How to Tell Wild Animals Extra Questions and Answers Class 10 English Poem

How to Tell Wild Animals Class 10 Extra Questions & Answers are available here. Class 10 English How to Tell Wild Animals (Poem) extra questions and answers are prepared by our expert teachers. All these questions are divided into two or three sections. They are short type questions answers, long type question answers and extract based questions. Learning these questions will help you to score excellent marks in the board exams.

How to Tell Wild Animals Extra Questions and Answers

Very Short Answer Type Questions

1. Where are the Asian Lions found?
Answer: The Asian Lions are found in the eastern countries of the world.

2. How does the Asian Lion look?
Answer: The Asian Lion is a large and yellow-coloured animal.

3. What is the special feature of the Bengal Tiger?
Answer: He has black stripes on his yellow body.

4. How is the Bengal Tiger described?
Answer: He is described as a noble wild beast.

5. How is the leopard’s skin?
Answer: The leopard has spots on his skin.

6. How does a leopard behave when he meets a person?
Answer: When a leopard meets a person he jumps on him at once.

7. Which animal can we meet in our yard?
Answer: We can meet the bear in our yard.

8. What does the bear do on meeting a person?
Answer: The bear hugs the person very hard when he meets one.

9. What is the special feature of the Hyena?
Answer: The Hyena always comes with merry smiles.

10. What is the special feature of the crocodile?
Answer: The crocodile weeps while eating its prey.

11. What two things does a Chameleon not have?
Answer: A Chameleon does not have ears and wings.

12. Where is the Chameleon generally found?
Answer: It is generally found in the trees.

13. What do you learn about the leopard from this poem?

Answer: The poem tells us that a leopard has spots on his skin. As soon as he sees someone he leaps over him at once and starts eating. He is so terrifying and powerful.

14. Peppered spots, tawny beast and noble wild beasts live in the jungles along with some others. Name them.
Answer: The leopard, the lion and the Bengal Tiger live along with the bear, hyenas, crocodiles and chameleons.

15. Name the different animals and birds found in the jungles of the east.
Answer: Bengal Tiger, Leopard, Bear, Hyena, Crocodiles and Chameleons.

Short Answer Type Questions

1. How does one identify a chameleon?

Answer: A chameleon resembles a lizard and is a small, wingless, fearless creature. The poet says that when there is nothing visible on the tree, there is the chameleon camouflaged with the tree.

2. What is the famous saying associated with crocodiles and what does it mean?

Answer: The famous saying associated with crocodiles is that of ‘shedding crocodile tears’. It actually means tears or expressions of sorrow that are insincere, and are said to be so named from a belief that crocodiles wept while devouring their prey.

3. What is the theme of the poem — ‘How to Tell Wild Animals’?

Answer: The theme of the poem is to create humour. The poet creates humour by suggesting dangerous ways of identifying wild animals. You can identify most of the beasts while they are attacking you. Instead of shouting for help or trying to protect yourself, you are busy identifying the attacker—the idea creates humour.

4. What does the poet say about the Asian Lion in this poem?

Answer: The poet says that the Asian Lion is a large beast. He is brownish-yellow in colour. He is found in forests of the eastern countries of the world. His roar is very loud and terrifying.

5. How does the Bengal Tiger look? What is so distinct about a hint?

Answer: The poet says that the Bengal Tiger roams in the forest and look noble. His skin is yellow and there are black stripes on it. As soon as the Bengal Tiger notices someone he tries to eat him.

6. How does the poet describe the bear?

Answer: The poet suggests that the bear can enter a human colony also. That is why you can encounter a bear even in your yard. As soon as the bear comes near a human being, he embraces him. This embrace appears loving. But in fact, it can be fatal.

7. Why does the poet say that a bear’s ‘hug’ may confuse a novice?

Answer: It is the tendency of a bear to kill his victim by embracing him. He hugs the victim so tight that he usually dies. But a novice who does not know the ways of bears may misunderstand his hug. He may think that it is a loving embrace.

8. What does the poet say about the crocodile and the hyena?

Answer: The poet describes the crocodile and the hyena humorously. The hyena seems to be laughing. In fact, it does not laugh. Only its face appears so. On the other hand, the crocodile has tears in his eyes when It eats its victim. it appears as if he is shedding tears at the death of his victim. But this is not so.

9. How will you recognise the Bengal Tiger?

Answer: He is a very grand and impressive animal. His hide is yellowish. There are black stripes all over his body. He is very agile. The moment he notices someone, he will simply eat away that creature at once. If any animal fulfils all these traits, he must be the Bengal Tiger.

10. How will you recognise the leopard?

Answer: The leopard is very agile and is always ready to pounce upon its prey. His hide is spotted all over with dark spots. If he sees you, he will pounce upon you. There will be no use of crying with pain. He will show no mercy and jump at you once again.

11.  How will you recognise a bear from other animals?

Answer:  If you are walking around your courtyard, you can meet a creature there. If he hugs you very hard, then, be sure he is the bear. His embrace is very hard and tight. If you have any doubt about it, he will give you just one more caress.

12. Can a novice distinguish among wild animals? How can hyenas be distinguished from crocodiles?

Answer:  It is very difficult for a novice to distinguish among wild animals. He can be easily confused. But it is very easy to distinguish between crocodiles and hyenas. Hyenas come with merry smiles. Crocodiles can be recognised by the tears in their eyes.

