Fog Extra Questions and Answers Class 10 English Poem

Fog Class 10 Extra Questions & Answers are available here. Class 10 English Fog (Poem) extra questions and answers are prepared by our expert teachers. All these questions are divided into two or three sections. They are short type questions answers, long type question answers and extract based questions. Learning these questions will help you to score excellent marks in the board exams.

Fog Extra Questions and Answers

Very Short Answer Questions

1. According to the poet, what is the fog like?
Answer: According to the poet, the fog is like a cat.

2. How does the fog come?
Answer:
 The fog comes slowly and silently.

3. What is the fog compared to?
Answer:
 The fog is compared to a cat.

4. What does the fog look over ?
Answer: The fog looks over the harbour and the city.

5. How does the poet make the fog like a living creature?
Answer: The poet makes the fog like a living creature by comparing it to a cat.

6. How does the fog move on?
Answer:
 The fog moves on slowly.

7. How does the poet describes the fog’s movements?
Answer: The poet describes the fog as a cat. Like a cat, the fog comes silently and slowly. It is sitting on its haunches. And then it moves on.

Short Answer Type Questions

1. The poet actually says that the fog is like a cat”, With reference to the poem, ‘Fog’ explain this statement.
Or
Think of any other animal that can best replace the cat in the poem, ‘Fog’. Write a few lines that would tell us about the resemblance of Fog with that animal.

Answer: The fog is compared to a cat. He says a cat does not make a sound when it walks so also is the fog. But its presence is apparent. Its ‘Silence’ is very much like that of a cat moving on its little feet. The way the fog sits is very much like a cat sitting on its haunches, looking here and there.

2. How does the poet make the fog like a living creature?

Answer: The poet describes the fog as a cat. He does so through a metaphor. The fog is the cat itself. As a cat jumps and lights on its soft silently, the fog also comes down noiselessly. Then it moves on like a cat.

3. How is the fog like a cat? What three things suggest it?

Answer: Three things suggest that the fog is like a cat. Like a cat, the fog comes silently. The fog is looking over the harbour and the city like a cat does so sitting on its haunches. Thirdly, it moves as the cat moves.

4. How does the poet employ the double imagery of the fog and the cat?

Answer: The poetic device of metaphor is very effectively used in the poem. The fog is converted into a cat and the cat is morphed back into the fog. The silent arrival of the fog is like a little cat. The fog stays there sitting like the cat on its haunches.

5. Describe the similarities that have been mentioned in the poem between the fog and a cat.

Answer: It is a dual image that changes and merges again in the original. The fog changes into a cat and the cat changes into the fog. Both of them come silently unseen and suddenly. Both engulf everything underneath them. The fog engulfs everything, the harbour and the city in its fold. The fog sits silently as a cat sits on its haunches. Then it disappears and moves ahead.

6. Which aspect of nature Carl Sand-burg presents in the poem ‘Fog’?

Answer: The poet presents nature in its raw and natural state. The fog comes as if from nowhere. It comes suddenly and silently like a little cat. The fog’s power is overwhelming. It engulfs everything, the city and the harbour in its all-embracing fold. Then following the law of change, it disappears, no one knows where.

7. Does the poet actually say that the fog is like a cat? Then how do we know that the fog is like a cat?

Answer: The poet compares fog to a cat. A cat comes without making any noise and goes away. In the same way, the fog comes and spreads slowly and silently over harbour and city.

8. What three things tell us that the fog is like a cat?

Answer: (i) The fog comes slowly and silently like a cat.
(ii) The cat sits on its haunches for some time looking around and then moves away as it came.
(iii) Similarly, the fog spreads over the harbour and city for some time. Finally, it moves away like a cat.

9. The fog comes on like cat feet. How does the poet compare the fog with a cat? What poetic device is used here?

Answer: The cat comes silently and slowly. In the same way, the fog also comes slowly and silently. The poetic device used here is personification. The fog has been personified.

Long Answer Type Questions

1. What metaphor has the poet used in the poem ‘Fog’? Do you think it is appropriate?

Answer: In the poem Tog’, Carl Sandburg has metaphorically compared the fog to a cat. The first strange thing about the metaphor is the comparison of a phenomenon with a living animal. Perhaps the poet wants to emphasize the silent nature and mysterious ways of the fog, so he has compared the fog to a cat. A cat does not make a sound when it walks. So also is the fog, but its presence is apparent. Its “silence” is very much like that of a cat moving on its little feet.

Then the fog stays in its place looking over the harbour and city which creates a hazy atmosphere all around. The way it sits is very much like a cat sitting on its haunches, looking here and there before it makes a move. This is as if the fog remains a silent spectator of the happenings in the city. Whatever the purpose may be, both the fog as well as a cat make their impression and make their presence felt. The comparison of the fog to a cat seems very appropriate because, reading the poem, one feels that truly, the fog approaches stealthily, just like a cat.

2. How does Carl Sandburg describe the arrival, stay and departure of fog through the image of a metaphorical cat?

Answer: The poet employs a double image. The fog is converted into a cat and the cat morphs back into the fog. The arrival of the fog is silent and sudden. It comes as if from nowhere. Its arrival is like a small cat. It sits and stays for a while. It engulfs everything in its all-embracing fold. It spreads its fold everywhere from the harbour to the city. It sits silently as a cat sits on its haunches. The fog stays but not for long. A cat never stays at one place for a long time. So, the fog moves ahead no one knows where. Carl Sandburg describes the raw aspect of nature, the all-embracing and prevailing fog. Its silent power is felt everywhere from the harbour to the city.

Extract Based Questions

Read the following extract carefully and answer the questions that follow:

1. The fog comes
on little cat feet.
It sits looking
over harbour and city
on silent haunches
and then moves on.

a. How does the fog come?
b. Where does the fog look and how?
c. What does the fog do in the end?
d. For what does ‘it’ stand in the third line?

Answer:
a. The fog comes on little cat feet.
b. It looks over the harbour and the city, like a cat sitting on its haunches.
c. In the end, the fog moves on.
d. Here, ‘it’ is the little cat as well as the fog.

Self- Assessment Test

Short Answer Questions

1. How is the fog full of opposite forces?
2. Describe the movement of fog.
3. How is fog similar to a cat?
4. How does the fog come?
5. What is used as a metaphor for fog? Why?

Long Answer Questions

1. Think of any other animal that can best replace the cat in the poem, ‘Fog’. Write a few
lines that would tell us about the resemblance of fog with that animal.
2. What moral does the poet want to give us through this poem?

You cannot copy content of this page