Nelson Mandela Long Walk to Freedom Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

Nelson Mandela Long Walk to Freedom Class 10 Extra Questions & Answers are available here. Class 10 English Nelson Mandela Long Walk to Freedom extra questions and answers are prepared by our expert teachers. All these questions are divided into two or three sections. They are short type questions answers, long type question answers and extract based questions. Learning these questions will help you to score excellent marks in the board exams.

Nelson Mandela Long Walk to Freedom Extra Questions and Answers

Short Answer Type Questions

1. What unintended effect was produced by decades of oppression?

Answer: The decades of oppression made him a strong person. He set out the goal to liberate the people of South Africa from continuing bondage of poverty, deprivation, suffering and other discrimination. He decided to have freedom and justice for all.

2. What pained Nelson Mandela on becoming the President of South Africa?

Answer: Nelson Mandela was sad for not being able to thank those African patriots who had fought for independence and sacrificed their lives for it. This pained him that they were not able to see what their sacrifices had brought.

3. When did Mandela’s hunger for self-turn into a hunger for freedom for all his people?

Answer: Mandela gradually realized that freedom was curtailed for those people who looked like he did, but not for the whites. Consequently, he joined the African National Congress, and that was when his “hunger for freedom” became a “greater hunger.”

4. Why is 10th May 1994 important for South Africa?

Answer: 10th May 1994 is important for South Africa because first democratic non-racial government elections were held on this day in the country. Nelson Mandela became the first black president of the country.

5. What ideals does Mandela set out for the future of South Africa in his speech?

Answer: The ideal Mandela set out for the future of South Africa in his speech was to liberate the people of South Africa from continuing bondage of poverty, deprivation, suffering, gender and other discriminations.

6. What did Nelson Mandela pledge when he was sworn in as President?

Answer: Nelson Mandela pledged to uphold the Constitution of his country and devote him to liberate his people from the bondage of poverty, deprivation, suffering, gender and other discriminations. There would be freedom and justice for all.

7. What did Nelson Mandela remember on the day of the Inaugural Ceremony?

Answer: He remembered the history — the birth Apartheid, its effect on his people and long fight for freedom. He remembered the freedom fighters that suffered and sacrificed for freedom. He also remembered what freedom meant to him at different stages of life and his hunger for freedom.

8. Why was the 10th of May, 1994 a red-letter day in the history of South Africa

Answer: 10th of May 1994 was a red-letter day in the history of South Africa. It was the day when the hated regime of apartheid came to an end. A new democratically elected non-racial government under Nelson Mandela was to be sworn in. Many international leaders and dignitaries came to pay their respect to the new government.

9. Where did the ceremonies take place? What had it been for decades?

Answer: The ceremonies of the inauguration of the new government took place at the lovely sandstone amphitheatre in the Union Buildings in Pretoria. The same place had remained the seat of white supremacy for decades.

10. How was that site a rainbow gathering of different colours and nations?

Answer: The end of the apartheid regime was a common victory for peace, justice and human dignity. Leaders and dignitaries of all nations irrespective of their colour, race and religion had gathered there to celebrate that victory. So, the site presented a rainbow gathering of different colours and nations.

11. Who were the persons sworn in on the 10th of May? What did Mandela pledge to obey?

Answer: Mr. de Klerk was first sworn in as second Deputy President. Then Thabo Mbeki was sworn in as first Deputy President. Then, in the end, Mr Nelson Mandela was sworn in as the President of the Republic of South Africa. He pledged to obey and uphold the constitution and devote himself to the well being of the Republic and its people.

12. What was born out of the experience of an extraordinary human disaster? Why should humanity be proud of it?

Answer: The apartheid regime was an extraordinary human disaster for the blacks of South Africa. The end of the apartheid laid down the foundation of a non-racial democratic regime in South Africa. This government based on human equality and dignity would be an ideal one of which all humanity will be proud.

13. Who was given the rare privilege to be host to the nations of the world on their own soil?

Answer: Those who were outlaws not so long ago were given the rare privilege. They had the privilege of hosting and welcoming nations of the world on their soul. The blacks were no more outlaws now but enjoyed equality and human dignity.