13. How will you recognise a chameleon?

Answer: A chameleon is a small creature. It looks like a lizard in appearance. It is strange that he doesn’t have any ears. Nor does he have a single wing. If you see such a creature sitting on a Tree, be sure he is a chameleon.

14. What does the bear do?

Answer: According to the poet, the bear embraces the human being tight. The description of the bear has been presented in a humorous style. The bear comes near a human being and embraces very hard. He hugs very tightly.

15. What humorous descriptions do you find in the poem?

Answer: We find some humorous descriptions about the animals in the poem. The poet has created it by the selection of words and his pattern of explaining. As the Bengal tiger is described noble, the bear hugs and the hyena smiles.

16. How would you recognise the Asian Lion?

Answer: He is found in the jungles of the eastern regions. He is a large and powerful animal. He is yellow-brownish in colour. He roars so loudly that the roar is enough to terrorise a person to death. If any animal has all these traits, he must be the Asian Lion.

Long Answer Type Questions

1.’Many animals can be identified according to the poets’ suggestion. Name the animals. Which ones would you like to identify? Are there any lessons for us from this poem?

Answer: The poet has listed down the ways of identifying seven animals in the poem, viz., and the lion, the Bengal Tiger, the leopard, the bear, the hyena, crocodiles and chameleons. As for me, I would like to identify the bear, the Bengal Tiger and the leopard. However, putting my life on the line just to identify the tiger and the leopard doesn’t seem worth the risk! So if I see a noble beast with black stripes on yellow, I’II knows the tiger, and the peppered spots will reveal the leopard. The bear hug, I wouldn’t mind! The poetess, using humour, seems to warn readers against venturing too close to these animals.

2. The poet has successfully used humour to be able to ‘tell’ or identify ‘Wild Animals’. How do you think we need lots of it in our daily life?

Answer: Humour is the fuel of life. Without it, it would become difficult to continue living. Today, the life of the common man is typically mired in stress, tension, problems and sadness. It is amazing how the smallest problems may take on epic proportions for a common person. In such a situation, it becomes necessary to have a little humour in life. It gives us the much-needed respite from our monotonous routine and helps us face life more positively. Thus, the poetess’ successful use of humour helps livin our minds and brings a smile on our faces.

3. Every animal is unique and has some special characteristics. What tricks does the poet adopt in distinguishing various wild animals?

Answer: No doubt, every animal is unique. Every wild animal has his own special trait, colour, size and characteristics. The Asian Lion is found in the jungles of the eastern regions. It is a huge and mighty creature with brownish hide. His roar is enough to terrorise a person to death. The Bengal Tiger is a ‘noble’ and impressive wild animals. He has yellowish hide and black stripes all over it. The Leopard has dark spots all over his body. He is very agile. The moment he sees its prey, he pounces upon it without showing any mercy. The bear is known by his strong and tight hug. It becomes rather difficult for a novice to distinguish among wild animals. However, hyenas and crocodiles can be easily recognised. Hyenas come smiling merrily while crocodiles appear to be weeping. The chameleon is a small creature like a lizard. He has no ears and doesn’t have even a single wing. You can find him sitting on a tree.

4. Carolyn Wells takes liberties with language and employs humour to describe the wild animals. Give some examples of humorous descriptions in the poem.

Answer: It depends on the subject matter what style a poet chooses to adopt while writing a poem. The poem describes wild animals and how to distinguish them. To avoid oversimplification and monotony, the poet uses ‘humour’ as an effective weapon. The ‘humour’ used in the poem is suggestive and mild. It is not biting or scratching in effect. If the Asian Lion “roars at you as you’re dying”. The Bengal Tiger is a ‘noble’ wild beast that “greets you” when you are roaming around in the jungle. The unsparing Leopard will show no mercy and it will “do no good to roar with pain.” If you have any doubts, the bear will “give you just one more caress.” The poet uses subtle humour when he says: “Hyenas come with merry smiles; But if they weep they’re Crocodiles”.

Self Assessment

Read the following extracts carefully and answer the questions that follow.

1. If ever you should go by chanceTo jungles in the east;
And if there should to you advance
A large and tawny beast,
If he roars at you as you’re dyin’
You’ll know it is the Asian Lion…

a. Where can you meet a lion?
b. How, according to the poet, can you identify him?
c. What is the poet’s real purpose to give such a suggestion?
d. Which expression in the above stanza means ‘a brown coloured wild animal’?

2. The true Chameleon is small,A lizard sort of thing;
He hasn’t any ears at all,
And not a single wing.
If there is nothing on the tree,
’Tis the chameleon you see.

a. Which other creature does a chameleon resemble?
b. How does the poet describe a chameleon?
c. What does the poet want?
d. Why can’t one see a chameleon on the tree?

Short Answer Questions

1. Where are Asian lions found and how do they look?
2. How is Bengal Tiger described in the poem?
3. How is the leopard’s skin? How does a leopard behave when he meets a person?
4. What does the bear do?
5. How can we distinguish between a hyena and a crocodile?

Long Answer Questions

1. What humorous descriptions are given in the poem by the poet? Explain with reference to the poem, ‘How to Tell Wild Animals’.
2. Do you agree with the poet’s way of describing all the wild animals mentioned in the poem? Why/Why not? Write your views.