A Gift of Chappals Important Questions and Answers Class 7 English Honeycomb

A Gift of Chappals Class 7 Important Questions and Answers are available here. Class 7 English A Gift of Chappals important questions are prepared by our expert teachers. All these questions are divided into two or three sections. They are short type questions answers, long type question answers etc. Learning important questions for class 7 will help you to score excellent marks in the board exams.

A Gift of Chappals Important Questions and Answers

Very Short Important Questions and Answers

1: Who is Mridu and with whom Mridu went to Rukku Manni’s place?
Answer: 
Mridu is a young girl Mridu went to Rukku Manni’s place alongwith her Tapi.

2: Why was Ravi dragging Mridu towards the backyard?
Answer: 
Ravi was dragging Mridu to the backyard to show her the newly found cat.

3: Why were the red chilli kept in the backyard?
Answer: 
Red chillies were kept in the backyard for drying.

4: The beggar was leaning against what in Ravi’s garden?
Answer:
 The beggar was leaning against the trunk of the neem tree in Ravi’s garden.

5: Mridu had noticed in front of Meena’s house a pair of chappals. Whom did they belong to?
Answer: 
The pair of chappals that Mridu had seen in front of Ravi’s house belonged to the music teacher.

6: Who used to give away everything he had, which even included his gold earrings?
Answer:  Kama from Mahabharata used to give away everything he had which even included his gold earnings.

7: With whom did the music teacher compared Ravi with?
Answer: 
The music teacher compared Ravi with the lord Hanuman and called him a Hanuman incarnate.

8. What was the name of the kitten?

Answer: The name of the kitten was Mahendran. Full name — Mahendravarma Pallava Poonai; Short form — M.P. Poonai.

9. Who learned music from the music master? What instrument did she play?

Answer: Lalli was the student of the music master and she played the violin.

10. Whom was Ravi compared to?

Answer: Ravi was called the holy monkey, Lord Hanuman.

11. Whose chappals were given to the music master? Were they old or new?

Answer: Gopu Mama’s new chappals were given to the music master.

12. The beggar was leaning against what in Ravi’s garden?

Answer: The beggar was leaning against the trunk of the neem tree in Ravi’s garden.

13. Who used to give away everything he had, which even included his gold earrings?

Answer: Karna from Mahabharata used to give away everything he had which even included his gold earrings.

Short Important Questions and Answers

1. How did Lalli’s sound affect Mahendran?

Answer: Lalli was trying to learn music. She was holding a violin. She was unable to learn much. The sound made by Lalli while learning to play the violin frightened Mahendran.

2. Why were Meena’s eyes full of tears?

Answer: Meena looked at the poor and hungry beggar. His bare feet were full of blisters. The sight of peeling blisters brought tears to Meena’s eyes.

3. Why did the cat’s name Mahendran pleased Mridu?

Answer: Ravi had named the kitten Mahendravarma Pallava Poonai, MP Poonai in short. They were calling him Mahendran. Mridu liked the name because it sounded real to her and was different from the usual cute names kept for cats in general.

4. Why did Rukku Manni ask Ravi to send away the beggar?

Answer: Rukku Manni was fed up with the beggar coming to her place daily for over a week now. She was tired giving him food and other items. She wanted him to find another house and stop coming to their place. So she asked Ravi to send him away.

5. What did the beggar feel about the ladies of the household?

Answer: The beggar felt that the ladies of the house were very kind. They had enabled him to survive for a week by giving him food to eat. He called them generous and found it hard to believe that they wanted to send him away.

6: What was in the cat’s name that pleased Mridu?

Answer: Ravi had named the kitten Mahendravarma Pallava Poonai, MP Poonai in short. They were calling him Mahendran. Mridu liked the name because it sounded real to her and was different from the usual cute names kept for cats in general.

7: How did Ravi link his cat with the Pallava kings?

Answer: Ravi felt that his cat was a descendant of the Rishi Cat of Mahabalipuram. He claimed that during his class trip to Mahabalipuram, he had seen statue of a cat there which he believed was an ancestor of this cat. He felt that the lion in the emblem of the Pallava king was a close relative of his cat.

