Tea from Assam Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

Tea from Assam (Glimpses of India) Class 10 Extra Questions & Answers are available here. Class 10 English Tea from Assam extra questions and answers are prepared by our expert teachers. All these questions are divided into two or three sections. They are short type questions answers, long type question answers and extract based questions. Learning these questions will help you to score excellent marks in the board exams.

Tea from Assam Extra Questions and Answers

Very Short Answer Questions

1. Which state did Pranjol belong to?
Answer:
 Pranjol belonged to Assam a North-Eastern State of India.

2. What was Pranjors father?
Answer:
 Pranjol’s father was the manager of a tea garden in upper Assam.

3. Where were Pranjol and Rajvir going?
Answer:
 They were going to Assam to visit Pranjol’s home on summer vacation.

4. What could Rajvir see as far as his eyes could see?
Answer:
 There was tea hushes as far as his eyes could see.

5. According to Rajvir how many cups of tea are drunk daily throughout the world?
Answer:
 According to Rajvir, over eighty crore cups of tea are drunk daily throughout the world.

6. When was tea drunk first in China?
Answer:
 Tea was first drunk in China 2700 B.C.

7. Where was Pranjol’s father Tea Estate situated?
Answer:
 It was situated at Dhulabari.

8. When was tea first drunk?
Answer:
 Tea was first drunk in China.

9. Why did Bodhidharma cut off his eyelids?
Answer:
 He cut off his eyelids because he felt sleepy during meditation.

10. When did tea come to Europe?
Answer:
 Tea came to Europe in the sixteenth century.

11. Who cut oil his eyelids?
Answer: 
Bodhidharma, an ancient Buddhist ascetic, cut off his eyelids.

12. Why did Rajvir visit Assam?
Answer:
 Rajvir had been invited by his classmate Pranjol, who was from Assam, to visit his home during the summer vacation.

13. How long does the second flush or sprouting period last?
Answer:
 There are two flushes or sprouting periods. The second sprouting period lasts from May to July.

14. Describe the magnificent views of the tea estate with reference to the lesson, ‘Tea from Assam’.
Or
Draw a pen picture of tea gardens in Assam.

Answer: The tea bushes were spread like a sea against the backdrop of densely wooded hills. Amidst the orderly rows of tea, bushes were doll-like figures plucking tea leaves.

Short Answer Type Questions

1. How does Rajvir describe the tea-garden at Dhekiajuli?

Answer: On both sides of the gravel road were acres and acres of neatly pruned tea bushes. It was the second sprouting period. Women wearing plastic aprons were plucking new tea leaves and putting them in the bamboo baskets.

2. Describe the scenery that Rajvir saw as soon as the train pulled out of the station.

Answer: When the train moved ahead, there were huge fields full of green plantations. Rajvir had never seen so much greenery. He called it a ‘magnificent view’. The bushes were spread like a sea against the backdrop of densely wooded hills.

3. How are tea pluckers different from other farm labourers?

Answer: The tea pluckers are different from other farm labourers. The women plucking tea leaves in the tea gardens look like dolls. They wear plastic aprons and carry baskets on their backs to put tea leaves in them.

4. How can you say that tea was first drunk in China?

Answer: There is an ancient legend about the discovery of tea. A Chinese emperor had the habit of drinking boiling water. One day a twig from the fire fell into the pot in which water was being boiled. It gave a delicious flavour to the water. It is said that those were tea leaves and that was the first tea. It is thus thought that tea was first taken in China.

5. What information was given by Pranjol’s father to Rajvir about Assam Tea Estate?

Answer: He was the manager of a tea garden in upper Assam. He showed Pranjol and Rajvir the acres of tea bushes, all neatly pruned to the same height. Groups of women pluckers with bamboo baskets were plucking the newly sprouted leaves.

6. What happened to the Chinese emperor in “Tea from Assam” who always boiled water before drinking it?
Or
What is the Chinese legend regarding tea?
Or
What is the Chinese story about the discovery of tea?
Or
What is the history of tea in China?

Answer: A Chinese emperor had the habit of drinking boiled water. One day a twig fell into the pot in which water was being boiled. It gave a delicious flavour to the water. It is said that those were tea leaves.

