The Story of Cricket Important Questions and Answers Class 7 English Honeycomb

The Story of Cricket Class 7 Important Questions and Answers are available here. Class 7 English The Story of Cricket important questions are prepared by our expert teachers. All these questions are divided into two or three sections. They are short type questions answers, long type question answers etc. Learning important questions for class 7 will help you to score excellent marks in the board exams.

The Story of Cricket Important Questions and Answers

Very Short Important Questions and Answers


1. When was cricket started in England?
Answer: 500 years ago.

2. What is the length of the pitch?
Answer: 22 yards.

3. Name any Oval Cricket Ground?
Answer: Adelaide Oval.

4. Name an outstanding Indian batsman who played test cricket?
Answer: C. K, Nayudu.

5. In which year did India enter the world of cricket?
Answer: In the year 1932.

6. Name two countries who played first test match?
Answer: Australia and England.

7. How has cricket gained popularity?
Answer: Through television.

8. Name the Indian community who started cricket in India?
Answer: The Parsis.

9. Mention the year when the cricket rules were written for the first time.
Answer: In 1744 cricket rules were written for the first time.

10: Name one cricket ground that is oval in shape.
Answer: 
Adelaide Oval cricket ground is oval in shape.

11: Mention the year when the cricket rules were written for the first time
Answer: 
Cricket rules were written for the first time in 1744.

12: State two changes that were seen in the game of cricket around 1780.
Answer: 
By 1780, a Test match was played for average of three days. It was also the period when the first six-seam cricket ball was created.

13: The game of cricket traces its origin from where?
Answer: 
The game of cricket traces its origin from rural England.

14: Where and by which community cricket was initially played in India?
Answer: 
Cricket was initially played in Bombay by the Parsi community.

Short Important Questions and Answers

1. How and when did the cricket evolve in England?

Answer: Many stick and ball games were played in England through which cricket was evolved. All this happened about five centuries ago.

2. Give the specified length of the pitch and the size of ground in the game of cricket.

Answer: The specified length of the pitch in the game of cricket is twenty two yards. But, there is no specification of the size of the ground in the game of cricket.

3. In what way did the cricket bats originally resembled the hockey sticks?

Answer: The cricket bats originally resembled the hockey sticks. They were curved outwards at the bottom. The curve helped the bat to contact the ball.

4. Why were the Parsis known as the founders of the first Indian Cricket Club?

Answer: The Oriental Cricket Club was known as the first Indian cricket club. It was founded by the Parsis in Bombay in 1848. Parsis were called its founders because the white cricket elite in India did not offer the least help to India.

5. State two changes that were seen in the game of cricket around 1780.

Answer: The two changes that were seen in the game of cricket around 1780 are:

  • A Test match was played for an average three days.
  • It was also the period when the first six-seam cricket ball was created.

6. What did the ‘Laws of cricket’ state about the selection of the umpires?

Answer: The first written ‘Laws of Cricket’ were formed in 1744. According to them, the principals shall choose from amongst the gentleman, the present two umpires. They shall invariably decide all disputes.

7. C. K. Nayudu’s name is recorded in the history of cricket, why? What are the reason behind in making him legend?

Answer: C. K. Nayudu is revered because he was an outstanding Indian batsman. He was one of the few initial Indian cricketers who got the opportunity to play the test match cricket. Nayudu created history by becoming the first captain of the Indian Test Team.


8: CK Nayudu name is recorded in the history of cricket. What are the reasons that make him a legend?
Answer: 
CK Nayudu is revered because he was an outstanding batsman. He was one of the few initial Indian cricketers who got to play the test match cricket. Nayudu created history by becoming the first captain of the Indian Test team.

Important Questions and Answers

1: During the 1760 and 1770s, it became common to pitch the ball through the air.
What changes brought in to the game of cricket?

Answer: Following the above mentioned trend, one immediate change was the replacement of the curved bats by the straight ones. The bowlers got the options of length, deception through air and increased pace because of this. It opened new possibilities for spin and swing bowling. In response to tricks applied by the bowlers, the batsmen had to improve their timings and shot selection.

2: Explain elaborately India’s dominance in the world cricket today.

Answer: India has the largest viewership for the game of cricket among all the test playing nations. It is also the largest market in the cricketing world. It has made the centre of gravity to shift towards South Asia from the country it originated.

The ICC headquarters too were shifted from London to Dubai where it is tax-free. The Indian cricket players are the best paid in the international cricket. They are famous and have got millions of supporters.

3. Explain elaborately India’s dominance in the world cricket today.

Answer: India has the largest viewership for the game of cricket among all the test playing nations. It is also the largest market in the cricketing world. It has made the centre of gravity to shift toward South Asia from the country it originated ie England. The ICC headquarters too were shifted from London to Dubai where it is tax-free. The Indian cricket players are the best paid in the International Cricket. They are famous and have got millions of supporters.

4. The Pitching of the ball through the air made a great difference in the game of cricket. Justify.

Answer: Many revolutionary changes were brought about in the game of cricket by the bowling action of pitching the ball in the air. It provided the bowlers the option of length, deception through the air besides the increased pace. It bought about novel and fabulous opportunities for spin and swing. Besides, the pitching of the ball through the air has also affected the batsman. The batsman was required to master timing and shot selection. The replacement of the current bat with the straight bat was its instant result.

5: What are the changes the cricket bat has undergone with time?

Answer: Initially the cricket bat was similar to the shape of a hockey bat because the ball was bowled underarm. The bowlers then began to pitch the ball through the air rather than rolling it on ground. The curved bats were then replaced by the straight ones. Initially the bat was made by a single piece of wood. These days it consists of two pieces. The blade is made of willow wood while the handle is of cane.

You cannot copy content of this page