14. After achieving political emancipation what does Mandela want to do in South Africa?

Answer: South Africa and the blacks have achieved their political emancipation. Mandela pledges to liberate his people from the bondage of poverty, want, suffering, gender and other discriminations. South Africa will never ever experience the oppression of one by another. He wishes the reign of freedom will never die in South Africa.

15. What did the display of jets and military salute symbolise?

Answer: There was a spectacular show of South African jets and troop carriers over the Union Buildings. The highest generals of the military and police saluted President Mandela. It was a clear demonstration of the military’s loyalty to democracy, to a free and fairly elected government.

16. Why did the same generals salute Mandela who would have arrested him not so many years ago?

Answer: In the apartheid regime, Nelson Mandela was a rebel and was in prison for many years. After the end of the apartheid, he was the head of the non-racial democratically elected government of South Africa. The same generals who would have put him in prison not so long ago were obliged to salute the president of the new Republic of South Africa.

17. What did the playing of two national anthems symbolise?

Answer: On the historic day of the inauguration ceremony of the Republic of South Africa, two national anthems were played. The whites song `Nkosi Sikelel-i-Africa’ and the black sang ‘Die Stem’. Neither group knew the lyrics of the anthem they once despised. They would soon know the words by heart.

18. Why was Mandela overwhelmed with a sense of history and what bad thing happened in the first decade of the 10th century?

Answer: Mandela is overwhelmed with a sense of history and remembers when the hated apartheid policy was introduced in South Africa. After the Boer war, the white people of South Africa patched up their differences. They set up a system of racial domination against the black people of their own race.

19. Why was the apartheid regime in South Africa was one of the harshest and most inhuman systems in the world?

Answer: The apartheid regime was based on the racial discrimination and exploitation of blacks in South Africa. The basic or fundamental rights were only for the whites and the blacks were deprived of these freedoms. Oppression, torture and exploitation of the blacks were common features of the apartheid regime.

20. Why does Nelson Mandela call himself simply the sum of those African patriots who had gone before him?

Answer: Nelson Mandela gratefully acknowledges the sacrifices of thousands of his people who fought against the apartheid regime. Their suffering and courage can never be cemented or repaid. Mandela humbly believes that he was simply the sum of all those African patriots who had gone before him.

21. How did the policy of apartheid create a deep and lasting wound in South African blacks?

Answer: No doubt, the policy of apartheid created a deep and lasting wound in South Africa and the blacks. It would take many years to recover from that profound hurt. The racial discrimination unleashed a reign of terror, oppression and brutality on the blacks of South Africa.

22. How did the policy of apartheid and deep oppression produce patriots of extraordinary, courage, wisdom and generosity?

Answer: The policy of apartheid unleashed a reign of terror and oppression on the black people but they could not break their resolution and determination. The deep oppression produced patriot of extraordinary courage, wisdom and generosity. It produced thousands of Tambos, Sisulus, Sadoos, Fischer’s and Sobukwes of their time.

23. What is the greatest wealth of a country according to Nelson Mandela?

Answer: South Africa is rich in minerals and gems. But minerals and gems are not the greatest wealth of a nation. Mandela thinks that the greatest and real wealth of a nation is its people. They are finer and truer than the purest diamonds.

24. How does Mandela define courage and from where did he learn the meaning of courage?

Answer: Nelson Mandela learnt the meaning of courage from great patriots and comrades in the struggle. They risked their lives and stood up to attacks and tortures of the apartheid regime. He learned that courage was not the absence of fear but the triumph over it. The brave man is not he who doesn’t feel afraid, but he who conquers that fear.

25. How can people be taught to love? Which comes naturally to the human heart — love or hate?

Answer: No one is born hating another person because of his colour or race. People are taught to hate. And if they learn to hate, they can be taught to love. Love comes more naturally to the human heart than hatred.

26. What are the twin obligations every man has in life?

Answer: Mandela thinks that every man has twin obligations in life. The first is his obligation to his family, to his parents, to his wife and children. The second duty is his duty to his people, his community and his country. Each man has to fulfil these two obligations according to his position and abilities.

