Quality Important Questions and Answers Class 7 English Honeycomb

Quality Class 7 Important Questions and Answers are available here. Class 7 English Quality important questions are prepared by our expert teachers. All these questions are divided into two or three sections. They are short type questions answers, long type question answers etc. Learning important questions for class 7 will help you to score excellent marks in the board exams.

Quality Important Questions and Answers

Very Short Important Questions and Answers

1: What proves that Mr Gessler was not an Englishman?
Answer: 
Mr Gessler spoke English with an influence of his mother tongue which proved that his wasn’t an Englishman.

2: Where did Mr Gessler live?
Answer: 
Mr Gessler lived in London in his shoe shop.

3: What distinction Mr Gessler’s shop had?
Answer: Mr Gessler’s shop didn’t had any other signs except Gessler Brothers written on it.

4: How did Mr Gessler found that the boot was not comfortable for author?
Answer: 
Mr Gessler pressed with his finger at a particular point and he could make it out that the left boot wasn’t giving comfort to the author.

5: What material Mr Gessler used to make the boots?
Answer: 
Mr Gessler made boots from the finest quality leather.

6: How did Mr Gessler described his brother?
Answer: 
Mr Gessler said that his brother was a good man. He made good boots.

7: Give one stance from the lesson that proves that Mr Gessler was getting older.
Answer: 
Mr Gessler failed to recognise the author during his final days which proves that he had really grown old.

8: Why did the author went to the shoe shop for the last time?
Answer: The author went to the shop for the last time to thank Mr Gessler for making the great boots.

9: Why was the name plate missing at Mr Gessler’s shop?
Answer: Mr Gessler had died and the shop was taken over by another man so his name plate was not there anymore.

10. What was the name of the shop? Where was it situated?
Answer: The name of the shop was ‘Gessler Brothers’. It was situated in a small by-street in a fashionable part of London.

11. What happened to his elder brother? Was he sad?
Answer: Mr. Gessler’s elder brother died. Yes, his brother was sad when he died.

12. Did the author like his boots?
Answer: The author liked the boots, infact he admired them very much.

13. Why was the name plate missing at Mr. Gessler’s shop?
Answer: Mr. Gessler had died and the shop had been taken over by another man, so his name plate was removed and was not there anymore.

14. How did Mr. Gessler’s shop resemble a church?
Answer: Mr. Gessler’s shop did not have much crowd in it. Anyone can enter the shop in a very restful mood. Thus, in this way the shop of Mr. Gessler resembled a church.

Short Important Questions and Answers

1: Why did author preferred boots made by Mr Gessler than that of big firms?

Answer: The author preferred boots made by Mr Gessler than that of big firms because Mr Gessler’s boots were durable, were made from best leathers and they fitted perfectly well. The author was very attached to Mr Gessler.

2: The author felt sorry for complaining about his boots. What made him feel so?

Answer: Mr Gessler was shocked at the complaint. He failed to believe it. He became silent and then started thinking deeply where he went wrong. This made the author regret making such a complaint.

3: Why the author called those boots bought from big firm ‘ill-omened’?

Answer: Seeing those boots Mr Gessler for the first time informed the author about the hardships of his trade and the hard times he was going through. Finding Mr Gessler in pain, the author called those boots bought from big firm ‘ill-omened’ ones.

4: Describe the boots made by Mr Gessler.

Answer: Mr Gessler made boots only on orders. His boots were perfect in size. They lasted long and wpre made from the best leathers. For Mr Gessler bootmaking was an art which was exhibited perfectly in each pair carved by him.

5. How did Mr. Gessler walk? How did it appear to the author?

Answer: Mr. Gessler walked with a guttural sound, and the tip-tap of his slippers tapped the stairs. His appearance was haggard as if he had been awakened from some dream of boots.

6. Since when did the narrator know Mr. Gessler?

Answer: The narrator’s father’s boots had been made by Mr. Gessler. Thus, the narrator knew him since his early boyhood, which means that he had known him for a long time.

7. How did Mr. Gessler change after his elder brother’s death?

Answer: Mr. Gessler’s elder brother had died out of grief. After his brother’s death, Mr. Gessler suddenly started looking aged and had become quite old. He mentioned his brother’s name for the first time and called him a good man.

