Describe the statue of the Happy Prince as described in the beginning of the story?

Answer: At the beginning of the story the statue was fixed on a tall column, full of thin leaves of gold on the body, and had two sapphires for eyes. It had a large red ruby fixed on the hilt of the sword.

5: How did the Happy Prince help the poor children in the city? 

Answer: As per the orders of the Happy Prince, the gold leaves and the jewels on his boy were taken out by the swallow and distributed among the poor. Thus, the Happy Prince was able to help the poor children in the city.

6: In the story “The Happy Prince” what are the two most precious things? What makes them so precious?

Answer: The two most precious things were the leaden heart of the Happy Prince and the dead swallow. The former wept for the poor and helped them by giving sapphires, gold leave and ruby. While the latter helped the prince in his noble cause and sacrificed her life while staying with him.

7: How did the Happy Prince help the seamstress? 

Answer: The Happy Prince asked the swallow to take the ruby out of his sword, where it was hidden and give it to the seamstress, whose son was lying on the bed with fever. The swallow took the ruby and placed it on the table.

8: How did the prince and the swallow enable the playwright to finish his work?

Answer: The playwright was very poor. He could not buy food and firewood. It was difficult for him to write a play without food and firewood. The Prince took pity on him and decided to help him by sending the sapphires with the help of the swallow.

9: Why was the “Happy Prince” not really happy?

Answer: When the ‘Happy Prince’ was alive, he did not know what tears and sorrow were. After his death, he could see the ugliness and misery of the city. Therefore, he weeps and is not really happy.

10: Why did the swallow not leave the prince and go to Egypt? 

Answer: The Happy Prince looked so sad that the little swallow felt sorry for him. He agreed to stay with him for one night and be his messenger. He picked out the great ruby from the prince’s sword and flew away to deliver it to the poor woman.

11: What is the moral of the story The Happy Prince? 

Answer: The moral of the story is that we must help the poor and the needy. The prince set an example of this by giving his jewels to the poor. The swallow also proved to be a great example of love and sacrifice.

12: What did the Happy Prince ask the swallow to do for helping the young man in the garret?

Answer: The Happy Prince ordered the swallow to pluck one of his eyes which were made of sapphire and take it to the man living in the garret who was very poor and could not write with an empty stomach.

Long Answer Type Questions

1: How did the little swallow carry out the wishes of the Happy Prince?

Answer: The swallow wanted to go to Egypt just like his friends who had already gone there. He had rested at the base of the statue of the Happy Prince for just a night. He postponed his trip as he had to carry a ruby to the needy playwright and another to the seamstress. When the Happy Prince gave the sapphire from his eye to the match girl he became blind. So the swallow decided to stay there and help the needy just like the prince. The swallow died carrying out the wishes of the Happy Prince in the service of the needy. 

2. Write the character sketch of Happy Prince.

Answer: When the Happy Prince was alive, he had no knowledge of sorrow and tears. He was kept away from all the sufferings and sorrows. He always saw people who were happy all around him in his kingdom. He never knew people could be poor and have problems. After his death, he was placed on a tall column. He was covered with golden leaves and had rubies and sapphires studded on him. Standing on the tall column, the Prince could see the miserable condition of the poor people. He helped all the people around him with the help of the swallow. He was generous and soft-hearted as he felt the pain of other people.

3. What were the precious things mentioned in the story and why are they precious?

Answer: The two most precious things were the leaden heart of the Happy Prince and the dead swallow. Even after being dead, the Happy Prince’s spirit helped all the needy and poor by giving away his jewels. He could not see misery around him and therefore he helped the people. His heart bled and melted for swallow carried out the wishes of the Happy Prince. Instead of going and joining his friends in Egypt, swallow carried rubies and sapphires to the poor and needy people. Just like the Happy Prince, swallow sacrificed his home, freedom and happiness for the sake of other people. Both of these characters wanted to share happiness around them. Hence they sacrificed themselves.

You cannot copy content of this page