7. What was the Indian legend about the discovery of tea?
Or
Write down the Buddhist legend about tea.

Answer: An Indian legend goes like this. Once there was a Buddhist, ascetic 13odhidharma who used to feel sleepy during meditations. So he cut off his eyelids. Ten tea plants grew out of the eyelids. When the leaves of these plants were put in hot water and drunk, they banished sleep.

8. What did Rajvir see when he entered the Tea Estate?
Or
What made Rajvir amazed on the way?

Answer: Rajvir was amazed to see huge fields full of green plantations. There were vast green tea gardens on both sides of the road. The tall trees at the back of the gardens, in the forest on the rolling hills, looked beautiful.

9. Which tea is considered the best tea? Why?

Answer: Assam tea is considered to be the best tea as it has the largest concentration of tea plantations in the world. The weather and environmental conditions are perfect here to grow tea plants.

10. Who were Pranjol and Rajvir? Where were they going?

Answer: Pranjol and Rajvir were friends. Pranjol belonged to Assam. He was studying in a school in Delhi.  Rajvir was his classmate. Pranjol’s father was the manager of a tea-garden in Upper Assam. Pranjol invited Rajvir to visit his home during the summer vacation. Both of them travelled to Assam on a train.

11. What did Rajvir and Pranjol do after the train pulled out of the station?

Answer: When the train pulled out of the station. Pranjol became busy reading a detective book. Rajvir was looking out of the train. It was green, green everywhere. He had never seen so much greenery before.

12.  Which story of a Chinese emperor is associated with the discovery of tea?

Answer: According to one legend, a Chinese emperor discovered tea by chance. He always boiled water before drinking it. One day a few leaves off the twigs burning under the pot fell into the water. As a result, the boiled water got a delicious flavour. It is said they were tea leaves.

13. What is the Indian legend about the discovery of tea?

Answer: According to an Indian legend, Bodhidharma, an ancient Buddhist monk, fell asleep during meditation. So he cut off his eyelids. Ten tea plants grew out of the eyelids. The leaves of these plants when put in hot water and drank banished sleep.

14. Where was tea first drunk? When did tea come to Europe?

Answer: It is believed that tea was first drunk in China in 2700 B.C. Words like ‘chai and ‘chini‘ are Chinese. Tea came to Europe in the sixteenth century. At first, it was used more as a medicine than as a beverage.

15. What is the best season for tea Production?

Answer: Rajvir and Pranjol reached Assam in the sprouting season. This season lasts from May to July. The best tea is produced during this season.

16. How has tea become a popular beverage?

Answer: Tea is decidedly a very popular beverage in the world. More than eighty crore cups of tea are drunk every day throughout the world. At every platform in India, you can hear vendors crying “Chai-garam”. The people can’t resist buying the steaming hot cups of tea.

17. Why was Rajvir so much excitement?

Answer: Rajvir had never seen so much greenery before. He was looking at the beautiful scenery. The soft green paddy fields gave way to tea bushes. Against the backdrop of densely wooded hills, a sea of tea bushes stretched as far as the eyes could see. The orderly rows of bushes were pruned to the same height. Rajvir was really excited to see the magnificent view.

18. Why didn’t Pranjol share Rajvir’s excitement?

Answer: Pranjol had been born and brought up on a tea plantation. He was familiar with tea gardens. On the other hand, Rajvir had never visited any tea plantation ever before. A sea of bushes stretching as far as the eyes could see fascinated him. The magnificent view, orderly rows of tea bushes really excited him. But Pranjol was used to such sights.

19. Describe the Chinese legend regarding the discovery of tea leaves.

Answer: There is a Chinese legend regarding the discovery of tea leaves. One Chinese emperor always boiled water before drinking it. One day a few leaves of the burning twigs under the pot fell into the water. The result was wonderful. The water gave a delicious flavour. Those leaves that gave the water a delicious flavour were tea leaves.

20. What is the Indian legend regarding the discovery of tea?

Answer: We have an Indian legend regarding the discovery of tea. Bodhidharma, an ancient Buddhist ascetic, cut off his eyelids because he fell sleepy during meditation. It is said that ten tea plants grew out of the eyelids. The leaves of those plants, when put in hot water and drunk, banished sleep.

21. Where and when did the drinking of tea start and how did it come to Europe?

Answer: The drinking of tea first started in China. Tea was drunk in China as far as 2700 B.C. Words like tea, `char and ‘chin? are from Chinese. Tea came to Europe in the 16th century. In Europe, tea was dining as medicine than a beverage in the early period.

