Gopal and the Hilsa Fish Important Questions and Answers Class 7 English Honeycomb

Gopal and the Hilsa Fish Class 7 Important Questions and Answers are available here. Class 7 English Gopal and the Hilsa Fish important questions are prepared by our expert teachers. All these questions are divided into two or three sections. They are short type questions answers, long type question answers etc. Learning important questions for class 7 will help you to score excellent marks in the board exams.

Gopal and the Hilsa Fish Important Questions and Answers

Very Short Important Questions and Answers

1: How did the fishmongers lure the customers to buy Hilsa?
Answer:
 The fishmongers lured the customers by saying that the price had been down that day.

2: Who was Gopal?
Answer: Gopal was a courtier in the king’s court known for his wisdom and presence of mind.

3: What did Gopal’s wife think about him?
Answer: 
Gopal’s wife thought that her husband had gone mad.

4: What were the remarks of two men on seeing Gopal in the market?
Answer: 
On seeing Gopal a man said that he must be a madman while the other called him a mystic.

5: What was the king’s reaction when he came to know that he had lost the challenge?
Answer:
The king was happy about it and congratulated Gopal for winning the challenge.

6. How can you say that it was the season of Hilsa-fish?

Answer: All the people including the king’s courtiers talked about the Hilsa-fish only, the whole time. Thus, we can say that it was the season of Hilsa-fish.

Short Important Questions and Answers

1: What happened when the king hear his courtiers talking about Hilsa fish?

Answer: When the king heard his courtiers talking about Hilsa fish, he lost his temper and warned them that they were courtiers and not fishermen. But the king soon felt guilty, looking at his nervous and humble courtier when he had rebuked. His tone changed and he said that it was the season of Hilsa and nobody could be stopped from talking about it.

2: Why did Gopal’s wife find his activities strange?

Answer: Gopal had half-shaven his face. Smeared ash over himself. Had put on rags and was looking disgraceful. She asked Gopal the reason for such weird acts. She stopped him from going out like that but Gopal told her that he was going to buy Hilsa fish. At last she concluded that Gopal had gone mad.

3. Which challenge of the king did Gopal accept?

Answer: Gopal’s cleverness was doubted by the king. The king did not think that Gopal would be able to buy a huge Hilsa-fish and bring it to the palace without anyone asking him about it. The same challenge was accepted by Gopal.

4. Why did the king congratulate Gopal?

Answer: The Hilsa-fish had been bought by Gopal and no one had asked him about it on his way to the palace. He had done, what the king had thought was impossible by dressing himself in a strange disguise.

5. What did the king ask Gopal to do to or prove that he was clever? Or How did the king suspect Gopal’s cleverness?

Answer: Gopal was asked to prove his cleverness to the king. The king asked him to buy a huge Hilsa-fish and bring it to the palace without anybody asking anything about it.

6. What did the people think about Gopal and why?

Answer: The people, including his wife, thought that suddenly Gopal had gone crazy. This opinion was formed because: (i) he had only partially shaved his face, (ii) he had smeared himself with ash, and, (iii) he had put on rags.

7. What happened when the king heard his courtier’s talking about Hilsa-fish?

Answer: When the king heard his courtiers talking about Hilsa-fish, he lost his temper and warned them that they were courtiers and not fishermen. But the king soon felt guilty, looking at his nervous and humble courtiers after he had rebuked them. His tone changed and he said that it was the season of Hilsa-fish and nobody could be stopped from talking about it.

8. Why did Gopal’s wife find his activities strange?

Answer: Gopal had half-shaven his face and smeared ash over himself. He had put on rags and was looking disgraceful. She asked Gopal the reason for such weird acts. She tried to stop him from going out like that but Gopal told her that he was going to buy a Hilsa-fish. At last she concluded that Gopal had gone mad.

Long Important Questions and Answers

1: Who was Gopal? What was the challenge given to him by the king? How he won it?

Answer: Gopal was one of the wise men in the king’s court. When the king was fed up with ongoing talks about Hilsa fish he challenged Gopal. Gopal happily accepted the challenge of buying a huge Hilsa fish from the market and to ensure on the way from the market to the palace no one should talk to him about the fish.

He was an intelligent man. He dressed up like a mad man and his appearance caught everyone’s attention. He reached the court without anyone talking about the fish as every one was drawn towards his appearance.

2: Why was Gopal barred entry to the palace?
Or
How did Gopal manage to get in? What was the king’s reaction to Gopal’s deed?

Answer: Gopal looked suspicious or rather mystic since he had dressed himself filthly. Moreover his beared was half-shaved and ash was smeared on it. Therefore the guards barred his entry to the palace. He started dancing and singing loudly so that the king might hear him and call him inside. The king ordered him to be taken inside but he could not recognise him. When Gopal reminded him of his challenge and proved that he had fulfilled it the king was surprised and burst into laughter.

3. Who was Gopal? Why did the gatekeeper finally let Gopal meet the king?

Answer: Gopal was the most clever fellow at the court of the king (known for his wisdom and presence of mind). He was dressed like a madman. Therefore, the gatekeeper did not allow him to meet the king. So Gopal started making much noise. He also began to dance and sing loudly. The people on the gate got angry. They called him insane. Some people wanted him to be thrown out. The king heard those voices. He ordered the servants to bring him immediately. The gatekeeper was compelled to obey the king, and he let Gopal meet the king.

4. How did the courtier and the king react on Gopal’s arrival to the palace?

Answer: Gopal arrived at the king’s palace gate. He carried a Hilsa-Fish in his hand. The gatekeepers refused to let him in and some people wanted to throw him out. However, the king ordered his servants to let him in. Most of the courtiers thought that Gopal had gone mad. Some courtiers thought it to be one of his silly and crazy jokes. The king also had a poor opinion of Gopal. He thought that Gopal was foolish as he had dressed up in a ridiculous fashion. The king could not help laughing when Gopal reminded him of his challenge. The king praised and congratulated him. The courtiers also praised him.

Value Based Question

1: We should not give up in any situation. If we try hard we can definitely find a solution. Why do you think so?

Answer: Yes, we should not give up in any situation. We should find out a solution to come out of it. Sometimes, it might be tough to find the solution, but if we try hard, nothing is impossible. We learn from the efforts we make in life. If we won’t make efforts then our learning will stop.
It is OK to commit mistake but we should learn bur lesson from them and must not repeat them again. The world remember the great people because they did things differently and took up those risks in life.

You cannot copy content of this page