Class 6 Science Chapter 9 The Living Organisms Characteristics and Habitats Worksheet

CBSE Class 6 Science Chapter 9 The Living Organisms Characteristics and Habitats Worksheet with Answers is available here. Free PDF download for this worksheet is available on our official mobile app. You can practice this worksheet for better grade and testing the concept you have learned. The worksheet test paper for 6 Science The Living Organisms Characteristics and Habitats is very helpful for students who wish to get good marks in exams. We have also provided answers to the worksheet questions in this article.

Class 6 Science The Living Organisms Characteristics and Habitats Worksheets with Answers Chapter 9 – PDF

1. Fill in the blanks:

i. All living organism reproduce their own ______.
Answer: kind

ii. The plants and animals that live on land are said to live in ________.
Answer: terrestrial habitats

iii. ______ help the fish to absorb oxygen dissolved in water.
Answer: Gills 

iv. ______ is called the ship of the desert.
Answer: Camel 

2. True/False:

i. Growth in living thing is a permanent and irreversible change.
Answer:  True

ii. Non-living things do not reproduce. 
Answer: True

iii. Respiration in plants takes place in day. 
Answer: False

iv. The living things such as plants and animals, in a habitat, are its abiotic components. 
Answer: False

3. Name two plants that reproduce through cuttings.
Answer: Rose and Menhdi (henna) plant.

4. How do earthworms breathe?
Answer: Earthworms breathe through their skin.

5. What is a prey?
Answer: An animal that is killed by another for food is called a prey.

6. What are predators?
Answer: Predators are the animal which kills other animals for their food.

7. What is stored in camel’s hump for use in emergency situations?
Answer: Fat is stored in camel’s hump for use in emergency situations.

8. How do we feel when we see or think about our favorite food?
Answer: Our mouth waters when we see or think about our favorite food.

9. What do you understand by stimuli?
Answer: Changes in our surroundings that make us respond to them are called stimuli.

10. How do we respond, if we suddenly step on a sharp object like a thorn, while walking barefoot?
Answer: We automatically pull our leg away without a conscious effort.

11. What is a habitat?
Answer: The surrounding where organisms live is called a habitat.

12. What are mammals?
Answer: Animals that give birth to babies of their own kind are called mammals.

13. Name some animals that give birth to their young ones.
Answer: Some animals that give birth to their young ones human being, cow, sheep, goat, elephant, lion, tiger, bear etc.

14. What is locomotion?
Answer: Ability of animals to move about freely from one place to another is called locomotion.

15. Cars, bicycle, clocks and the water in the river move. The moon moves in the sky. A cloud grows in size right in front of our eyes. Can such things be called living?
Answer: No, such things cannot be called living because they do not show all the characteristics of living beings.

16. What is reproduction?
Answer: The process by which living being produces new organisms like themselves is called reproduction.

17. How does a potato reproduce?
Answer: A part of a potato with a bud is cut off and planted. Then the bud produces a new plant and multiple potatoes.

18. Why do animal move?
Answer: They move from place to place in search of food, suitable habitat and to escape from their enemies.

19. What happens when we move from a dark place into bright sunlight?
Answer: Our eyes shut themselves automatically for a moment till they adjust to the changed bright surroundings.

20. Define Adaptation.
Answer: The presence of specific features or certain habits, which enable a plant or an animal to live in its surroundings, is called adaptation.

You cannot copy content of this page