The Ashes that Made Trees Bloom Important Questions Class 7 English Honeycomb

The Ashes that Made Trees Bloom Class 7 Important Questions and Answers are available here. Class 7 English The Ashes that Made Trees Bloom important questions are prepared by our expert teachers. All these questions are divided into two or three sections. They are short type questions answers, long type question answers etc. Learning important questions for class 7 will help you to score excellent marks in the board exams.

The Ashes that Made Trees Bloom Important Questions and Answers

Very Short Important Questions and Answers

1: What did the kind farmer do with the money he made from the gold?

Answer: The kind farmer bought a piece of land, hosted a feast for his friends and helped his poor neighbours.

2: How did the daimios reward the kind farmer?

Answer: The daimio was pleased seeing the magic of the withered cherry tree bursting into a blossom. So he rewarded the kind farmer with many gifts.

3: What did the leader of the van do with the kind old man?

Answer: The leader of the van allowed the old man to remain seated at the cherry tree considering him to be very old.

4: Why did the wicked couple drop their tools?

Answer: The wicked couple found the foul smell of the dead kitten unbearable so they dropped their tools.

5: How did the wicked couple behave with the dogs passing by their house?

Answer: The wicked couple always used to kick and scold the dogs passing by their house.

6: What preparations did the kind old couple make for the New Year?

Answer: For the New Year the old couple planned to make rice pastries and bean sauce.

7: How was the wicked farmer punished for his greed?

Answer: The wicked farmer was killed brutally by the daimio’s men and was thus punished for his greed.

8. What is the sun called in Japanese?

Answer: The sun is called O Tento Sama.

9. How did the dog die?

Answer: The dog deceived the wicked old couple. They got furious at him, they kicked and beat him to death.

10. Was the good old couple sad at his dog’s death? Why?

Answer: The good old couple was very sad at their dog’s death. They loved him as their baby.

11. What happened to the wicked old man?

Answer: The wicked old man insulted the daimio who beat him soundly, left him in the mud where he died.

12. How were the neighbours of the old couple?

Answer: The old couple had very wicked and greedy neighbours who scolded all dogs that passed by their house.

13. What preparations did the kind old couple make for the New Year?

Answer: For the New Year, the old couple planned to make rice pastries and bean sauce.

14. What did the leader of the van do with the kind couple?

Answer: The leader of the van allowed the old man to remain seated at the cherry tree considering him to be very old.

15. What did the kind farmer do with the money he made from the gold?

Answer: The kind farmer bought a piece of land, hosted a feast for his friends and helped his poor neighbours.

16. How was the wicked farmer punished for his greed?

Answer: The wicked farmer was killed brutally by the daimio’s men and was thus punished for his greed.

Important Questions and Answers

1: How did the kind old couple treat their dog?

Answer: The old couple treated the dog as their own child. The old farmer had created a cushion made of blue crepe for the dog. During the meals they used to feed the dog plenty of rice and tidbits of fish from their own chopstick.

2: Describe the change the cherry tree underwent after the kind old poured a pinch of ash over it.

Answer: It was winter season and the cherry tree in the old couple’s garden didn’t have leaves. The old man sprinkled a pinch of the ashes and blossoms sprouted out of it. Pink flowers came on it and their fragrance filled the air.

3: How did the dog repay to his masters?

Answer: The dog made his masters rich by giving them gold coins. His masters became prosperous with it and bought a piece of land. He then asked them to collect the ashes which had the power to sprout blossoms of a withered tree. This magic was seen by the daimio and rewarded the old couple for this magic.

4: What happened when the wicked old farmer sprinkled ash over the cherry tree?

Answer: When the wicked farmer sprinkled the ash over the cherry tree it didn’t bring in a change on it. The fine particles from the ash entered the eyes of daimio and his wife. They began to cough and sneeze. All the lavishness of the procession was spoiled.

5. Which pet did the old couple have? How did they look after it?

Answer: The old couple did not have their own child but they had a pet dog. They loved their dog, Muko, as much as they would have loved their own child. They fed it with as much pleasure as their own baby.

6. How did the spirit of the dog help the farmer first?

Answer: The dog’s spirit asked the farmer to cut the pine tree and make a mortar for his rice pastry and a mill for his bean sauce from it. The old farmer did as he was asked. Gold coins dropped from his mortar and hand mill. The generous old couple were again provided with a lot of gold.