27. Why was it impossible for a man of Mandela’s birth and colour to fulfil the twin obligations?

Answer: In South Africa, no black could fulfil the twin obligations. If a black who tried to live as a human being was punished and isolated. A person who tried to fulfil his duty to his people was separated from his family and was forced to live in secrecy and rebellion.

28. Was Mandela born with a hunger to be free? What did freedom mean to him in childhood?

Answer: Nelson Mandela was not born with a hunger to be free. In childhood, freedom has a very limited concept. He felt that he was free to run in the fields, free to swim in the stream near his village and ride the broad backs of slow-moving bulls. As long as he obeyed his father and the customs of his life, he was a free man.

29. What were the transitory freedoms that Nelson Mandela yearned for as a young man? Why did he feel that his boyhood freedom was an illusion?

Answer: Nelson Mandela felt that his boyhood freedom was an illusion. His freedom had already been taken from him. Then he began to hunger for it. At first, he wished the transitory freedoms of staying out. Later on, he yearned for basic needs of earning, marrying and having a family.

30. When and how did Mandela’s hunger for his own freedom becomes the greater hunger for the freedom of his people?

Answer: Mandela realised that not only was he not free, but his people were not free. When he joined the African National Congress, then his hunger for his own freedom became the greater hunger for the freedom of his people.

31. What, according to Mandela, is ‘true freedom’?

Answer: When Mandela was a boy, freedom for him meant to run freely in the fields and to swim in the streams. As a young man, he wanted basic and honourable freedoms, eg. to earn his living, too many and to have a family. According to Mandela, true freedom means freedom not to be obstructed in leading a lawful life.

32. What animated Mandela’s life and transformed a frightened young lawyer into a bold criminal?

Answer: It was the desire for the freedom of his people to live their lives with dignity and self-respect that animated his life. It transformed a frightened young man into a bold one. It drove a law-abiding attorney to be a criminal. It turned a family loving husband to live like a monk.

33. Freedom is “indivisible”, said Mandela. How were the chains on anyone were the chains on all of his people?

Answer: Mandela thought that he is not more virtuous than the others. He thought that “freedom is indivisible”. The chains on any one of his people were chains on all of them. The chains on all of his people were the chains on him.

34. Why did Nelson Mandela feel that both the oppressor and the oppressed are robbed of their humanity and hence, both of them must be liberated?

Answer: Nelson Mandela rightly believes that both the oppressor and the oppressed are robbed of their humanity. A man who takes away another’s freedom is a prisoner of hatred. He is locked behind the bars of prejudice and hate. A person can never be free if his freedom is taken away. Hence, the oppressed and the oppressor alike are robbed of their humanity.

Long Answer Type Questions

1. Nelson Mandela in his inaugural speech used these two words ‘an extraordinary human disaster’ and so ‘glorious human achievement’. What did he mean by that?

Answer: The extraordinary disaster was the rule of Apartheid in South Africa. This disaster of racial discrimination brought oppression, deprivation, cruelty and suffering for the black people of South Africa. Blacks were not allowed to visit the places reserved for the whites. They led a life of humiliation.

At last on 10 May 1994, after more than three centuries of white rule, Nelson Mandela’s African National Congress Party won the elections. Nelson Mandela became the first black President of South Africa. The coming into power of non-racial government was a glorious human achievement.

2What were the difficulties faced by Nelson Mandela in achieving freedom for his people?

Answer: In his endeavour to get freedom for his countrymen from the rule of Apartheid, Nelson Mandela had to undergo many hardships and suffered a lot. This great patriot had to sacrifice the comfort of his home and loving family. He was declared an outlaw for demanding equality for all his fellow black Africans. He was punished, isolated and put into jail. He and his comrades were oppressed and tortured beyond tolerance. He suffered hunger, oppression and injustice but kept the flame of independence burning in his heart. His undaunted courage, persistent struggle and unparallel sacrifice bore fruit and South Africa got freedom from the rule of Apartheid on 10 May 1994.

3. Give the character-sketch of Nelson Mandela.

Answer: Nelson Mandela is a great patriot. He loves his country and countrymen. For him, the greatest wealth of South Africa is her people.
He has a sacrificing nature. He sacrificed his life of comfort, family and home and plunged into the struggle for freedom. He believes in equality for all. He opposed the rule of Apartheid for which he was declared an outlaw. He was oppressed and tortured in jail for several years but he never broke. It shows his traits of tolerance, courage and perseverance.

