NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 1 Food Where Does it Come From

In this article, we have provided the best NCERT Solutions for CBSE Class 6 Science Chapter 1 Food Where Does it Come From. Class 6 Science Chapter 1 textbook questions and answers help students to clear their doubts and to obtain good marks in Class 6 final exam. All the solutions provided in this article are strictly based on the CBSE syllabus and curriculum.

The Class 6 NCERT Solutions for Science Chapter 1 includes all the intext and exercise questions. Al these questions are solved by experts with a detailed explanation that will help students complete their assignments & homework. Having a good grasp over CBSE NCERT Solutions for Class 6 Science will further help the students in their preparation for board exams and other competitive exams.

Class 6 Science Chapter 1 Textbook Questions and Answers

EXERCISES

Question 1: Do you find that all living beings need the same kind of food?

Answer: No. Different animals eat different kinds of food as per their body structure and internal organs. Depending on kind of food they eat, animals are divided into three basic categories:

Herbivores: Animals which feed on plants and plant products are called herbivores. Examples: cow, goat, elephant, dear, etc.

Carnivores: Animals which feed on other animals are called carnivores. Examples: lion, tiger, fox, etc.

Omnivores: Animals which feed on both plants and animals are called omnivores. Examples: crow, cat, dog, etc.

Question 2: Name five plants and their parts that we eat.

Answer:
Apple – Fruit
Mango – Fruit
Potato – Stem
Carrot – Root
Spinach – Leaf
Wheat – Seed
Cauliflower – Flower

Question 3:  Match the items given in Column A with that in Column

Column AColumn B
Milk, Curd, Paneer, GheeEat other animals
Spinach, cauliflower, carrotEat plants and plant products
Lion and tigersAre vegetables
HerbivoresAre all animal products

Answer:

Column AColumn B
Milk, Curd, Paneer, GheeAre all animal products
Spinach, Cauliflower, carrotAre vegetables
Lions and tigersEat other animals
HerbivoresEat plants and plant products

Question 4: Fill up the blanks with the words given:

herbivore, plant, milk, sugarcane, carnivore

(a) Tiger is a__________ because it eats only meat.
(b) Deer eats only plant products and so is called______________ .
(c) Parrot eats only__________
(d) The_________ that we drink, which comes from cows, buffaloes and goats is
an animal product.
(e) We get sugar from___________ .

Answer: (a) Tiger is a carnivore because it eats only meat.

(b) Deer eats only plant products and so, is called herbivore.

(c) Parrot eats only plant products.

(d) The milk that we drink, which comes from cows, buffaloes and goats is an animal product.

(e) We get sugar from Sugarcane.

Extra Questions

Short Type Questions & Answer

1: Give example of a plant having more than one edible part. What are those parts?

Answer: Mustard plant’s seeds give us oil and its leaves are used as vegetables.

2: How can you make sprouts at home?

Answer: Put small quantity of seeds in a container filled with water and leave this for one day. Next day drain the water completely and leave the seeds in the vessel. Wrap the seeds with a piece of wet clothes and open it in the following day, we will observe a small white structure have grown out of the seeds, seeds with such small white structure are called sprouted.

3: Differentiate between the products that we get from plants and animals.

Answer: Plants give us products like Grain, cereals, vegetables and, fruits. But animals give us products like milk and milk products, egg, meat, chicken, fish, prawn, beef, pork etc.

4: How do we get honey?

Answer: A bee collects nectar from flowers, converts it into honey and stores it in their hive. These honeys are collected from beehives and are used as food products.

5: Differentiate between herbivores and omnivores

Answer:

HerbivoresOmnivores
1. Feeds on plants and plants products.1. Feeds on both plants and animals
2. Cow, goat and deer are herbivores.2. Example: Human beings, rat etc.

6: Differentiate between herbivores and carnivores?

Answer:

HerbivoresCarnivores
1. Feeds on plants and plants products.1. Feeds on flesh of other animals
2. Cow, goat and deer are herbivores2. Lion, tiger and leopard are carnivores

7: What do you mean by omnivores and carnivore animals?

Answer:

OmnivoresCarnivores
1. Feeds on both plants and animals.1. Feeds on flesh of other animals
2. Example: Human beings, rat etc.2. Example: Lion, tiger, leopard etc.

8: What do animals eat?

Answer: Different animals have different feeding habit. Some eat green plans and plant products and are called herbivores like cow and deer. Some feed on flesh of other animals and are called carnivores. Like lion. Some animals eat both plants and animals and are called omnivores, like humans, rat etc.

9: Name five plants and their parts that we eat.

Answer: Following are the five plants products:
1. Apple tree -fruit
2. Wheat plant- Seed
3. Potato plant- Stem
4. Beetroot- Root
5. Spinach plant- Leaves

10: State all milk products.

Answer: Ghee, paneer, cheeses, butter, ice-cream, yogurt etc.

11: What do you mean by vegetarian food?

Answer: All food products that we get from plants and plants products are called vegetarian food products. Like cereals, grains vegetables and fruits.

12: What is non- vegetarian food?

Answer: Food products like chicken, meat and their products are called non-vegetarian food products.

13. Define the term food.

Answer: Eatables taken by human beings and animals which provide them energy for various activities, for growth and good health, are called food.

14. What do you mean by food habit?

Answer: The habit of an individual owing to which it takes a particular type of food depending on its taste and availability is called food habit.

15. Define the term ingredients.

Answer: The materials that are needed to prepare a particular type of dish are called ingredients.

16. Why should we eat cooked food?

Answer: Cooked food is easily digested by our body. It also kills harmful germs. Cooking increases the taste of the food. That is why we should prefer cooked food.

17. Write the food habits of the people in Tamil Nadu and Punjab.

Answer: Tamil Nadu: Idli, Dosa, Sambhar, Banana Chips, Coconut oil, etc.
Punjab: Lassi, Paratha, Pulses, Chapatis, etc.

Long Question & Answer

1: Explain different mode of nutrition in animals.

Answer: Different animals have different feeding habit. Some eat green plans and plant products and are called herbivores like cow and deer. Some feed on flesh of other animals and are called carnivores. Like lion. Some animals eat both plants and animals and are called omnivores, like humans, rat etc.

2: Explain the importance of food for living organisms.

Answer: Food is needed by all living organisms for the following reasons:

  • It provides us energy to do various activities.
  • It helps in growth.
  • It helps in repair and replacement of damaged parts of the body.
  • It protects us from infections and diseases.

3. Whether plants or animals give us more varieties of food? Explain.

Answer: We know that animals give us meat, eggs, milk, honey and few other varieties of food only. On the other hand, plants provide us a large varieties of food. For example, cereals, pulses, fruits, oil, fats, vegetables, sugar and a large number of other products. Thus, we can conclude that plants give us more varieties of food.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page