8. What did Mr. Gessler seem to be dreaming about all the time? Why?

Answer: Mr. Gessler had bought a piece of leather and at the same time a customer placed his order. Mr. Gessler did not pay any heed to his customer but on the other hand, just kept looking at the leather. Thus, this proves that Mr. Gessler seems to be dreaming about leather all the time.

9. What was the reason behind writer’s preference for boots made by Mr. Gessler than those made by big firms?

Answer: The writer preferred the boots made by Mr. Gessler over those of big firms because the boots made by Mr. Gessler were made from the best leather, they were comfortable, fitted perfectly well and were durable and lasted long. So the writer was very attached to Mr. Gessler’s quality of boots.

10. Why did the writer think those boots bought from big firm were “ill-omened”?

Answer: Seeing those boots, Mr. Gessler for the first time informed the writer about the hardships of his trade and the hard times he was going through. Finding Mr. Gessler in pain, the writer called those boots, bought from the big firm, “ill-omened” ones.

11. Describe the boots made by Mr. Gessler.

Answer: Mr. Gessler made boots only on orders. His boots were perfect in size. They lasted long and were made from the best leather. For Mr. Gessler boot making was an art which was exhibited perfectly in each pair of boots made by him.

12. Why did Mr. Gessler say, “It is an Art”?

Answer: Once, Mr. Gessler’s shop was visited by the author and he ordered a pair of boots from him. So dutifully, he started measuring his customer’s feet. The author sorrowfully remarked that Mr. Gessler’s job was a really hard one. Instead of becoming angry at the remark, he simply smiled and replied “It is an Art.”

Long Important Questions and Answers

1: Mr Gessler in his last wasn’t in good health. Give three examples to prove this.

Answer: Author had mistaken Mr Gessler for his elder brother because he looked too old. There was very thin lining of hair left on the top portion of his head. During the last meeting with the author within a period of one year, Mr Gessler had grown older by around 10 years. He looked tired and exhausted.The hardships of the trade have taken a toll on his health. He even failed to recognise the author at first.

2. Mr. Gessler was spending his days with great difficulty. Give suitable arguments in favour of this.

Answer: Mr. Gessler was having a tough time in his final years. First he lost his elder brother, then slowly he lost his customers because of the delay in delivery of his orders. He used to really work hard to make each pair of shoes. But still everything he earned went towards paying the rent of his shop and in buying leather. There wasn’t much money with him. He nearly killed himself working for long hours at the shop without any food and rest, he finally died a very slow and painful death due to starvation.

3. How was Mr. Gessler, a failure in business?

Answer: Mr. Gessler insisted on quality and not on quantity. He would never let anyone else share his work. Whenever he got an order, he took measurements of the feet himself. He used the best leather. He took quite a long time to execute the order. The customers had no time to wait for such a long time. Therefore, the majority of his customers left him. He never advertised his products. He never bothered about the competition. Due to these reasons, he proved to be a failure in business and died of starvation.

4. What were Mr. Gessler’s views about big firms?

Answer: Mr. Gessler was full of resentment against big firms. The big firms depended on advertisement. They didn’t bother about the quality of their products. They produced shoes in bulk. They sold them quickly by getting them advertised. They sold ready-made shoes of all colours, shape and qualities. The quality of work did not seem to matter to the customers. As a result, they snatched the job of the poor shoemakers. Mr. Gessler pitied him lot since he had almost lost his all customers. As a result, he was reduced to poverty and compelled to starve? It was all due to the wrong ways of the big firms. They had robbed him of his health and the source of his livelihood.

Value Based Question

1: He used to work really hard to make each pair of shoe. But still everything he earned went on paying the rent of his shop and in buying leather. There wasn’t much money with him. He nearly killed himself working for hours at the shop without any food and rest. Quality is an important aspect of business. Elaborate

Answer: Quality plays an important role in business. Every customer looks for quality in the products they buy. Everyone wants to buy an item that has high quality. If we keep the quality of our products high then our customers will visit us again. Popularity of our products also increases in the market. But in other hand if, we sell products of low quality then people might buy them once but will feel being cheated. They will never lose our trust and we will lose them as customer forever.

You cannot copy content of this page