4. What different concepts of freedom did Mandela have at different stages of his life?
Or
How did Mandela’s understanding of freedom change with age and experience?

Answer: Mandela had different concepts of freedom at different stages of life. As a boy, he had an illusion of freedom. He thought he was born free. As long he obeyed his elders he had the freedom to run in the fields swim in the stream and ride on the back of bulls.
As a student he cared for transitory freedom — freedom to stay out at night, read the books of his choice and go where he liked.

When he became a young man he yearned for basic and honourable freedoms of achieving his potential, earning his keep, marrying, having a family and living a lawful life.
Slowly his concept of freedom widened especially when he joined the African National Congress. He realized that true freedom is not individual freedom but freedom for all.

5. The inauguration ceremony symbolised a common victory for justice, for peace, for human dignity against the most hated apartheid regime based on racial discrimination. Comment.

Answer: The inauguration ceremony of the installation of a democratically elected government in South Africa was of great historical importance. After the Boer war, the white ‘peoples’, patched up their differences. They imposed the domination of the whites through the apartheid based on racial discrimination. The inauguration ceremony attracted worldwide recognition. International leaders and dignitaries from more than 140 countries assembled at the amphitheatre in the Union Buildings in Pretoria.

The whole world hailed it as a common victory for justice, for peace, for human dignity. The grand struggle of the black patriots against the most hated regime of apartheid succeeded. There was a spectacular display of jets and the salute by the bedecked generals with ribbons to President Mandela. It showed the military’s loyalty to democracy. The playing of the two national anthems symbolised a new regime based on equality irrespective of race and colour.

6. Why was Nelson Mandela overwhelmed with a sense of history? Give the birth and finally the burial of the apartheid regime in South Africa.

Answer: On the day of the inauguration of the Republic, Nelson Mandela was overwhelmed with a sense of history. It was quite natural for a man who taught against the hated regime for decades. After the Boer war, the white groups patched up their differences. They imposed the domination of the whites over the majority population of South Africa. The birth of the apartheid was the birth of one of the harshest and inhumane regimes in the world. It was based on racial discrimination and oppression.

Deep oppression and atrocities produced thousands of black patriots who were ready to sacrifice their lives for the freedom of their fellow men. The determined struggle of these black heroes ended in their victory. A democratically elected government headed by President Nelson Mandela was installed on the 10th of May, 1994.

7. The apartheid regime, the whites created in South Africa, was one of the harshest and most inhumane societies the world has ever known. Elucidate.

Answer: The apartheid regime symbolised oppression, exploitation and an extraordinary human disaster. The white regime was based on racial discrimination. The blacks in South Africa were deprived of their rights, equality and human dignity. After the Boer war, the white groups in South Africa patched up their differences. They imposed a system of racial discrimination against the black people of their own land. It was one of the harshest and most inhumane regimes the world has ever known.

The policy of apartheid created a deep and lasting wound in South Africa and its people. Thousands of black patriots sacrificed their lives fighting for the rights and freedom of their people. Thousands of Tambos, Sisulus, Dads, Fishers and Sobukwes suffered deep oppression and tortures but never gave up their cause. Ultimately, their struggles and sacrifices led the blacks to victory under Nelson Mandela. Their victory was a common victory of humanity, for peace, for justice and for human dignity.

8. Which twin obligations does Nelson Mandela mention in the lesson? Why were he and the rest of blacks able to fulfil those obligations?

Answer: Nelson Mandela that every man has twin obligations in life. The first obligation of a man is to his family, to his parents, to his wife and children. He has another obligation also. He has an obligation to his people, his community and his country. Every man is to do his duty according to his situation and strength.

But in South Africa, it was impossible for a man like Mandela or other blacks to fulfil those obligations. If a man tried to live as a human being, he was punished and isolated. If any person in South Africa tried to do his duty to his people, he was forcefully separated from his family and his home. He was forced to lead a life of secrecy and rebellion. Nelson Mandela placed his people above his family. In attempting to serve his people, he was prevented from fulfilling his obligations as a son, a brother, a father and a husband.