8: What made Ravi feel that Lalli will never learn to play the violin?

Answer: Ravi felt that Lalli will never learn to play violin. The music teacher used to play the perfect notes, but she kept on going off tracks. It was like her train getting derailed again and again while the teacher’s was running smoothly on the track.

9: Why Rukku Manni asked Ravi to send away the-beggar?

Answer: Rukku Manni was fed up with the beggar coming to her place daily for over a week now. She was tired giving him food and other items. She wanted him to find another house and stop coming to their place. So she asked Ravi to send him away.

10: What did the beggar feel about the ladies of the household?

Answer: The beggar felt that the ladies of the household were very kind. They have enabled him survive for a week by giving him food to eat. He called them generous and found it hard to believe that they wanted to send him away.

11. The slippers of the music master attracted Mridu’s attention. Why?

Answer: Mridu felt pity for the poor beggar. She along with other children decided to give him a pair of chappals. While searching the house, Mridu’s eyes fell on the old looking chappals. They were big and dirty. Therefore, they attracted Mridu’s attention.

12. Describe the beggar’s condition.

Answer: The beggar came to the narrator’s door. He was poor and hungry. His feet were bare. They bore peeling blisters. His miserable condition aroused pity in the children’s hearts. They got the music master’s pair of chappals and gave them to the beggar.

Long Answer Type Questions

1: Describe Ravi’s character in the story.

Answer: Ravi was an intelligent child. He had good observation skills and possessed sound knowledge of history. He was playful, but had a good sense of humour. He managed to get milk for the kitten in front of Paati’s eyes. He also applied his intelligence and gave music teacher’s chappals to the beggar. He was kind and generous and remembered the story of Kama which Rukku Manni had told him.

2: Compare how the music teacher played the violin with that of Lalli’s.

Answer: The music teacher played the violin smoothly. His notes seemed to float up and then settled down perfectly into the invisible tracks of the melody. His hand moved the violin’s stem effortlessly and produced a melodious music. Lalli on the other hand seemed to struggle with the violin. The instrument appeared unhappy and helpless in her hands. She kept on missing the tracks and produced a kind of noise which even scared Mahendran.

3: Why was Ravi upset with the elders?

Answer: Ravi was upset with the elders because he had always been told by them to be kind towards animals, but whenever he had tried to do so he had received screaming in return.
He had found the same elders calling these animals’ dirty creatures. Rukku Manni had told her about Kama who would give away everything he had to help others. Ravi had tried to help the beggar by giving away the music teacher’s chappals to him, but still Rukku Manni was angry with him.

4. Why was Ravi upset with elders?

Answer: Ravi was upset with the elders because he had always been told by them to be kind towards animals, but whenever he had tried to be so, he had received screaming in return. He had found the same elders calling these animal dirty creatures. Rukku Manni had told him about Karna who would give away everything he had to help others. Ravi had tried to help the beggar by giving away the music teacher’s chappals to him, but still Rukku Manni was angry with him.

5. Was Rukku Manni right when she took the side of the children?

Answer: Yes, Rukku Manni was right taking the side of the children. Because elders are the only ones who can teach them moral values, and they are the only ones to stop children from doing anything bad. Elders should understand the reasons behind the acts of the kids. There may be times when their children might not seek their permission, being frightened of getting scolded, but it may be that they are doing the right thing. Parents and children must see the situation from the point of view of the children and if they are right they should be applauded. If they have gone wrong at a point the same should be explained to them along with cause.

Value Based Questions

1: What is the moral of the story, elaborate it.

Answer: The moral of this story is to help people in need. The beggar was in need of the slippers. He had blisters in his feet. They did the right thing Gopu Mama can buy another pair of slippers but the beggar didn’t have the money to buy them. We should help people in need. There is no harm in giving away a bit of those things that are surplus to us. We should give food, dresses and sweaters to poor. For us that might not have much value, but it can save someone else’s life.

You cannot copy content of this page