22. What did Rajvir see in the Dhekiaban tea estate managed by Pranjol’s father?

Answer: The tea estate at Dhekiabari was managed by Pranjol’s father. Rajvir saw acre upon acre of tea bushes on both sides of the gravel road. They were all pruned to the same height. Groups of tea-pluckers, wearing plastic aprons were plucking the newly sprouted leaves. It was the second sprouting period.

23. Where was Rajvir and why?

Answer: Rajvir and Pranjol were two youngsters. Actually, they were classmates at school in Delhi. Pranjol’s father is the manager of a tea garden in Upper Assam. Pranjol was born and brought up on the tea estate. He invited Rajvir to visit his home and the Dhekiabari Tea Estate during the summer vacation.

24. Why did Pranjol’s father say in surprise that Rajvir had done his homework before coming there?

Answer: A tractor was pulling a trailer-load of tea leaves at the Dhekiabari Tea Estate. Rajvir asked Pranjol’s father if that was the second flush or sprouting period. Rajvir told that the second sprouting period lasts from May to July and yields the best tea. Such detailed information about tea leaves surprised Pranjol’s father. He told Rajvir that he seemed to have done his homework before coming here.

25. How and where are tea leaves collected in Assam?

Answer: Assam has the largest number of tea estates in India. Acre upon acre of tea bushes is stretching as far as the eyes can go. All the bushes are pruned to the same height. Groups of tea pluckers carry bamboo basket on their backs to collect tea-leaves. They wear plastic aprons. They pluck the newly-sprouted tea leaves from the bushes. Then the leaves are dried and processed in factories.

Long Answer Type Questions

1. What are the legends related to the discovery of tea?

Answer: There are many popular legends about the discovery of tea. Two of them are as follows —
A Chinse emperor was used to drinking boiled water. One day a twig from the fire fell into the pot in which water was being boiled. It gave a delicious flavour to the drink. It is said that those were tea leaves. An Indian legend goes like this. Once there was a Buddhist ascetic who used to feel sleepy during meditations. So he cut off his eyelids. Ten tea plants grew out of the eyelids. When the leaves from these plants were put in hot water and drunk they banished sleep.

2. What details do you gather about tea from the lesson, ‘Tea from Assam’?
Or
What information do you gather about the history of tea after reading the lesson, ‘Tea from Assam’?

Answer: Tea was first drunk in China. Even the words `chai’ and ‘chini are from Chinese. It goes back to 2700 B.C. In the 16th century, tea came to Europe and was drunk more as a medicine than as a beverage. Assam has the largest concentration of tea plantations in the world. There are large groups of women with bamboo baskets on their backs. They pluck the newly sprouted tea leaves from the plants and store them in the baskets.

3. What landscape did Rajvir notice while sitting in the train?

Answer: Rajvir was fascinated by the scenic beauty of the place. There were vast green tea gardens on both sides of the road. The tall trees at the back of the gardens in the forest on the rolling hills looked beautiful. The women plucking tea leaves looked like dolls. On the way, he saw people drinking tea. He also saw an ugly building with smoke coming out of its chimneys. Rajvir was received by Mrs and Mr Barua and was taken towards Dhekiabari Tea Estate. On both sides of the gravel road were acres and acres of neatly pruned tea bushes. It was the second sprouting period. Women were wearing plastic aprons and plucking new tea leaves and putting them in the bamboo baskets on their backs.

4. Where were Pranjol and Rajvir going? What did Rajvir see when he looked out of the train on the way?

Answer: Pranjol belonged to Assam. He was studying in a school in Delhi. Rajvir was his classmate. Pranjol’s father was the manager of a tea-garden in Upper Assam. Pranjol invited Rajvir to visit his home during the summer vacation. Both of them travelled to Assam on a train. When the train stopped at a station, a vendor called, ‘chai-garam garam-chaff, they took tea and started sipping it. Rajvir told Pranjol that Over eighty crore cups of tea are drunk every day throughout the world. Pranjol started reading his detective book again. But Rajvir looked out of the window of a moving train. There was beautiful scenery outside. Soon the soft green paddy fields were left behind and there were tea bushes everywhere. Rajvir was fascinated by the magnificent view of tea gardens.