9. How was Mandela’s concept of freedom was different in boyhood and youth than what it was in his mature age? How were ‘transitory freedoms’ changed into his hunger for the freedom of his people?

Answer: Nelson Mandela was not born with a hunger to be free. In his boyhood, he felt free until he obeyed his father and tribe. The concept of freedom was limited only to run in fields, swim in the local stream and ride on the slow-moving bulls. When he was a youth, he realised that his boyhood freedom was an illusion. His freedom had already taken away from him. He yearned to enjoy ‘transitory freedoms’ like staying out at night, reading and going anywhere as he pleased. When he joined the African National Congress, only then his own freedom became the greater hunger for his people. He desired that his people should live their lives with dignity and self-respect. This hunger for freedom forced him to be a rebel and live in secrecy away from his family.

10. Why does Mandela say that freedom is indivisible? How are the oppressed and the oppressor alike are robbed of their humanity?

Answer: Nelson Mandela believes that freedom is indivisible. His hunger for his own freedom became the greater hunger for the freedom of his people. He couldn’t live his life with dignity and self-respect if his own people were bound in chains. The chains on any one of his people were the chains on all of them. The chains on all of his people were the chains on him. Mandela realised that the oppressor must be liberated as surely as the oppressed. A man who takes away another’s freedom is a prisoner of hatred, prejudice and narrow mindedness. He is not truly free if he is taking away someone else’s freedom. Surely, he is not free when his freedom is taken away from him. Thus the oppressed and the oppressor alike are robbed of their humanity.

11. Describe the contribution of Nelson Mandela in the struggle for independence of the blacks of his country against the hated apartheid regime.
OR
Draw a character-sketch of Nelson Mandela highlighting his struggle against the apartheid regime for the human rights of his people.

Answer: Nelson Mandela was the tallest of all the black heroes who waged a relentless fight against the racial-regime in South Africa. He suffered untold sufferings and tortures in prison but led the country to install the first democratically elected government in South Africa. Nelson Mandela was not born with a hunger to be free. Later on, he realised that his boyhood freedom was an illusion. He also realised his concept of freedom in his youth was also ‘transitory’ and was limited to his personal freedom.

Only when he joined the African National Congress, his own freedom became the greater hunger for the freedom of his people. Only then, a frightened young lawyer was transformed into a bold `criminal’. A family-loving husband was forced to lead the life of a monk in secrecy. Nelson Mandela is grateful in acknowledging the unimaginable sacrifices of thousands of black heroes for the freedom of their people. Modestly, he realises that freedom is indivisible. He realised that he could not lead a free and honourable life if his people were in chains.

Nelson Mandela had a wider vision of humanity. For him, freedom was comprehensive and couldn’t be divided. It shows his greatness that both the oppressor and the oppressed should be liberated. Both of them alike are robbed of their humanity.

Extract Based Questions

Self- Assessment Test

Read the following extracts carefully and answer the questions that follow.

1. I felt that day, as I have on so many other days, that I was simply the sum of all those African patriots who had gone before me. That long and noble line ended and now began again with me.

a) Who is speaking the above lines?
b) What was the speaker feeling that day?
c) Explain, ‘sum of all’.
d) What happened to the long and noble line?

2. The structure they created formed the basis of one of the harshest, most inhumane societies, the world has ever known. Now, in the last decade of the twentieth century, and my own eighth decade as a man, that system had been overturned forever and replaced by one that recognised the rights and freedoms of all people, regardless of the colour of their skin.

a) Who are ‘they’ in the above lines?
b) What is the ‘system’ mentioned here?
c) What formed the structure ‘they’ created?
d) What has happened in the last decade?

Short Answer Questions

1. What does Mandela thank the international leaders for?2. What does courage mean to Mandela?
3. Whom does Mandela call comrades? Why?
4. What is the importance of 10 May 1994?
5. Why were two national anthems sung?

Long Answer Questions

1. Why did Nelson Mandela join African National Congress? Explain in detail.
2. Briefly explain Nelson Mandela’s contribution for the emancipation of Sou

You cannot copy content of this page