A Bicycle in Good Repair Important Questions and Answers Class 7 English Honeycomb

A Bicycle in Good Repair Class 7 Important Questions and Answers are available here. Class 7 English A Bicycle in Good Repair important questions are prepared by our expert teachers. All these questions are divided into two or three sections. They are short type questions answers, long type question answers etc. Learning important questions for class 7 will help you to score excellent marks in the board exams.

A Bicycle in Good Repair Important Questions and Answers

Very Short Important Questions and Answers

1: Where did the author planned to do along with his friend?
Answer: The author and his friend planned to go for ride on his bicycle.

2: Who the author called the right person to shake the bicycle?
Answer: The author called himself the right person to shake his bicycle.

3: Which was the toughest part of the bicycle that the author’s friend found the toughest to fix?
Answer: 
It was the gear-case that gave the author’s friend the most trouble.

4: How the author and his friend spent the entire day?
Answer: 
The author’s friend dismantled the bicycle parts one-by-one for the entire day and then he spent the entire day fixing them at their place.

5: Was it right for the author’s friend to dismantle the bicycle?
Answer: 
The author’s bicycle was in a perfect state there was no use of dismantling its parts by his friend.

6. What happened to the bearings according to the man?
Answer: The bearings were all in wrong condition according to the man.

7. What was the nature of the man?
Answer: The man was of a cheerful disposition.

8. What was the friend’s first question when he arrived?
Answer: As soon as he arrived, his first question was ‘how did the author’s bicycle run?’

9. What did the author do in the morning? Why?
Answer: The author got up early in the morning. He and his friend had decided to go for a bicycle ride.

10 Which was the toughest part of the bicycle that the author’s friend found the toughest to fix.
Answer: It was the gear-case that gave the author’s friend the most trouble.

11. How was the author affected by the man?

Answer: The author was affected by the man in good sense. He was fascinated by his skill, cheery and inexplicable confidence.

12. What happened to the man in the end?

Answer: The man was dirty, dishevelled cut and was bleeding. The author took him to the back garden where he cleaned himself. Then he was sent home back by the author.

13. What did the friend do when the author had gone to fetch the hammer?

Answer: While the narrator had gone to fetch the hammer, his friend separated the front wheel from the bicycle and was turning it round between his fingers till the writer returned.

14. How did the author react to what his friend did?

Answer: The friend caught hold of the bicycle from the fork and front wheel. He shook it violently. The author took it ill. He asked his friend not to hurt the bicycle.

Short Important Questions and Answers

1: How did the author said to encourage his friend to fix the gear-case?

Answer: The author said that it was fascinating to observe his friend working on the bicycle. He called his confidence as cheery and the hopefulness as inexplicable. His friend found these words to be encouraging and started re-fixing the gear-case.

2: What happened to the ball bearings?

Answer: Author’s friend unscrewed the ball bearings without informing him. They started rolling on the ground and then they might have lost some of it there. Then the author kept them in his hat which was later blown away by the wind because of which they again lost five of those bearings.

3: What was the state of the author’s friend at the last?

Answer: The author’s friend was completely tired because of his struggle with the bicycle. He was soiled with oil and dirt. He found fixing the parts of the bicycle extremely tough and somehow got those parts in place. He called it quits finally claiming that this is enough.

4. Why did the author ask his friend not to take off the gear-box?

Answer: The author had heard that he should sell the machine and buy a new one if the gear-box goes out of order. It would prove to be cheaper. Therefore, the author asked his friend not to take off the gear-box lest he should harm it.

5. How the author and his friend spent the entire day?

Answer: The author’s friend dismantled the bicycle parts one-by-one for the entire day and then he spent the entire day fixing them back into place.

6. How did the author said to encourage his friend to fix the gear-case?

Answer: The author said that it was fascinating to observe his friend working on the bicycle. He called his confidence as cheery and the hopefulness as inexplicable. His friend found these words to be encouraging and started re-fixing the gear-case.

7. What was the state of the author’s friend at the last?

Answer: The author’s friend was completely tired because of his struggle with the bicycle. He was covered with oil and dirt. He found fixing the parts of the bicycle extremely tough and somehow got those parts in place. He called it quits finally claiming that it was enough.

Long Important Questions and Answers

1: The author didn’t go for the bicycle ride he had planned with his friend why?

Answer: The author and his friend had planned to go for a ride on the bicycle, but the two couldn’t make it. His friend dismantled all the parts of the bicycle one-by-one. He first took out the front wheel and then the ball bearing from it. The chain was his next victim before he finally moved on to the gear-case. It took his friend the entire day to fix these parts back into their place and then he finally left for his home.

2: Author’s friend had taken out the parts of the bicycle easily, but he really had tough time fixing them Explain this with suitable example.

Answer: The author’s friend has taken out the ball bearings from the front wheel without any alarm. He then started fixing the front wheel only to realise latter that he had not put those bearings back into their place. He then moved to the chain. He first tightened it to an extent that it wasn’t moving and loosened twice its earlier state. The gear-case was the most complicated one. He took it easily, but a tough time fixing it back.

3. Narrator the author’s reaction when his bicycle was destroyed.

Answer: The author’s friend pretended to be an expert on bicycles. He took the bicycle by the front wheel. He shook it violently. The author forbade him to do so. Then the friend proceeded with the improvement of the bicycle. The author asked his friend to stop it. It had no effect on his friend. The friend declared that the bearings were all wrong. The author asked him not to trouble about it anymore. The friend did not pay any heed to his request. The author felt like kicking this friend out of the house. He tried to stop him from taking off the gear-box. But his friend did not accept the author’s advice. The cycle was fully destroyed. The author was sad at heart. However, he made a realistic remark that he appreciated his friend’s confidence and hopefulness.

Value Based Questions

1: We should not mess up with things that belong to others. Elaborate.

Answer: We should treat things that belongs to others with utmost care. We should treat them even more cautiously than we would have treated our things. There are many things around us that we consider dear to us. Similarly people are also emotional about their things and we must respect their feelings.

Treating other’s thing’s callously will make them lose their trust on us and they might not lend their things to us again. We should take uttermost care while handling things belonging to others and must return them at once when our job is done.

2: Friendship is a great relation. We all must treasure our friends. Explain.

Answer: It is great to have friends in life. They add colours to our life. There are many things which we cannot share with our family, but can share with our friends easily. Our friends help us in our time of need and stand beside us during our thick and thin. We trust them and can rely on them in times of need. We must be helpful and understanding towards our friend and must always be available to render our help to them.

You cannot copy content of this page