An Alien Hand Important Questions and Answers Class 7 English

An Alien Hand Class 7 Important Questions and Answers are available here. Class 7 English An Alien Hand important questions are prepared by our expert teachers. All these questions are divided into two or three sections. They are short type questions answers, long type question answers etc. Learning important questions for class 7 will help you to score excellent marks in the board exams.

An Alien Hand Important Questions and Answers

Very Short Important Questions and Answers

1. Instead of Kari, who was blamed for the theft of the bananas?

Answer: Instead of Kari the narrator and the servants in the house were blamed for the theft of the bananas.

2. The narrator says that it was necessary to train Kari to be good. Why?

Answer: Kari though intelligent was like a naughty boy. He look immense pleasure in making mischief. Therefore it was necessary to train him to be good.

3. What was the age of Kari and the Narrator?

Answer: Kari was a five-month-old baby elephant and the narrator was nine years old.

4. What happened to the banana thief finally?

Answer: One day the narrator saw Kari picking up the fruit from the table. He took him by the ear to his parents. Thereafter Kari was scolded.

5. How old was Kari, when he was given to the author?

Answer: Kari was five months old, when he was given to the author.

6. What first thing did lie do?

Answer: The first thing that Kari did was to save the life of a boy.

7. What did Kari develop a liking for?

Answer: Kari developed a liking for ripe bananas.

8. Who stole the bananas from the table near the window in dinning room.

Answer: Kari stole all the bananas from the table near the window in the dinning room.

9. How an elephant is taught to sit down?

Answer: If you say ‘Dhat’ and pull his ears down, he will sit down.

10. Why a master call is difficult to learn?

Answer: A master call is very difficult to learn and it takes five years to learn it properly, because it includes strange sounds such as hissing, growling.

Short Important Questions and Answers

1: How did Kari enjoy his morning bath in the river?

Answer: Kari lay for a long time in the river and on the sand and let the author rub his back. Also, he squealed with pleasure when his friend rubbed water down his back.

2: Finding good twigs for Kari took a long time. Why?

Answer: Kari liked to eat only the most delicate and tender twigs. So his friend had to climb all kinds of trees to get twigs and saplings for him. Also, Kari did not touch twigs that got mudded. Hence, collecting good twigs for Kari took a long time.

3: Why did Kari push his friend into the stream?

Answer: A boy was drowning in the river. Kari himself could not pull the boy from the river bed, so he pushed his friend into the stream.

4: How did Kari helped him to all the bananas in the house without any one noticing it?

Answer: Kari stole the bananas from the table in the dining room. He put his trunk through the window and disappeared with the bananas without any one noticing it.

5: What were the instructions for commands sit and walk?

Answer: His friend pulled Kari by his ear and said ‘Dhat’ to make him sit and he pulled his trunk forward and said ‘Mali’ to make him walk.

6: What is “the master call”? Why is it the most important signal for an elephant to learn?

Answer: The master call is a strange hissing, howling sound, as if a snake and a tiger were fighting each other. It is the most important signal for an elephant because whenever master is in trouble, one master call will bring the elephant near him.

7: Elephants are proud animals. How do we know it from the story?

Answer: Kari stole bananas from the dining room. Whet he was caught and scolded, he realized his mistake. His pride was so hurt that he never repeated this mistake again. Elephants are proud animals and they accept their mistakes and punishment for it.

8: Why is it important to teach an elephant to sit down?

Answer: Elephants grow taller than their masters. Keeper can reached his back only with the help of a ladder. As it is not possible to always carry about a ladder, an elephant must be taught to sit down.

9. Who was eating all the bananas and why?

Answer: One day someone gave some bananas to Kari. He really liked them a lot. After that he started taking away the bananas kept on the dining table. He would pick them up with his trunk through the window.

10. What is the “the master call”? Why is it important for an elephant to learn it?

Answer: The master call was a strong kind of hissing like a snake and howling like a tiger sound. It sounded as if there was a fight between a snake and a tiger. It was necessary to learn it because when a person was in a difficulty the master call could bring Kari to his rescue.

11: How did the author compare the Kari with a baby?

Answer: The author compares Kari with a baby because Kari needed training to be good just like a baby. If he was naughty, author had to scold him. He understood words like children do. He had to be taught to sit down, walk, when to walk fast and when slow. Moreover, his call was more like that of a baby than an elephant.

Long Important Questions and Answers

1. How did Kari save the life of a boy?

Answer: Kari found a boy drowning in the river. He went into the water. He called his master who was collecting luscious twigs for his dinner. The author immediately ran to the site and saw Kari in the river. When Kari saw his master he came out and pushed him into the river. The master found a boy at the bottom. He dragged him up to the surface, where he was pulled out by the elephant by his trunk.

2. The narrator felt helpless to save Kari. Why?

Answer: It was the opinion of the narrator that Kari was getting drowned in the stream. Nevertheless, he could do nothing and felt helpless because Kari was much heavier and higher than the narrator. The weight of Kari was about five hundred pounds and it was impossible for the narrator to save him by carrying Kari on his back as the weight of the narrator was not equal to that of Kari.

3. How did Kari react to the scolding of the narrator?

Answer: It was well-known to Kari that everyone was angry with him including the narrator, his family and even the servants were angry with him. His pride was greatly injured. This was the reason why he never stole anything from the dining room again. Along with it Kari gracefully kept patience and avoided himself from being scolded for he knew that he was wrong. Thus, Kari was a great elephant.

4. The narrator noticed that there was a change in Kari’s behaviour while they were trying to save the young boy. What was the change?

Answer: Generally, Kari was slow and ponderous, but the narrator noticed that in an attempt to save the young boy’s life. Kari became very fast and darted down like a hawk. He quickly came halfway into the water. Kari took action very fast to make all possible attempts to save the life of the boy.

5. The narrator was surprised to find out the truth about the mysterious banana-thief. What was the mystery?

Answer: The narrator was surprised to find the truth about the banana theft. He thought that a terrible snake was trying to sneak out the bananas from the dining room, but to his amazement, as he walked out, he saw Kari’s back disappearing towards the pavilion. The narrator was extremely frightened and wanted to rush towards Kari, but soon he realised that the long, black thing he had seen was actually Kari’s trunk, who was trying to snatch bananas. It is then that the narrator come to know that the mysterious banana thief was Kari.

6. How does an elephant carry out his master’s command?

Answer: When the master commands the elephants, they begin to pull down the trees with their trunks which are before them. Because of all this, the other animals get frightened and they start to run away here and there, with the falling down of the trees, monkeys begin to run from branch to branch. The stags begin to run in all directions and the tigers begin to growl because they are scared. The elephant keeps pulling down trees after trees to make a sort of a road through, until they are forbidden to do so.

7. What are the two very important virtues in Kari? Write a short answer.

Answer: Kari was a very faithful elephant. He is intelligent enough to realise his mistake when he snatches bananas and his master scolds him. Kari knows it well that he has committed a mistake and that he is wrong and that’s why he bears all the scolding patiently. Along with it he tries to save the life of a young boy to his best of his efforts. Although he is very slow and ponderous in his attitude yet when he finds that the life of the boy is in danger, he becomes very active and thus, leaves no stone unturned to save the life of the young boy.

You cannot copy content of this page