5. What did Rajvir tell Pranjol about the discovery of tea?

Answer: Rajvir said that no one really knows who discovered tea. He told Pranjol that there were many legends attached to the discovery of tea. According to one story, a Chinese emperor discovered tea by chance. He always boiled water before drinking it. One day a few leaves off the twigs burning under the pot fell into the water. As a result, the boiled water got a delicious flavour. It is said they were tea leaves.

According to another Indian legend, Bodhidharma, an ancient Buddhist monk, fell asleep during meditations. So he cut off his eyelids. Ten tea plants grew out of the eyelids. The leaves of these plants when put in hot water and drank banished sleep. It is believed that tea was first drunk in China in 2700 B.C. Words like ‘chaff’ and ‘chini’ are Chinese. Tea came to Europe in the sixteenth century. At first, it was used more as a medicine than as a beverage.

6. What did Rajvir see during his train journey.’ by was he more excited than his friend Pranjol?

Answer: Rajvir, a classmate of Pranjol, is visiting Dhekiaban Tea Estate in Assam, for the first time. Actually, he is enjoying the train journey to Assam with his friend Pranjol whose father manages Diabari Tea Estate. The beautiful scenery fascinates Rajvir. It is green, green everywhere. He sees so much greenery for the first time in his life. Now the landscape changes. The paddy fields give way to tea bushes. A sea of tea bushes is stretching as far as eyes can go. The orderly rows of bushes are pruned to the same height. Groups of tea pickers are carrying bamboo baskets on their backs. They are plucking the newly sprouted leaves. The magnificent view fascinates Rajvir. However, Pranjol is not so much excited. These views are not new to him. He was born and brought up on a tea plantation.

7. What are different legends related to tea leaves?

Answer: Tea was first drunk in China as far back as 2700 B.C. In fact, words like Thai’ and ‘Chilli’ came from Chinese. According to one Chinese legend, there was a Chinese emperor. He always boiled water before drinking it. One day, some leaves from the twigs burning under the pot fell into the boiling water. The leaves gave a delicious flavour. It is said that they were tea leaves. We have an Indian legend about the discovery of tea leaves. Bodhidharma was an ancient Buddhist ascetic. It is said that he cut off his eyelids because he fell sleepy during meditation. It is said that ten tea plants grew out of his eyelids. The leaves of these plants when put in hot water and drank banished sleep. In Europe, tea came as late as the sixteenth century. It was drunk more like medicine than a beverage.

8.  It seems that Rajvir had done a lot of homework regarding tea and its history. Do you support Pranjol’s father’s statement that he gave about Rajvir’s knowledge in this regard?

Answer: It is true that Rajvir had never visited a tea estate ever before in his life. His visit to Dhekiabari Tea Estate was at the invitation of his classmate Pranjol whose father managed the estate. But Rajvir seemed to have done a lot of homework and reading about tea and tea plantations before coming to Assam. He told Pranjol that tea is one of the most popular beverages in the world. More than eighty crores of cups of tea are drunk every day throughout the world.

When he saw an ugly building with smoke billowing out of its tall buildings, he at once cried “Hey, a tea garden!”. Actually, he had been reading as much about tea as he could. He narrated different legends regarding the discovery of tea leaves. It was Rajvir who narrated the legends describing how tea leaves were discovered in India and China. Rajvir impressed and surprised Pranjol’s father about his deep knowledge of tea-leaves. When he saw a tractor pulling a trailer load of tea leaves he recognised that it was the second-flush or sprouting period. He also knew that it continues from May and to July and yields the best tea.

9. Pranjol was born and brought up on a tea estate in Assam but he was Rajvir who knew much about tea leaves and the legends associated with tea. Base your answer on their visit to Dhekiabari Tea Estate in Assam.

Answer: It is true that Pranjol was born and brought up on a tea plantation. His father managed Dhekiabari Tea Estate in Assam. However, his friend Rajvir’s knowledge about tea and its history was more profound than him. The reason was simple. Rajvir had done a lot of reading about tea and its history. He even surprised Pranjol’s father with his in-depth knowledge of the subject.

Rajvir’s visit to Dhekiabari was an opportunity for him to connect his reading and knowledge to the real existing tea plantation. He was fascinated by the magnificent sea of tea bushes stretching as far as his eyes could go. He saw with his own eyes the groups of tea pluckers, with bamboo baskets on their backs, plucking the newly-sprouted leaves. His studies helped him to recognise that the trailer-load of tea leaves were the second-flush or the sprouting period that gave the best tea.


You cannot copy content of this page