7. What was the routine of the pet dog?

Answer: The owner of the dog was an old man, who was a farmer. He went to his field every morning, followed by his pet, Muko. There, the dog used to pick up worms in the footsteps of the farmer but Muko never harmed the bird, unlike the custom of any other dog.

8. How did the old man come by the treasure?

Answer: The old man was a farmer and went to his field every day. His pet dog followed him. One day, the dog ran to him. At a spot, the dog began to dug the ground. He came by a treasure of gold.

9. How did the daimio reward the kind farmer?

Answer: The daimio was pleased at seeing the magic the withered cherry tree bursting into blossom. So, he rewarded the kind farmer with many gifts.

10. How did the kind old couple treat their dog?

Answer: The old couple treated the dog as their own child. The old man had made a blue crepe cushion for the dog. During the meals, they used to feed the dog plenty of rice and tidbits of fish from their own chopsticks.

11. Describe the change the cherry tree underwent after the kind old man poured a pinch of ash over it.

Answer: It was the winter season and the cherry tree in the old couple’s garden didn’t have leaves. The old man sprinkled a pinch of the ashes and blossoms sprouted out of it. Pink flowers bloomed on it and their fragrance filled the air.

Long Important Questions and Answers

1: Explain three ways in which the dog helped his master.

Answer: The dog when he was alive guided his master to a heap of gold. After his death he asked his master to prepare a mortar and a mill from the woods of the pine tree. While making the rice pastries and bean sauce during the New Year using the mortar and the mill, the kind old couple again found the dough to be turned into gold coins and gold dripping out from every drop of the sauce. The dog then asked the master to collect the ashes of the mortar and mill and sprinkle over the withered trees. The withered trees sprouted into blossom immediately with the magic.

2: The wicked farmer wanted to be rich like his neighbour. What happened every time when he tried to do so?

Answer:  First time when the neighbour tried to be rich, all he got was a foul smelling dead kitten.
In their second attempt the old couple got heap of worms from the dough of rice pastry and the bean sauce. In the third attempt the old man failed to create magic with the ashes. He spoiled daimio’s procession and was killed by his men as a punishment.

3. How did the dog repay to his masters?

Answer: The dog made his masters rich by giving them gold coins. His masters became prosperous with it and bought a piece of land. He then asked them to collect the ashes which had the power to sprout the blossoms of a withered tree. This magic was seen by the daimio and he rewarded the old couple for this magic.

4. What did Muko do to attract the farmer’s attention? Why?

Answer: A pile of gold was lying buried in the ground and it had been smelt by Muko. He put his paws against his owner’s legs and motioned with his head to some spot behind. Thus, the farmer’s attention was attracted by him. Muko wanted to attract the farmer’s attention towards the pile of gold.

5. How did the spirit of the dog help the farmer second time?

Answer: The second time, the spirit asked the old farmer to take the ashes of the mill, which had been burnt by the wicked neighbour, and to sprinkle them on any withered tree. The old man followed the spirit’s instruction say and on doing so, the withered tree suddenly sprouted and filled the air with a nice fragrance. On seeing this, the daimio became happy and rewarded the old man.

6. What was the old farmer’s reaction when their pet dog was killed?

Answer: The old farmer heard that their pet dog had been killed by the wicked neighbour. He became very sad as if he had lost his own son. He visited the place where his pet dog had been buried. He mourned for the dog for quite a long time. He called him many loving names. He put some bamboo tubes in the ground. He put some flowers in them. He put a tray of food and some water on the dog’s grave. He also burned costly sticks of incense. He shed tears and called him as if the dog was alive. He was mentally hurt. He had lost his dear pet dog who was like his own baby. The loss was unbearable for him.

Value Based Questions

1: Why do you think we should be kind towards animals?

Answer:  Animals are also living beings like us. They can’t speak like us but still can feel the love and emotions. Some animals like dog and horse are very faithful to human beings. We should be kind towards them.

It is good to offer our leftover food to the street dogs because they guard our homes. Chapattis should be offered to homeless cows. In winter we should keep bowls of water for the birds. Injured animals like pigeons, cats and dogs should be taken to veterinary doctors by us.

2: One should not be greedy. Why do you think so?

Answer: We should feel contended about what we have. We should strive hard to earn things but not be greedy. Our greed makes us to do many things which are not good or ethical. We should make just demands that can be fulfilled easily and must make our earnings in honest means. Our greed can turn us into corrupt and dishonest human beings and must restrain ourselves from becoming that. Our needs should be limited and our wishes should be in control.

You cannot copy content of this page